Den som lever får se

Nyhetssminket, TV-huset, Stockholm

Två sminköser, ~60 och ~20, sitter och pratar. Den yngre pratar om att tjäna ihop pengar för att göra en laseroperation av synen. Den äldre avråder detta bestämt.
Den äldre kvinnan: Laser? Det kan du väl ändå inte göra? Sånt där trams funkar inte. Du borde gå till en akupunktör, eller min zonterapeut! Synen har med levern att göra, ser du.

Cred: Tv-dinner

82 thoughts on “Den som lever får se

 1. Oxido says:

  Sökte på liver och sight på gogle för att se var tanten kan ha fått det ifrån… hittade inget som brskrev det, däremot att vissa saker (tex en del grönsaker) var bra för BÅDE levern och synen.
  Men jag hittade även denna länk
  http://thundersinsight.blogspot.com/2008/04/liver-cleanse.html
  Jag har ingen aning om det funkar, men det var fascinerande att läsa ändå, jag blev väldigt nyfiken på om det funkar.

 2. OneUp says:

  Jag kan inte med ord uttrycka min avsky för det larv som mindre intelligenta människor tror på… akupunktur mot synfel (pga levern!?!), gud, healing, auror, stenar, Feng Shui och andra sagor. Naturalist är det enda rätta för en logiskt tänkande människa.

 3. zeta, läkare says:

  alltså.. Det är klart att levern har med synen att göra. All vitamin A samlas i levern och hålls där i några år. Är levern dålig så kan synen också bli dålig. Tråkigt att folk är så dåligt pålästa och tycker detta är kul med att narra folk för deras kunskap

 4. Ruff says:

  Det är sorgligt att en av dem blivit så totalt grundlurad av samhället. Frågan är bara vilken av dem.

 5. Simon says:

  rubriken skulle ha varit: Den Som Har Lever Får Se!

 6. Oxido says:

  #52 OneUp: Jag sammanfattar det jag tänkte när jag läste ditt inlägg på följande sätt: ”Inskränkt”.

 7. jurg says:

  55 simon: ja då hade det blivit mycket tydligare. tack simon. kanske skulle den till och med varit: ”Den som har lever får se, eftersom levern har med synen att göra, och att det samtidigt syftar lite humoristiskt på uttrycket ”den som lever får se””.
  Då blir det ännu tydligare och därmed roligare för alla*
  .
  .
  *simon

 8. Johan says:

  #53 Doktor Zeta

  Som du skriver KAN leversjukdom påverka synen, men är ju alls icke grunden till alla ögonsjukdomar, som min astigmatism till exempel. Det roliga i avlyssningen är ju också att tanten avfärdar laseroperation som trams och tycks tro att man med hjälp av akupunktur eller zonterapi kan bota alla typer av leverproblem och därmed också alla upptänkliga synfel, vilket i mina ögon (!) är fullständigt strunt.

  En kursare till en kompis som läser sjuksköterskeprogrammet finns för övrigt en tjej som är övertygad om att det rätta sättet att bota magsår är med syra, vilket borde underkänna henne från hela utbildningen.

 9. pucko92 says:

  Hahahaha!! Det roligaste är ju att folk har så lite tolerans för sådant här. De är rädda för sådant de inte förstår, och då är det enklare att skämta om saken.

  haha, fortsätt så gott folk, ju mindre personer som inser faktum, desto bättre för de som gör det. :)

 10. Wildheart says:

  #52 OneUp: ”mindre intelligenta människor”, har du varit där och gjort IQ-test på dom?
  Eller betyder ”mindre intelligenta människor” att dom te.x är under 155 cm och är smarta?

 11. pissenisse says:

  Wildheart, återigen måste jag påpeka att IQ enbart är ett mått på hur duktig man är att lösa IQ-test. Det har förvisso även en korrelation med förmågan att lösa logiska problem. Däremot har det (enligt min uppfattning) en väldigt liten korrelation med karriär-, ekonomisk-, romantisk- eller sexuell framgång.

  För framgång i karriären är snarare än lång och len tunga samt en vilja ett slicka folk där bak en betydligt mer relevant faktor.

  För framgång i det romantiska eller sexuella, är nog snarast ett snyggt (symmetriskt) utseende och en ”bad boy” framtoning betydligt mer relevant.

  Eller som den röda räven sa: ”Snela kilar får aldrig pusa vakra flikor”, samt ”Människor med högt IQ når glastaket innan kvinnorna gör det”.

  Eller för all del som sophämtarn i Dilbert sa när han erbjöd honom medlemsskap i Mensa: ”The pratical use of a high IQ is widely overrated”.

  Och nej jag är inte det minsta bitter.

 12. pissenisse says:

  *widely skall vara highly

 13. pissenisse (Åter hållandes Diana i handen) says:

  Diana, min älskling, jag var inte säker på huruvida vårat internet förhållande fortfarande höll eller inte. I synnerhet inte efter ”two girls and a jurg” incidenten ;-)

 14. Jan J says:

  Helt rätt #pissenisse, men ofta är det riktiga bad boys som gäller.

 15. Wildheart says:

  Ok, pissenisse. Men jag undrar fortfarande: Har han/hon testat deras IQ eller gällde det kroppslängden…

 16. fisk says:

  tragiskt att obildade människor får yttra sig om sådana saker som dom över huvud taget inte vet någonting om, som kan få oerhört allvarliga negativa konsekvenser, helt ostraffat.

 17. pissenisse says:

  Wildheart, jupp nu fattade jag. Dum som en räv är man ibland :-( Men det var det riktigt roligt när man väl begrep :-)

 18. Samuel Rumar says:

  Ja, för akupunktur är ju vetenskapligt bevisat och ställt bortom allt tvivel som den mest effektiva behandlingsmetoden. Vem vill hålla på med laser och sånt där trams?

 19. Danger says:

  10 poäng till rubriken.

 20. OneUp says:

  #60 Wildheart

  Hade jag menat intelligenta människor som är små, hade jag skrivet ”mindre, intelligenta människor”.

  #56 Oxido, vad är mest inskränkt: att förlita sig på saker som har använts/följts/trotts på i hundra- eller tusentals år, eller att förlita sig på det som finns i nuet och som det finns bevis för?

  Inskränkt kallar jag den som följer vad den stora massan förlitar/förlitat sig på, och inte är öppen för nya insikter och kritiskt tänkande.

  Visst finns det en poäng med att tro på saker, men lämna det utanför kroppens fysiska område.

 21. Oxido says:

  #70 Oneup: Du ser ned på alla som inte har din egna livsåskådning och ser dem som mindre intelligenta. Det är inskränkt. Dessutom kan jag ta en klassiker som exempel. Einstein trodde på Gud, jag skulle nog tippa på att han var mer intelligent än du är. Eller vad tror du?
  En viktig sak som du har missat totalt, är att skolmedicinen gör kliniska undersökningar av saker och ting för att sedan använda dem i läkemedel. Det inkluderar massor av saker som folk använt i tusentals år också. Dvs det kommer ur naturmedicinen, testas och blir ett etablerat läkemedel. Därmed kan man inte säga att bara för att det har ett ursprung som handlar om tradition så är det automatiskt något dåligt. Akupunktur hjälper tex mot en del saker och används inom sjukvården nuförtiden även om det sågs som humbug av många, förr i tiden.

 22. Gustaf says:

  #71 Oxido

  Oavsett hur intelligent någon är så hjälper inte det om man har fel. Ja, akupunktur har visats hjälpa mot en del saker, men det har sockerpiller också.

  Generellt blir jag bara förbannad över att den här kvinnan självsäkert dissar naturvetenskapliga metoder som man har rent empiriska bevis för fungerar (jag har gjort det bland annat, så ja, ja jag har rent empiriska bevis) och är så outbildad att hon försöker hävda att levern påverkar brytningsfel i ögongloben.

 23. AnonymousCoward says:

  Oxido:

  ”It was, of course, a lie what you read about my religious convictions, a lie which is being systematically repeated. I do not believe in a personal God and I have never denied this but have expressed it clearly. If something is in me which can be called religious then it is the unbounded admiration for the structure of the world so far as our science can reveal it.” // Albert Einstein

 24. OneUp says:

  Oxido:

  Vad de två inläggen ovanför sade.

  Jag kanske var lite väl offensiv i mitt första inlägg. Jag tycker, och vet, att alla religiösa etc inte är ointelligenta. Ologiska är ett bättre ord (vilket iofs är ungefär lika illa).

  Jag tycker inte illa om troende per se, jag betraktar mig trots allt som en sorts humanist, men av de kristna jag har mött (många iom att jag varit medlem i Frälsningsarméns scouter och Sionkyrkan) så är de flesta sådana jag inte kan tänka mig att ha i min innersta bekantskapskrets. Speciellt med tanke på att många av dem har ngn sorts psykisk ohälsa pga tidigare erfarenheter, det finns trots allt oftast en anledning till att man har valt att tro. Jag anser det vara en verklighetsflykt.

 25. Gustaf says:

  Oxido:

  Relevansen? Jag tror på gus själv men det har inget att göra med en idiot som försöker hävda att levern påverkar synen.

 26. Oxido says:

  #72 Gustaf: Du kan inte hävda att allt som ännu inte är kliniskt testat är verkningslöst. Det är först då det är testat som man avgör huruvida det är ”bra” eller ej.

  Jag sade aldrig att intelligenta inte kan ha fel, så vad syftar du på?

  Man behöver inte vara idiot för att man hävdar att levern påverkar synen. Läs #53 Zeta.

 27. Oxido says:

  #74 Oneup: Jag drog mig till minnes citat från Einstein där han talar om Gud, tydligen var det då endast metaforer, däremot, om nu Einstein inte trodde på Gud, så tror jag inte det är så att du har en högre intelligensnivå än _alla_ som tillhör någon religion. Så exemplet var felaktigt men poängen kvarstår. Men vi lämnar den opängen eftersom du egentligen menade logisk vs ologisk.

  Självklart har du rätt att se det som ologiskt att tro på något som inte är vetenskapligt bevisbart.

 28. Kajsa says:

  halvtråkig tjuvlyssning, men underbar rubrik! :)

 29. Malin says:

  haha rubriken är klockren!

  ibland kan tantorna vara en gnutta charmiga med

 30. Kniff says:

  Ta en titt på Penn & Teller : Bullshit, det finns ett avsnitt som tar upp hokus pokus saker likt de nämda i tjuvlyssningen.

 31. Johan says:

  Hm, jag undrar hur mycket den äldre tjejen egentligen kunde.. jag tror nog mer på den yngre jag ;P

 32. Daniel says:

  Tragiskt att vuxna människor går på sån skit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *