Sansa er!

Som högskolestudent stöter man då och då på verkligt engagerande, och ibland även en gnutta säregna, föreläsare och lärare som brinner starkt för sina specialämnen. Igår hade jag min första lektion i typografi och det hela kändes som tre timmars frossa i Bodoni, Caslon, Futura, Garamond och andra typografiska delikatesser. Till hela klassens fasa berättade vår teckensnittsfrälsta lärare att Comic Sans är det mest använda teckensnittet i hela världen. Ett faktum som jag fortfarande inte riktigt lyckats smälta. Jag har å andra sidan inte hittat någon bekräftelse eller säker källa för att fastställa detta påstående så det finns fortfarande hopp. Oavsett, så krävs det en kraftansträngning av oss alla för att vi ska klara av att krossa denna framgångsvåg. Samarbete och en vilja av stål är ledorden. Comic Sans saknar alla de egenskaper ett teckensnitt behöver för att kunna inge förtroende och förmedla en känsla av djup. Som medmänniska och framtida grafisk designer uppmanar jag därför alla att stödja kampen mot Comic Sans. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något! Besök Ban Comic Sans och se vad just du kan göra för att säkra en väl designad framtid.

0 thoughts on “Sansa er!

 1. Elin says:

  Det värsta är ändå Times New Roman! Jag blir genast negativt inställd till en text skriven i detta vedervärdigt tråkiga och överanvända typsnitt.

 2. Vicke says:

  Vad härligt att folk engagerar sig!

  /Verdana forever

 3. Núnbanéz says:

  Deja Vu o/

 4. Humorbefriad says:

  Det verkar även finnas en korrelation mellan användning av Comic Sans och intellekt. Det säger egentligen mer om innehållet i texten än dess utseende.

 5. Soffi says:

  Jag har det på min msn, det passar jättebra, men skulle aldrig nånsin skriva något formellt med den stilen!

 6. Jalle says:

  Det hela är lite som att jämföra äpplen och bananlikör. Själv använder jag inte Comic Sans, men på rätt ställe är det väl inte värre än något annat typsnitt på fel plats.
  Det går ju inte att säga att ”Gothic är världens bästa typsnitt”. Det beror ju på vad du ska använda det till. Jag skulle inte vilja läsa en hel roman skriven i ett typsnitt utan serifer, ungefär som jag inte vill läsa överskrifter MED serifer. Alla har sitt område.

  Men det är kul att folk engagerar sig i nåt. :)

 7. Mahsen says:

  Jag kom till mina sinnen efter visst missbruk i mellanstadiet, då jag använde comic sans i varenda uppsats. Jag är dock frisk nu, och helvete vad glad jag är över att fler engagerar sig i detta helt fantastiskt jobbiga i-landsbroblem.

 8. Minna says:

  Jag tror det beror på att när barn börjar skriva på datorn/ n’r barn ska läsa datorskrivet så är det enklare om det liknar det vi skriver = comic sans

 9. Marika says:

  Comic sans var jättefint när man gick på mellanstadiet… Tyckte man då! Nu hyser jag lika stort avsky som många andra här, skönt att man inte är ensam!
  Jag måste få gnälla lite också… Min hyresvärd har som standard att använda Comic sans som typsnitt på namnlapparna på brevlådorna! Är det inte äckligt om nått!? Man får intrycket av att det är en jävla dagisbyggnad och inga av hyresgästerna är över 12 år…

 10. caroline says:

  men hur många typsnitt har ”rätt” utseende för bokstaven a? O med rätt menar jag ett sådant a som man lär sig skriva i skolan.

 11. Mini says:

  Valet var ej vanskligt, VERDANA FTW!!!!

 12. Sandra says:

  Shit! soulm8s, hahaha. Jag visste inte att det fanns så många som ogillade Comic Sans så mkt som jag… lol :P

 13. Fredrik says:

  åh, tack för det. Min kollega använder comic sans till allt hon gör. och det smittar av sig. Finns det ett fulare teckensnitt, måste skicka länken till henne. :)

 14. Bambikill says:

  Nämen halleluja. Det finns alltså fler som använder sin tid till att hata meningslösa saker med glödande intensitet. Dessutom något så vrickat som ett teckensnitt! :D Vad underbart. Jag ska genast se vad jag kan göra för att hjälpa till att utrota den förhatliga fonten. Det är verkligen ett brott mot de estetiska lagarna att främja användningen av denna styggelse.

 15. Petra says:

  Vill bara tillägga till alla verdanaälskare att verdana faktiskt är speciellt framtaget för att användas på datorskärmar och är kanske därför inte det bästa att välja till trycksaker….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *