1 spänn på att hon inte bjöd

Pressbyrån, Korsvägen

En uteliggare ~50 går in på pressbyrån för att försöka tigga till sig en korv med bröd.
Uteliggaren (trevligt): Finns det någon möjlighet att du kan bjuda lilla mig på en korv?
Kassörskan ~30: Nej, tyvärr.
Uteliggaren (sorgset): Nähe, men då får jag väl hosta upp mina sista slantar för din skull då.
Uteliggaren får en korv och lägger fram en liten hög med enkronor.
Kassörskan (sakligt): Men, detta är ju bara 11 kronor, korven kostar ju 12.
Uteliggaren (irriterat): Ja, den sista kronan bjuder du på din snåla jävel.

Cred: Robin

91 thoughts on “1 spänn på att hon inte bjöd

 1. sofia says:

  Ge honom kronan! Spela roll.

 2. Mercedes says:

  Ica maxi tar 5 kr ju ;)

  Hade han inte sagt ”jävel” så hade hon kunnat bjuda på 1 kr,men den som svär ska inte få rabatt,oförskämt ju.
  Hade han sagt ” men snälla det fattas ju bara 1 kr ” då hade det varit annorlunda.

 3. Fredrik says:

  Krona eller inte Krona: Är det inte bättre att ta tag i det problemet när det väl uppstår? Risken att var och varannan kund börjar pruta är minimal.

  Jag satt i kassan i en butik i flera år, och inte en enda gång nekade jag en kund att handla för att det fattades en krona. Det vore ren idioti.

  Till kassörskans försvar kan dock sägas att man faktiskt inte vet om hon hade tänkt vägra att sälja korven. Och att man inte har rätt att svära åt människor bara för att man råkar vara uteliggare.

 4. grisen says:

  Kassörskan gjorde helt rätt, en krona hit och dit gör mycket i långa loppet. Och eftersom kassorna måste stämma kanske hon riskerar sitt jobb om hon bjuder på en krona hit och dit, hon kanske inte heller har råd att ta ur egen ficka. En krona, visst, men gör man sånt en gång är risken stor att man utnyttjas för detta. Sedan gör inte hans attityd saken bättre, hoppas hon tog tillbaka korven och slängde den, folk som kallar en namn förtjänar inte rabatt, uteliggare eller inte.

  För övrigt har jag också slutat köpa Aluma (som är Skånes motsvarighet till Situation Sthlm), delvis för försäljarnas skull – för hur trovärdig är en Alumaförsäljare med Adidaskläder och dito väskor? Min ”lokala” försäljare har detta. Varför skulle jag ge mina pengar till någon som har råd med märkeskläder när inte jag har det?

 5. DD says:

  Lönt att göra en politisk debatt av en jävla enkrona. Jag brukar också pruta (på ett trevligare sätt för visso..) och jag är inte uteliggare för det.
  Pressbyrån tar så jälvla mycket överpris ändå så om de bjöd alla uteliggare i stan på enkronas rabatt och alla de handlade där skulle de gå i pluss som fan ändå.
  Ha en trevlig dag och hoppas ni alla får ihop till en varmkorv ;)

 6. Armon (jurg-fan) says:

  Återigen en tjuvlyssning som delar upp kommentatorerna i två läger. Tjuvlyssnat kanske borde skapa en debattavdelning där den här sortens tjuvlyssningar kan publiceras?

 7. Thomas says:

  Jag blir så trött på somligas omänskliga syn på uteliggare och andra utsatta. Han har inte valt detta sjävl – det skulel ingen göra. Alla hans livlinor (soc) är förmodligen inte tillgängliga. Vi som har råd måste ju för fan hjälpa till där vi kan. Varje liten krona är värdefull för dem som har det svårt!

  Skärp er för bövelen!

 8. Mummla says:

  Om han inte hade supit upp pengarna hade han haft så det räckte till korven. Absolut inget synd om den mannen. Sa så till min egen far en gång, gissa om han blev arg men jag tyckte jag slog huvudet på spiken. Dalta med skiten? Till vilken nytta…?

 9. Christoffer Söderström says:

  Åh fyfan… Ännu en tjuvlyssning som får landets alla debattörer att vakna till i kommentarerna. Ty vi måste ju diskutera samhällsskicket då detta hänt i Pressbyrån, Korsvägen!

 10. Patric (den riktiga) says:

  Om man bjuder på 1kr en miljon gånger så har man helt plötsligt förlorat en hel miljon! Fast det är klart, om det sker två gånger per dag så tar det ju ändå 1370 år innan miljonen är borta..

  Vilken snål jävel

 11. jurg says:

  alla som tycker det är snålt att inte ge en krona kan sätta in en krona på mitt konto imorgon! det kommer bli riktigt bra tror jag

 12. Meli says:

  57 Thomas – Vi lever i Sverige. Det finns livlinor för den som vill och orkar. Antagligen orkar han inte. Faktum är att många utav de vi ser som ”uteliggare” har en liten skitig lya nånstans. Kanske inte inom gångavstånd, inte ens säkert i samma stad, och de orkar inte gå hem. Det är sådant man får veta om man slutar tycka synd om/ vara rädd för ”uteliggarna”. Uteliggarna är också människor som ska förväntas uppträda hövligt (precis som du och jag) och inte slänga sig med skällsord och dylikt så fort de inte får som de vill. Att påstå något annat, att ursäkta någons betende ”för att han är uteliggare och han vet inte bättre” är att se ner på människor och det gör mig heligt förbannad. Hm, ja alltså, allt detta var inte menat till dig Thomas, bara de första raderna. Ehm, hejdå!

 13. Birk Borkason says:

  kom igen, bjud lite mer för fan!

 14. essa says:

  tänk om man skulle gå runt i Sverige och be om en krona av varenda person – och man fick det. då skulle man helt plötsligt ha typ 9 miljoner – i enkronor. fränt.

 15. Hea says:

  #54 Kläderna kanske kommer från en second-handaffär?

 16. pissenisse says:

  #61 The Jurg: Ge oss ditt kontonummer så ska åtminstone jag sätta in en krona!

 17. Stunning says:

  Det var faktiskt jävligt snålt. Men å andra sidan kan man väl inte börja göra undantag, heller.

 18. Shinta says:

  Som så många innan påpekat: varför skulle hon bjuda på den kronan när han beter sig som en idiot? Undrar för övrigt hur det gick med den stackars korven, blev det magen eller papperskorgen? Och enkronan, var det någon som bidrog eller gick kassan back den dagen?

 19. Klas Katt says:

  Tänk på att uteliggaren från början bad kassörskan snällt om en korv först. När han inte fick det och dessutom krävdes han på ytterligare en ynka krona, då kan man ju fatta att han blev riktigt irriterad. Det skulle vem som helst bli om man frågar efter hjälp men blir nekad. Det är förmodligen såna attityd han möts av varje dag.

 20. Leffe says:

  Jag skulle nog själv bjussat på en krona men inte om han kallat mig snål jävel först. Någon här uppe kommenterade att pressbyrån ändå tog sådana över priser och tjänar multum den personen har ingen koll över huvud taget. Pressbyrån är ett franchiseföretag vilket innebär att alla butiker drivs som an separat butik. Små butiker tjänar inte multum, leveranskostnader för allt småskaligt äter upp det mesta av omsättningen.

  Dessutom kan väl fråga sig varför en person som har så dåligt med pengar handlar på pressbyrån…

  Som någon annan här sa så borde personer som dessa inte få så mycket i kontanter(lite borde de så klart få för div utgifter t.ex kläder) utan istället få hyran förbetald och kuponger till mat, och kom inte med något jävla skitsnack om integritet. De flesta av de här personerna har gång på gång bevisat att de inte kan hantera pengar och ta hand om sig själva!

 21. Jan J says:

  Håller med #58,#61 och #71.

 22. Danne says:

  Varför ska kassören, vars jobb det är att ta betalt för varorna i butiken, känna sig tvungen att själv lägga pengar ur egen ficka för de kunder som inte har tillräckligt. För det är varken kassörens varor som finns i butiken eller dennes pengar som ligger i kassan, utan de tillhör butiken. Stämmer inte kassan i slutet av dagen tvingas kassören räkna om ALLTIHOPA oavsett om det är 50 öre det diffar på. Jag är själv biträdande butikschef så jag vet vad kassadiffar innebär. Tjejen gjorde helt rätt, och sitt jobb, och alla jävlar som kallar mig ”snål” för att de själva inte har pengar till det de vill köpa, alternativt handlar sprit för 2000 spänn men försöker tigga till sig en kasse för 1 spänn kan gå och dränka sig.

 23. Ramin says:

  Bleh orkade inte läsa allt men för i helvete! Pressbyrån (jävla fascister) har så jävla överpriser ändå så! Uteliggaren borde rånat ställe!

 24. Jörgen says:

  Uteliggaren ska skärpa till sig och sitt liv! Ingen behöver ligga under en tidning 2007.

 25. hanna says:

  om någon fortfarande läser kommentarerna här: ge en krona till välgörenhet så går den kanske tillbaka till uteliggaren, eller till någon som behöver den bättre!

 26. yulia says:

  Jag får verkligen ryck på vissa kommentarer här.
  Bara för att vi betalar skatt som går till några jävla politikers taxi!
  Sverige är ett så pass rikt land att INGEN ska behöva bo på gatan.
  Och ingen ska egentligen behöva tigga om korv!

  En korv för 22 kr. förresten. Här kostar en korv 7!

 27. Marcus says:

  #77 – 12 kr står där, inte 22.

  Hur många som svarat här har överhuvudtaget arbetat i butik vid en kassa? Hur många har ens jobb? Hur många har någons varit på Socialen och blivit tvingade att bo på gatan?

  Ingen har tvingat honom att var uteliggare utan det har han valt själv. Han kan gå till socialen och få pengar på samma sätt som alla andra som går till socialen och får pengar.

  Ja, Pressbyrån är måhända inte billigaste stället att köpa korv på, men uteliggaren blev inte tvingad att köpa den där heller; en burgare på McDonalds kostar 10kr.

  Förövrigt är 1kr av 12 = 8.5%. Hur stor förtjänst tror ni egentligen att man har på en korv för 12kr?

 28. awsdefrty says:

  det är en sak att bjuda på en korv, en sak att bjuda på en krona.

 29. Bussola says:

  #78 köper man korv och korvbröd i mataffären så ligger kostnaden väl runt 2-3 kr per korv med bröd. Pressbyrån har säkert på det en rejäl mängdrabatt på sina inköp. Men förutom att Pressbyrån har enorma marginaler på sina korvar så får de sälja rejält många för att täcka bara en enda anställds timlön plus arbetsgivaravgifter. Gungor och karuseller….

 30. Hasse says:

  En krona är ingenting (varför ens diskutera det?) och en hemlös person har också rätt att bli irriterad.

 31. Richard says:

  Intressanta kommentarer. Jag vet inte hur kräsna dom var på den pressbyrån när det gäller rätt i kassan, men vanligtvis så ju större butiken är desto kräsnare är chefen på att det stämmer (sitter i kassan på en Maxi-butik).
  #78 påstår att det är deras egna fel att uteliggarna lever som dom gör, vilket är både och. Ganska så ofta handlar det om en psykisk störning där de inte orkar bo i lägenhet (t.ex. paranoia om att det sitter kameror i hela lägenheten. Varför ger #78 en pungsprak på dom som redan ligger ner och klagar därefter på att dom inte reser sig upp
  Min allmäna uppfattning? Jag skulle bjuda på enkronan.

 32. Vera says:

  Palla vara så seriös. Man behöver ju inte börja diskutera samhällsfrågor hela tiden. Jag tycker att den var skön, jag.

 33. Marcus says:

  #82 varför ska man istället ge en ”pungspark” på dem som står upp (som tjejen i kassan) – som så många andra här inne gör?

 34. Stalin says:

  Otroligt dumt.

  Det roliga är att oavsett situation är det enda vettig att bjuda på enkronan utan att tjaffsa minsta lilla, t.om. om man är ett stelt kapitalistsvin. För de skulle tjäna in mångt mycket mer pengar än en krona genom den goda PR de skapar när de bjuder på kronan. Och är man inte kapitalist utan snäll i grund och botten så ter det sig naturligt. Att göra något annat är alltså vara *riktigt* pundad.

 35. Tussilago says:

  Okej, okej, we get it, we get it.
  Phew, okej jag medger att uteliggaren kanske var lite ohövlig som många anser men jag får iaf bilden av att hon helt enkelt betraktar honom som en idiot.
  ”Kassörskan (sakligt): Men, detta är ju bara 11 kronor, korven kostar ju 12.”
  Hela sakligheten känns nedvärderande i min mening iaf.

 36. V says:

  Han kan ha det. Om han är för slö för att reda upp sitt liv får han klara sig ändå.

 37. Alex says:

  haha kul, men vad ska hon göra? man kan inte bjuda alla uteliggare på korv!

 38. myom says:

  Uteliggarna må ha dåligt med pengar men nog fan har de pengar till att röka konstant, för att inte säga sprit.

  Bara om de lät bli att röka skulle de få ihop till en hyra, spritpengarna till mat och kläder.

  Har en del bekanta och släktingar som hamnat utanför samhället, och jag kan inte säga annat än att de faktiskt får skylla sig själva.

 39. Martina says:

  Hej!
  jag blev paff idag jag vara några timmar i Göteborg idag.
  och satt väntande på tåget hemåt.
  så kom en äldre kvinna frågande om jag hade ett varmt hjärta ja kan du ge 1 krona eller en femman till mig så jag kan dricka en kopp kaffe tänkte ok, sen börjande hon om jag får 4.50 så kan jag köpa en smörgås.
  sen pratande hon om att får alltid sova ut ingen bryr sig men det som jag blev mest paff och överraskad att hon bara gick inget tack alls.
  sen gick hon sur därifrån.
  sen tittande jag bakom mig par bänkar där satt hon och söp.
  men det som jag blev irriterad av inte ens ett tack fick man av henne.
  jag har gett innan då har de tackat så mycket men inte denna.
  jag efter detta kommer ej ge denna äldre kvinnan kunde inte ens tacka när man var så snäll.
  irriterad.
  efter detta vet ej om jag kommer ge igen

 40. Kman says:

  Vilken uteliggare väljer att köpa korv på Pressbyrån för att överleva? Pressbyrån råkar bara vara en utav Sveriges dyraste butiker… och varför köper han inte bröd eller någonting annat som han blir mätt på för mindre pengar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *