”Antagligen genom skottlossning…”

Åbo, Finland

Ett par ~50 står vid ett övergångsställe där även en flicka ~12 står. Det är röd gubbe, men inga bilar kommer så flickan går över gatan ändå.
Kvinnan: Gå du flicka lilla, döden tar dig nån dag…

Cred: Ida

198 thoughts on “”Antagligen genom skottlossning…”

 1. Lushlife says:

  Man kan skämta om allt om man inte bryr sig om hur folk reagerar. Så enkelt är det.

 2. Har följt Tjuvlyssnat länge says:

  Damon hade en gång rubriken ”Seriöst, kan vi inte bara byta ut ett ord som får tusentals människor att må dåligt?”. Varför inte säga samma sak här. Kan man inte bara avstå från ett skämt som får folk att må dåligt?

 3. Atombomb says:

  Är det ingen som ser rubriken som en välriktad spark i röven på de finska vapenlagarna, snarare än ett försök att göra sig lustig över en tragedi? Samhällskritik genom humor, någon? Ingen…? Nähe…tänkte väl det.
  ..

  (bör kanske tilläggas att jag don’t know shit om de finska vapenlagarna, men baserat på Damons första inlägg antar jag att de är mindre bra på ett eller annat sätt)

 4. Anonymous says:

  Haha, 90% bitterfittor bland kommentarerna.

  Sen att det var Finlands vapenlagar och inte rubriken som var ett skämt verkar inte alltför många ha insett.

 5. Fredrik Hänninen says:

  #122
  Oxido du är för roliga, dra en liknelse om begravning.
  Det här är ingen snyftsida för nära anhöriga, det är en HUMORSIDA. Här skämtar man, tål du inte skämt så gå inte på snyft.se eller nått.

 6. electrogirl.devote.se says:

  …a very merry old woman with a big smile,sparkling panties,and little pieces of rainbow,skipping her way across the road singing merrily..

 7. Maria says:

  Osmaklig rubrik!
  OCh Finlands vapenpolitik? Hur är det där med att kasta sten i glashus, Sverige är ju trots allt det femte vapentätaste landet i världen, bara två placeringar efter Finland…

 8. Henke says:

  Undrar var alla ni PK-fanatiker kommer ifrån. Fiffig rubrik + surkärring på övergångsställe = humor. Gillar ni inte humor så läs något tragiskt istället då.

 9. Andreas 2 says:

  #122 Oxido:
  Svaret kunde vara långt, men försöker sammanfatta. En allmänt öppen diskussion där alla kan delta är en helt annan sak än en begravning för de närmast anhöriga. Naturligtvis försår jag att folk sörger på en begravning. Skämt som är direkt riktade mot den som begravts, kan därför vara en aning smaklösa. Damons rubrik är inte direkt riktad mot någon, utan mot för en större anonym grupp.

  Kommentarer som förolämpar enskilda personer eller sådana som uppmuntrar till fysiskt/psykiskt våld är fel. Utöver det borde faktiskt allting godkännas, i teorin. Någon kunde då tycka att det leder till att vi alla springer runt på gatorna och förolämpar så många vi bara kan, bara för att det borde vara accepterat. Orsaken varför vi inte gör detta, t.ex. går på andras begravningar och skämtar om den avlidne, har sedan att göra med psykologi. Vi är gruppdjur som vill vara accepterade av andra. Att såra andra gör att vi ogillas. Därmed beter vi oss snällt mot varandra, trots att vi faktiskt har rätt att skämta om dem.

  Jag tycker #142 AC sammanfattade bäst alla kommentarer av dem som inte gillar rubriken och tycker den är respektlös/osmaklig/jävlig/makaber osv. AC sa att det hör till ” allmän EMPATI” att inte dra sådana skämt. Det är alltså meningen att alla skall känna sorg över vad som hänt till en viss grupp. Det är en typisk inbygd norm om hur vi ska bete oss trots att vi inte har någon som helst koppling till själva händelsen. Det är meningen att vi alla skall spela känslor enligt ett mönster vi lärt oss. Just ett sådant tänkesätt om solidaritet för var och ens känslor kan leda till att vi kan skära ner på uttrycksfriheten obegränsat. I en demokrati har alla rätt att säga vad de vill och alla har rätt att bli sårade. Jag är ledsen om någon bilr sårad om en kommentar, men så kallt som det låter är det inte mitt problem. De som tar illa upp måste ta och behandla det för sig själva.

  Ännu om ”respekt”. Jag kan respektera er rätt till att utrycka er, och t.ex. säga att Damons rubrik är respektlös. Men om någon säger att Damon skall utföra själcensur för att respektera någons lättupprörda känslor på ett allmänt forum handlar det inte längre om respekt. Det handlar om underkastelse. En sådan attityd går inte ihop med demokrati. Svenskar som värderar demokratiska principer högst av alla folk i världen borde fatta det.

  Citatet som #111 Hattifnatten hittat av Oscar Wilde var bra: ”Det som inte tål att skämtas om, tål heller inte att tas på allvar”.

 10. isabellaaaaaaaaaaa says:

  peace mina vänner :) gonatt sverige och finland.
  [RED hälsar: Trevligt att du är engagerad, men sluta länka till sajter för att värva människor, skärpning eller utvisning till Island.]

 11. prutt says:

  LOL @ rubrik

 12. Skärpning Damon! says:

  jag är illa berörd. för att förhindra att du gör mig illa berörd igen följer nedan en lista på allt som jag förbjuder dig att skriva om på din egen sida.
  Religion, filosofi, politik, rasism, ideologi, mode, sport, sjukdomar, vatten, öppna ytor, månen, strumpor, våld, mat, fetma och binnikemask. jag lider något fruktansvärt av alla dessa. hör av dig så fort du censurerat allt gammalt material om dessa ämnen och avlagt en ed på valfri helig skrift (eller Origin of Species)
  att aldrig skämta om något av dem igen. När det är gjort kommer sidan återigen vara rolig och jag kommer inte riskera att sätta skållhett kaffe i halsen och spotta ut det på min hamster. han ser så larvig ut utan päls.

 13. sofen says:

  #150: Om du nu har så mycket erfarenhet av finnar borde du även kunna använda termerna finlandssvenskar, finnar och finländare korrekt. ;)

  Min erfarenhet av det finländska sättet att kommunicera är att de är så subtila att gränsen mellan gravallvar och ironi blir väldigt fin.

 14. Slangbella says:

  Jag själv är 0% finne, ska börja med att säga det.

  Jag tycker rubriken var lite rolig eller i alla fall milt underhållande, men jag skäms inte nu och kommer aldrig skämmas över mitt eget tyckande och tänkande. Ni som säger att jag borde skämmas pga. att jag tycker en sådan sak borde skämmas själva.

  Jag har full respekt för ert tyckande och skulle t.ex. aldrig komma att tanken på att skämta om någons anhörig på en begravning eller liknande som har sagts här. Men att, som ni gör nu, gå in på en humorsajt och anklaga folk för att vara oetiska, respektlösa och tycka att dom borde skämmas för sin humor har fan inget här att göra.

  Humor handlar ofta (inte alltid) om dagliga händelser i samhället, och om ni tar anstöt av en sådan bagatell som en textrad med anknytning till Finlandshändelsen, så kan ni ju istället gå coh kolla på lite slapstick-humor eller nån gammal Chaplinrulle. där kan era känsliga sinnen ströva fritt utan risk att stöta på något så farligt. Huga!

 15. Mowgli says:

  Kombinatinonen finnar som knaprar ryssfemmor och skiter epo och vapenlagar som skulle få militären att se obemannade ut ger sådana tragedier som just har hänt.

 16. Oxido says:

  #159 Andreas 2: Ska försöka vara kortfattad med… När det gäller rubriken, tror det var mycket få som inte tänkte på skolmassakern när de läste den så om han inte ville attt det skulle tolkas så så blev det bara skumt med en disclaimer direkt. lite ”jag fattar inte varför alla glor på min urringning bara för att den går till naveln”-stil.
  När det gäller skämt om massakern tycker jag det är dålig stil att skämta om en landstragedi direkt, men man behöver inte låta bli att skämta om det i all evighet.

 17. Benny Salo says:

  Jag förstår att vissa klarar av att se det roliga i rubriken. Men kunde du Damon ha låtit bli att att bjuda dessa på just det här skrattet och och låta oss andra slippa att bli illa berörd.

  Det jobbigaste med rubriken är att det finns ganska mycket rädsla här i Finland just nu. Just nu kommer det hela tiden in ”skämthot” till olika skolor som polisen måste ta på alvar. Jag hoppas att du håller med om att dessa ”skämthot” inte är roliga.

  På samma sätt vill vi inte just nu bli påminda om det hot som nu har kommit skrämmande nära in på oss. För så låter rubriken i mina öron – ”det är en stor risk att du dör i en skolskjutning”

  Jag tycker fortfarande att du kunde byta rubrik.

 18. Ubbelubb says:

  Om ni inte tycker om rubriken , sluta skratta då.

 19. Camilla says:

  Finländare som jag är tycker jag att skämt i tiden coh framför allt om katastrofer kan vara ett sätt att handskas med det skedda. Associerade själv också genast till ”Body shopen på Utö” efter Estonia-olyckan.

  Finland står högt uppe i Europastatistiken på våldsbrott, men trots vårt höga antal skjutvapen har dödskjutningarvarit relativt sällsynta- innan Jokela och Kauhajoki, vill säja.

  Det nya ”extroverta” sättet att vara misfit är det som är skrämmande.

  Tillgången till skjutvapen är en faktor, men inte allt, som vi fick se i ett stort shoppingcenter ( Myyrmanni) för några är sen då en skolungdom sprängde en hemmagjord bomb med förödande result för sig själv och många andra. Internet är fullt av instruktioner på sånt för den som inte har tillgång till skjutvapen.

  Dett inte menat som ett tips.

 20. kajsa says:

  #150: Och hur många finnar känner du? Typ två som du generaliserar hela Finland med? Alla är vi olika, okej att ni inte bryr er om en ”liten skolskjutning i Finland” men tänk om det hänt här i Sverige? Jag tror inte du hade skämtat om det isånafall. Även om det inte syftar på skolmassakern utan på vapenlagen så är det för tidigt att börja skämta om detta.

 21. Kaprate Kid says:

  Ironi man behöver förklara är ingen särskilt bra ironi.
  Med det sagt så tycker jag tjuvlyssningen är galet rolig.
  Rubriken är också kul.

 22. arja says:

  Finns det någon annan tjuvlyssning/rubrik som fått så många kommentarer som denna? Tycker att rubriken är helt ok, Damon hade inte ens behövt försöka förklara, tycker att ironin framgår väldigt tydligt.

 23. Jocke says:

  #170: Känns som du också generaliserar en del, läs kommentarerna, finns finnar och svenskar på båda sidor av debatten. Eller menar du att hela finska nationen börjat dra skämt om det hänt i Västerås och varenda svensk varit gravallvarlig i 26 år? Folk tänker olika, oavsett var de kommer ifrån. Jag hanterar sorg genom att skämta, det gör det lättare för mig. Finns det sen andra som tycker det är osmakligt är det deras huvudvärk, de får hantera det på sitt sätt och jag på mitt.

 24. erika says:

  okej, för det första: det skulle vara bra om vi finländare själva höll koll på vissa begrepp: finländare – folk som bor i finland, finne – finländare med finska som modersmål, finlandsvensk – finländare med svenska som modersmål.

  jag sade redan att jag tyckte rubriken var smaklös. blev inte sårad av den, tyckte bara att den var onödig. däremot förstår jag nog vad damon ville säga med den, och att han inte ville såra någon.

  vad jag upplever som äckligt är alla de människor som lyckas åstadkomma ett totalt empatiavbrott här. vissa som t.ex. kännt någon i kauhajoki kan tycka rubriken är okej. däremot har det INGENTING med politisk korrekthet att göra om någon av dem blir ledsen.

  det finns massor av (mer eller mindre smaklösa) skämt om historiska tragedier. det är inte samma sak som det här. folk gick inte omkring och skojade om anna lindhs mord veckan efter att det hände. inte i sverige och inte i finland.

 25. Malin says:

  haha creepy ladie!

 26. Bussola says:

  #99 jurg
  ”Att Finland gått och blivit Skottland är inte kul”
  Jo det var klockrent.

 27. tjohoo says:

  Svenskar har ingen humör överhuvudtaget. Om detta hade hänt i Sverige hade ni ojjat er och sagt att Damons rubrik var ytterst smaklös.
  Jag tyckte inte rubriken var hemskt smaklöst. Förklarningen däremot visar hur naiv Damon är, och att han inte vet mycket. I vissa länder som typ Libanon kan vem som helst köpa ett vapen, även typ 10 åringar, men där finns inte värst mycket skolmassaker. Det är bara enkelt att skylla på vapenlagarna, för det är en sak som Sverige minsann är bättre på än Finland.
  Finnar och kanske även finlandsvenskar har bästa humorn, men svenskar förstår bara inte den. Vi är nog lite för intelligenta för er.

 28. Hanna says:

  Damond; I din värld får man skämta om allt? Vilken värld är det? Där man inte bryr sig om att andra tar illa upp? Där man skiter i att man kan såra andra? Kul att du vill få en del att skratta, men är det värt det när så många andra tycker det är så osmakligt? Din ”frihet” att skriva vad du vill och skämta om vad du vill ter sig för mig enbart som fräckhet och omognad. Brist på förståelse och brist på social kompetens. Hade du kunnat säga detta högt inför 25 människor eller är det bara på internet du vågar skriva det? Det är klart mycket lättare att skriva det här när du slipper se och förstå hur du sårar… Det finns en anledning att du har en sida som människor skrattar åt. Tänk efter nästa gång för jag tror verkligen inte du vill göra människor illa till mods.

 29. idapida says:

  # 177 tjohoo
  Du kanske har missat att det inte har varit speciellt lugnt och fridfullt i Libanon heller, även om det inte har förekommit så mycket skolmassakrar just.

 30. tjohoo says:

  idapida, du kanske har missat att min poäng var att i just Finland kan man inte skylla på vapenlagarna. och det är inte ungdomarna som bråkar i Libanon, även om dom får tag på vapen lätt.

 31. Wildheart says:

  Undrar om det hade blivit lika livat om denna tjuvlyssning hade varit en kommentar fälld av Basil Fawlty?

 32. FtotheE says:

  19 Mås, du är ett komiskt geni

 33. IdaFrånKauhajoki says:

  Okej, den där rubriken är allt annat än okej! Det FINNS faktiskt en gräns på vart humor går. Absolut att man kan skämta om även sånt här, men det är mer än oacceptabelt så nära inpå en sådan händelse som den i Kauhajoki. Det är mindre än två veckor sedan! RESPEKT TACK! Folk tar illa upp, inklusive jag.

 34. Slangbella says:

  Ingen, som kräver min respekt får den!

 35. Ubbelubb says:

  #177 tjohoo: Det kanske är bristen på skolor som är skälet till det låga antalet skolmassakrer.

 36. ännu en finländare says:

  Jag reagerade direkt på rubriken, tyckte inte alls att den var rolig. Vapenlagarna är verkligen inte det första man tänker på i det här läget och Damons förklaring känns bara onödig. Men visst, om massakern hade skett i Sverige och en motsvarande tjuvlyssning och rubrik hade funnits på salakuunneltua.fi (finska motsvarigheten till tjuvlyssnat.se) hade jag antagligen skrattat.

 37. Jansson says:

  skitbra rubrik, alla som säger att det är osmakligt, get the fuck off the internet, ni kommer alltid stöta på saker som alla känsliga går å gråter i duschen för, good job med rubriken! pew pew lazorgun

 38. Minna says:

  tycker mest att det tanten sa var jävligt typiskt finskt.
  hade det vart en farbror hade han sagt ”när min far var i din ålder…krigade han mot ryssarna.”
  klart det är tragiskt med skjutningarna här över,men lite knas att vi här förmodligen drar de värsta skämten om alla andra i hela världen,men voi vitun vittu om någon ens ler på vår bekostnad.

 39. Finne says:

  Jag tyckte iaf att rubriken var rolig.. :)

 40. Jessepessepäronskrutt says:

  I Finland är vapenlagarna kanske inte dem bästa men Sverige då?
  Här ger man ju världens klenaste straff. Mördar man någon så är det bara två år hos psyket…

 41. henko says:

  Men DU då ??
  går i sexan

 42. FtotheE says:

  Det finns så bra kommentarer här så att det är galet bl.a. #73 adde och Jurgs alla mjölkanspelande kommentarer lite varstans. för övrigt så håller jag med om att allt går att skämta om och att rubriken inte gick över gränsen. Bra Damon! Fortsätt!

 43. Spirou says:

  Alla går mot rött i Åbo. Trafikljusena här är så osynkade. Mellan varje period med rött eller grönt så är det en typ lika lång period där det är rött för både bilister och fotgängare. Har man koll på att man har aktiverat grönljuset med knappen och att bilarna har fått rödljus så är det inte precis rocketscience vem som får grönt härnäst. Jag gör det ibland, ibland inte, men man känner sig nästan lite präktig då man inte gör det faktiskt.

 44. Spirou says:

  Och ja att fler dör vid grönljus än vid röd, har jag inte siffror på men stämmer det så kan jag tro det. På grönljus så kommer ju nämligen biljävlarna som svänger in från vänster samtidigt.

 45. Emma says:

  Elak rubriK !

 46. Malin says:

  bara så klockren..

 47. Ayla Catpaw says:

  HAHAHAHAHA fy fan vad mörkt… O.O

 48. Galdr says:

  ”Den här humorn passar inte mig! Ta ner din sida!”

  Vad fan är det med folk? :<

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *