38 reaktioner på ”I vårt blomsterdoftande grannland ska tydligen allt göras annorlunda…

  1. Tuva skriver:

    Så är det på de flesta pastaförpackningar. Tydligen har man olika standard eller nåt. Hemma brukar vi numera följa det danska receptet, för det blir mycket godare :D

  2. aida skriver:

    vadå mycket godare, det är ris och vatten i olika mängd?

  3. Klas Mattsson skriver:

    Jag skulle snarast säga att det är klart positivt att de ger olika varianter för olika länder då olika kulturer har olika vanor med mat.

    Jämför en fransk och en spansk omelett exempelvis.

  4. anonym0 skriver:

    1# man tjänar mer på det =P

  5. Erik skriver:

    Haha, även koktiden skiljer sig :)

  6. Wildheart skriver:

    …tomt tangentbord…

  7. emelie skriver:

    om folk läser så står det på den svenska ”medelvärme” och mer koktid + vatten och på den norska ”svag värme” och med mindre vatten.

    så, detta är inget fail. ni som läser är fail.

  8. Pucko skriver:

    Angående rubriken så måste Pucko fråga om det inte lika gärna kan vara i Sverige saker görs annorlunda.

  9. Ewe skriver:

    Norge har helt annat vatten. Kanske påverkar koktiden och mängden.

    Sen att det ska vara 3dl i norge och 2,5dl ris här vette fan, norrmännen verkar vara hungrigare :D

  10. CPM skriver:

    ur norska kranar rinner 50% olja 50% fjordvatten

  11. Dexter skriver:

    ”kuukautta” Undra vad finnarna gör med riset egentligen… ;)

  12. Floatpooper skriver:

    Floatis käkar hellre daggmask än surrar runt på en riskokare.
    Fast du har en poäng, Vildis, bottenlöst.

  13. hannah skriver:

    Pucko – antagligen för att det är lika tillagning i Sverige och Finland, det är bara Norge som skiljer sig

  14. Bussola skriver:

    Norrmännen har råd med lite mer ris.

  15. Vante skriver:

    Det är alltså _därför_ som alla norrmän är 20% fetare!

  16. cecilia skriver:

    men hur kom man fram till vilket land som skulle ha vilket tillagningssätt?

  17. Andrea skriver:

    I Norge sorteras förpackningen som plast, och i Sverige som mjuk plast. HAHAHAHAHAHA.

  18. Ubbelubb skriver:

    Med tanke på gårdagen undrar jag vilket recept som skulle gällt om inte unionen hade upplösts?

  19. Tomas skriver:

    En del ris, två delar vatten plus en liten skvätt till. Lite salt på det. Hur svårt kan det vara?

  20. Vänsterhäntas Dag skriver:

    Tomt tangentbord här med. Jag går över till pasta.

  21. PP skriver:

    Det enklaste verkar vara att bo på typ Island. Där slänger man bara rispåsen i en gejser, så ploppar den upp när det är klar. För det har jag sett i en reklamfilm, så det så! :)

  22. Hannibal Hayes skriver:

    Detta var en risig tjuvtittning. Ämnet med olika recept för olika länder har avhandlats i t.ex. KF:s tidning Mersmak.

  23. Olle skriver:

    Jag har sett detta fenomen på rätt många risförpackningar, och var ju tvungen att maila och fråga. Tydligen är det så att de har olika tillagningssätt i olika länder, och att detta är medvetet utskrivet

  24. Sebbe skriver:

    Eller så fyller man bara en kastrull me vatten, Häller i 2 dl ris per person och låter skiten koka tills de e klart, bara o smaka av efter typ 15 min.
    Häll av allt vatten i ett durkslag och skaka runt på riset så blire luftigt o bra :)
    MUMMA!
    Servera med mycket smör och svartpeppar.

  25. Kinastina skriver:

    Nej nu får ni ge er, den här var ju inte ens läslig om man inte har röntgensyn! Varför tar ni inte in mitt bidrag om nördarna i hetvattnet istället?

  26. Ubbelubb skriver:

    #22 PP: Nja, reklamfilmen var från Yellowstone NP och där är det Fahrenheitar i geysrarna medans det är Celsiusar i de Isländska.

  27. Andrea skriver:

    @Kinastina: få höra då, om nördarna. Jag tycker att jag skickat in många bra förslag som alla ratats. Men jag är inte bitter. Bara lite parboiled.

  28. SnuttJulle skriver:

    Redan under andra världskriget så visste ju Tyskarna att Norges vatten var annorlunda….dom har ju tungt vatten där.

  29. PP skriver:

    #27 Ubbelubb: Just ja, så var det nog (det var därför jag skrev typ Island, kom inte riktigt ihåg). :) Men vilken skillnad skulle det nu vara mellan fahrenheitkokat ris och celsiuskokat sådant, menar du? Vilken gubbes skala vi mäter tempen med är väl egalt, huvudsaken att det kokar? Fast det går säkert att marknadsföra, det också. ”Fahrenheitkokat ris smakar godare än celsiuskokat. Jo, det är sant!”, eller nått sånt.

  30. Ubbelubb skriver:

    #30 PP: Det får du fråga Reaumur om.

  31. Kinastina skriver:

    @28Andrea: Det är en skylt i Åsele-skogarna, nån sörlänning har försökt skriva åselemål och det blev som en aning fel!

  32. PP skriver:

    #31 Ubbelubb: Ha, ha. René Antoine Ferchault de Réaumur hänvisade till Kelvin, eftersom Réaumurs skala bara används vid osttillverkning. Kelvin sa att du får väl snacka med Rankine, Delisle, Newton eller Rømer, själv orkade han inte. Vid det laget började jag koka av ilska och gav upp. :)

  33. m skriver:

    # 25 Sebbe: 2dl ris per person? Är inte det liite väl mkt??

  34. einand skriver:

    Det finns säkert 10 olika sätt att laga ris på, en favorit för mig är att man lägger riset i blöt dagen innan och sedan så sköljer man av det tills all stärkelse försvunnit och kokar som basta några minuter.

  35. David skriver:

    2,5 dl ris för 4 pers?? Det räcker knappt till två personer. Nä, där är norskarna mycket vettigare. Lägg till en dl bara. 1,5 dl per person brukar jag räkna med. Inga dvärgportioner här.

  36. emil skriver:

    en kompis till mig kolla upp det och tydligen är det annorlunda ph värde i vattnet i norge där med annorlunda tillagning

  37. Sharonda skriver:

    Det är inget fel.

    Ris kokas på olika sätt i Danmark/Norge och Sverige.
    Jämför mängden vatten med koktiden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>