Inte myndig nog för myndigheten

Passmyndigheten, Borås

En kvinna ~80 ska skaffa ny legitimation för hennes nuvarande har gått ut dagen innan. Det gör tyvärr också att hon inte kan legitimera sig ordentligt. Efter en kort diskussion hörs damens röst från luckan.

Damen: Men mina föräldrar har ju för jösse namn varit döda i över 30 år!

Cred: Sofie

5 thoughts on “Inte myndig nog för myndigheten

  1. zorkel says:

    Hade själv det problemet för inte så länge sen, dock var mamma vid liv och kunde legitimera mig.
    Borde finnas någon vettigare lösning än att hamna i det byråkratiska moment 22.

  2. Alexandra says:

    Fast du kan lika gärna bli legitimerad av din make/a, sambo, vuxna barn eller en rad andra personer så någon ska di förhoppningsvis kunna hitta.

  3. Miss otur says:

    Stämmer inte Alexandra.
    Det måste vara en familjemedlem. så är man ogift och barnlös samt föräldralös och ensam barn så kan det bli problem. Själv försökte jag med kusiner som skulle styrka min identitet men det funkade ej.

    1. Seb says:

      Själv tog jag med en kompis när jag skulle skaffa nationellt ID-kort. Sa att det var min barndomsvän vilket hon i kassan ansåg vara tillräckligt… Var dock ett par år sedan så förhoppningsvis har det ändrats.

      1. Sebastian Nielsen says:

        Ja det har ändrats. Förut kunde man ta med vem som helst. Numera ska förhållandet kunna styrkas. Går bra med arbetsgivare också till exempel, men då måste man haft den arbetsgivaren i 1 år.
        Har man sambo måste sambon varit skriven på adressen utan uppehåll i minst 6 månader.
        Detta är också ett problem i vissa hyresrätter, speciellt studenter och sådana som bor på vissa inackoderingsboenden, serviceboenden, missbrukshem och liknande, där det kan ställas krav på att man inte får ha inneboende eller övernattande gäster, och att ingen ”obehörig” får skriva sig på adressen.

        En annan viktig sak är att personen ska kunna styrkas genom personlig kännedom. Man kan altså INTE ta ett distansjobb, legitimera sig för arbetsgivaren en gång, och sedan tro att arbetsgivaren får lov att intyga din identitet.
        Dock fuskas det ofta med det, dvs att arbetsgivaren förlitar sig på en ”tidigare legitimering”. Uppdagas något sådant fusk kan det bli tal om osant intygande, eftersom man måste intyga att man faktiskt känner personen, vilket innebär att man ska träffa personen på riktigt med regelbundna mellanrum.

        Detta har ställt till det för många invandrare, eftersom utländskt pass inte är godkänt som leg i Sverige, och därmed inte kan användas för att intyga identiteten. Därför har skatteverket ”slagit upp portarna” till att man kan skaffa leg hos dem. Har man ingen som kan intyga identiteten kan man skriva en ansökan, där man redogör varför man inte kan styrka sin identitet, och sedan kan man t.ex. med en hög gamla leg och kanske någon kusin eller liknande, kunna ändå styrka sin identitet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *