Åh, jag längtar verkligen tills även Systemet ska privatiseras

(Två tjejer ~16 står vid ett bord bredvid kassan i en bokhandel och slår in julklappar. En man ~50 kommer inrusandes och slänger fram ett paket.)
Mannen: Jag vill skicka det här som rekommenderat!
(Tjejerna tittar förvirrat på varandra.)
Tjej 1: Eh, jaa… Vill du ha det inslaget?
Mannen (irriterat): Nej, jag vill skicka det som r-e-k-o-m-m-e-n-d-e-r-a-t!
Tjej 2: Ja men, vi förstår inte vad du menar.
Mannen: Rekommenderat, ska det vara så svårt att förstå?
Äldre kvinna: Du kanske ska gå till Posten, det här är paketinslagningen.
Mannen: Posten?! Posten?! Det existerar ju fan inte längre!

Bokhandel, Örnsköldsvik

30 reaktioner på ”Åh, jag längtar verkligen tills även Systemet ska privatiseras

 1. Damon skriver:

  Och innan det blir en politisk diskussion, så är tanken bakom rubriken att det skulle vara mycket roligare med samma scenario men att mannen är törstig och försöker köpa sprit istället.

 2. Ciryon skriver:

  Don’t feed the trolls.

 3. Jan J skriver:

  Vem klagade på töntiga tonåringar.

 4. Ems skriver:

  Haha, rubriken var riktigt bra. Och situationen måste ha varit rolig, ändock frustrerande. :D

 5. johanna skriver:

  åhw, bokhandeln i ö-vik är söt.

 6. Anonym skriver:

  Fattar inte rubriken…

 7. ChristianKarlsson.se skriver:

  För oss som inte bor i Örnsköldsvik. Var detta roligt därför att Bokhandeln faktiskt är postombud eller hade han gått fel?

 8. ChristianKarlsson.se skriver:

  Sökning på http://www.posten.se ger att Bokia (en bokhandel) i Örnsköldsvik är ett postombud.

  Så var det Bokia? Skall vi skratta åt tjejerna utan koll eller mannen som tog fel på Bokhandel?

 9. MooS skriver:

  åh,en tjuvlyssning från övik, nu blir man stolt över att vara övikare

 10. Lilla jag skriver:

  Det är ingen riktig post!!

 11. hoc skriver:

  Underbart subtil rubrik! :D

  men hm, vart går man egentligen för att skicka rekommenderat brev nuförtin?

 12. Marcus skriver:

  Haha ni har ingen post i ert fattiga land!

 13. dumihuvet skriver:

  Lilla jag:nästan rätt
  ”Det här är ingen riktig post!”

  dagens 16-åringar, fattar de inte ens vad ett rekommenderat brev är?!

 14. Natte skriver:

  Well… Varför ska det vara allmänkunskap vad ett ”rekommenderat” brev är för något? Skickar man inga brev så känns det ganska naturligt att man därför inte heller känner till de lite mer speciella typerna av brev. Precis som de mer ivriga snigel-korrespondenterna förmodligen inte känner till PGP-kyptering eller TLS-kapabla mail-servrar. Så snälla, sluta hyckla och sluta hoppa på chansen att ”förlöjliga” andra.

  Och oavsett om bokhandeln faktiskt var postombud eller inte, så tycker jag det verkar lite konstigt att springa fram till ett inslagningsbord BREDVID kassan där två ungdomar står och slår in paket. Det är inte lätt att vara ung i en värld där äldre människor konstant tar allt och alla för givet, kom ihåg det :)

 15. Tiny skriver:

  Natte,
  Det hör definitivt till allmänbildningen att veta vad ett rekommenderat brev är för något. Fruktansvärt mycket mer allmänt än att ha koll på TLS-kapabla mailservrar.

  Naturligtvis kan man argumentera för att på den här sidan ser vi exempel på betydligt sämre allmänbildning än så. :-)

  Självklart var det som du säger mysko att gå till inslagningsbordet, men din slutkläm om att äldre tar allt för givet känns väldigt konstig (om inte smileyn skall symbolisera ironi?) – prova att läsa ett par exempel här istället: http://www.tjuvlyssnat.se/fjortisar/

 16. ib skriver:

  Systembolaget ligger alldeles tvärsöver gatan till bokhandeln. Gubben kanske hade handlat där och nallat på varorna…

  Övik Rules!

 17. Atrus skriver:

  Tiny: Du kan argumentera hur mycket du vill för att ”rekat brev” tillhör allmänbildningen, men det gör det inte idag. Du känns lite grann som 87årige Holger i SSU som kläcker ur sig ”Var man inte med på Per Albins tid så har man inget i SSU att göra”.
  Tiderna förändras. Det är betydligt mer troligt att dagnes kidz har koll på PGP-kryperingen än ”rekade brev” därför att det är så att dom skickar e-post nånstans mellan 4-5000% oftare än vanlig post.

 18. Daniel skriver:

  Atrus: 4 % mer e-brev än ”vanliga” betyder att för varje 25 snail-mail skickar man 26 elektoniska dito. 5000 % skulle innebära 50 e-brev för varje brev med frimärke.

  Själv skickar jag (33 år och definitivt ute ur ungdomen) säkert 200 brev från datorn innan jag behöver köpa ett frimärke (i övrigt en mycket tråkig och tidsödande sysselsättning) och kan tänka mig att det är ännu mycket mer för ”kidz”.

 19. Bene skriver:

  Men gud vilken jobbig gubbe. Hoppas han blir påkörd eller nåt.

 20. Blärp skriver:

  Daniel: Frågan är om inte ordmärkning är en bra mycket tråkigare och mer tidsödande sysselsättning än att köpa frimärken.

 21. Natte skriver:

  Tiny:
  Nu är detta ju inget diskussion-forum, så det här kanske gå lite över kanten…
  Men nej, jag tycker faktiskt inte att väldigt specifika former av snigel-brev räknas som allmänkunskap längre. Möjligtvis för 5-10 år sen, men redan då började e-mail ta över ganska rejält.

  Senast jag köpte frimärken överhuvudtaget var för ganska precis ett år sen (julkort), och jag tror inte jag någonsin behövt skicka ett rekommenderat brev till någon.

  Ett tecken på att snigel-brev har dött ut är att en jobb-sökande som regel ombes att skicka sin ansökan via mail, och INTE brev. Posten har inte ens några egna lokaler kvar, vilket också ganska tydligt visar hur viktigt det är att kunna skicka ”riktiga” brev nuförtiden.

  Det jag menade med att äldre ofta tar unga för givet, är precis det du visar ett sånt utmärkt exempel på. För att du är uppväxt med att rek-brev tillhör allmänbildningen och vardagen, så förutsätter du att det fortfarande gör det för alla andra också. Well… Tiderna förändras, och det skickas, vågar jag påstå, fler än tusentals så många PGP-krypterade brev över TLS-säkrade mail-servrar än det skickas rekommenderade brev i gamla, hederliga brevlådor.

  Så ser verkligheten ut. Välkommen in! :)

 22. mjau skriver:

  Jag är 19 och jag har postat två brev i mitt liv. Det första när jag var 6 år gammal, då fick jag hjälp av min mamma. Det andra fick jag be min kompis hjälpa mig med, eftersom jag inte visste hur man skulle skicka större paket, det var ett år sedan. Vet inte om jag ska tycka detta är pinsamt, men sant är det ;)

 23. Ems skriver:

  Strange man

 24. alexis skriver:

  menar han PLOMBERAT?

 25. Emma skriver:

  –> Daniel

  E-brev är en mycket olyckligt vald synonym till t.ex. e-post då eBrev (identiskt uttal) är ett namn på en tjänst från Posten som innebär att fysiska brev skickas ut.

  Gnäll förtjänar gnäll…

 26. Anonym skriver:

  Har man nånsin haft ett jobb så har man nog skickat brev eller paket, oavsett om man gjort det privat. Postorder är ganska stort i Sverige, och det är många myndigheter som skickar handlingar rekommenderat. Ännu kan man inte maila en lampa eller ett körkort.

 27. mannen skriver:

  Var ju asrolig i sista kommentaren!!

 28. sofia skriver:

  Jag skulle gissa att han var i rätt bokhandel, hade sett ”postombudsskylten” utanför men gick till närmsta kassan istället för till postkassan som ligger bort mot antikvariatsdelen (ja, jag bor också i ö-vik). Att sedan de (antagligen extrajobbande) tjejerna sa åt honom att gå till posten kanske var lite klumpigt. Att hänvisa till att ”postkassan är därborta” hade kanske funkat bättre… Men man vet aldrig. Och eftersom det bara står bokhandel kan det förstås ha varit på akademibokhandeln, och isf var snubben väldigt fel ute :)

 29. öviking skriver:

  wiiie, övik på tjuvlyssnat! :D Lite stolt.
  Någon har säkert redan skrivit detta, men han kanske hade varit på systemet(som ligger ett stenskast därifrån) och handlat innan :P Eller så var extrapersonalen helt enkelt lite otydliga, de menade nog att han skulle gå längre ner i affären där det faktiskt finns en postavdelning. Så, utträtt. Men kul ändå :D

 30. ubhusadw skriver:

  She wondered what do next. Then what i watched young asian girls [url=http://skiltechurl.com/xHiKx5k]young asian girls[/url] as.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>