4-åringen kunde skönja ett system

Utanför Systembolaget, Borlänge

En mamma ~30 med ett litet barn i famnen och ett lite större barn ~4 i handen. 4-åringen vill uppenbarligen inte gå in i fler affärer.

Mamman: Vi ska bara in i en affär till!

4-åringen (tittar upp på Systembolagsskylten): Jaha, här! Här har vi ju varit ofta.

Mamman såg ut att helst vilja att ett slukhål öppnades under hennes fötter.

13 thoughts on “4-åringen kunde skönja ett system

 1. Magnus says:

  Som ett barn till en alkoholist måste jag leka buzz kill och säga att det här inte är roligt… Det är snarare någonting som borde utredas av socialtjänsten.

  1. Teddybjörn says:

   Hoppas att du trollar. Att ett barn säger ”här har vi varit ofta” behöver bara betyda att de har varit där två gånger förut.

 2. Alexandra says:

  Som en förälder som anser att barn och alkohol alltid är en dålig kombination, alkoholist eller ej, så hoppas jag att denna förälder tar denna kommentar som en tankeställare, oavsett om de har varit på Systemet två eller många gånger.

  1. Micke says:

   Jag håller med! Från man börjar försöka få barn tills de fyllt 18 ska man faen hålla sig ifrån alkoholen! Fast ännu viktigare är ju att hålla sig ifrån halvfabrikat, tillsatser, tillsatt socker, läsk och snabbmat.

   1. Peter says:

    Alkoholbruket och alkoholnormen skadar samhället mer än vad alla halvfabrikat, tillsatser eller whatever gör. Ett barn blir inte otrygg av att nån sitter och käkar chips.

 3. Zorkel says:

  Så bara för att man går till bolaget ofta är man alkoholist eller nära där på?
  Det handlar väl främst vad man har för inställning och relation till alkoholen.
  Alla dricker sig faktiskt inte redlösa, fast kanske lätt att glömma bort.

  1. Peter says:

   Nåt alla verkar glömma bort när de ska protestera om att de minsann inte är alkoholister är att en inte behöver supa sig redlös för att påverka sin omgivning.

   Det första som påverkas av alkohol som drog är omdömet. Lägg därtill att alkoholnormen ger en viss ansvarsfrihet som berusad (”hämningarna släpper”) så det är mer okej att göra dåliga saker. Och det krävs inte mycket för att ett barn ska märka att ens förälder svarar konstigt, beter sig obehagligt. Jag minns fortfarande hur jag upplevde det som barn.

   Jag fattar. Som vuxen människa vill en bestämma själv. Men nån gång måste en inse att har en barn så har en ett sjukt stort ansvar. Kan en inte axla det ansvaret för att en behöver alkoholen (skulle ni kunna avstå skulle detta inte väcka såna känslor) så kanske en inte behöver barn. Föräldrar har jour 24/7. Och vilka jourhavande får dricka alkohol?

 4. Andersson says:

  Om en 4-åring har uppfattningen att systembolaget är att ställe hen ofta varit med sin mamma är givetvis inte bra, mamman behöver givetvis inte vara alkoholist, men oavsett om hon är det eller inte så hoppas jag åtminstone att detta får henne att i fortsättningen undvika att ta med barnen till systembolaget.

 5. Carl T says:

  Mina ungar (7 and 5) gillar systembolaget. Där kan man ju köpa alkoholfritt jordgubbsvin och alkoholfri cider och annat gott.

  Jag ser inga problem med att vara salongsberusad i mina barns sällskap när det är fest. Att dricka socialt för att njuta av dryckerna, berusningen och sänkta inhibitioner / ökad känslosamhet är inte alls samma sak som att dricka för att tillfälligt fly undan sina problem och minska en ångest som förvärras av drickandet. Visst finns det en risk att den ena sortens drickande leder till den andra hos känsliga individer (däribland en av mina föräldrar) men det betyder inte att barn är dömda att ta skada för att föräldrarna dricker. Visst lär risken öka att barnen så småningom börjar supa, men livet handlar mycket om att balansera risk och nytta. Underskatta inte nyttan av att föräldrar har ett socialt liv de trivs med.

  1. Salmanassar says:

   @ Carl T: Vi tar en Eduard Kihl på den där? (googla och se sammanhanget)

  2. Peter says:

   Sänkta inhibitioner är ju bra när en tar hand om barn… not.
   Och det är liksom just det som är problemet, inte ”tillfälligt fly undan sina problem”. Ni lär ju barn att en ska umgås genom att använda droger (”ett socialt liv”) och dessutom får ju barn föräldrar som är berusade. Och det är djävligt jobbigt för barn när ens föräldrar inte ”funkar” som de brukar göra.
   ”Visst lär risken öka att barnen så småningom börjar supa”
   Alltså, inte ens om jag drack skulle det där låta bra. Seriöst. Att balansera bort risken för barnet med att en tycker det är så nice att dricka…

 6. Emma says:

  Ni som förfasar er över det här kan inte ha träffat många barn i ert liv. Barn säger så här. De säger också: ”Min mamma äter bara tabletter hela dagarna. Piller till frukost, piller till lunch, piller till kvällsmat, piller på natten. Piller hela tiden!” (sagt av fyraåring angående en mamma som äter en blodtryckssänkande tablett på morgonen och en på kvällen.) ”Öl! Alltid ska du dricka öl!” (sagt av femåring till pappan som dricker öl två-tre gånger om året vid middagsbjudningar – men till saken hörde att han just dagen innan hade druckit en öl, så barnet hade det färskt i minnet, och nu skulle pappan köpa en alkoholfri cider på ica – och barnet såg burkarna med folköl i hyllan.) Utöver det så har jag fått höra allt ifrån att pappa har krockat med bilen till att mamma lämnade Kalle i leklandet på Ikea i FJORTON timmar så att han var alldeles hungrig, rädd och ensam där inne…

  1. Salmanassar says:

   Emma, så med detta vill du säga att din make är försupen och kör bil i fyllan samt att du själv missbrukar tabletter och ”glömmer” dina barn på publika lekinrättningar?

   Nej, just ja, det var barnen jag inte skulle övertolka. ;)

   Seriöst: barn säger allt möjligt – vi vet. Bullarna på konditoriet var så häääääär stora (enorma för en 5-åring), faster äger en egen limousin (en lång-merca från 1978 med rostiga flyglar) och vi flög i tre dygn för att komma hem från semestern (2 timmar, från Malmö till Luleå).

   Barns berättelser bör vi ta med en nypa salt. Detsamma gäller för många vuxnas. ;)

   Tavaritj!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *