Den som ger får mer?

McDonalds, södra Sverige

En man ~45 står vid kassan och ska beställa.
Kvinnligt biträde (pekar på en bössa från Röda Korset): Skänka till välgörenhet?
Mannen (skrattar): Nej, jag måste spara pengar till lotter.
Biträdet (muttrar): Gud kommer aldrig låta dig vinna på lotto om du inte skänker pengar till andra.

Cred: Fanny

33 thoughts on “Den som ger får mer?

 1. hannah says:

  Haha, riktigt snyggt svar på tal om jag får säga det själv;)

 2. malin says:

  fast jag blir irriterad när personalen propsar, jag ser väl bössan o väljer själv om jag vill lägga växeln där. Behöver inte vara snål för det.

 3. jöner pol says:

  Detta har inte hänt. Roligt var det inte heller.

 4. tobys.se - En släng av ADHD och hjärnsläpp says:

  Haha jag hoppas att han lyckades ignorera hennes sista replik där.

 5. Vänsterhäntas Dag says:

  Jag har nog med att göra väl mot mig själv.

 6. Annelie says:

  Han kanske ville spela för att vinna en massa miljoner som han kan skänka istället.

 7. richard says:

  synd att det var röda korset, rädda barnen är roligare.

  – Skänk pengar till rädda barnen!
  -Nej, det får han som skrämt dem göra.

 8. Vante says:

  richard:
  Marginellt.

  För övrigt borde sådana människor få sparken direkt.

 9. Pia [stjerndorff.com] says:

  Eh.. brukar skänka pengar på just McDonalds bössor för de aldrig uppmanar en till det, men nu vette sjutton :S

 10. Yorik says:

  Alltså, jag hatar verkligen när de uppmanar en att skänka pengar! Det är väl ändå en grundläggande rättighet att vi i den fria västvärlden ska slippa påminnas om hur morallöst själviska vi är! Folk ska inte komma och tvinga oss att konfrontera vår egoism!

  Jag vill kunna leva ett helt vanligt liv i pervest överflöd, med gott samvete, och inte behöva tänka på att folk världen över svälter – är det för mycket begärt!?

 11. preddan says:

  jag skänker aldrig pengar då jag vet att majoriteten av pengarna inte kommer till någon nytta utan går till administration och mygel.

 12. Chewie says:

  Jag tänker som #13.preddan. Men är det kanske bara för att man inte ska känna sig skyldig när man ser såna där sparbössor?

 13. littlepuppy88 says:

  håller med Yorik

 14. littlepuppy88 says:

  fast kanske inte helt för hade jag ett jobb och pengar så hade jag kanske skänkt lite eftersom jag har gjort så förr men absolut inte till röda korset

 15. Heja says:

  Hmmm… Lågintelligent människa (jobbar på McDonalds) som är religiös och anser sig förmer än andra och vill att man ska ”skänka” bort sina pengar. Snacka om stereotyp.

 16. Heja says:

  #11 Yorik. Vem är det som är självisk egentligen? Kvinnan i tredje världen som föder fram 12 ungar trots att folk svälter runtomkring henne i hopp om att någon av dem ska överleva och kunna försörja henne när hon blir gammal, samtidigt som hon gråter ut och tigger hos närmaste hjälporganisation? Eller jag som inte tycker att det är meningsfullt att med hjälp av bidrag tillfälligt hålla liv i en ohållbar situation? Att ge sig på symptomen utan att göra någonting åt sjukdomsorsaken är bara korkat.

 17. rob says:

  Varför kan Gud bara inte rädda barnen direkt då?

  Låt mej vinna på lotto först, sen kan vi snacka donationer

 18. uddevallaren says:

  18# jag håller med dig i det… och jag tänker som så att kunde vi på 1800 talet gräva för hand en kanal som är bred och djup nog för båtar att åka och med en längd på 9 mil ska väll dom kunna gräva ett dike från vatten ut till deras områden… så dom kan odla och ha massa olika boskap och så… hur enkelt som helst ju… och så kan det ju vara en ide att låta bli att skaffa massa barn om man inte har råd att föda dom…

 19. Wildheart says:

  Skickar McDonalds personalen på bibelskola numera?

 20. Yorik says:

  #18 Heja: Vi kan inte befria mänskligheten från cancer genom att vårda de som drabbats, men jag anser inte att det motiverar att läkare borde vägra behandla sina cancersjuka patienter med ursäkten att det bara vore att tillfälligt hålla liv i en ohållbar situation.

 21. jurg says:

  Littlepuppy brukar vara komisk, men den här gången överträffade han till och med sig själv

 22. Elin says:

  @21. Yorik: 18 menade ju på att man ska åtgärda orsaken till sjukdomar. Cancer kan i många fall förebyggas, är inte det då att föredra? Det här betyder Självklart inte att man inte ska vårda de som redan drabbats. Alltså det finns en fattigt kvinna, okej då kan man hjälpa henne, men hon bör INTE i sin tur skaffa 15 barn och förvänta sig att man ska skaffa fram pengar åt dem också. Jag skulle föredra om man kunde skänka pengar till en icke religös organisation som skänkte bort kondomer!

 23. Okej says:

  @18. Det finns ett samband mellan fattigdom och högt barnafödande. Det har inget att göra med att vissa folkgrupper skulle vara mer egoistiska än andra. Om man utbildar folket och försöker skapa någon form av infrastruktur är man en bra bit på vägen. Glöm inte att många av kvinnorna som föder barn inte har något val. Det finns varken preventivmedel eller aborter tillgängliga. Däremot finns det våldtäkter i massor.

  Man behöver inte skänka pengar om man inte vill. Men att försvara det genom att måla upp ett osant scenario är intellektuellt ohederligt. Om reinkarnation existerade hade det varit min innerliga önskan att alla vitingar som hackar på fattiga afrikaner hamnar i samma sits.

 24. Misse says:

  Välgörenhet; Dom fattiga i ett rikt land betalar dom rika i ett fattigt land.

 25. Emeric says:

  #23, Elin: ”men hon bör INTE i sin tur skaffa 15 barn och förvänta sig att man ska skaffa fram pengar åt dem också”
  I dessa u-länder som vi pratar om förekommer det mycket våldtagning och många är protistuerade, dessutom finns det inte mycket preventivmedel och kondomer. Det är en av orsakerna till att kvinnorna får många barn. Men överlever de? Nej, annars skulle alla dessa länder vara otroligt överbefolkade idag. Att det finns protistution och att kvinnorna får många barn är början till en ond cirkel, för det blir ont om mat och man får problem med familjen osv, och de rika människorna i dessa länder lyfter inte ett finger för att göra något åt det, de delar inte med sig av sina jättelika marker och grödor. Så det ÄR faktiskt inte kvinnornas fel att de skaffar minst 8 barn per familj.

  #11, Yorik: ”Jag vill kunna leva ett helt vanligt liv i pervest överflöd, med gott samvete”
  Du talar emot dig själv. Har du verkligen gott samvete när du är medveten om att en tredjedel av jordens befolkning svälter på grund av brist på mat, medans den resterande delen lever ett gott liv, ett rikt liv, med mat i överflöd och de flesta tänker inte ens på hur jävla bra de lever, de tänker inte ens på u-länderna?
  Är det en rättighet att vi ska slippa påminnas om hur själviska vi är? Kanske. Grundläggande rättighet? NEJ, absolut inte! Om vi i västvärlden inte blir påminda om det så kommer vi aldrig att göra något åt det. Jag tycker själv det är orättvist att han som har hand för Röda Korset tjänar… vad var det? 250.000 i månaden? Mycket av de pengarna borde faktiskt gå till välgörenhet istället. Vem vet egentligen hur mycket vi skänker som faktiskt kommer fram?
  Men i vilket fall, att påminns om hur u-länderna har det, och faktiskt gör något åt det (i alla fall DE som gör något åt det), beror faktiskt på att vi bryr oss om de fattiga. De är människor, livs levande varelser, precis som vi. Anledningen till att mycket inte blir bättre i u-länderna är för att vi är alldeles för själviska (precis som du sa) för att bry oss om dem. Så om vi börjar skänka mer pengar, om ALLA skänker lite varje månad (det behöver inte vara mycket om man inte vill), så kanske det faktiskt händer något till slut, så att ALLA på våran kan leva ett gott liv.
  Nu är det så att med tanke på hur våran jord förändras, så vägrar jag blunda för vad som händer. Vi bor på denna planet och det är viktigt att se hur människans beteende formas och förändras, och även hur vi förändrar jorden och våra liv.

  Jag skulle kunna skriva mycket mer, men nu måste jag skynda mig iväg till skolan, jag har inte ens hunnit läsa igenom det jag skrivit. :)

 26. Oxido says:

  #25 emeric: Jag tolkade Yoriks inlägg som satir. Så bli inte för upprörd.

 27. StoreBror says:

  Att inte skänka pengar till välgörenhet för att ”allt” går till administration, är som att sluta handla, för ”allt” går till kapitalistiska profitörer. Du väljer vem du vill gynna, och på vilket sätt ;-)

 28. comicon says:

  Jag måste instämma helt med #28, StoreBror. Jag brukar inte heller skänka till de största organisationerna, utan lägger hellre pengarna på mikrolån för att hjälpa till att ändra samhällen i grunden.

 29. Kat16648 says:

  Svar: Hade gud funnits så skulle vi inte behöva skänka pengar, för då skulle han fixa problemen!

 30. Malin says:

  @Heja – Ursäkta, men vad i HELVETE menar du med ”lågintelligent (jobbar på McDonalds)?

 31. Alexandra says:

  Jag ger inte en krona till Röda korset efter all skit som de har gjort. Däremot stödjer jag en massa andra organisationer. Er som vill göra någonting åt orsakerna till problemen istället för symtomen kan jag exempelvis tipsa om VI-skogen eller någon av alla de (exempelvis Action Aid) organisationer som ger bort djur och andra presenter mot fattigdom. Hjälp till självhjälp. Dessa organisationer är också bra för er som inte vill ge bort pengar som riskerar att försvinna i en massa administration. Självklart kan det vara så att av de 250 kronorna som en get kostar så går en femtiolapp till geten och resten till att göra någon annan fet och det är såklart fel, men så länge det åtminstone leder till att en get kommer fram dit den ska så leder det troligtvis till bra mycket mer gott än vad många någonsin gör för sina medmänniskor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *