Barn gillar inte krav

Fruktavdelning, Daglivs, Stockholm

Mamma ~35: Vill du ha en banan!
Dotter ~3: Jaaa!
Mamman: Här, du ska få en ekologisk banan.
Dottern: Nej!
Mamman: Det är ju en jättegod banan!
Dottern: Nej! Jag vill ha en RIKTIG banan!

0 thoughts on “Barn gillar inte krav

 1. EmmaPQ says:

  Att läsa kommentarerna här är ibland mycket skrämmande…

 2. Happymealungen says:

  Tjuvlyssnare i min egen affär! Det var det värsta. De närmaste dagarna ska jag säga konstiga saker varje gång jag går förbi fruktavdelningen, vi får se om någon hör.

 3. jag says:

  ur vetenskaplig synvinkel är att inte tro på att människan påverkar klimatet ungefär som att tro att jorden är platt. det är liksom inget snack om saken. barasåattnivet.

  det är skrämmande att så många vägrar tro på det. det känns ofta som att denna vägran att tro på det har något att göra med att Aftonbladet skriver så mycket eller att ni läst någon ilsken insändare om att det bara är en konspiration.

  jag förstår faktiskt inte.

  en annan sak jag tycker är oerhört småaktigt är att kritisera folk som faktiskt försöker göra skilland (i detta fall Al Gore) för de utsläpp deras liv direkt personligen leder till. det krävs enorma informationskampanjer för att få folk att inse problemen, och sedan enorma förändringar av energisystemen, för att rädda vår jord. att då attackera enstaka personer som förespråkar dessa globala aktioner p g a deras flygresor som görs just i ett större syfte är löjligt. Gore lär ju totalt bidra gaaaanska mycket mer till att rädda jorden än att skälpa den under sin livstid. det är lite som att säga att Hitler var en god människa för att han var vegetarian, helt enkelt ett uttalande utan proportioner.

  till sist vill jag poängtera att jag vet att KRAV-bananer inte nödvändigtvis bidrar till att stoppa klimatförändringar, just in case. dock har det många fördelar jämfört med konventionella bananer när det gäller att förbättra vår miljö.

 4. Aslak says:

  KRAV är samma skit som Rosa bandet, bara en massa ’feel good’ och pengarna åker ner i fel ficka. Om man bryr sig om miljön så går/cyklar/åker man kommunalt istället för att ta bilen, dessutom är det bra för kroppen också ;)
  Många som skulle behöva åka mindre och röra sig mer…
  För övrigt finns det värre växthusgaser än CO2, vänta bara tills sibirens is börjar tina och metangasen där frigörs, då blir allt söder om Gävle bara ett stort hav.

  Ps. sluta köpa moderna avlatsbrev och gör nått åt situationen istället, om du orkar. Istället för att betala folk för att lura dig att de ska göra det åt dig Ds.

 5. Som gjord says:

  Skulle gissa att de flesta som förnekar mänsklighetens inverkan på klimatet gör det för att känna sig lite ”häftiga”. När allt pekar på en sak är det oftast det som är sanningen.

 6. Hulda says:

  Det roliga är att mamman skriker åt barnet

 7. Oxido says:

  Ekologisk betyder inte att man inte släppt ut koldioxid när man odlade den. Kan ni fatta det? Om man inte vill ha i sig så mycket bekämpningsmedel och annat är det vettigt att satsa på ekologisk mat. Det har INTE med koldioxiden att göra utan odlingssättet.

 8. Mau says:

  Det miljövänligaste är att inte äta banan alls. Frukt är bara godis och inte nyttigt, men ska du ändå äta det, ät då ett svenskt äpple :) *hurtig och älskar det*

 9. Lina says:

  Är det ingen som reagerar på att ungen får äta bananen i affären? Hur f-n betalar de för den sen. Det är ju faktiskt stöld att äta frukt i butik. Godis etc har ju faktiskt streckkod och kan betalas för ”i efterskott” men hur väger du en uppäten frukt??? Jag tycker det här verkar bli mer och mer vanligt att du ser småungar sitta i vagnarna och käka banan på ICA, vad sjutton lär de sig då? Stjäl fritt, frukt är gratis. J-a nötter till föräldrar!

 10. jag says:

  Lina: Ofta bjuder butiken barnen på frukt. T ex finns det en fruktkorg till barn på min Hemköp.

 11. Wildheart says:

  #56 Som gjord: Nja, det har nog inte med häftighet att göra, tror du det så fort nån inte bara följer med strömmen utan har en egen åsikt?
  Förr brände vi kvinnor på bål i tron om att dom var häxor och vi idiotförklarade dom som inte trodde att jorden var platt…

 12. Magnus says:

  Ägna gärna en tanke åt arbetarna på bananplantagerna i Latinamerika när ni står i fruktdisken. Konventionellt odlade bananer är bland det mest besprutade du kan äta. De utsätts för 20ggr mer bekämpningsmedel än potatis som är den gröda som besprutas mest i Sverige.

 13. Vabbe says:

  Nyttan med att köpa ekologiska effekter har väl med gifterna att göra??? Alla gifter som används vid bananodling slipper vi få på händerna och i kroppen om vi köper kravodlade istället! För mig handlar ekologisk mat om att slippa bekämpningsmedel etc i maten – vill man bekämpa växthuseffekten handlar det väl om att minska utsläppen!!!! Håll isär begreppen!

 14. Marius says:

  De som arbetar på bananodlingen DÖR av besprutningen. Det är en anledning till att bojkotta den vanliga bananen. Men det kan vara värt 5kr per kilo att folk dör i mellanamerika? Sen är det väl ett plus att du sen slipper äta gifterna…
  Ta en vanlig paprika tex. Fattar ni hur mycket gift den innehåller om den är odlad och besprutad? En nyttig ”giftbomb”…

  Sen finns det andra aspekter på just krav. Bättre djurhållning, ej höns i bur, glada grisar… alltså.. finns ingen anledning att tjata om koldioxid och istider.

  Vi som lägger extra pengar på kravmat gör det inte för vår egen skull. Vi hade lika gärna kunnat göra något annat för de ”feelgood”-kronorna ni skriver om.

 15. Triple P says:

  63. Magnus: Scrollade igenom hela kommentarsidan för att hitta en enda kommentar gällande bananodlarna. Det är i alla fall dom jag tänker på när jag köper krav-bananer, har inte tänkt nämnvärt på miljön måste jag medge.

 16. Mini says:

  #60 Lina. Du är inte den vassaste kniven i lådan, inte sant?

 17. Abra,cadaver,extremakazam! says:

  #66 Mini. Men du har alla hästar hemma alltså?
  Hur kan du antyda att Lina är onormal? Så vitt du vet var hon troligtvis inte allvarlig, och dessutom, hur kan du bestämma vad som är normalt och vad som är onormalt?
  ”Att klara av sitt dagliga liv utan att skada sig själv eller andra” är den officiella förklaringen på ”normal”, och eftersom Lina inte får dig att börja blöda pga. henne inlägg borde du tänka dig för innan du anklagar folk för att vara onormala. (Inlägget ska läsas med en viss grad ironi i rösten)

 18. Grillo says:

  Aslak skriver det enda vettiga inlägget bland de här kommentarerna. Att folk är så aningslösa…

  Om man vill kan man ju ta en titt på sammanfattningen till FN:s klimatrapport som hittas på http://www.ipcc.ch/pdf/assessment-report/ar4/syr/ar4_syr_spm.pdf Kolla diagrammet på sida tre.

  För ja, klimatet har växlat upp och ner på sistone, och ja, vi är inne i en varmperiod. Men varmperioden aggregeras nåt enormt av den globala uppvärmningen.

  Att dessutom gå och ”vägra ekologiskt” är bara en försvarsmekanism för att försvara sitt eget dåliga samvete. Bättre då att erkänna att man inte köper ekologiskt för att man inte har råd eller inte tänker efter. Det gör i alla fall jag.

 19. Grillo says:

  Hmm, för att förtydliga syftar jag då på Aslaks första mening och PS:et. :)

 20. Lina says:

  Jag gissar helt enkelt att Mini är en av föräldrarna med förkastlig moral och tog åt sig av mitt inlägg. ICA i mitt område bjuder inte på frukt men visst äter ungarna bananer med föräldrarnas godkännande…

 21. Marius says:

  Grillo >> men klimatgrejen är ju helt oväsentlig? Hur kan det vara vettigt?

 22. Magnus says:

  Grillo, Aslak m.fl. Precis som Marius skriver så har klimatet mycket lite att göra med frågan om ev. köp av ekologiska bananer. Det skulle möjligtvis vara om vi slutar köpa importerade jordbruksprodukter helt och hållet (ekologiskt eller inte) och bara konsumerar närodlat, vilket naturligtvis är helt orealistiskt. Vad frågan handlar om är de negativa konsekvenserna av extremt besprutade bananer för bananarbetarna på plantagerna, miljön (förklaring förhoppningsvis överflödig) samt konsumenterna. Därför bör vi köpa ekologiska bananer. Om ni dessutom väljer rättvisemärkta så får odlare och bananarbetare även skäligt betalt…

 23. jag says:

  Marius, Magnus m.fl.: Nu är det ju så att det finns en rad människor långt upp bland kommenterarerna som gjort den kopplingen och sedan påstår att de minsann inte tror på klimathotet. Då måste man väl få tillåtelse att reagera på deras syn på klimathotet även om de inte är direkt relaterade till den aktuella tjuvlyssningen. Jag själv avslutar ju mitt inlägg om klimathotet (nr 53) med en disclaimer just om att jag är mycket medveten om den bristfälliga kopplingen just till bananer, men även om andra inte avslutar med en sådan disclaimer så betyder det inte att de inte inser sambanden. Så: tagga ner.

 24. Hanna says:

  Haha x)
  Fast alla som vägrar ekologiskt måste ha en skruv lös. Hur kan ni bara blunda inför det hemska som faktiskt händer med vår jord!? Hade världen varit befolkat av endast sådana som ni hade den säkert gått under för längesen, eller så hade ni levt i en värld som vart du än gick såg ut som Sahara.

 25. Wildheart says:

  …och in klev ytterligare en som tror att ekologisk mat har med global uppvärmning att göra.

 26. Jonas says:

  Creds till rubriken!

 27. Elin says:

  HAHAHA! Älskar rubriken :D

 28. Andi says:

  Klantigt av mamman att nämna E-ordet… Ungar kan ju lacka ur över minsta lilla som inte är ”vanlig”. Men hon kanske inte visste om att dottern är miljöbandit =)
  Kul läsning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *