Bara jag som kokar och vill moppa till dem?!

Gröna linjen mot T-centralen

Fyra tjejer ~14, sitter och pratar om jobbiga saker hemma.
Tjej 1: Vår städerska är typ polack, så hon blir helt knäpp när man dyker upp hemma när hon städar!
Tjej 2: Vår är nog arab…hon säger typ ”skae jeg lage matt åt deg?” när man kommer hem.
Tjej 3: Vi har typ ingen städerska, vi städar själva, det är helt störigt…

Cred: Mort

143 thoughts on “Bara jag som kokar och vill moppa till dem?!

 1. bimbo says:

  @24: gröna linjen går till stor del genom villaområden, både på södra och västra sidan. Dessutom anknyter den till Saltsjöbanan och Nockebybanan. Tänk att det finns tunnelbana även utanför tullarna!

  Jag är min egen städerska, och hon har semester denna vecka

 2. Johan says:

  Min sambo har städhjälp. En liten, förtryckt sate som utan gnäll och lön tar hand om hemmet; diskar, dammsuger och lagar mat.

  Jag.

 3. Felix says:

  eeeeuw, överklass-fjortisar!

 4. Coffe says:

  Då var det Danderydaren, Lidingöbon och Bellman….

 5. Lidodido says:

  #93 tobe: Nej det påstår jag inte. Det jag främst syftar på är att det är fel av staten att satsa på hemnära tjänster så hemskt mycket som om det vore näringslivets räddare. Kanske kom ut på ett annat sätt.

  Däremot vill jag fråga dig, har du familj? Det jag stör mig mest på (nu kanske jag inte nämnde det men) är när det är barnfamiljer det rör sig om, som gnäller att dom jobbar för mycket och behöver någon som tar hand om barnen och städar hemmet. Vafan, har man inte tid att ta hand om sin egen familj borde man definitivt tänka om. Förmodar man inte har tid till sin familj om man inte har tid att städa, för städa tar tamigtusan inte lång tid. Gör man riktigt noga och skurar och har sig, dammtorkar möbler och tv-apparater så städar man ändå ett hus på en helgdag. Det kan man göra tillsammans med familjen så går det jättefort och blir roligare, och låta de som verkligen är så rika och jobbar så mycket att de MÅSTE ha städhjälp betala fullt pris.

  Som nån annan sa, lite kul att fusk med sjukskrivningar ledde till hetsjakt och att dom till och med tvingats sätta gränser för hur länge man får vara sjuk, medan att folk anställer svart städhjälp ska elimineras genom att legalisera det.

  Kul dock att du förverkligat dina drömmar tobe, det säger jag ingenting emot, säger bara att om det hindrar ett familjeliv blir det nog inte så bra längre för dom. Nu kanske du är ensamstående och då förstår jag att du vill ha städhjälp om du bor i hus, men finns ju lägenheter som är enklare att städa än en villa. Tänker själv förverkliga mina drömmar och bli fotograf, men som sagt den praktikplatsen som garanterat leder till jobb tyckte inte regeringen jag skulle ha. Får svartjobba helt enkelt under tiden jag väntar på att få praktisera igen, någon som behöver svart städtjänst? Nej just ja, det gick ju inte, får välja en annan arbetsmarknad. :)

 6. Pelle says:

  Eftersom det finns skatteavdrag för överklassnära tjänster finns det säkert folk som låter invandrare städa deras skit till sjukligt låga löner så jag är inte förvånad!

 7. David says:

  Jurg:
  Du är så söt när du är arg. Du är som en liten mops. *Voff*

 8. Dynadin says:

  Det är så skönt att jag älskar att städa ^^ Jag skulle aldrig kunna låta någon annan städa trots att jag har råd med det

 9. David says:

  #97 Simon:
  Jag tycker att hela din närmaste familj är omoralisk. Eller…. Eh va? vad sa jag?
  det är ju klart att DEM ska få städhjälp om DEM kan betala för det.

  (Fan David den jäveln märker ord)

 10. Maria says:

  Vem städar hos städerskan? Har den en egen städerska som i sin tur har en egen städerska? Många städerskor blir de.

 11. ? says:

  # 92 Martin: Du argumenterar mot något som jag inte sagt.

  Jag tror inte heller att det är städaren som får jobb som kvalificerad dataprogrammerare eller vad det nu kan vara. I alla fall inte ofta. Men det går fruktansvärt många människor på jobb som inte motsvarar deras utbildning. Och genom att anställa en extra på kvalificerad tjänst så behöver man inte köra flera andra på 60 h/vecka. Men då krävs givetvis att man har ett stabilt underlag för att anställa.

  Jag tycker det är bättre att skapa fler kvalificerade jobb än att bygga ut en låglönemarknad som ska vara i stället för socialförsäkringarna. Dessutom tycker jag inte att hushållsnära tjänster ska skattesubventioneras.

  Det innebär inte att t ex städjobb är sämre än något annat eller att jag har något emot folk som köper städtjänster. Betala vettig lön och gör det vitt, bara.

 12. sonia says:

  jag har kollat igenom de flesta kommentarer här och jag tror inte att jag missat nån. jag blir faktiskt väldigt förvånad över att alla tjatar om hurvida att ha någon som städar hemma hos sig eller inte är omoraliskt.

  jag tycker inte att det är det som är det mest stötande med den här tjuvlyssningen. det är snarare så att jag tycker att tjejerna verkar vara väldigt bortskämda och kanske till och med fördomsfulla. jag har aldrig hört att polacker skulle vara mer arga än något annat folkslag. antagligen blir hon sur över att tjejen kommer hem just när hon bara försöker få städningen understökad. man bör försöka leva sig in i städerskans situation då dottern till hennes arbetsgivare kommer hem. säkert breder hon ut sig väldigt mycket och städerskan kanske gillar att städa för sig själv och inte behöva tänka att hon måste vara artig och trevlig hela tiden (så skulle jag känna det). städerskans som kanske är arab verkar vara rätt snäll eftersom det tydligen inte är meningen att hon ska laga mat åt den ena tjejen.
  när jag var på besök hos mina släktingar i tunisien en gång så hyrde vi en lägenhet i tre veckor. då kom en kvinna för att städa och tvätta (vi är inte rika, det är bara det att hyra lägenhet och anställa städerska inte är dyrt i tunisien). när hon kom förbi brukade hon alltid laga mat (alltid jättegod couscous!) på egen uppmaning och sen satt vi och åt tillsammans. jättetrevligt.
  så uppskatta era städare och behandla dom inte allt för mycket som tjänstefolk! jag känner tjejer som är/har varit aupairer och det uppskattas inte att man behandlas som man inte har känslor eller rättigheter. alla människor har samma värde. var alltid trevlig och se inte ner på människor som städar.
  jag avskyr att städa, ingen gillar nog det. om vi hade råd att ha en städare skulle vi kanske ha det, men jag tror faktiskt att mina föräldrar skulle inse att det är viktigt att jag och min bror lär oss att städa våra rum själva. sen när man flyttar hemifrån måste man ha lärt sig hur man tar hand om sitt eget hem. skräckexempel finns att se på tv just nu.

  jag ska bara tillägga att jag ogillar moderaternas reform när det gäller hushållsnäratjänster. jag inser fördelen för familjer med många barn som inte är rika (men varför skaffa många barn om man jobbar mycket och dessutom inte har råd med om? jag var alltid ledsen när jag var liten när min mamma jobbade övertid och på helger), men något säger mig att det inte är därför högern så bestämt har drivit igenom det här lagförslaget. jag har aldrig riktigt förstått logiken med att vissa redan rika människor hela tiden försöker undvika att betala för sig själva (tvlicens, städare, skatt osv). är man rik har man råd att punga ut lite extra för att ha tjänstefolk om man nu tycker att man behöver det.

 13. sonia says:

  blev lite för långt..well, i hope i made my point

 14. Emma says:

  Oj vad folk eldar upp sig. Jag orkar inte läsa allt men tänker ändå komma med min åsikt. Det är inte omoraliskt att ha städare hemma bara man betalar en skälig lön, vitt. Fan, jag önskar jag hade hemhjälp.

 15. Ubbelubb says:

  #74 Vänsterhäntas Dag: Nej, men olika färg på sidorna.

 16. filottan says:

  Haha, gud vad sjukt!

 17. Evald says:

  Om man jobbar 80 timmar i veckan, hinner man inte vara hemma utom för att sova och då blir det inte skitigt. Häpp!

 18. Marie F says:

  Är det värre att låta någon annan städa åt dig än att låta någon annan ta hand om ditt barn?

  Tur att jag var hemma med mina barn väldigt länge så de lärde sig städa åt mig för nu slipper jag det..
  utan att betala 300 kr i timlön ;)

 19. Jon says:

  Vem målar hos målaren? Har den en egen målare som i sin tur har en egen målare? Många målare blir de.

 20. Danderydare says:

  Jag tar bara blåa linjen till Danderyd.

 21. karo says:

  Jag fattar inte hur det kan bli så himla stökigt så man inte står ut om man ändå är hemifrån 60 h/vecka? Vem stökar till?

 22. ankakanka says:

  Karo
  Om man inte vill ha husdjur iform av dammråttor så kan det behövas dammas och dammsugas lite då och då.

 23. Lidodido says:

  122 ankakanka: Hur lång tid tar det att dammsuga ett hus? Gör man det på två-tre timmar så tycker jag man har gjort det bra som tagit sån tid på sig. Klart det blir dammigt oavsett om man är där eller ej, men har man inte tid att dammsuga bör man definivt tänka om.

  För övrigt är jag inte en av dom som tycker det är omoraliskt att ha städare. Jag tycker bara det är jäkligt löjligt att de gnällde så jävulskt på att det var så dyrt att anlita städhjälp så de bara var _tvugna_ att anställa dom svart. Har de inte råd med något får de väl sköta det själva?

  Det jag tyckte var det mest tragiska med tjuvlyssningen var ju dock som nån sa att dessa bortskämda taniga stackarna tycker det verkar så hemskt att ta hand om sitt eget hem. Om man bara börjar i tid och vänjer sig så är det ingen fara. Likaså är det ingen fara att träna flera gånger i veckan eller ta långa hundpromenader varje dag, än om det kanske känns tungt till en början. Bara man vänjer sig dammsuga varannan vecka och skura kanske var 5:e-6:e så blir det helt plötsligt helt naturligt. Nej fan, lär ungarna ta ansvar för det de drar på sig. Köper man grejor så blir det ansvar på det. Det är att de lärt sig smita från det ansvaret som stör mig som mest.

 24. Lars Ulwencreutz says:

  Man kan undra om allt för stora intensiva mängder med hormoner gör människor korkade? Små barn är oftast smarta, vuxna likaså, men däremellan….
  Min dotter är ett typexempel på 14 år. Kunde läsa karta och kompass redan i lågstadiet, fick sedan lära sig igen i Friluftsfrämjandet och när de tog upp ”ämnet” i skolan i mellanstadiet var hon bäst i klassen på det. Men NU… ”Norr? Det är väl alltid dit näsan pekar, eller?”

 25. Jag says:

  Vart kommer målare och alla andra yrken in någonstans? Handla de inte om städerskor? Kan inte folk bara sluta vara sura och bittra på allt och alla hela tiden? Kan inte folk få lägga sina pengar på vad dem vill, varför måste alla andra hela tiden lägga sig i saker dem inte har ett dugg med att göra? Har folk inga egna liv att sköta?

 26. Lidodido says:

  #125: Handlade väl mest om det faktum att hushållsnära tjänster som t.ex städtjänst blivit skattesubventionerat, som om det var en mänsklig rättighet att låta någon annan städa sitt hem och att saker som skatteintäkter till staten för ett bättre syfte inte ska gå i vägen för något sånt.

 27. Lidodido says:

  Och nej jag tänker inte sluta vara sur och bitter förrän jag får börja jobba igen, dvs om ganska exakt 3 veckor. :P

 28. grisen says:

  Livlig diskussion det här!
  Jag är faktiskt städare. Jag är svensk, välutbildad och mina kollegor har flera gånger sagt att jag som är svensk borde kunna hitta bättre jobb. Men nej, det verkar inte så. Jobbet är slitigt och tungt, dåligt betalt (hade jag inte haft sambo med bra jobb hade det aldrig gått runt) och jag är inte särskilt bekväm med den frekventa kontakten med kemikalier. Varken nyttigt för hud eller lungor.
  Dessutom avskyr jag verkligen att städa hemma hos folk, för jag tycker bara illa om dem för att de är för lata för att göra det själva. Jag vet, jag veeeeet att alla inte hinner, det har ju ältats i kommentarerna. Men det är så det känns.
  Jag skulle skämmas för att låta någon annan städa mina skitiga toaletter och tvätta mina smutsiga underkläder, bland annat. Jag är uppfostrad med att man ska kunna städa sitt eget rum, och senare sitt eget hem. Skulle aldrig låta mina framtida barn slippa undan med städningen och låta någon annan göra det!
  Dessutom är städerska ett sånt lågstatusarbete. Jag skäms över mitt jobb. Faktiskt. Jag vill inte jobba med det. Men man måste ju kunna betala hyran, eller hur? Jag söker ju massvis med andra jobb, men det är inte så himla lätt direkt. Utan arbetslivserfarenhet inom något annat än lågstatusjobb (jodå, jag har haft flera) kommer man inte så långt.

 29. Nicklas Eriksson says:

  grisen, vad trist att du känner så. Jag är också en så främmande fågel som en svensk i städbranschen, men jag har aldrig skämts för mitt arbete, utan tvärtom stolt rätat på ryggen och sagt som det är och att jag trivs som tusan med mitt jobb.

  Om vi inte bara låter andra sätta en lågstatusstämpel på oss utan tvärtom uppmuntrar den själva kommer vi aldrig att bli av med den.

 30. Madicken Karamell says:

  Jag känner mig träffad! Kan ha varit jag som sa så där!

 31. zxc says:

  rent ska det ändå vara..

 32. Yasmin says:

  Tack Sonja för ditt långa med klockrena inlägg. Jag funderar också på varför alla blir så upprörda över hurvida det är moraliskt eller ej att ha städhjälp, och inte tänker på vilka små rasister som sitter där och utrycker sina fördomar mot folk som underlättar deras liv. Flickorna verkar inte fatta att städerskor faktiskt också är människor som är precis lika mycket värda som de små ”prinsessorna”. Det äcklar mig.

 33. Liberalen says:

  David: Det är ett sjukt orättvist samhälle vi lever i. Varför ska människor som bemödat sig med långa utbildningar och tuff kariärr inte få använda sina pengar? De betalar ju ändå 52-62 % av pengarna i inkomstskatt, men kostar lika mycket för samhället. Ditt resonemang är egoistiskt eftersom du inte tillåter andra människor att använda sina egna tillgångar, eftersom du känner dig kränkt eftersom du inte har skapat dig själv samma möjligheter. Men det är ditt problem, inte mitt.

 34. Kewie says:

  Alltså, jag håller fullständigt med David.

  Och nej, jag jobbar inte. Men dem rikas lathet gör mig trött. Faktiskt så trött att jag inte orkar städa. Jag måste nog anställa någon. Öy! anderspanders, bjussar du?

 35. David says:

  #133 Liberalen
  Som att långa utbildningar är likställt med god ekonomi. bullshit!
  Nej det som styr var pengarna tar vägen är inte vem som förtjänar dem bäst. tyvärr. Tillgång och efterfrågan är satans verktyg.
  Jag mår vara en egoist. Men en stolt egoist i så fall.

  Fy för liberaler :) smiley och pussizz på dig.

 36. Cattis says:

  Jag är också en svensk, välutbildad städerska liksom grisen. Och jag trivs och är stolt över mitt arbete. Men nu börjar hemstädningarna droppa in på städfirman jag arbetar för och det känns olustigt precis som grisen ovan skriver.
  Men jag har ett krav om jag ska ta en hemstädning: jag vill ha lön för att jag städar hemma hos mig själv också. Då städar jag gärna hos andra pigga, fullt friska personer!

 37. Martin says:

  Kan nån förklara för mig hur tjuvlyssnat.se kan vara en blogg??

 38. macke says:

  sseriost sa manga djavla dumma kommentarer, nar ni smapojkar och flickor vaxer upp, kanske blir lite smarta och skaffar er lite riktiga jobb, sa kanske ni inser vardet med betala nagon for de ska hjalpa till och stada hemma, sa man far mojlighet att fa lite andrum och umgas med familjen och uppfostra sina barn till att bli lite smartare an er. bara for man koper sig till hjalptjanster betyder det inte att man maste vara overklass. aven om det var lite idiotisk installning fran kidsen i denna tjuvlyssning.

  givetvis sa tycker ni sakert det ar battre att folk lever pa bidrag fran staten, det ar ju gratis, istallet for jobba som staderska hos ngn.

  ’var ironi med att staten delar ut pengar gratis, for fjortisarna har som inte fattar det’

 39. Lotten says:

  Det är ju lustigt (?) att det är just hushållstjänster av alla som det är moraliskt förkastligt att köpa och som det är förnedrande att utföra hemma hos andra.
  Misstaget många gör är att inbilla sig att alla städar lika bra; att det inte kräver kunskap och erfarenhet för att göras väl. När jag har kunnat så har jag anlitat städhjälp för att det BLIR BRA GJORT.
  Det finns få yrken vars utövning ger så stor och snabb effekt som städning med direkta och synbara resultat, något att vara stolt över! Men nej, just när det kommer till det egna hemmet kan man bara ta hand om det själv (i synnerhet om man är kvinna). Så trist att som kunnig städare bemötas av den sortens nedlåtande omtanke som en del inlägg här ger uttryck för. Respekt!

 40. HN says:

  macke,

  Det är du som är åsnan här. Det finns en del saker som man borde kunna göra själv här i livet. Ska du inte anlita nån för att torka röven åt dig också? Då kan du spendera ÄNNU mer tid med din familj?

  Vet inte vilken värld du lever i, men många av oss växte upp i ett hem där alla hjälptes åt för att sköta hemmet. Det behöver tydligen inte dina ungar göra, du skämmer ju bort dom.

  Så nej, det är inte städarna, utan folk som dig och Lotten som vi ser ner på.

  Övrigt; tjuvlyssningen få mig att vilja kräkas. Only in Stockholm.

 41. Fredrik says:

  Titeln på tjuvlyssningen var ju underbar! Håller helt med på den.

  Och naturligtvis har vi livliga debatter på tjuvlyssnat som vanligt.

  Själv tycker jag det är kul att städa (även om det kanske sker lite för sällan) och jag hinner med att göra det och ändå inte känna att jag har för lite ledigt.

  Men om andra vill hyra städhjälp, för all del gör så. Men ge dem en dräglig lön och behandla dem som människor.
  De gör trots allt det som ni själva verkar finna omöjligt, och det borde respekteras.
  Det är just bristen på människorespekt som stör mig.
  Mer av den så skulle nog både den här städarnas situation, hemsidan och samt resten av världen vara en bättre plats.

 42. klara says:

  Min pojkvän under gymnasietiden bodde hos sina föräldrar som hade städerska typ varannan vecka. Jag tyckte det var FRUKTANSVÄRT PINSAMT när man råkade på henne i lägenheten, fastän jag bara var där på besök. Deras städhjälp betalades vitt via städföretag men det var tydligt att ingen av dem kunde svenska och att de kanske inte alls hade lättare att städa egentligen än min pojkväns päron. En obehaglig bit klassamhälle!!
  UUUH!

 43. Jossan says:

  Ny rubrik: En rysk en tysk och en Bellman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *