Alla sätt är bra utom de dåliga

5:ans spårvagn, Göteborg

Det pågår en biljettkontroll på spårvagnen och en ung kille springer mot dörren när han ser kontrollanterna.
Kontrollanten: Biljett tack.
Killen tittar upp i taket och låtsas som ingenting.
Kontrollanten (upprepar): Biljett tack.
Killen: Huh?
Kontrollanten: Ticket, please.
Killen: Excuse me, what are you talking about?
Kontrollanten: Do you have a ticket?
Killen: Oh no, what the hell are you talking about?
Kontrollanten: You must have a ticket to take the tram.
De två kontrollanterna får killen att sätta sig ner.
Killen: What?! I’m here on visit from Iceland, what the fuck is going on?
Kontrollanten: You must have a ticket to take the tram. ID-card please?
Killen: I didn’t know that I had to pay to take the… tram down to the central station.
Kontrollanten: If you don’t have ID-card I must take you to the police.
Killen: Ja, men ta mitt jävla ID-kort då!
Kontrollanten: Tack.
Killen: Jag ska av nu.
Kontrollanten: Vi också, tillsammans med dig.

0 thoughts on “Alla sätt är bra utom de dåliga

 1. 08 says:

  Nice try, you go ”killen”!

 2. Micke says:

  @Daniel

  Du säger att det är en bortskämd attityd att anse att man har rätten att kräva att staten skall betala för högskoleutbildningen som jag går, eller mitt levende under min studietid. Jag anser istället att det är deras skyldighet då Sverige som stat är i stort behov av högutbildade och kommer med största sannolikhet att tjäna stora pengar på mig under mitt liv. Så varför skall staten inte betala för sig, varför skall de få sina högutbildade arbetare gratis när alla andra förväntas betala för det man behöver.

  När det gäller kollektivtrafiken så anser att jag även där att staten skall stå för detta. Det finns det två stora anledningar, där det första är miljön. Om det är helt gratis att åka kollektivt är det bra mycket svårare att försvara att ta bilen. Den andra anledningen är att som är det idag fungerar det ju inte. Vi lever i ett land som är en marknadsekonomi och för att den skall fungera krävs det konkurrans, att det inte finns privatägda företag som har något monopol. Idag så finns det inga alternativ till att (iaf i västsverige) åka med annat än Västtrafik, vilket ger dom ett monopol och Västtrafik utnyttjar detta till max genom att gång på gång höja priserna.

 3. Emily says:

  Här i Norrköping kostar en biljett 13 spänn. Jag är 17, dvs. betalar jag som ungdom. Nästa år när jag fyller 18 kommer jag att få betala vuxenbiljett och den ligger på 20 kr. Klart att jag plankar då, hallo.

 4. Buddha says:

  Suzanne: Har du åkt spårvagn mellan 4-6 någon gång? Smockat med folk men ändå ska dom tränga sig in mellan folk. Har dessutom vart med om att en civilkontrollant bevakat dig för att sen fråga dig om ditt kort? De e ju facistfasoner, jag vill inte bli föröljd och bevakad, speciellt inte för en sådan löjlig sak. Har du dessutom hört talas om vad man fick fram från stockholms lokaltrafik? Att tjuvåkningen kostar nada, det handlar om att skapa en rädsla för att tjuvåka i förebyggande syfte. Tur för dig att det finns människor som uppmärksammar detta, annars skulle du leva i nazityskland..

 5. MackePacke says:

  #69: Om du ser någon snatta, och håller ögonkontakt med personen tills han passerat sista betalningstillfälle, så får till och med DU genomföra ett envarsgripande på personen i fråga, då snatteri har fängelse i straffskalan. Detta har tydligen bedrägligt betéende också, men om jag läste rätt så har ingen någonsin fått fängelse för detta.

 6. Dufva says:

  Koko! Dags att vakna! Ju fler som inte betalar desto dyrare blir kollektivtrafiken för oss som är ärliga nog att göra det! Jag har sannerligen inte lust att betala för alla parasiter som har satt i system att tjuvåka. Busskortet tar nästan hälften av mitt studiebidrag!
  Det är inte mer än rätt att de som har satt i system att inte betala för sig för sota för det förr eller senare! Och kom inte och påstå att ni inte har råd. Som student lever man knapert, det är tragiskt, men sant. Därför säger det sig självt att man blir heligt förbannad när man dessutom får betala för andras oärlighet!

 7. Andy says:

  Många som skäller på kontrollanterna här…tyvärr behövs jobb som kontrollanter, P-vakter mm eftersom det skulle bli kaos om det helt saknades.

  Sviniga vakter bör kritiseras men de som bara gör sitt jobb som de ska tycker jag man kan sluta skälla på.

  Skäll på politikerna istället som försöker skylla klimatförändringar på oss vanliga människor samtidigt som de inte gör de infrastrukturella förändringarna som behövs för att möjliggöra en så enkel grej som att stimulera kollektivtrafiken som är så mkt naturvänligare än biltrafiken.

  Skulle kollektivtrafiken fungera smidigt till en billig penning skulle de allra flesta kunna tänka sig nyttja den istället för att ta bilen.

 8. Boende i Stockholm says:

  Killen borde ha spelat döv och insisterat på att de skulle skriva en lapp. Alternativt tar man böterna som en man. Min kompis tjuvåkte på tunnelbanan och sa bara till kontrollanten: ”Jag tjuvåker, vad går böterna på?”.

 9. suz says:

  usch jag akte fast en gang (har i London) med ett tva dagar gammal busspass. polisen kom fram och allt….jag hade inga pengar pa mig (sa jag) sa dom tog min address och jag hittade pa en,….en kombination av min gamla och nya address typ. lattast ar ju att ha en giltig biljett och kontrollanterna gor ju faktiskt bara sitt jobb och varfor ska man INTE betala nar man aker nagon stans??? jag har lart mig min laxa och kommer alltid ha biljett!

 10. Hepp says:

  Kontrollanterna skall inte utrotas, däremot kan vi med gott samvete utrota all Planka.nu anhänagre

 11. Linus says:

  Jag förstår att biljetter kostar en del när man är student och inte har pengar. Jag själv hade tjuvåkt när jag var en pank högskolestudent, inte för att tycka det var rätt men jag hade större behov för de där tjugo/femtio lapparna då. Det är först nu när jag har jobb och kan tycka att jag har råd för biljetterna. Därför tycker jag att man ska ha en rabatt för studenter och arbetslösa, för det är väldigt lätt att säga ”20 spänn är väl inget pengar?” när man har jobb, men 20 spänn kan ju vara en dags mat för en fattig student.

 12. Pendlande student says:

  Jag har många år av erfarenhet från västtrafiks tjänster då jag pendlar och har flera byten på vägen. Jag blir förbannad när jag tänker på hur jäkla kass kollektivtrafiken är i Göteborg och jag har en fundering…
  Om man bara ponerar att det skulle gå att spara in en hel del pengar som nu går till verksamheten kring biljettbetalandet, och kontrollen av att man har betalat sin biljett:

  Om den mesta av buss- och spårvagnstrafiken i innerstaden och annan trafik som går till andra vältrafikerade områden som t.ex. Frölunda torg, går med en regelbundenhet som inte sträcker sig längre än 5-7 minuter. Då skulle det inte behövas tryckas upp massor av tidtabeller för de linjerna, eftersom att man vet att bussen/vagnen dagtid går strax oavsett vilken tid man är där..
  om västtrafik inte hade behövt dyra biljettautomater vid varje dörr på varje fordon…
  om det inte behövts biljettbetalningsautomater inne i bussen/vagnen..
  om det inte hade behövts kontrollanter..
  om de inte hade behövt trycka tiotusentals busskort..
  …hade man verkligen inte tjänat in de pengarna så att jag och alla andra som reser i Göteborg kunnat resa kollektivt helt gratis?

  Sedan vill jag säga att så gott som alla kontrollanter jag träffat varit sura, otrevliga trots att man snällt visade upp sitt giltiga ”färdbevis”.
  Och nu när Västtrafik återigen har höjt sina biljettpriser, så förväntar i alla fall jag mig att även kvaliteten på servicen, personalen, tiderna och tillgängligheten förbättras…
  upp till bevis Västtrafik…!

 13. Robin says:

  Hahaha, måste ju försöka ;-)

 14. Superkrille says:

  Tycker ni att det är okej att stjäla mat också? För det är ju en ännu större utgift än åkkortet för er studenter.

 15. Helena says:

  BETALA så slipper ni problemet med att bråka med kontrollanter. Simple as that!

 16. Kim says:

  Jag fattar att folk hade klagat om kontrolanterna avr griniga men de var de ju inte.
  Jag har också plankat men vem har inte det.
  Och visst fan är det dyrt att köpta månadskort även fast jag åker på ungdomspris, nej ta tillbaka enhetstaxan eller slopa betalningsystemet!

 17. Maria says:

  doh #34.

  Det var ju lite konstigt att din pappa hjälpte ett gäng franska spelare med att stämpla. Alla som spelar Gothia Cup och inte är från Göteborg får åka gratis med sina ”spelarkort” under hela veckan.

 18. mattep74 says:

  Jag är 32 år och har bott i Västerås hela mitt liv undantaget 5 år när jag bodde i Karlstad. Jag har aldrig sett röken av en kontrollant i Västerås när jag åkt buss. När jag bodde i Karlstad så blev jag utsatt för kontrollanter 3 – 4 gånger. Åker tunnelbana ofta när jag är i Stockholm och har aldrig blivit stoppad av en kontrollant som vill se mitt färdbevis. Syrran har åkt tunnelbana 1 gång och då fick hon visa sitt färdbevis

 19. Daniel Giertz says:

  @Haha! Jag lyckades visst trampa på en öm tå. Tre svar och ett personangrepp på mindre än tre timmar. Det här är lika kul som att diskutera om man får säga ”negerboll”.

  För det första så är kollektivtrafiken billigare för studenter i vissa kommuner i Sverige också. Billiga studentlägenheter finns också om man inte är kräsen. Jag hyrde en möblerad etta för 1590:-/mån när jag studerade. Gratis hyra i juni och juli. Man får ganska mycket ”osv” i Sverige också för den delen. Exempelvis rabatter på tåg, flyg, datorer och mycket annat. Och även om exempelvis matmomsen är lägre för studenter i andra länder, så väger det knappast upp att man får själva utbildningen gratis här. I USA måste föräldrarna spara till en college-fond från det att barnen är små. Och det är inte bara lån, utan även en bidragsdel. Att Sverige har högre bildningsnivå är något jag gärna vill se en källa på, och inte bara köpa rakt av. Är det för resten Sveriges höga bildningsnivå som får dig (Gunnel) att tro att det stavas ”bildnings nivå”? Micke, du frågar varför staten inte ska vara moraliskt skyldig att betala för utbildningen, när staten behöver kunnigt folk? Kanske för att det betalas via lönen senare. Utbildar du dig till ett statligt arbete, som läkare, betalar staten för sig genom att betala din lön. Utbildar du dig till exempelvis journalist, betalar tidningen din lön, och lägger det på priset, som sedan läsarna (skattebetalarna) betalar. Ska samma skattebetalare betala journalistens utbildning två gånger, först via skattsedeln, och sedan via prispålägget på tidningen? För övrigt är alla universitetskurser inte något som arbetsmarknaden behöver. Och även på de kurser som man kan gå för att få ett yrke, är det många som går utan ett direkt mål.

  För att undvika missförstånd bör jag påpeka att jag inte tycker att det är fel att staten betalar universitetsutbildningen.Jag tycker till och med att det är bra. Min poäng är att det inte är en självklarhet, som inte ens kan diskuteras. Och det som jag skrev är bortskämt, är att man anser att det inte räcker med att få utbildning och levebrödet betalt, utan att man dessutom inte ska behöva leva snålt. Det påminner om Tony i Rederiet när han har skulder, och kronofogden tar alla hans inkomster, utom existensminimum och han tycker att det är orimligt, så han fuskar till sig bidrag genom att låtsas ha en massa studiecirklar.

  Jag tycker också att det kan vara en bra idé att göra kollektivtrafiken billigare eller gratis, men när nu en demokratiskt vald riksdag (och ett demokratiskt valt kommunfulmäktige) har beslutat att det inte ska vara så, så bör man följa lagen och inte anse att just man själv ska slippa betala det som andra betalar. Eller är det okej att skattefuska om man tycker att skatterna är för höga?

  Rattus säger att han lägger 1500:- på mat varje månad. Linus säger att 20:- kan vara mat för en dag för en student. Om man får tro på Linus, kan Rattus alltså sänka sina matkostnader med 900:- bara där. Man kan köpa kläder på Myrorna. Man kan köpa en påse bullar på Ica och äta utomhus eller hemma hos någon i stället för att köpa bullarna dyrt på et café. Man kan spela spel (som man har köpt på Myrorna) i stället för bio. Man kan dricka alkoholfritt. Man måste inte åka på en årlig festival för att man brukade det innan man började studera. Som student har man vanligtvis tillgång till datasalar med uppkopplade datorer + att det finns gratistidningar + att biblioteken har tidningar. Man behöver ingen dagstidning som kostar. Man kan låna kurslitteratur på bibliotek eller av vänner, eller köpa på antikvariat, eller kontakta folk som gått kursen tidigare (universitetet lämnar ut adresslistor) och köpa eller låna böcker av dem. Men mycket av det här är ”heliga kor” för studenter. Hur många tycker inte att det är fullkomligt absurt att avstå från alkohol under hela studenttiden? För all del, drick alkohol under studenttiden om du vill, och rata mina övriga råd, men då ska du inte planka och säga att du inte har råd.

 20. leila says:

  men herregud killen är typ 15 är inte så konstigt om han inte har råd! jag är dubbelt så gammal och har nog lika mycket pengar över i månaden (om han får sitt studiebidrag) och har knappt råd själv att åka

 21. Maja says:

  Andreas #61: Betyder det att ni blev portade från Systembolaget i Gällivaare? Herregud, blev följden att den äldre kompisen tvingades åka till Kiruna och handla om han ville ha drycker med starkare volymprocent än 3,5? (eller finns det kanske ett bolag i Jokkmokk…?)

 22. Dufva says:

  Buddha: Är man nazist för att man tycker att folka ska göra rätt för sig?

 23. Daniel Giertz says:

  @Sofia: Grattis i efterskott på födelsedagen, och grattis i förskott på namnsdagen.

 24. fraggelsmurf says:

  @Daniel: Wow, du är Spara gestaltigad. Är dina råd från erfarenhet eller kör du med kreativt brainstormande? Det du säger är att man inte har någon ursäkt att planka om man inte lever som en kyrkråtta. Undra varför det finns folk som gör det ändå, det är ju så kul att leva i paranoia och ständigt kolla sig omkring efter kontrollanter! Svaret kanske är att ingen vill leva som en lägre gradens människa utan ger fan på att kunna ta sig en öhl då och då och kanske köpa sig ett nytt plagg eller en ny bok från en vanlig butik. Folk tjuvåker, skiter i tv-licensen, tankar ner film och musik, kopierar kurslitteratur med mera för att kunna leva så normalt som möjligt på så lite pengar som möjligt. Ska man straffa dessa hårt eller ska man se igenom fingrarna? Vad tror du är bäst för samhället? ”Att inte har råd” kan tolkas på mer än ett sätt. Man ska vara lika snål som de stora filmföretagen om man irriterar sig över prishöjningen som är direkt kopplad till förlorade inkomster från plankare.

  Vi har ett annat system i sverige där studenten inte har alltför för stora valmöjligheter utan är beroende av bidrag (tacka sossarna). Vad jag har tagit in av min vistelse här i staterna så krävs det inte rika föräldrar att ha råd med college och om man har extrajobb, vilket de flesta har, så har man mer pengar än den vanliga svenska studenten. Alternativ till CSN är ett helt vanligt banklån. Det enda man har mindre av är fritid men åandrasidan får man värdefull arbetserfarenhet.

  Men men… tacka vet jag kristna studenter, de gör allt rätt och de är grymma på källkritik. Den bästa referensen till jordens skapelse är en tusentals år gammal bok utan bevis.

 25. Daniel Giertz says:

  @Fraggelsmurf: Jag brainstormade i och för sig, men nu när jag läser igenom listan, så kan jag konstatera att jag har följt de flesta av råden, men kanske inte alla. Poängen är att jag inte arbetade vid sidan av studierna, men jag fick det ändå att gå runt, utan att vare sig planka eller fuska på annat sätt, och jag tyckte inte ens att jag levde särskilt snålt. När jag bodde i Karlstad hade jag 5000:-/månad -1590 i hyra. Det blev 3410 i måndaen efter hyra, och jag klarade det, och det utan att följa alla mina sparsamhetsråd. Och vilket eller vilka av mina råd är det som är så absurda, så att du kallar det att leva som en kyrkråtta?

 26. Linus says:

  Men i stockholm kostar ju en månadshyra på 2500-3500, och ett månadskort 600, en enkelbiljett 20 kr(numera 40!). Jag bor inte i stockholm längre och skulle inte planka när jag åker tillbaka dit, men jag skäms inte för att jag plankade när jag var student där, för hade jag haft pengar hade jag givetvis köpt biljett, eftersom plankningen sätter en hård psykisk press på mig och jag var nervös varje gång jag tjuvåkte. Men som sagt, jag offrade min 30 mins psykhälsa för att tjäna 20 spänn…

 27. Calle says:

  Haha, fraggelsmurf är min idol =)

 28. Fraggelsmurf says:

  @ Daniel: Jag har varit student i både Karlstad, Göteborg och Stockholm och det går inte att jämföra de kostnaderna. I karlstad är hyrorna och maten mkt billigare och det är enkelt att ta sig fram med cykel överallt. Om man missar en buss så kan man t o m spara tid att gå istället för att vänta på nästa. Eftersom karlstad bara har bussar så finns det ingen direkt möjlighet att planka heller eftersom man måste gå förbi föraren. Spårvagnarna i göteborg är knökfulla och man går sällan förbi föraren. Istället får man stå och fundera om man ska tränga sig in i gröten och stämpla sitt kort. Om man inte har ett månadskort i sthlm så är kostnaderna höga om man inte väljer att stanna på samma ställe hela dan. Katching! 20 kr per resa kostade det som bäst, nu har de höjt. Så man kan räkna att det försvinner en hundralapp att bara åka omkring en dag.

 29. The Fonz says:

  Har man inte rad att betala for sig pa bussen/sparvagnen/tunnelbanan far man ga eller cykla. Punkt. Att det ar sa svart att fatta for manga.

 30. Arlav says:

  Tydligen ALLTID ”någon annan” som ska betala?
  70 års socialiststyre har satt sina spår.
  Hur var det med Örebro då? Man försökte med ”gratisåka” på kvällarna men blev tvungen att sluta pga allt stök och skadegörelse.
  Inte ens vanlig hyfs har ”Allt-gratis-ynglen” kunnat tillägna sig..

 31. elli says:

  The Fonz: Om vi säger att jag bor ute i Tensta och pluggar inne i stan, ska jag då cykla till skolan varje morgon? (Om jag börjar cykla innan jag kommer hem så kaaaaanske jag hinner..)

  Och ffs, man vill inte planka för att paratisera på andra. Det behöver inte vara gratis, men det ska vara ett rimligt pris i jämförelse med vad man får ut av det. Med tanke på att det är en oumbärlig tjänst för de flesta, och med tanke på hur dåligt kollektivtrafiken fungerar så ÄR det för högt pris som det är nu. Avskaffa monopolet, säger jag bara. Lite konkurrens skulle nog locka fram helt ny entusiasm och rimligare priser.

  Och Daniel, 1590 :- i hyra? För det priset skulle du inte ens få en 18-kvadratare med kokskåp ute i bredäng på bottenvåningen, med kackerlackor och mögelskador och toalett utan dusch. Att vara student i karlstad är nog inte riktigt samma sak som att vara student i stockholm, om man får tro på det du skriver.

  Och varför kan inte SL vara lika sparsamma som studenter bör vara? För något/några år sedan så höjde de priset på månadskorten för att de gått back ett par miljoner, och sedan firade de prishöjningen med att byta ut sin fullt funktionerande logga med en ny, vilket kostade ca 30 miljarder till. Sen sa de att de inte riktigt var nöjda med den och kanske skulle byta tillbaks. Jag vet inte om de gjorde det, men det skulle inte förvåna mig.

 32. The Fonz says:

  Elli: ja, trampa pa eller skar ned pa andra utgifter sa du har rad att projsa tunnelbanan. Haller med om att SL inte spelar alla sina kort ratt och att mer konkurrens skulle hjalpa men det ar en annan diskussion.

 33. Daniel Giertz says:

  @Elli: Jag har bott i en möblerad 28-kvadratare i Jakobsberg, med tv, men utan dusch, och betalat 1800:- i månaden för det. Menar du att marknaden har förändrats nämnvärt sedan dess, eller menar du att jag hade tur som hittade en hyresvärd som var givmild alternativt galen? Du kan också ta en titt på http://www.hyralya.se/objektinformation.asp?id=107042 Är ni två som delar på den lägenheten, får ni 27 kvm mer per person än jag hade i Karlstad (Jag hade 19 kvm.) och ni får 90:- mindre i hyra per person. Ni kan till och med bo fyra där, och betala 750:- var, och ha 4 kvm mer per person än vad jag hade. Och från Lidingö kan man åka till centralen var tionde minut, och resan tar 20 minuter. Den här lägenheten var inte den enda jag hittade med den storleken och det priset. Ni får också badkar och bredband, vilket inte jag hade i Karlstad. Och kostade loggan verkligen 30 miljarder? Det är som om alla i Stockholm skulle köpa månadskort varje månad i 4 år och två månader, och pengarna oavkortat skulle gå till logotype-bytet.

  @Fraggelsmurf: Om det faktum att man mår dåligt av att vara rädd att åka fast, är en garant för att det är rimligt att tjuvåka, så var WTC-dådet rimligt eftersom de som gjorde det var beredda att dö för det. Och om måttstocken är att man ska leva normalt dvs ha råd med det som andra har råd med, så innebär det att det inte skulle spela roll om ett mirakel skulle inträffa, och hyrorna föll med 90%. Då skulle även vanligt arbetande folk kunna unna sig mer lyx, och studentens krav på vad som är rimligt, skulle höjas, och studenten skulle fortfarande behöva tjuvåka. Du höll med Gunnel om att jag är förlorad. Vad är du då? Vad jag än säger att studenten ska spara in på, så kan du svara ”orimligt”.

  Om man är uppvuxen i Stockholm, kan man bo kvar hos föräldrarna.
  Svar: Orimligt. Man vill ha sin egen lya.

  Om kursen går i flera städer, gå då inte i Stockholm, utan gå där saker är billigare.
  Svar: Orimligt. Det är Stockholm som är kul.

  Rök inte.
  Svar: Orimligt.

  Drick inte alkohol.
  Svar: Orimligt.

  Okej, men drick dig aldrig full.
  Svar: Orimligt. Det hör till studentlivet.

  Okej, men drick dig bara full en gång per termin.
  Svar: Orimligt. Jag dricker så ofta som jag vill.

  Låna studielitteratur i möjligaste mån, och annars köper du den billigast möjligt. Unna dig bara en ny bok om det är en bok som du kommer ha nytta av i ditt jobb när din utbildning gett dig ett sådant.
  Svar: Orimligt.

  Köp bullar på snabbköpet, i stället för att köpa på café.
  Svar: Orimligt.

  Bo i en kranskommun.
  Svar: Orimligt.

  Bo i en liten etta.
  Svar: Orimligt.

  Du kallar mina råd att leva som en kyrkråtta, men har du någonsin sett en kyrkråtta köpa bullar på Ica, eller surfa på Internet? Det är inte som att jag har sagt att man aldrig ska äta något onyttigt för smakens skull, bara att undvika caféer och sprit. Är det för resten okej att fuska på tentor om man enligt sin egen subjektiva bedömning har för lite fritid? Nervositeten att åka fast, bevisar att det är rimligt?

  Om tio studenter umgås en fredagkväll, och det lutar åt att de ska åka till staden för en biofilm, och kanske café eller öl efteråt, och någon säger ”Men det är för dyrt. Kan vi inte stanna här och se på tv och/eller hyra film eller se något som någon redan har och/eller köpa lite bullar och/eller spela spel och/eller turas om att klä av oss nakna, så att vi kan teckna kroki av varann?”, så är den personen onödigt snål,och man måste unna sig lite kul, även om man är fattig student, men man kan inte betala tågbiljetten som är betydligt billigare än filmen och cafét.

 34. Fraggelsmurf says:

  @Daniel: Schysst, du hittade en lägenhet på en sida som jag aldrig har hört talas om. Kom tillbaka när du har hittat ett par tusen för det är nämligen ett par tusen som studerar i stockholm. Men jag tackar för sidtipset iaf eftersom jag ska flytta tillbaka till sthlm till hösten. För att göra det klart vart jag står så säger jag inte att alla ska tjuvåka, mitt mål är att belysa båda sidorna av myntet. Jag förstår inte varför du lägger upp en sparplan för just studenter. Vi betalar skatt i landet för att alla ska få någorlunda levnadsstandard och varför ska studenter ha det kämpigare än de som lever på socialbidrag eller de som sitter i fängelse? NEJ, jag tror inte heller att de flesta studenter _måste_ tjuvåka pga låg inkomst. Men jag tror alla skulle uppskatta om det var billigare och att färre skulle tjuvåka då med. Det här blir mitt sista inlägg i den här tråden. Känner att diskussionen har fastnat. Att diskutera tjuvåkning med någon som inte bor i en storstad är som att prata om snö med en egyptier. Tjuvåkning kan inte likställas med terrordåd eller skolfusk eftersom bakgrunden är ett kostnad som folk inte finner rimlig. En mer korrekt jämförelse skulle vara film och musik och ja, folk laddar faktiskt ner det gratis med. Står i tidningen att de ska skärpa kontrollerna i stockholm, tur att jag är jobbklar och inte behöver bry mig om studenternas situation längre. PS: Jag höll med Gunnels första inlägg, det andra är osagt.

 35. engstroem says:

  HAHA, jag känner den killen. underbar kille. och islänning är han faktiskt XD

 36. Olle says:

  haha XD så busted han blir =P

  btw, varför har alla tjuvlussningar jag ser : (666 röster) ?? 8|

 37. Malin says:

  Jag kanner killen, och han ar faktiskt islanning pa riktigt, sa sa javla korkat var det kanske inte. Ratt festligt, tycker jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *