44 reaktioner på ”Den globala uppvärmningen kan få riktigt coola följder

 1. whirlabou skriver:

  Den har väl stannat av nu då för det är ungefär så mycket kallare här ute nu!

 2. Sten skriver:

  Vissa av DN:s journalister försöker alltid vara kompetenta och använda tankstreck i stället för bindestreck. Deras webbprogramvara klarar inte av detta, av okänd anledning.

  För övrigt skulle världen bli bättre om nordatlanten blev 58 grader kallare. Man skulle kunna åka buss till New York utan att behöva gå genom fåniga flygplatskontroller. Det tänkte ni inte på, va?

 3. Sten skriver:

  Öh. I stället för minustecken, menade jag ju.

 4. Grim skriver:

  58 breddgrader kallare?

 5. Hannes skriver:

  Hatar vara den som säger det först, men… fattar inte.

 6. Tompadompa skriver:

  58 grader kallare i norden? Så på somrarna skulle det alltså vara under -20 grader celsius, och vintrarna skulle alltså vara lika kalla som Antarktis? Jag köper inte det. Alaska ligger på ungefär samma breddgrader som Sverige, men har ändå inte så kallt klimat, trots att de inte drar någon nytta av Golfströmmens värme (möjligen indirekt, men faktum kvarstår).
  Om vi sedan går till södra halvklotet så ligger till exempel Skellefteå, där jag bor, på en breddgrad som motsvarar Antarktis, och Malmö ligger vid (motsvarande) Kap Horn. Kap Horn har aldrig under ens -20 grader Celsius, och att tänka sig -60 är helt orimligt. Det kallaste jag kan komma ihåg att jag har sett på en termometer i Skellefteå är -23, och jag kan inte föreställa mig -70 grader celsius på de nordligaste delarna av Antarktiska halvön (dvs runt 65:e breddgraden).

 7. Tompadompa skriver:

  Jag menade naturligtvis -80 grader celsius, jag ber om ursäkt för räknefelet.

 8. HarsOlle skriver:

  haha..liiten tabbe där, men själva artikeln säger iaf:

  Nordbor kan tacka Golfströmmen för att de kan odla tomater i trädgårdslandet och njuta av varma somrar med sol och bad. Golfströmmen för med sig varmt vatten från Mexikanska golfen genom den nordatlantiska strömmen. När strömmen passerar Norges kust ger den ger ifrån sig värme. Utan Golfströmmen skulle det vara 5-8 grader kallare här.

 9. Tji skriver:

  Fast, det är ganska stor skillnad på Sveriges och Alaskas klimat, faktiskt.

 10. Tasaio skriver:

  Ett missat bindelsestreck i en 4 år gammal artikel?

 11. Aki skriver:

  HarsOlle, inte 58 grader.

 12. danne skriver:

  5-8 grader ofc!

 13. Sebastian skriver:

  Är det inte ganska allmänt känt att det skulle bli vansinnigt mycket kallare om Golfströmmen inte värmde Norden. Om den skulle rubbas av vattnet som kommer från den smälta polarisen skulle vi dö. Den hjälper mer än vad man tror, det är inte enbart på hur varm den är när den kommer hit, det är vad den för med sig som värmer upp hela området. 58 grader är inte orimligt, men deras svenska var ganska kass. Det finns strömmar som värmer upp andra delar av världen också, som egentligen skulle ha varit betydligt kallare.

 14. Klas skriver:

  Ett missat bindestreck är fan inte en värd tjuvlyssning.
  Utan golfströmmen skulle vi bo ungefär lika varmt som i Sibirien, dvs, det är rakt av katastrofalt för allting vi tar för givet i bårt klimat.
  Vi pratar massutrotning av de allra flesta arter vi har här, såväl djur som växter.

  Jag tycker fan inte att en bindestrecksmiss gör detta mer underhållande.

 15. naturnörd skriver:

  enligt ”en obehaglig sanning” skulle norden gå in i en ny istid om golfströmmen stannade av och golfströmmen kommer att stanna av om grönland smälter… intressant fakta!

 16. Wildheart skriver:

  Nej nej nej! Håll igen nu, ingen klimatdebatt.

  Tygla er nu, klimatkämpar, välj en annan sajt.

 17. anonym0 skriver:

  Hittar inte vart felet är =(

 18. pinnen skriver:

  Skipped a beat so soon ozone?

 19. spyfrog skriver:

  #6, ”Det kallaste jag kan komma ihåg att jag har sett på en termometer i Skellefteå är -23″

  Du var mao inte där våren 1999 när kvicksilvret kröp ner till ungefär -43 grader celcius hör jag…. det var jag. Men ut gick jag då inte!

 20. stopp skriver:

  5-8 grader låter inte som särskilt mycket men det kan ha extremt förödande konsekvenser på ekosystemet.

 21. Grumbely skriver:

  Fattar inte?
  Ja, utan golfströmmen så vore inte Norden beboelig? Själv tycker jag att 58 graders skillnad låter lite för lite…

 22. basse skriver:

  anonym0: Det ska vara ”5-8 grader kallare”, inte ”58 grader kallare”.

 23. Mimmi skriver:

  Det är bra att så många läser fullständigt okritiskt och inte hittar felet. Det ger hopp för alla tidningar som i kristider drar ner på antalet korrläsare. Ingen kommer ju märka något ändå!

 24. Skräckhäst skriver:

  #20, jag kommer också ihåg vintern 98/99 då det var så kallt i Skellet. Cykeln gick lite trögt när det var under -40 grader men det var rätt häftigt att uppleva den vintern.

 25. Robert skriver:

  Ibland undrar man hur ni resonerar när ni väljer ut bilder/tjuvlysningar på den här sidan. Oftast gör ni dock ett väldigt bra jobb, men den här bilden måste tillhöra bland de tråkigaste som någonsin kommit upp?

 26. Plyp :P skriver:

  #21
  äntligen någon som verkar vara normal..

 27. Linnea skriver:

  Det är inget fel på den här artikeln!!! Det blir ju fan istid om inte Golfströmmen hade funnits!
  Och nej, den hade inte varit värd att skicka in ens om det varit fel, om det menas att bindestrecket saknas.

 28. andreas skriver:

  6. tompadompa: HAHAHAHA! DU är kass!

 29. Ann onym skriver:

  In before raljerande inlägg om ”miljömuppar”, ”politiskt korrekthet” och ”climategate”.

 30. Grumbledock skriver:

  Skulle den globala uppvärmningen bli ett reellt hot, så borde också tundran på Sibirien tina. De ismassorna består till största delen av växthusgaser, som skulle höja jordens medeltemperatur med ett par grader.

  DVS. Bor du på en söderhavsö kanske du drunknar, och europa/södra sverige kan nog få blöta fötter, men några nämnvärda temperaturskillnader här i trakterna borde det inte bli…
  Dock så skulle man nog få en fin strandtomt istället, inte helt fel :)
  Sen är det synd om isbjörnarna som drunknar, speciellt när de A. kan simma och B. Det finns fortfarande flera kvadratkilometer is att bo på.
  C. De kan bygga en ark (se noaks ark).

 31. Tompadompa skriver:

  Nog var jag med 1999 alltid, men jag minns inga temperaturer eftersom jag bara var 5 år gammal.

 32. Tristan skriver:

  Linnea #26: Jag hoppas du skämtar. Om det blir 5-8 grader kallare så får vi frysa lite mer men vi skulle med största sannolikhet bo kvar här. Om det blir 58 grader kallare.. Emh ja, måste man ens förklara????

 33. Sandra skriver:

  global warming MY ASS.

 34. Erika skriver:

  #6 Tompadompa – Tyvärr, din jämförelse i breddgrader mellan norra och södra halvklotet blir helt orimlig i och med den stora skillnaden i kontinentalutbredning. Det blir ett helt annat klimat på södra halvklotet eftersom det består av mycket mer vatten än norra..

 35. Tösen skriver:

  #6 Tompadompa: Bara 23 minus i Skellefte? Vi hade -28 i Ume när jag bodde där :D

 36. Tompadompa skriver:

  Jag vet det Erika, men å andra sidan så är det mera lokala skillnader (till exempel har Kairo ett annorlunda klimat än Maseru, medans Amazonas har ungefär samma klimat som Sydostasiens regnskogar, och Arabiska halvöns klimat skiljer sig inte särskilt mycket från Södra Australiens).
  Detta leder åtminstone mig till att dra slutsatsen att halvkloten är jämförbara, om än inte ekvivalenta.

 37. Linnea skriver:

  ..tar tillbaka. klart jag skämtade ;O Men kul va den inte!

 38. Jojje skriver:

  Den främsta anledningen till att vi har ett ett varmare klimat i Sverige är på grund av Rossbyvågorna, inte Golfströmmen. Det fick jag lära mig när jag pluggade klimatologi på Lunds universitet.

 39. Ida skriver:

  Hahah
  En klassisk hör-villa det där ändå.
  -Fem till åtta grader kallare..
  -Vah! Femtioåtta grader! Damn!

 40. Robban skriver:

  Hej! Ärligt Människor! Att den globala uppvärmningen skulle vara orsakat av Co2 gaser är bara rent ljug. Jorden har gått igenom perioder då det varit kallare respektive varmare. Det har till o med is – borrningar visat på. Hela klimatbluffen är ett skämt och en ursäkt för att lägga på en massa koldioxid skatter på allt och alla. Dessutom så är det ett bra sätt att hindra utvecklingsländer från att skaffa en bättre levnadsstandard. Al Gore har blivit stämd tydligen av 30.000 forskare som säger att det är bluff det han säger.

  En som vet vad han snackar om är Lord Christopher Monckton, en kille som Al Gore vägrar debattera med, av goda skäl för att han skulle inte ha en chans.

  Kolla detta klipp:

  Kolla även gärna denna länk:

  Om regeringar verkligen ville dra ner på Co2 gaser lr minska dom drastiskt så borde de lyssna på folk som exempelvis en kille från thailand som säger sig ha en bil som går på vatten utan någon som helst utsläpp. Finns fler exempel på människor som har gjort om motorer lr lagt till delar i en motor som har lyckats köra bilar på enbart vatten…men nej…thailands regering hörde av sig till killen och sa att det var bra det han ”uppfunnit, kommit på”…men hörde senare av sig och sa att de inte var intresserade. De behöver ju skatten som finns på bensin så.

  Bara för att saker tjatas om och om igen i medierna så betyder inte det att det är sant. Folk borde kolla upp saker mer själva och tänka mer för dom själva. Ungefär som 9/11 och kriget mot terror…vilket skämt…enda terroristerna är olika korrupta regeringar som gör allt för en globalisering..

  Så ni behöver inte oroa er…jorden värms upp naturligt av solen..som alltid, till o från, ibland blir jorden kallare, ibland blir den varmare.

  Tack och hej för mej!

 41. SuusieQ skriver:

  Robban, det kan inte vara så att de som stämt Gore kan ha vinstintressen i olja också?
  Och i vilket led har du hört om killen från Thailand? källa?
  Det är väl heller inte så oväntat att det är mest folk i de delar världen som inte känt av klimatförändringarna än(Sverige t.ex) som tror att klimatförändringarna är ett påhitt av politiker.
  Elbilen är på intåg och Sterlingmotorn tar mark i hela världen, det är inte för inte som GM och Ford börjar att gå ner siG.
  Och det röda i ‘vackra solnedgångar’ är inget annat än partiklar från miljöutsläpp och fanns inte för 500 år sedan förutom efter stora vulkanutbrott.

 42. Ravn skriver:

  Oj vad du har fel. Förlåt men anledningen till att vår himmel är blå under dagen är för att det är kortare sträcka ner till marken för ljusstrålarna vid zenit. Blåa ljusvågor har de allra kortaste vågorna därför syns de bäst när det är kort sträcka från himmel till jord. Himmelen ser alltså blå ut mitt på dagen. På kvällen har ljusvågorna längre sträcka att färdas därför att solens strålar träffar vår atmosfär från sidan. Eftersom röda ljusstrålar har de längsta vågorna är det de som lyckas nå ner till marken och himmelen ser röd ut.

 43. SuusieQ skriver:

  Tror vi talar om två olika typer av röda solnedgångar.
  Som du säger med de olika våglängderna är jag helt enig om, jag menar när solen försvinner bakom det röda i horisonten, á la solnedgångsposter-stil. Dvs. innan solen nått horisonten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>