Det är nog inte 1337 i alla fall.

På bussen, Göteborg

Tre tjejer ~14 sitter och pratar.
Tjej 1: Mina fyra sista är ****. Vad är era fyra sista?
Tjej 2: ****! Och ditt Josefin?
Tjej 3: Det kan jag väl inte säga? Ni kan ju inte sitta och säga era fyra sista offentligt, någon kan ju skapa ett Habbokonto av er!

Cred: Anna

31 thoughts on “Det är nog inte 1337 i alla fall.

 1. Everlasting says:

  Gissa när jag läste det här (men inte hann med att kommentera tyvärr)?

 2. Everlasting says:

  Meh. Då säger jag Fail på mig själv (och ställer in datortiden korrekt). Ignorera mig bara.

 3. Liggliluff says:

  Om jag känner till detta rätt så är hela personnumret (och de 4 sista) offentligt för alla att se, stämmer det?

 4. Gizz says:

  everlasting, jag vet inte om du faila eller inte, svårt att säga

 5. André says:

  Liggliluff: Ja. Personnummer är knappast något ”privat” som många försöker få det till..

  Tänk om dessa människor fick reda på vilken information som faktiskt är offentlig. Deras skolbetyg och allt möjligt annat smått och gott :)

 6. Vänsterhäntas Dag says:

  Hur skapar man ett Habbokonto av någon?

 7. Ulrika says:

  Dom fyra sista är inte offentliga.

 8. Stockholm Syndromet says:

  Eller hur, det första man skulle göra om man snodde någons identitet är verkligen att skapa ett habbokonto…..verkligen.

 9. Emeric says:

  @Everlasting: Du skrev andra kommentaren 13:37, då försvinner ditt första failande eftersom du är en sån elit ;)

  @André: Nja, skolbetygen är inte alls offentliga. De kan vem som helst se. Bara gå till skolans reception och be att få en kopia av *persons* betyg…

  Tjej 3’s betyg är definitivt inte 1337, isf hade det varit en kille :)

 10. J says:

  Personnummer är offentlig handling, men jag tycker ändå att det var rätt att inte skriva ut de sista siffrorna här. ”St41k3r” är ett rätt tråkigt nummer ;P

 11. Floatpooper says:

  Det är inte lätt när man är leeten.

 12. Eklandisk says:

  Här slog klockan precis 13:37… Finns ingen särskild anledning att hålla sitt svenska personnummer hemligt egentligen. Som andra har nämnt så är det ändå offentligt. Kanske är den här idén ytterligare en föreställning som importerats via amerikanska tv-program.

  Här i amerikat kan det vara värt att hålla sitt Social Security Number för sig själv för att undvika att någon öppnar bank eller kreditkonton i ens namn. Det är egentligen bankernas fel att de inte kräver legitimation från den som öppnar ett konto, och det drabbar ju oskyldiga. Men bankerna och andra företag anser ofta att ens identitet är styrkt bara man kan SSN, adress, födelsedag osv. Detta för att göra det lätt att öppna konto per telefon, post eller internet.

 13. André says:

  Men Eklandisk, samma sak går ju att göra här i Sverige. Kan jag någons personnummer enbart så kan jag ju enkelt öppna kreditkort och allt möjligt åt den personen :P

 14. Manbrink says:

  Fantastiskt..
  Men man borde lägga ner Habbo

 15. Roffe says:

  Om man kan någons personnummer så kan man stjäla den personens identitet. Mer behövs inte, förutom lite datakunskaper möjligen. Egentligen borde vi svenskar hålla tyst om våra fyra sista mycket mer än vi gör just nu.

 16. Ullis says:

  Hmm, nu känner jag mig gammal… habbo?

 17. Lauras skolkompis says:

  vad är 1337?

 18. Emma says:

  Hjälper ju inte att hålla fyra sista hemliga när vem som helst kan begära ut dem utan någon som helst anledning?!

 19. Eklandisk says:

  #13 André: Jag har visst bott utomlands lite för länge för att veta det där ordentligt. Men nog kollar en svensk bank att addressen som du angett stämmer med din folkbokförda? I så fall lär ju rätt person få kontobesked och annan post. Med onlinetjänster är det ju en annan femma. Men skillnaden i Sverige är nog att man inte antas VARA en viss person bara för att man kan den personens nummer.
  #15 Roffe: Och när någon har missbrukat ditt personnummer, kan du då byta till ett nytt, ostulet nummer? Nähä, inte så lätt kanske. Bättre att personnummer inte används för att styrka identitet. Fram med ID-kort, e-legitimation eller vad som helst.

 20. ellie says:

  när jag går till banken kollar de id även om jag ska sätta in pengar på mitt eget konto, oavsett om det är en hundring eller 1000:- har inte riktigt förståt varför de vill kolla just detta? fast händer det på systemet (alltid) så blir jag ju bara glad :P

 21. Linnea says:

  Bättre att styrka sin identitet med leg… http://www.tjuvlyssnat.se/stockholm/benharda-krav

 22. sara says:

  Jag fattar inte. Går i sexan

 23. Lukazz says:

  1337 har väl nåt med hackers att göra? Antar att det är det rubriken syftar på…

 24. Majo says:

  1337 är något från WOW tror jag. Det står iallafall för elit, på leet-språket. Leet-språket är typ att man skriver med siffror, som tillexempel St41k3r, som betyder stalker. A liknar liksom 4 lite. Någon som kan det bättre än mig får förklara.

 25. Lanina says:

  Majo, 1337 kommer inte från WOW. Språket har funnits betydligt längre. Men det är väl ingen som använder det på allvar numera?

 26. Grumbledock says:

  @ De flesta med foliehatt
  Kan tyvärr upplysa er om att vem som helst kan ta reda på erat fullständiga personnummer så länge de har namn och adress, eller iaf slutledningsförmåga, och det gratis.
  Gå in på ex. upplysning.se, slå in namn och stad så hittar ni alla uppgifter, prefekt om man undrar när en vän fyller år men kan såklart även missbrukas…

 27. Puggan says:

  Om man vet tillräckligt mycket om en person så kan man lätt få ut hela perssonnummeret från folkbokföringen, tex via siter som upplysning.se, för att hitta mig så räcker det att vitta mitt för och efternamn, finns bara en ”Thorbjörn Backlund” i sverige, brukar roa mig med att se hur mycket infor jag behöver för att hitta folks personnummer, senast lyckades jag med stad, förnamn, ålder och stjärntecken.

 28. Psychoria says:

  Lätt som en plätt:

  http://www.fgj.se

  Men de flesta kommer inte på sånt själva. Man kan väl undvika att skrika sina sista fyra i megafon på torget, det ökar helt klart risken för att även någon helt okänd ska få idén att skoja lite med dig. Ett komplett ifyllt Sverigehäfte kan t.ex. ge många timmars underhållning för mottagaren…

 29. Kalliban says:

  De sista är offentliga och kan jättelätt fås bara genom att ringa skatteverket/folkbokföringen och fråga efter personnummer för den och den personen på den och den adressen.

 30. Kalliban says:

  Eller som jag såg att flera ovan skrivit, på exempelvis upplysning.se. Registrera ett konto gratis och de fyra sista visas.

 31. Loveparade says:

  På upplysning.se är de fyra sista siffrorna maskade så ni yrar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *