Det var dags att ta sig ton

Varuhus, Stockholm

Det är december och Stilla Natt spelas i högtalarna på varuhuset. Två kvinnor står i kassakön och diskuterar musiken.
Kvinna 1: Psalmer… nu försöker de kristna ta över julen också!

50 thoughts on “Det var dags att ta sig ton

 1. Josefine says:

  De kristna borde verkligen skämmas!

 2. Jan Wide says:

  Jul=Midvinter

 3. Stockholm Syndromet says:

  Ja, för det är ju inte de kristnas förtjänst att vi firar jul…..eller.

 4. Micks says:

  Vänta bara tills muslimerna tar över Ramadan!

 5. Zelest says:

  Ja, jag tycker det är dags att vi tar tillbaka vårt midvinterblot från de förtryckande kristna barbarerna!

 6. Micke says:

  #3: Nej precis, det är det inte ;)

 7. Ganndul says:

  #5 Zelest: Fast Midvinterblotet firades väl i januari? Jul var firandet av vintersolståndet.

 8. Lanina says:

  De här personerna reagerar tydligen 1000 år för sent. :)

  Men ja, jag vill gärna ha tillbaka julen. Folk får gärna utbildas i skolan över julens historia i skolan också, det vore ett bra steg. Istället för att folk alltid antar att ”det är pga kristendomen som vi…”, vadå? Sätter ut halmbockar, äter skinka och ger gröt åt tomten? ;)

 9. Fabbe says:

  Jul är ingen kristen högtid. Kristna får gärna fira vad fan de vill under julen men julen är inte kristen för den skull.

 10. fg says:

  Jajaja kristna har stulit julen och guden etc etc.
  Faktum kvarstår att det är pga kristendomen som vi firar julen på det sättet vi gör. Det är tackvare kristendomen som vi har helgdagar ihop med julen. Annars hade det säkert räckt med nyårsdagen. (tex)

 11. Nina says:

  Julen ÄR en kristen högtid. Jul firas för Jesu födelse. Allt det där andra med gröt, granar, tomtar och ditt och datt har kommit till senare. Som fg skriver så är det pga kristendomen som vi firar jul. Hade vi varit judar eller muslimer eller buddhister eller haft någon annan religion så hade julen inte funnits i Sverige alls.

 12. Floatpooper says:

  Talla inte på min julgran!
  Merry kryss-mäss, alla snedseglare.

 13. Bore says:

  @Nina:

  Firandet av Jesu födelse placerades den 24dec för att Europa redan firade Jul (Yule) då och det var lättare att få folk att anamma kristendomen om man stoppade in den ihop med befintligt firande. Jul har firats sedan innan asatron på den tiden när folk i norra Europa var kelter.(goter, irer och galler)
  Andra saker som gjordes för att driva in kristendomen var t.ex att stoppa in gudinnan Hel i asatron. På så sätt kunde man få in hell, men på grund av detta heter det helvete på svenska. (Hels straff.)

 14. Andreas says:

  #11 Nina & #13 Bore:

  Bore har rätt. Jesus (ifall en sådan typ verkligen existeradde) måste ha fötts på våren. Detta är allmät känt. Kristna flyttade denna födelsedag till december för att ersätta den redan existerande högtiden som firades av flera stammar och folk i Europa. Innan kristendomen bar man också in granar i husen och trodde på tomtar och annat som belönade eller straffade människor. Dessutom är det många som idag firar julen helt frånkopplat från den kristna tron. Jag t.ex. firar den 24 december med familjen men helt utan några kopplingar till religionen.

 15. Martin says:

  Det är INGEN inom kyrkan idag som menar att Jesus verkligen föddes på den 25 december. Anledningen att julen hamnade där var att romarna hade ”de oövervinnerligas fest” just den dagen och ingen är ju mer oövervinnerlig än Jesus. Därför la man det där.

  Poängen är ju dock att jul firas pga att Jesus föddes, oavsett när den firas. Vi har ledigt i december istället för på våren när han eg föddes. Men det tar ju inte bort motivet, som är så kristet det kan bli.

  Jag har en kompis som fyller år på julafton. Han firar alltid sin födelsedag i juli. Det innebär ju inte att det inte är hans födelsedagsfest bara för att det inte är på ”rätt” dag.

 16. Vante says:

  Runt 300 e.v.t så hade olika städer och regioner runt östra Medelhavet olika datum som de kristna i staden firade Jesus födelse på. I Rom hade man av någon anledning valt 25 december, så när Konstantin gjorde kristendomen till statsreligion och romarriket blev den dominerande kristna staten så blev 25 december standarddatumet.

  Bibeln (som man väl får ta som någon slags källa när det gäller kristendom, även om den ofta är motsägelsefull och opålitlig) säger ingenting om vilket datum Jesus föddes. Däremot så säger nya testamentet att han föddes medan Herodes var kung, och Herodes dog år 4 FVT, så om man använder ”före Kristus” eller ”efter Kristus” för att räkna år i vår gregorianska kalender så är man minst 4 år fel.

 17. Vante says:

  …fast på andra ställen i nya testamentet så står det att Jesus föddes efter 6 VT (när en namngiven romersk ståthållare i Syrien tillträdde). Motsägelsefullt, som sagt. I vilket fall som helst finns det ingenting som tyder på att han faktiskt skulle vara född år 1 enligt den gregorianska kalendern, eller den 25 december (mer än romersk tradition, som förmodligen valdes för att passa med existerande högtider i äldre kulter, möjligen Zoroastrism).

 18. jurg says:

  Både Jesus och Kristus föddes på sina födelsedagar. Eftersom det var mer praktiskt att fira tillsammans än separat (delade kostnader, bättre blandning av gäster t ex) så slog man ihop festen till en, den 24/12. När Gud fick reda på tilltaget blev han förstås rasande. Bland annat spikade han upp Jesus på ett kors. Vad som blev av Kristus är det inte många som vet. Kanske blev han banktjänsteman (OBS! Gissning).

 19. Peter says:

  Ja, ”Jul” kommer från ”Yule”, men dagens svenska julfirande är ju en blandning av hedniska traditioner (julskinka, bock, småtomtar), kristendom (julpsalmer, julkrubba, S:t Nicolaus) och kommersialismen. Dagens ”Santa Claus” är ju en Coca-Cola-produktion, och även om julklapparna kanske har en tanke från att Gud gav människan en gåva i Kristus, så är det ju snarare Mammon-dyrkan det rör sig om idag.

  Vad gäller Jesu födelse finns det flera som bl a tror att han föddes runt Lövhyddohögtiden, alltså slutet av september. Ett annat traditionellt datum (i Ortodoxa Kyrkan) är 6:e januari. Varför han, som #14 säger, ”måste” ha fötts på våren, är jag osäker på.
  Se här: http://www.gci.org/jesus/date

 20. Inakatt says:

  Spelar det någon roll när Jesus var född? Den kristna kyrkan har fullt pådrag runt jul vilket antyder att de har valt denna tid som hans födelse och ser julen som en kristen högtid. Själv får jag äta en massa mat och ge bort klappar, det räcker för mig.

 21. Bore says:

  @Inakatt
  Hela poängen var väl lite just att det inte spelar någon roll när Jesus var född.
  De flesta som firar jul i Sverige firar just jul för julefirandets skull och inte till åminnelse av kristi födelse. I de hem jag har sett att man firar jul så är det mestadels ”hedniska” symboler som används men ingen bryr sig om varken den gamla symboliken eller de kristna.
  Så vitt jag vet har FSM fullt pådrag runt jul med, men det verkar inte vara någon som bryr sig om dem heller.

 22. Wildheart says:

  Ja ja, det är i alla fall fint med alla pumpor med ljus i.

 23. Inakatt says:

  19. Bore: haha, nej men det är inte så länge sedan man faktiskt firade jul i Sverige till minne av Jesu födelse. Sen var man lagt det i almanackan spelar väl ingen roll. Man kan ju inte veta när det var ändå. Kanske skulle bli en fantastisk jul om man firade enligt FSM. Får man spagetti då? Är ändå inte så förtjust i skinka.

 24. Zanizaila says:

  Jul är inte något kristet, ursprungligen. Redan på vikingatiden hade vi jul (Yule, alltså inte ”CHRISTmas”), då man firade mitt i vintern med mat och fest. Sedan kom de kristna typerna och förstörde allt… vad jag har hört så finns det inget som vittnar på att Jesus skulle ha varit född den 24/12.

 25. jaja says:

  Julen firades innan kristendomen kom till Sverige…

 26. Vante says:

  Inakatt:
  Spagetti, öl och strippor bör man nog fira med om man är ortodox FSM-are.

 27. kk says:

  Lustig hur en bagatell tjuvlyssning kan leda till så djupgående debatt och analys av julens historia med midvinterblot, konstantin, gregoriansk kalender etc…

 28. Angry Nerd says:

  Kan vi inte kombinera det? Vi korsfäster tomten och äter upp honom! Med gröt och mjöd till!

 29. fg says:

  @Angry Nerd
  Det var det dummaste jag har hör! Vem ska då ge oss presenter? ;)

 30. Klara says:

  Wildheart; Hahaha!!!
  fg; Jesus!

 31. Elin says:

  Hahahahaha strålande!

 32. Micke says:

  Jo, lite djupt blev det väl, men rätt intressant att en ”marknadsföringskupp” som ~1100 år efter Ansgar, folk fortfarande tror på. Kan ju inte annat än att säga att det var skickligt. Eller är det kanske istället skrämmande att folk inte vet??

 33. Fabbe says:

  Det är så sött med folk som tror att julen är kristen och har med jesus att göra. Läs på i annat än sagoböcker till nästa gång.

 34. Matti says:

  I sverige blir det ju roligt eftersom ordet Jul har med den hedniska helgen Jules att göra. Kristi mässa-namnet fastnade aldrig här.

 35. hihi says:

  Men oavsett att det inte är en kristen högtid så är det ju roligt! för det är ju inte precis Nyss som de började infiltrera den ;)

 36. Vante says:

  Angry Nerd:
  Jag har länge förespråkat en korsfäst tomte som en blandning av julens religiösa och kommersiella symbolik. Om man tillverkar en av marsipan, uppsatt på ett pepparkakskors, så kan man äta upp honom på tjugondag Knut!

 37. Mandis says:

  32. Micke: Om vi ska prata ”marknadsföringskupper” är nog just Ansgar ett av de bättre exemplen från den svenska historien…

 38. aman says:

  Fattar inte att hon associerar Stilla natt med (icke jul-) psalmer, den är väl mer som en julsång bland alla andra tycker jag.

 39. HALLÅ says:

  Aman Lyssna på texten: Stilla natt, heliga natt!
  Allt är frid. SJÄRNAN blid
  Skiner på BARNET i STALLETS strå
  Och de vakande fromma två.
  KRISTUS till jorden är kommen.
  Oss är en frälsare född.

  Stora stund, heliga stund!
  Änglars här slår sin rund
  Kring de vaktande herdars hjord,
  Rymden ljuder av glädjens ord.
  Kristus till jorden är kommen,
  Eder är frälsaren född.

  Stilla natt, heliga natt!
  Mörkret flyr, dagen gryr.
  Räddningstimman för världen slår,
  Nu begynner vårt jubelår.
  Kristus till jorden är kommen.
  Oss är en frälsare född.

  BEHÖVER MAN SÄGA MERA OCH SLUTA ATT TRAMSA MÄNNISKOR! Sluta gå runt och var rädda för att bli frälsta vad är det värsta som kan hända om det händer att ni kommer till himlen enligt de kristna så skärp er!

 40. simon says:

  ibland tänker jag på rymden

 41. DHS says:

  Om de kristna uppfunnit julen eller tagit över julen är ointressant i det här sammanhanget. Oavsett vilket är Kvinna 1 minst 1000 år efter, det är ju det som är kul.

 42. Psychoria says:

  Bara obildade fjantar tror att julen kom med kristendomen, herre gud!

  Han tycker nog också att ni är pinsamma.

 43. Rufus Cade says:

  Ja, hur många är det egentligen som firar midvinterblot vid jul?

  Vi kristna snodde julen från er hedningar för tusen år sen och det enda ni har lyckats åstadkomma i er strävan att återta den är att ni kommersialiserat den… *in your face!*

 44. Kelle K says:

  Var det verkligen de kristna som uppfann hjulen?

 45. Lasse says:

  Det var det roligaste jag läst på länge!

 46. Burnout says:

  Härligt att se att så många känner till lite bakgrund till julen! Ibland känns det som hjärntvätten gått helt in i svenska folket.. Värmer i hjärtat att läsa kommentarerna. Firar själv Yule!

 47. Natalie says:

  Oavsett vad julen ursprugnligen handlade om så associerar man julen med kristendomen nu för tiden. Om man är med i ett frågeprogram för att kunna vinna pengar och en av frågorna är ”varför firar vi jul?”. Tror ni verkligen att man skulle svara ”för att det är kul”. Nej för att man vet att det svaret skulle vara fel.

 48. Peaches says:

  Men vad jag fortfarande inte förstår är varför en del av kommenterarna framhåller att vi är lediga kring jul bara för att det är en kristen högtid. Tror ni inte att det skulle vara en helgdag om kristendomen aldrig införts och vi fortfarande firade yule? Midsommar då? Och första maj? Och nationaldagen? Går ni till jobbet då också? Är det endast kristna högtider som får vara helgdagar, eller vad?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *