”Det är mer sättet. Det är så… Kafkaeskt!”

Utanför musikstället Gottwalds, Ängelholm

Ett par ungdomar ~18 sitter på en bänk och dricker vodka.
Kille 1: Kolla, jag har en tuschpenna!
Kille 1 skriver ”Hej!” på väggen bredvid.
Kille 2: Fan, vad tråkig du är! Skriv nåt intellektuellt!
Kille 2 tar pennan och skriver ”Läs Kafka!”
Tjej: Ååh, vad Kafka är bra.
Kille 2: Ja, han är grym!
Tjej: Vad har du läst av honom?
Kille 2: Eeh… inget…

38 thoughts on “”Det är mer sättet. Det är så… Kafkaeskt!”

 1. Anders says:

  Alla borde läsa Kafka!

 2. Freddie says:

  En situation man inte vill hamna i, och ändå hamnar man där. Ofta…

 3. liaaa says:

  Varför borde alla läsa Kafka? För att man ska ha läst kafka eller för att det är så oerhört intressant att diskutera ”processen”. Ändlösa smarta 25 öres teorier om en bok som man inte ens vet om den är tryckt i rätt ordning.
  Tänk själv, utanför samhällets jävla normer!!!!

 4. 15 år gammal says:

  Hahah. men det är ju inte lätt att bli förandlad till en skalbagge

 5. Alice says:

  Liaaa: Att faktiskt ha läst Kafka tillhör knappast ”samhällets jävla normer”. Att påstå att man har gjort det, däremot, är en helt annan sak. Och varför inte läsa Kafka? Han ÄR ju bra.

 6. Diana says:

  Kafka och Freud är otroligt populära i rubrikerna här… Vilka minns ”Kafka går och badar”?

 7. Josef K. says:

  liaaa: Det där var otroligt fritt tänkt! Har du kommit på det själv?

  Jag håller med Anders: Alla borde läsa Kafka! Framför allt liaaa. ;)

 8. olivia says:

  Mäh istället för att läsa hej som inte är intellektuelt vill killen att man ska läsa kafka istället som är intelektuellt

  ja jag stavade på två olika sätt för att vara på den säkra sidan.

 9. Kukvinen says:

  #3 liaaa: Nja anledningen till att ”alla borde läsa Kafka” är väl på grund av att det är en bra intellektuell investering.

  Anledningen till att man diskuterar processen i 9an är för att man ska förstå djupet av boken, antagligen med avsikt att locka seriösa läsare att läsa mer kvalitativ litteratur.

  Att man inte vet i vilken ordning den ska vara ihopsatt spelar inte någon märkvärd roll. Idén och budskapet är det väsentliga, inte vem som skrev vad samt vilket nummer ett kapitel har. Boken var inte ämnad att ses av allmänhetens ögon, utan skrevs av Kafka privat.

  Att tänka ”utanför samhällets jävla normer!!!” är väl en god idé, dock ser jag inte anknytningen till det du ovan skrivit.

 10. Lolly says:

  HAHA lilla ängelholm med på tjuvlyssnat!
  vi har tydligen inte alla kameler i karavanen här heller ; )

 11. Olle says:

  olivia: Men båda stavningrna är fel! ;-)
  Intellektuellt var ordet…

  Den här var lite kul.
  Håller med om att Kafka är något man ”ska ha läst”, och ”ska” ha en åsikt om. Då går det ju som i tjuvlyssningen, folk snackar skit för att verka kunniga. Om nu Kafka är så bra, varsågod och läs hans böcker, men annars ska man väl ändå inte behöva läsa dem, eller känna till dem närmare?

  Tycker gubbarna Kafka och Freud tar upp lite mycket plats här på Tjuvlyssnat.

 12. Flamboyant says:

  Diana: Jag räcker upp handen! ”Men det var inte vi”..

 13. Anton says:

  Jag tycker att det är rätt kul att vissa vill verka smartare och visa att de har läst kafka och att de låtsas förstå dess innebörd :P

 14. Karro says:

  Kafka suger!! Vi var tvungna att läsa ”Processen” i tvåan på gymnasiet, och jag fattade inte ett skit! Skön kille ändå, att läsa Kafka känns väldigt respektingivande och vuxet på nåt sätt :)

 15. A says:

  Kafkaistiskt är väl det gängse svenska uttrycket…

 16. jodan says:

  #13. Jag tycker det är rätt kul att du vill verka smartare än alla andra som läst kafka genom att påstå att dem andra inte förstått dess innebörd vilket du ensam skall ha gjort. Du kastar stora stenar i glashus men det kanske du inte förstår trotts att du är intelligentare än dem andra och förstår Kafka.

 17. NewDeer says:

  Killen var precis som alla oss andra: ville impa med kunskaper han ej hade :). Been there, done that…

  Det roliga med författare som Kafka är att folk analyserar hit och dit, men egentligen kan INGEN (utom författaren själv) veta vad texten vill säga. Om den nu vill säga något alls ;).

  Har just gått klart en litteraturkurs där vi diskuterade och analyserade sönder författares texter i all oändlighet. Intressant ibland. Men mest tråkigt att förstöra fin litteratur…

  För att avsluta med ett eget visdomsord: ”Poesin i texten avslöjas av din egen verklighet och fantasi”

 18. Diana says:

  Flamboyant: ”Kom syrran, det tror oss ändå inte” hade varit riktigt, riktigt bra…

 19. Johan says:

  Försökte läsa Processen av Kafta av just anledningen att det är något att impa med, men lade av efter ett par sidor då jag snabbt insåg att jag skulle ta mer skada av att läsa ut boken än jag skulle ha nytta av att ha läst den… Känns som att man får ut mer av att bläddra igenom ett par sidor i NE än man får ut av att läsa någon Kafka-tegelsten.

 20. Tjej says:

  Läste Kafka, tyckte mest den var jobbig. Fick inte nån förklaring alls av läraren, kanske därför. Tycker inte jag är så extremt puckad alls, men I DIDN’T LIKE IT!

 21. Patrik says:

  16: Även om en författare vet vad han eller hon vill säga med sitt eget verk går det inte att säga att det är den tolkningen som är korrekt. Verket står för sig själv och alla tolkningar är korrekta. Eller ja, nästan iaf. Således kan ett verk säga någonting även om det inte är tanken. ;)

 22. Kiki says:

  En liten fundering… Hur kunde tjuvlyssnaren se vad de skrev?

 23. what says:

  kafka är tråkig. somnade nästan när ja läste hans verk

  som att se på top model

 24. AVG says:

  Säga vad man vill om Kafka, men han visste hur man börjar en historia bra i alla fall.
  Det är omöjligt att läsa de första meningarna i Processen och Förvandlingen utan att bli nyfiken.

  Processen:
  ”Någon måste ha förtalat Josef K., ty utan att ha gjort något ont häktades han en morgon.”

  Förvandlingen:
  ”En morgon när Gregor Samsa vaknade ur sina oroliga drömmar fann han sig förvandlad till en skalbagge.”

 25. Flint says:

  Är det bara jag som tycker att det är hysteriskt roligt att killen utbrister: ”Kolla, jag har en tuschpenna!”? Som om han precis hade hittat en tusenlapp i fickan.

  För övrigt, jag har väntat på att Gottwalds skulle dyka upp på den här sidan. Där har sagts mycket dumt genom åren.

 26. herr Fuhling says:

  Jag läste mycket medvetet ”Processen” utan att tänka efter ett skvatt, och det är ändå en förbannat bra bok! Och Kille 2 har förhoppningsvis lärt sig något om hur man imponerar på tjejer.

 27. Mackan says:

  Vad är Kafka???

 28. Petter says:

  A: Just Kafkaeskt var bara en liten passning till The Squid and the Whale. i en talande scen i filmen så försöker den ytterst pretentiösa sonen imponera på en tjej genom att referera till en bok som ”väldigt kafkaesk”. han har naturligtvis ingen aning om vad han pratar om. killen försöker droppa lite fina ord för att imponera men hamnar till slut ändå i skiten. lite som här ovan.
  det var naturligtvis inte speciellt viktigt för tjuvlyssningen att se den kopplingen, men där är förklaringen till just det ordet iallafall.

 29. Mackan says:

  okej, då vet jag……..tror jag :S

 30. Mary says:

  Haahaa, jag garvade tokmycket åt den här kommentaren, inte för själva lyssningen, utan åt klottret (”Hej! Läs Kafka.”) som så många människor kommer gå förbi och tänka… ”va? Varför skriver någon det här?”

 31. Anders says:

  herr Fuhling har fattat. Även om man inte kan komma fram till nån vettig tolkning (det går ju att tillämpa oändligt många olika) så är det ändå mycket välskriven litteratur. Jag har iallafall bara haft trevliga läsupplevelser med herr Kafka. Robert Crumbs biografi i serieform är förresten ett hett tips.

 32. MC says:

  Uh, Kafka. Har läst Processen och Metamorfoser (på svenska och tyska) … han gör mig lätt deprimerad. :(

 33. OtisR says:

  Alla borde läsa Kafka för att han är en spännande författare och för att det är bra för ens kulturella allmänbildning eftersom den har haft en enorm betydelse.

  Däremot borde ingen borde läsa Kafka för att man tror att det ska ge en någon form av ”credd”.

  Att tänka utanför samhällets jävla normer innebär f.ö. också att inte bara vara anti och handla i affekt mot normerna. Den som reagerar mot någonting defineras till viss del av det som reageras mot.

 34. grisen says:

  Ja, bara för att man har en tuschpenna MÅSTE man ju klottra också… jävla fjortisbeteende.

  Jag var förskonad från att dissekera Kafka i skolan, och har inte direkt gjort någonting för att ta igen det. Varför? Ointressant, tråkigt. I mitt tycke. Jag tycker man ska läsa det man tycker är intressant, för att man vill. Dock borde det vara obligatoriskt att läsa och diskutera böcker i skolan, men kanske inte nödvändigtvis tex Kafka och de andra ”tunga” gubbarna. Läraren får väl känna av klassen lite. Det är bättre med något som får ungarna intresserade av att läsa än något som avskräcker dem, för det är nog inte många ungdomar av idag som finner intresse i dylik litteratur. Men det finns ju alltid fritid, eller hur?

 35. Robert K Huselius says:

  Har aldrig sett vare sig ”kafkaesk” eller ”kafkaistisk”, däremot ”kafkaartad”.

 36. Andy says:

  JAAA ! Äntligen en tjuvlyssning från Ä-holm! Many more to come, hoppas jag!

 37. Kukvinen says:

  #34 grisen: Kafkas böcker är tämligen tidlösa. Men visst kan man kanske tro att svår och tyngre litteratur bara passar ungomarna från förr, om man nu vill ta det så långt att man ”idiotförklarar” en hel generation.

 38. gabbi says:

  vad är kafka ? ( förlåt :S )

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *