Beviset på att man blir pantad av att dricka för mycket läsk!

Cafeteria, Stockholms universitet

Ett gäng studenter ~25 sitter och fikar då en kille ansluter och ställer en Loka (petflaska) som han just köpt, framför sig.
Tjej 1: Du ska inte köpa vatten på flaska, det är inte bra för miljön, med tanke på alla transporter och så!
Killen: Jag vet, jag vet, men jag behöver en vattenflaska, det är därför jag köpte den.
Tjej 1: Men det är ändå inget bra!
Tjej 2: Men vad ska han göra då om han behöver en vattenflaska?
Tjej 1: Jag vet inte… han kan väl köpa en Coca Cola-flaska…

Cred: Manne L

74 thoughts on “Beviset på att man blir pantad av att dricka för mycket läsk!

 1. Osmo says:

  #4 päronloka forever skriver:
  ”Tycker inte om att alla ska hacka på vatten i flaska. Det är precis lika mycket bakterier och miljöförstöring som att köpa och dricka läsk,”

  – – – – –

  Öh, ja… det är precis det som är det roliga med tjuvlyssningen.

  Givetvis bör man dra ner på både långväga transporterat vatten, läsk, öl och andra vätskor om man vill tänka miljövänligt.

  Det som är särskilt absurt med vattnet vi köper är att det ofta inte är särskilt annorlunda än kranvatten, vilket är både billigare och miljövänligare. (Ibland ÄR det t.o.m. kranvatten.)

 2. Prinsessan says:

  #47 Elin: sa ingenting om vad personen i tjuvlyssningen köpt. snackar om hela debatten om vatten på flaska, DET handlar om vanligt vatten, inte kolsyrat.

 3. Martin says:

  #8 Ubbelubb: ”PET-noga”, hahaha, mycket bättre än tjuvlyssningen

 4. Allison says:

  Själv bojkottar jag allt från Coca-Cola Company. Coca-Cola, Fanta, Sprite, Nestea, Bonaqua, MER, Powerade, mååååånga fler. :)

 5. Boström says:

  De militanta vegan-feministerna har än en gång visat sin totala avsaknad av intellekt och eftertänksamhet…

 6. Meli says:

  Ang drickavattenpåflaska-debatten. Det vore fan så mkt bättre för miljön och för våra egna kroppar om vi istället för att köpa tre cocacolor om dagen köpte en flaska vatten som vi sedan fyllde på. Så det så.

  Älskar förresten ”otur när hon tänkte” uttrycket :D

 7. Meli says:

  Haha, såg rubriken nu också och förstår varför alla läskfanatiker började skrika så högt, fniss..

 8. Pidde says:

  Många kommentarer om att ”i UTLANDET kan man inte dricka kranvatten”. Det är fantastiskt att alla utlänningar har kunnat överleva i flera århundraden ända fram tills att man kunde köpa vatten på flaska då.

  Nog tror jag att det finns många länder där kranvattnet är helt drickbart.

 9. Andy says:

  Prinsessan (#52):

  Kolla in mängden smaksatt, kolsyrat vatten jämfört med mängden helt vanligt vatten i buteljerad form så förstår nog till och med du att det inte är ”vanligt vatten” debatten handlar om.

  Det handlar om smaksatt, kolsyrat vatten vare sig vi snackar Loka eller Coca Cola. Antingen är ingen av dem ok eller så är båda det.

 10. Ibrahim says:

  Nu ska helt okända människor säga vad som är okej konsumption på ytterligare ett område.

  Inse fakta att allt du konsumerar tär på naturen (mer eller mindre). Jag använder mina pengar till att köpa vatten på flaska. Eftersom jag tycker läsk är för sött och kranvatten inte släcker törst lika mycket. (Det har något med saltbalansen att göra, jag var konstant törstig väldigt länge innan jag började köpa vatten, hur mycket kranvatten jag än drack.)

  Om jag istället skulle använda mina pengar till att åka bil oftare, eller köpa kläder tillverkade i sweatshops, är det något bättre? Massa mer läsk skulle köpas om det inte fanns vatten på flaska, och det slösas nog mycket mer vatten i läskproduktion än att ta vatten på flaska.

  Nä, nu ska moralfascister komma och säga vad andra upplever för smaker. ”Du kan lika gärna dricka kranvatten” eller ”Vegitarisk mat är VISST lika god, du har bara inte insett det än”. Mycket elitistiskt och nervärderande: ”Jag *har* rätt, du har bara inte insett set än”.

  Dessutom är inte köpvatten och kranvatten samma sak. Köp-”vatten” är smaksatt och har bubblor. Idag finns inget koncentrat av dessa för de som skulle vilja blanda hemma. Fixa alternativ först!

 11. Ibrahim says:

  Pidde: Som vi lär oss i grundskolan eller tidigare så handlar det om olika bakterikulturer. Vi är inte vana vid bakterierna som finns i turkiskt kranvatten, och magen reagerar när vi åker dit på en kort veckovisit och det blir som om vi svalt en ficklampa (lös i magen).

  Skulle vi stanna en månad eller ett år skulle vi nog kunna dricka vattnet lika mycket som infödingarna.

 12. TomasR says:

  Kranvatten i utlandet förtjänar en kommentar.

  Bakterierna som naturligt trivs i olika länder skiljer sig. Åker du, som är van med bakterierna i Sverige, söder ut till varmare klimat finns risken att du träffar på en bakterieflora i vattnet som du inte klarar av, som får fäste i din mage. Hört talas om turistdiarré? Efter en tid i landet har du med stor sannolikhet fått i dig dessa bakterier och en motståndskraft har byggts upp och du klarar dig därmed bättre.

  De som bor på dessa breddgrader är givetvis vana vid sin bakterieflora och kan därmed dricka vattnet i kranen i större utsträckning.

 13. Henric says:

  Snickesnack, ramlosa ar godare an loka, som i sin tur ar godare an CocaCola. Sluta drick last i stallet.

  For ovrigt, kranvatten ar smaskens i sverige. Australiens kranvatten smakar klor, men filtrering loser det problemet.

 14. Mell says:

  Jag skulle vilja veta hur vanligt det är att köpa vatten på flaska _i stället_ för att dricka kranvatten. För det är ju det som diskussionen borde handla om. Är man ute på stan kan det ju vara svårt att få tag på kranvatten, då spelar det ju ingen roll om man köper läsk eller buteljerat vatten egentligen (även om jag har väldigt, väldigt svårt för att köpa vanligt vatten på flaska av rena principskäl: betala inte för något du kan få gratis).

  Var på tågluff i somras. I Spanien stank vattnet klor, många drack det ändå (mest de infödda), några gjorde det inte (mest turister). Jag drack det en gång när jag var supertörstig och inte hade något annat val. Det var helt ok, smakade inte speciellt konstigt. I Strasbourg i Frankrike bodde vi hemma hos en kompis som är därifrån. Han köpte alltid vatten på flaska med motiveringen att kranvattnet ”smakade konstigt”, jag drack av kranvattnet och det smakade inget speciellt, tyckte jag. Jag fick intrycket av att det var vanligt att inte dricka kranvattnet där. Det känns som att det hela har väldigt mycket med vana att göra. Vattnet i vår kran hemma smakar typ jord, men vadå. Man vänjer sig.

 15. Bussola says:

  #60
  ”Köp-”vatten” är smaksatt och har bubblor. Idag finns inget koncentrat av dessa för de som skulle vilja blanda hemma.”

  Har du hört talas om saft? Om färgen är problem så finns det Fun light crystal.

 16. Bussola says:

  I Italien/Sardinien har jag druckit kranvatten från köks-, badrums- och utomhuskranar utan att magen yttrat sig. Något annat är svårt när det är 35 grader ute, vattenflaskan tom, och alla butiker är stängda och kroppen förbrukar 3 liter om dan. Eftersom kranvatten är lokalt så går det inte att generalisera.

 17. Berit says:

  Lite problematiskt att kolsyra saft. Orka bry sig, det är en naturlig klimatförändring vi står inför. Jag fortsätter kasta allt i samma soppåse och slänga skiten i sopnedkastet, köpa en massa gott vatten transporterat med lastbil från Italien och äta och dricka det JAG gillar, sen kan andra gnälla och få miljöpanik bäst dom vill. Flaskvatten FTW!

 18. Anders says:

  #65 Bussola, saft och smaksatt, kolsyratt vatten är ju större skillnad än kolsyratt vatten och läsk så varför köpa läsk då när det finns saft? Och jag drack vattnet från bulgarien och jag spydde som en gris så jag tror att det kan vara bra att köpa buteljerat vatten ibland. Och föresten så fattar jag inte varför folk klagar så jädrigt mycket på buteljerat vatten, visst det finns vatten i kranen men ändå. Det är ingen som klagar på kaffe och andra produkter fast dem transporteras runt hela jorden och det är inget du ”behöver” du kan klara dig utan det. Det finns studier som visar att det kan vara snällare mot miljön av att åka bil till jobbet än att gå eftersom att du kommer bränna mer energi om du går till jobbet än att åka bil, det kommer i sin tur göra så att du äter mer och allt du äter (eller iaf det mesta) transporteras så mycket att det blir mer utsläpp än om du åkte bil.

 19. Anders says:

  ”Driving a typical English car for 3 miles (4.8km) releases about 0.9 kg of CO2 into the atmosphere. If you walk instead, it will demand about 180 calories. You will need 100 gram of beef to replace those calories. The production of those 100 gram of beef result in 3.6 kg of CO2 released into the atmosphere, four times as much as by driving.”

 20. Linda says:

  Cola innehåller fosfater (fosfatsyra) som bidrar till övergödningen av östersjön.

  #65; saft innehåller socker, fun light innehåller aspartam. Inget jämförbart alternativ till vatten enligt min åsikt.

 21. Björn says:

  Tänkte skriva något, men Ibrahim (#60) har redan formulerat vad jag hade på hjärtat. Instämmer helt!

 22. Jens says:

  till #69 Anders:
  Your point is? Menar du att vi ska sluta äta mat överhuvudtaget? Jag tror inte heller att det var den enda köttbiten som låg i lastbilen heller, så om alla åker bil istället för att äta varsin köttbit så höjs utsläppen per person fast inte antalet köttbitar x utsläpp, sålänge det inte överstiger det som får plats i lastbilen förståss..

  För övrigt håller jag fullt med Ibrahim (#60) tänkte skriva något liknande men du har fått med allt jag ville få fram.

 23. Köggle says:

  #60
  Varför inte spara dina pengar istället, jobba mindre, få mer fritid, konsumera mindre menlöst skit osv. Det lät mest på dig att du kände dig tvingad att konsumera, men så ligger det kanske inte till. Sen kanske du skiter i vilket, och det kan man också göra om man vill. Spelar inte så stor roll i slutändan endå :)

 24. Mallan Brallan says:

  Det krävs 7 liter vatten för att tillverka 1 liter Cola.
  Kranvatten är mumma!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *