Darwin i sitt esse

Restaurang Thai Silk Palace, Borås

Två tjejer ~20 sitter vid ett bord och diskuterar. Servitrisen kommer in med deras wok-buffé, och förklarar att förrätten består av vårrulle med sötsur sås, samt kyckligfilé på spett med jordnötssås. Hon önskar sedan en smaklig måltid och lämnar dem åt maten.
Tjej 1: Du. Jag tänkte på det, har du med dig din astmamedicin?
Tjej 2: Ja, hurså?
Tjej 1: Ja alltså, jag tål ju egentligen inte nötter…

Cred och Rubrik: paret som satt jämte

63 thoughts on “Darwin i sitt esse

 1. TomasR says:

  Hur det fungerar med allergier, kopplingar mellan olika födoämnen. Känner bara till kopplingen mellan allergi mot björkpollen och äpplen. Där är man vanligen primärt allergisk mot björkpollen, det man reagerar på är ett protein på ytan av pollenet. En del äpplen, framförallt gröna äpplen, har en protein i skalen som är väldigt lik den på björkpollen varvid kroppen ”tar dubbelt fel” och reagerar även mot denna.

  Tyvärr.
  Kan tänka mig att det är snarlikt mellan nötter (verkar stämma när jag söker på webben) och andra kärnor. En del har snarlika proteiner, om inte lika, som kroppen ej gillar. Nötter som är nära släkt med varandra delar givetvis egenskaper med varandra och tål man inte en, tål man troligen inte de andra nära släktingarna.

 2. Tobbe says:

  ”the big L skriver:
  jobbigt att vara allergisk mot sig själv….” Hhaha… klockren:D

 3. 08 says:

  Keylogger; jag tror de flesta stockholmare fattar ordet ”jämte” (d e ganska rikssvenskt). Vem vet, det kanske var ett par som satt i en speciell jämtländsk sittställning..?

 4. jonas says:

  TomasR: Du är inne på rätt spår. Fenomenet kallas korsreaktivitet, när en av ens allergier ”föregås” av en annan. Björkpollen är inte kul i den aspekten. Korsreagerar med mycket. Timotej, malört, mango, körsbär, persika, paproka, JORDNÖT, HASSELNÖT, koriander, anis, kummin, mm… Vem vet, tjejen kanske är björkallergiker och helt enkelt har en lättare korsreaktion mot diverse nötter?

 5. Frippe says:

  För övrigt är dessutom jordnöten en ball växt.

 6. ace says:

  Hur kan en servetris komma in med en buffé? Fattar ingenting?!? Kom hon dit med hela buffébordet eller?

 7. jonas says:

  antagligen är hon inte allergisk, utan överkänslig. snarlikt, men inte samma.

 8. frida says:

  Idioter…

  ITS NOT LUPUS!

 9. Julia says:

  Så fort jag läste rubriken fattade jag att det var Petter som postat… Keep ’em coming! :D

 10. Kiranja says:

  # 6 Boo: Det roliga i tjuvlyssningen var väl inte just att hon sade att hon var allergisk mot nötter. Men det var inte heller, som många tror, att hon vill ha astmamedicin, eftersom det faktiskt kan fungera om man inte är så grovt allergisk…

  Jag anser att det rolisa/absurda med tjuvlyssningen är att hon faktiskt tänker äta någonting med nötter (okej, baljväxter) när hon uppenbaligen vet att hon inte tål detta O.o

 11. olle says:

  Är det tekniskt möjligt att komma in med en buffé?

 12. johanna says:

  Nej, jordnöten är en ärta.

 13. Thai silk jenny says:

  Hahaha kul att se att det tjuvlyssnas på jobbet :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *