Belgian blue?

Indiska, Stockholm

En kvinna ~30, med dotter ~5, och någon som verkar vara flickans mormor kommer in i affären.
Flickan pekar på två skyltdockor, varav den ena är ljus- och den andra är mörkhyad.

Flickan: Mamma, vem tycker du är finast?
Mamman (snabbt, pekades på den ljusa): Hon!
Mormor: Ja det är klart, man tittar ju på sin egen ras…
Mamman nickar instämmande.

Cred: Clara

79 thoughts on “Belgian blue?

 1. tyris says:

  Min personliga åsikt som inte har någon med rasdiskussionen att göra är: Kläder ser fräschare ut på svarta dockor. Färger träder fram mer lixom. Utom svart då. Den åsikten kan man väl inte kland’ras’ för? (jag kände mig tvungen att bidra med något)

 2. tyris says:

  förlåt för dubbelpostning. kör med klassikern för någon mening med detta inlägg: Sist!

 3. Carro says:

  ameeen om vi nu ska vara jävligt petiga heter det väl ändå art och inte ras?
  en chihuahua och en rottweiler är av olika raser men av samma art och på samma sätt är väl då alla människor av samma art?

 4. HairySwede says:

  racism in dolls. does the political correctness ever stop?

 5. snövit says:

  Andreas 2 om då detta är så sant (Ja, det finns mycket forskning relaterat till detta. Folk associerar ljus hudfärg med positivare adjektiv än mörk hudfärg. ) så undrar jag bara värför alla blir så galna när solen tittar fram och vill bara bli brunare och brunare!, kanske är något att tänka på, värför försöka så hårt att bli något du ”inte” tycker om…

  jag själv är väldigt vit, solen kan inte hjälpa och jag skulle ha varit mörkhyad om jag hade fått välja, med afro!

 6. ! says:

  heja på exotisk, lika mej är tråkigt!

 7. njure says:

  Jag saknar luktsinne.

 8. Phobos says:

  Haha underbart, det roligaste är alla PK muppar som kommenterar dock.

 9. Oxido says:

  Den mörka skyltdockan var en schäfer.
  Jag tycker det är så jävla kul med folk som förklarar rasism med att det är naturligt. Ja det är precis som att kvinnor inte fick rösträtt i början. Helt naturligt, för de engagerar sig ju inte i politik. Alla gamla träiga traditioner av förtryck och översitteri existerar för att de är helt naturliga, jajamensan. De finns inte alls för att de som sitter i maktposition trivs med att allt är som det varit.

 10. pinnen says:

  @48 VHD: Vill och vill. Jag tror inte du har något emot det.

 11. Vickan says:

  Men i många länder, England t.ex. så lever begreppet ras kvar, man måste t.om. fylla i sin ras när man ansöker om universitetsplats.

  Att folk ofta väljer en partner av sin egen ras beror helt enkelt på att man har sina egna geners överlevnad i åtanke, man ser mer ofta än sällan par som likar varandra till utseendet, inte bara hudfärgen. Är du blond t.ex. så är chansen att dina blonda gener överförs till dina barn betydligt mindre om du skaffar barn med en svart människa än om du skaffar barn med en annan blond person. Människan är ganska egoistisk, så här funkar det ju i djurvärden också, de flesta varelser har en instinkt om att föra just sina gener vidare.

  Detta är rent biologiskt, visst finns det undantag, men det betyder ju inte alls att man gör skillnad på människor, bara för att man väljer någon som likar en själv till partner. Bara för att man inte attraheras av andra raser betyder det ju inte (nödvändigtvis) att man är rasist som många här verkar vilja få det till.

 12. Psychoria says:

  Usch, drömmer fortfarande mardrömmar om de blåhåriga nazitanterna jag råkade lyssna på på nåt snobbfik i Stockholm en gång.

  Värst är dock min mans farmor, som på 80-talet fick se MTV Raps för första gången och utbrast: Titta! Så där tjocka blir dom om dom får kött, det är inte bra för dom, negrer ska bara äta gräs!

  Det här med PK är svårt för den äldre generationen, men som tur är har de den goda smaken att dö av så småningom.

 13. T says:

  ”OMG!1! en urgammal tant som använder ordet ”ras”! Bäst jag skriker ut RASISM innan nån tror att jag hatar svartskallar!”
  Om det är nåt som är sorgligt så är det de här kommentarerna!

 14. Hullbert says:

  Personligen dras jag inte till någon form av docka, svart eller vitmålad.
  (och #62, att dömma ut äldre för de åsikter som gällde när de var unga är rätt lågt. Du ska se att dina åsikter kommer uppfattas som mycket underliga om 50-60 år)

 15. The Dude says:

  Hahahah, asg på #2 XD

 16. Sikksdogg says:

  ” att dömma ut äldre för de åsikter som gällde när de var unga är rätt lågt”

  Att dömma (sic!) ut äldre för att de fortfarande uttrycker samma åsikter som auktoriteter, media och föräldrar sålde på dem i barndomen är rätt åt dem.
  Folk som inte tänker själva och ifrågasätter det de fått itutat förtjänar faktiskt lite hån.
  (*småflinar åt de som engagerar sig i facebook-gruppen ”Det heter n***rboll*)

 17. Norge says:

  #64: Min moster har adopterat barn från Etiopien och Korea, och inte har min mormor haft något emot det. (Morfar dog innan jag föddes.) Alla människor, oavsett ålder, har ansvar för sina värderingar.

 18. Micha says:

  Alltså.
  Det är knappast bara vita (i många fall) som väljer vit skyltdocka över en svart, svarta brukar dras till svarta. Är det också rasism?
  Någonsin undrat varför afrikaner ofta gifter sig med afrikaner? Varför mörkhyade kändisar som ska nämna ngn annan snygg kändis i 99% väljer en annan svart kvinna? Varför mörkhyade vääääldigt, väldigt ofta lyssnar på rap och Beyonce och väldigt få, procentuellt sätt, på punk eller indiepop?
  Man brukar instinktivt föredra de som är lika sig själv, det gäller både svarta och vita.

 19. YoTa says:

  rasistiskt

 20. Clara says:

  Ojoj vilken diskussion det blev här då! Jag tycker självklart inte att den här tjuvlyssningen var det minsta rolig, det var just därför jag lade upp den, för att jag reagerade så starkt på den!

 21. bananmos says:

  Alltså, tråkig tjuvlyssning, roliga kommentarer. Gillar särskilt denna: ”Rasen ifråga heter Homo Sapiens, förekommer i olika färger, former och utseenden. ”Mormor” hade således helt fel då båda dockorna föreställde hennes egen ras.”
  Vilken art tillhör denna ras? :) (dock pluspoäng för ”sådeles”, ett alldeles för undervärderat ord) Och allvarligt talat, ska vi verkligen vara så politiskt korrekta att vi inte ens kan erkänna att det finns raser, även om detta såklart inte innebär att vi alla är jämlikar. Jösses!
  ”så undrar jag bara värför alla blir så galna när solen tittar fram och vill bara bli brunare och brunare” det beror nog på att en fräsch solbränna i vårt samhälle är betyder att man är frisk, fräsch och har råd att åka utomland på solsemester. Jaja, nu har jag besserwissrat mig alldeles för mycket…

 22. Spiro says:

  Den här tråden är ett typexempel på varför svenskar är idioter. Klart som fan människor främst dras till de som liknar dem. Det kallas biologi. Men biologi är en vetenskap som både feminister och ”antirasister” gör allt för att förneka.

 23. Malin says:

  behövde inte ens läsa kommentarerna, förstod att det skulle bli en het disskusion ;)

 24. O says:

  Jävla rasister!!>:O

 25. Lubit says:

  Klart att en äcklig svart docka är minst lika vacker som en puttenuttig blond.

 26. Seeeen says:

  Om människor dras till de som liknar dem, borde inte alla människor vara homosexuella då? (O hur kommer det sig att så många svenska män släpar med sig en thailändska hem?)

  Och jag borde vara väldigt extremt kär i min tvilling. Ojoj vilken attraktionskraft det borde finnas där.

  Nej det handlar inte om biologi och de är inget naturligt. Läs några enstaka sidor sociologi så kanske ni förstår att vi människor är sociala och kulturella varelser och vad som är normallt påverkar i högre grad våra livsval än något ”biologiskt”. Vad man dras till är olika från person till person beroende på vad man har blivit upplärd till, slå upp order socialisation på wiki om ni inte orkar öppna en bok….

 27. Arredaman says:

  Roligt att så många är med och diskuterar, tycker det görs alldeles för lite av det :)

  Själv tycker jag att det är rätt fånigt att blanda in rasism i något så trivialt som att olika människor har olika smak.
  Inte fan skulle någon tycka att det var konstigt om man föredrog blont hår framför brunt, en svart klänning framför en vit, eller något liknande. Jag vill inte säga att rasism inte är ett stort problem, men vi ska inte blanda äpplen och päron.
  Självklart kommer ju en hel del påverkan ifrån ens uppväxt/omgivning, och så kommer det alltid vara, så länge människor är och ser annorlunda ut. Men att man tycker att en viss hudfärg är snyggare än en annan tycker inte jag är ett problem. Att man vägrar en person jobb på grund av dennes efternamn däremot, det är ett problem

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *