Att se det stora i det lilla

3:ans spårvagn vid Järntorget, Göteborg

Pojke ~8: Jag gillar öl!
Mamman ~30: Ja, du har fått smaka på öl. Men barn får ju inte dricka öl för det är alkohol i öl, och det får man inte dricka förrän man är 18.
Pojken: Men man kan säga att jag är 18! Det är bara att lägga på en tia!

Cred: J.s

8 thoughts on “Att se det stora i det lilla

 1. Surgubben says:

  Det finns på sätt och vis ingen åldersgräns för att dricka alkoholbaserade drycker som så. Det är fullt lagligt att bjuda en åttaåring på öl på en privat fest eller liknande, förutsatt att drycken konsumeras på plats. Att bjuda på sprit, vin eller starköl förutsätter dock att det inte med hänsyn till den bjudnes ålder och omständigheter i övrigt är uppenbart oförsvarligt. Annars gäller här 20-års gräns för den som blir bjuden för att den som bjuder inte ska begå ett lagbrott. Alltså: Är det fest och lille killen vill smaka på spriten så är det helt ok om det sker ansvarsfullt och under kontrollerade former.

  Det är däremot olagligt att ge någon (eller sälja eller låna ut) en flaska eller annan behållare med alkohol att ta med för att konsumera på annat ställe, om inte den personen är över 20 år.

  På allmänna pubar och restauranger gäller 18-års gräns för att köpa och konsumera alkohol, och alkohol får ej ges bort gratis.

  Så mamman behöver nog studera lagboken lite. ;)

 2. Saga, ALLT OM SIMS says:

  Haha, fast i Tyskland behöver man ju bara vara 16 han kanske får åka dit…

 3. Vänsterhäntas Dag says:

  #2: Och i Somalia finns det ingen gräns.

 4. daniella says:

  Haha Surgubben, om man hade börjat rabbla upp det du skrivit för en åttaåring så har den redan slutat lyssna efter andra meningen…

 5. NmN says:

  Om man vill dricka öl men inte alkohol så är det bara att dricka öl som har en lägre alkoholhalt än 2,8 vol%, för det är rent juridiskt inte alkohol.

 6. F says:

  Alkohol är en av världens fem farligaste droger, något som drogförespråkare älskar att framhålla som argument för att tillåta andra droger. Själv brukar jag framhålla att även alkohol borde förbjudas, men då brukar det bli tyst ;)

 7. Vänsterhäntas Dag says:

  @ 3 daniella: jag slutade läsa redan efter halva första raden. Och man får lägga på flera tior för att uppnå min aktningsvärda ålder.

 8. Jenny says:

  Herregud va seriöst folk tog det här då! Haha, låt lillkillen smaka lite öl ibland. Och räkna kan ju ungen i alla fall! :D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *