Det är lättare att bli äldre än visare

Tåg mellan Stockholm och Göteborg

En man ~70 sitter och pratar med en kvinna som han inte verkar känna sen tidigare. Han klagar högljutt på det mesta men framförallt på hur allt börjar styras av datorer och hur de nya tågen har toalettlås som styrs av elektronik. Bredvid sitter en tjej ~20 som tillslut får nog av klagandet.
Tjejen: Men seriöst! Vi lever i ett land utan krig och där människor får leva fritt, och vi har till och med toaletter på tågen som fungerar! Du kanske kan se det som din skyldighet mot samhället att uppdatera dig lite på vad som händer i världen så att du kan låsa om dig nästa gång du behöver skita på tåget.
Mannen sig lite skamset omkring och det är tyst i vagnen tills tåget når hans slutdestination ca 10 minuter senare.
Tjejen (ropar till mannen): Ha en bra dag och må elektroniken vara med dig!

31 thoughts on “Det är lättare att bli äldre än visare

 1. Mattlo says:

  Hejja tjejen!!!!

 2. Mr Kuk says:

  Ja för ny teknik är ju bra, och det är ju äldre människors ansvar att lära sig att hantera den. Eller kanske inte. Om hon blev så störd av gubbens gnäll kan hon väll lyssna på sin mp3 och inte lägga sig i det hon inte har med att göra.

 3. Amish! says:

  Taktlösa spoling! Här har vi en man, 70 år gammal och har faktiskt varit med om hur sverige hade det under VK2, slitit i sitt anletes svett dag ut och dag in, med brist på förmåner och har bergis demonstrerat för att få dom förmåner som finns idag.. så ska han inte få leka ”bitter surgubbe” på sin ålders höst… taktlöst!

 4. 52 bast says:

  Hoppas Amish skojar!
  Tvärtom var det väl ovanligt insiktsfullt av 20-åringen att se hur bra vi har det här och nu.
  Säkert att 70-åringarna i hans ungdom sa precis samma sak och var i hela friden hade vi varit nu om vi skulle det resonemanget råda?
  Jag tycker det låter hoppfullt med sådan ungdom. Heja.

 5. Tula says:

  Det är inte lätt att hänga med i världens utveckling, framförallt inte den som skett under det senaste århundradet. Allt har gått framåt med stormsteg och är man uppväxt med något helt annat så är det ju förståeligt att han blir frustrerad och förvirrad.

  Jag tycker dock precis som tjejen, varför ska vi klaga? Idag har vi bromsmediciner för HIV-smittade så att de kan leva ett nästan normalt liv, vi håller på att bota Alzheimers, vi kan bota cancer, vi kan gå på toaletten inomhus utan att behöva springa ut när det är -30 grader om vintrarna, vi kan spela musik medan vi är ute och går, vi kan ta ett glas vatten inne i köket och det finns miljontals andra bra saker med dagens samhälle. All teknik är inte nödvändig eller ”bra”, men nog har vi det jävligt bra här idag, och inte fan ska vi behöva sitta och klaga på toaletterna på tågen. Vi har för tusan toaletter på tågen.

 6. fg says:

  #4 Amish!
  Personer som har haft det svårt i livet tenderar att inte klaga på småsaker så som elektroniska lås. De har ett helt annat perspektiv på tillvaron och är oftare glada över vad de har än tvärt om.
  Men det spelar ingen roll. Folk har rätt att säga vad de tycker och, ja, att klaga. Men slösa inte bort rösten på futtigheter. Då kan du hellre vara tyst.
  Tjejen gjorde helt rätt.

 7. Floatpooper says:

  Det här skriver jag på en bakelit-telefon på en toalett som jag har haspat ordentligt me träknapen.
  (ja, det heter så nuförti’n, träknap.)

 8. aliciasivert says:

  Usch. Tåg. Nymodigheter.

 9. pissenisse says:

  Toalett? Med dörr? pissenisse har ett hål i marken som han grävt med tändernatänderna. Varje morgon blir pissenisse väckt två timmar innan han går och lägger sig och sen får pissenisse en näve fruset grus till frukost.

  På kvällen så slår pissenissan ihjäl pissenisse och dansar med spikskor på hans grav.

  Telefon har pissenisse aldrig hört talas om.

 10. Elina says:

  amish:

  Hur vet du att han slet under ww2? Det har du ingen aning om han kanske har levt ridandes på en räkmacka under hela sitt liv och är ni bitter bara för att vara bitter, typiskt gamlingar

 11. Nisse says:

  Det där var bra sagt!

 12. Nisse says:

  Det där var bra sagt!

 13. Ari says:

  F ö, om han är ca 70 så var han väl bara en liten unge under andra världskriget.

 14. Ubbelubb says:

  #6 & #8: Ni lever upp till era nicks.

 15. Floatpooper says:

  Ack, om man hade det så bekvämt som urin-nils. Ett hål, lyx, själv måste jag uträtta mitt tarv högst uppe på Kebenekaise och torka mig med enris.

 16. Dennis says:

  Själv torkar jag röven med en handvevad slipsten från 1893.

 17. Psychoria says:

  Utveckling bra, inveckling dåligt.

  Men vad som utgör det ena eller det andra kan variera med talare.

 18. J says:

  Ha ha, you go girl! Visa gamlingarna vem som är yngst! :D

 19. Burg says:

  Vilken surbitch. Stackars gamle man som tvingas dela kupé med en sån ung hagga.

 20. Bolan says:

  Eftersom minst hälften av alla meningar år 2012 inleds med ”Seriöst”, ”Allvarligt” eller ”Ärligt talat” – innebär det att allt övrigt som sägs enbart är på skoj?

 21. Stenåldersmannen Jonatan says:

  Utvecklingen går så snabbt att det är svårt att hänga med. Kanske skulle vi istället stanna upp en sekund och reflektera över vad vi verkligen behöver i våra liv!?

 22. Nina says:

  Bolan, de facto (haha) har ironi och sarkasm fördärvat oss 80-talister. Men invänta 90-talisterna – de är gravallvarliga. Alltid.

 23. Bolan says:

  Bolan – 70-talist och stolt. Allvarligt.

 24. lakrits says:

  Men jag måste ändå hålla med gubben om dom elektroniska låsen på tågen. En gång fick dörren för sig att låsa upp och öppna sig (en sån där skjutdörr) av sig själv när jag satt på toa på tåget.

 25. Annsi says:

  Fast toaletterna är ofta ur funktion på tågen. En gång gick dörren upp trots att jag tryckt på låsaknappen.
  Inte så roligt för mig men mycket underhållande för övriga resenärer.

 26. perra says:

  Håller helt med mannen! Fattar ni hur svårt samhället blivit för dem som växte upp då det inte ens fanns toa inne el eller rinnande vatten? Från att ha telefon i bgrnnbyn till att ha en i fickan? Inte lätt vara gammal då. Men vänta bara det kommer en dag.. F.ö. skulle jag hellre ha tåg som gick när de skulle än tåg med såna skit-finesser! Total felsatsning!

 27. Oxido says:

  Om de som gjorde de elektroniska låsen ansträngt sig lite med interfacet så hade gamlingarna inte behövt gnälla.

 28. Fredde says:

  Asså…hon har rätt på sätt och vis. Men man kan ju se det som så att om alla hela tiden bara var tacksamma för det de har och inte gnällt, så hade ingen strävat efter att göra saker och ting bättre, och då hade vi fortfarande färdats i häst och vagn och fått skita bakom en buske vid vägen. Men i och för sig är det en skillnad mellan att gnälla och att gnälla och försöka göra nåt åt situationen.

  Som kravanalytiker för mjukvara är dessa personer på sätt och vis guld värda för mig. Om jag kan få dem nöjda så vet jag att jag VERKLIGEN har gjort ett bra jobb. Som Oxido säger, visst ny elektronik är bra, men om den är för svår att använda för dessa människor, vad är det då för mening?

 29. Henrik says:

  Teknik är bra men det fanns en gång ett begrepp som hette ”user friendly” vilket innebar att mjukvara ska utformas så att en normal människa kan förstå och använda den. Det var längesedan, numera har programmerarna gått vilse i sina egna mörka hjärnvindlingar och tycks sträva efter att göra allt så krångligt och obegripligt som möjligt. Så gubben har ju rätt, ungdomar har väl alltid trott att dom vet bäst, tills dom eventuellt blir vuxna nån gång.

 30. Janne says:

  Tjejen har rätt, jag är så himla trött på att höra allt klag på vår generation, att han dessutom gjorde det på ett tåg fritt för alla unga människor att höra hur mycket den suger, var riktigt lågt. Han har ingen rätt att klaga bara för att han är gammal, jag har stor respekt för äldre, men hacka inte på oss.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *