Diagnos: Konfronterande Aschberger

Buss 535, Upplands Väsby

Två killar ~15 sitter och pratar om någon de känner.
Kille 1: Ja, alltså, han har Asperger.
Kille 2 (fundersamt): Vad är det?
Kille 1 (rycker på axlarna): Någon CP-sjukdom.
En annan kille ~20 reser sig hastigt upp och ställer sig framför killarna.
Kille 3 (ilsket): Ser jag CP-sjuk ut?!
Kille 1 (nervöst): Eh… nää… vadå då?
Kille 3: Jag har Asperger!
De två killarna sitter tysta resten av resan.

78 thoughts on “Diagnos: Konfronterande Aschberger

 1. Greta says:

  CP, Aspberger, DAMP o s v är medicinska diagnoser. De som använder de orden som tillmälen avslöjar sig som lågutbildat slödder.

 2. Wilgot says:

  ♪♫♪Why can’t we… be friends? Why can’t we… be friends?♪♫♪

  Ingen som funderat på att ta tre djupa andetag innan de kommenterat?

  God jul till eder allesammans, och speciellt till far Wildheart!

 3. a says:

  Folk med aspergers kan ha svårt att umgås men de kan ha extremt hög IQ. Folk utan aspergers kan ha lätt att umgås men ändå vara korkade så in i helvete. Vad föredrar ni?

  God jul!

 4. Lisa says:

  Lottis: självklart tycker jag att intelligens är att både vara allmänbildad och kunna fungera socialt, inte om man bara har något av det.
  och för övrigt så har jag jobbat på en särskola.
  ZubMessiah får nog ta och läsa vad jag skrev en gång till innan han/hon kallar mig as… jag skrev att alla har sina för- och nackdelar, ingen är perfekt! gäller både oss utan syndrom, och de med syndrom. trist om alla skulle va likadana va? men att säga att man är smart bara för att man har ett syndrom och att syndromet är en ursäkt för det, njaaa… det klingar inte så fint i mina öron…

 5. Jojo says:

  Jag har AS och har slutat bry mig om idioter som kallar mig för cp-störd eller dylikt. Jag gör min grej och så är det med det.

 6. Dennis says:

  lol@allakommentarer

  NPF verkar vara ett känsligt ämne.

  Bullen: Fint sätt att dra alla över en kam. Jag har hört att NPF-diagnoser kan variera i komplikationsgrad. =S

  Smygande Löken: Jag har Tourettes Syndrom. Här får du ett vasst svar på tal; kniv och rakblad. Vassa så det räcker.
  Ledsen att inte kunna stärka din stereotypvision bättre än så, men jag ville inte förpesta Tjuvtittat med mängder av könsord. ;-)

 7. Mikael W says:

  Har tre nära vänner som har AS. Efter många år har jag märkt att deras AS ter sig på olika sätt men jag har upptäckt några huvuddrag.

  1) Har svårt för det sociala samspelet med människor. En av dem är väldigt tillbakadragen, och 2 av dem är väldigt sociala utåt men har svårt för att uppfatta människor på rätt sätt och kan själva uppfattas fel. Alla tre är väl medvetna om sina sociala nedsättningar.

  2) Är väldigt duktiga inom ett specifikt område. En av mina vänner med AS är ett proffs när det gäller programmering, en annan en fena på fiske och ett mattesnille, och den tredje är en mästare på musik. Jag tror att alla med AS har något som de är extra bra på.

  3) Är väldigt ärliga, på gott och på ont.

  Alla människor har fördomar, men det kan man komma förbi om man bara försöker förstå varje individ oavsett vem det är eller vilken diagnos denne har.

  Jag tror att alla som har någon slags nedsättning samtidigt har någon egenskap eller förmåga som väger upp. Att hjärnan kompenserar vissa brister. Till exempel har personer som föds blinda ofta bättre hörsel. Ett annat exempel är personer med savant syndrom.

 8. Mikael says:

  Vissa av er borde faaan läsa på om AS//Autism och sluta ha sådana djävla fördomar, ni är skrämmande inskränkta.

  God Jul.

 9. ann says:

  Den här sidan tycks mest vara till för folk som behöver häva ur sig sina frustrationer och fördomar.
  Det kan ju vara skönt att ha den möjligheten nu i juletid.

  Och en hel del kan inte ens stava rätt fast de anser att det är andra som är dumma och de själva är så smarta.

  Aspberger ….. seretonin ….. andvändning

  Gubben hette Asperger
  Transmittorsubstansen heter Serotonin och har inget med AS att göra
  Och vilken and är det som vänder?

 10. Lina Johansson says:

  Väldigt trist med alla era fördomar!

 11. MsTibbs says:

  Bra att killen ställde sig upp, det behövs tydligen när man läser den här tråden. Jag har själv konfronterat tre som jobbade på SJUKHUS (biblioteket men ändå) som trodde att Asperger var samma sak som psykopati… Jag gav dem en lapp med aspergers rättstavat… är det något som är farligt så är det personer som tror de vet, även om de bara ”hört från en kusins kompis” eller ”skrivit en gymnasieuppsats”… För att förstå asperger måste man träffa många.

 12. Kelle K says:

  Jag har åkt skidor i Asperger.

 13. Linsen says:

  Det är just sådana här kommentarer skrivna av personer utan AS som är så grymt typiska…

  Personer med Aspergers Syndrom är ärliga, pålitliga, uthålliga, noggranna, duktiga, intelligenta, snälla och väldigt bra vänner. Så är det! Visst finns det undantag, men AS är en trevlig diagnos, tycker jag.

 14. Elsa says:

  Bra gjort av killen, brorsan min har Asperger. Tycker folk bör kunna skilja på syndrom och sjukdom.

 15. Marmoset says:

  Jag fick av en slump reda på att jag hade asperger förra året (var 14 då) när jag kikade igenom några av mammas papper och jag bröt typ ihop totalt. Hade ingen aning om vad det var men trodde att jag var något jävla psycho. Men när jag hade lugnat mig pratade jag med mamma och hon berättade vad det innebar och då fattade jag genast att det inte var något att bry sig om. Vissa skriver här att personer med AS är omöjliga att umgås med men gäller inte det ”vanliga” personer också? Vissa personer klickar, andra inte och att sen skylla det hela på AS eller inte är var mans eget beslut. Idag ser jag det hela som en liten gåva nästan, eftersom jag har oerhört lätt för saker i skolan, även om jag socialt är lite annorlunda (föredrar att vara ensam) men jag har fortfarande många vänner och så.
  Det som jag mest märker av av mitt AS är att jag gillar att vara ensam, är väldigt intresserad av forskning, fysik och matte etc. och att jag ibland har svårt att förstå mig på folk. Och till 45. (Lisa) vill jag bara säga att det finns väldigt många olika sorters intelligens: extenciell, logisk, social, språklig och många fler. Du borde förresten kolla om du har AS, du verkar ha ganska så dålig inlevelseförmåga… *bara ett tips*
  Och alla ni med AS ska veta att ni har fått en liten ”gåva” och att ni ska göra det bästa av situationen! Kramar

 16. menherregud says:

  det roligaste (och sorgligaste) med hela den har diskussionen ar ju att INGEN reagerar pa att ordet ”CP” fortfarande ar ok att anvanda som tillmale.
  de som i debatten forvarade asperger syndrom och dessa manniskors ratt att bli respekterade, namner inte ett ord om hur manniskor med celebral pares bor bli respekterade.

  wow.

 17. Anders says:

  Såg ni ”Livet i Fagervik” den 7 december så såg ni en ganska skapligt spelad ung tjej som hade Asperger.

  Såg ni Läckbergdeckaren ”Stenhuggaren” så var det ovanligt snyggt gjort där.

  Den unge Morgan nämndes specifikt ha Asperger, och särskilt en av poliserna muttrade om att han var mer eller mindre idiot. Och vi tittare såg ganska klart att killen i varje fall inte var dum i huvudet. bara lite annorlunda.

  Och mitt i alltihop så framställdes polischefen kommissarie Mellberg på ett sätt så att det för alla oss med lite koll blev helt uppenbart att han så klart var aspergare.

  Och har ni eventuellt sett en serie filmer på sistone om luftslott som leker med elden och hatar kvinnor och så, så är ju liksom Lisbeth Salander klockren aspergare.

 18. Lottis says:

  menherregud: Självklart är det lika respektlöst att slänga ur sig cp hit och dit, MEN jag kan tänka mig att människor i allmänhet har mer koll på celebral pares än AS och att det därför är mer underförstått att man inte riktigt menar allvar när man säger cp till folk. Det är absolut ingen ursäkt till det, men det kan vara en förklaring. Asperger är ett mycket nyare uttryck tror jag.

  Anders: Jag har inte sett ”Stenhuggaren” eller Livet i Fagervik, men jag håller med om att Lisbeth Salander garanterat skulle få en AS-diagnos om hon tillät sig utredas :)

 19. Lisa says:

  Marmoset: det var ju just det jag skrev, att intelligens inte bara är en sak xD

  Då min mamma jobbar med att ställa diagnoser på barn som ev. har aspergers så tror jag nog inte att jag har det :) Hon skulle nog ha märkt det efter alla år…

 20. Serathas says:

  Jag har aspergers, och jag har själv märkt att det är många som har fördomar, även om de inte visar det, jag kanske inte är världens mest sociala person, men jag noterar mycket som folk inte tror, har gått i en klass med dom som har aspergers under gymnasietiden, och det märktes ännu mera där, dvs alla hade sina egna intressen, även om vissa hade samma, eller nästan samma, och alla hade sina olika svårigheter, och var bra på olika saker, det var en som läste matte f, tror jag det var, och höll på att börja läsa java (kodning), och han var ändå djävligt chysst, men iaf, det varierar stort från person till person, t.ex en i min klass i högstadiet som hade aspergers, vad jag vet var en av de jobbigaste personer jag träffat, och han skulle gå runt och bråka, dvs slåss varje rast, både med mig, min kompis, och några som gått i sin förra skola, han blev i princip ovän med hela skolan på en vecka, eller i alla fall alla visste vem han var, och att han bråkade hela tiden, flera av mina kompisar har aspergers, även om vi kanske inte umgås hela tiden, så snackar vi lite då och då, och går på en eller en annan spelning vi hittar med något mindre hårdrocksband, men jag ser även hela tiden att så fort man nämnt att man har aspergers åt vissa så beter dom sig annorlunda mot en, som om dom tror att man är dum i huvet bara för att man har en diagnos, vilket jag tycker är rent utsagt fördjävligt, då diagnosen varierar från person till person

 21. Lönnis says:

  Elsa, jag håller med dig om att folk borde kunna skilja på syndrom och sjukdom, men *du* borde faktiskt kunna skilja på funktionshinder och förståndshandikapp. Kallar du av misstag din bror för förståndshandikappad så bli inte förvånad om han tar väldigt illa vid.
  För er som vill hålla på och skapa en argumentation om tjuvlyssningen så var det pojkarnas väldigt nedlåtande sätt att tala om AS som mannen reagerade på.

  Kul att läsa om det! Har velat göra såhär många gånger men jag är för lugn och tillmötesgående för att skälla på främmande tonåringar. :P

  Skämt åsido, jag har arbetat som stödlärare för elever med AS och har själv AS. Jag vet att diagnosen kan ha en väldigt starkt stigmatiserande effekt på barn; eller en ”CP-stämpel”. Jag märker fortfarande hur till och med vuxna människor kan rygga undan och bli alltmer avlägsna då jag nämner att jag har AS.

 22. Alva says:

  Haha, där fick dom
  PINSAMT

 23. Melinda says:

  Jag har minsann både en cp-skada (vänstersidig hemiplegi) och Aspergers Syndrom. Men mitt utseende har inte påverkats av varken det ena eller det andra. Tänka sig!

 24. Andreas says:

  asså jag har med asperger och det folk inte vet är att det finns lika många olika typer av asperger som det finns människor en del kan inte prata med främmande folk menas andra som jag kan prata med alla och skiter i fan folk tycker om mig.

  menas andra har special intressen och mer lr mindre bara kan lära sig om en sak men om den saken kan dom allt som är värt att veta osv osv sen ja asperger är ett funktionshinder men det är ingen sjukdom för sjukdommar kan man bota. va tkr alla som som yttar sig och bara har googlat asperger och tror dom vet hur diagnosen fungerar utan att ha någon egen livserfarenhet om saken är ganska pinsamma som människor…. men men d är min åsikt.

 25. Emma says:

  Det här var ganska underhållande att läsa, Speciellt kommentarerna.. Väldigt varierande.. Hmm
  Iaf, Kan säga att mycket av det jag läst nu känns väldigt ”jag vet bäst”-aktigt fr¨n allihopa och jag hittar mycket som stämmer och mycket som verkligen är skrattretande hos alla.

  Jag har själv asperger, likaså har min pojkvän och flera av mina vänner. Asperger har enligt min mening blivit lite av ett ”Mode”-syndrom och de flesta som diagnostiserats de senaste 10 åren har fått Asperger som diagnos.
  Därför varierar gravheten av syndromet hos alla. Och många som har fått asperger skulle troligtvis inte klassas som Asperger längre om dom omdiagnostiserades.
  Inte har jag några Speciallintressen heller.. Jag är bra på det mesta som jag tar åt mig att göra, mest för att jag är snabblärd och posetiv till det mesta.

  Själv skulle jag nog göra precis som kille 3. Gå fram och påpeka att jag har asperger men inte är jag CP, sen skulle jag nog köra en halv föreläsning om Asperger och CP för dom. För jag gillar att få folk att ”lära” sig.
  Däremot skulle min pojkvän troligtvis inte ens hört diskussionen om den skreks i hans öra.. Han sluter sig inne på offentliga platser.

  Sen har jag hört att asperger märks mer hos killar än hos tjejer, men det vet jag inte om jag håller med om. Allt är relativt.

 26. Zanizaila says:

  Jag är nog lite sent ute, men jag måste bara säga att mina ögon BLÖDER snart. Det heter ASPERGER, inte ”Aspberger” eller ”Asberger”.

  Please, lär er stava! De enda jag förlåter är dyslektiker.
  (Har Aspergers själv, men har inte blivit diagnosticerad med varken Aspbergers eller Asbergers)

 27. Mange says:

  Jag har aspergrr, OCH JAG BRYR MIG FAN INTE OM HUR DE STAVAS!!!! Dom enda som vet att ja har det är typ min familj, min bästis (som oxå har det) o vissa lärare.
  Jag är Mycket ärlig, men har lite svårt för att förstå t.ex kroppsspråk osv… Jag har nog fler vänner än dom fleste andra jag känner, men har t.ex i skolan ibland svårt för o va mig själv, och jag märker PRECIS det samma på min bästis! Jag är bäst i klassen på engelska, svenska, o ett par andra ämnen! Det finns altså både för och nackdelar för det! Till dom som säger att aspergers inte kan ”botas”: DET KAN DET VISST!!! Men jag är så jävla glad för att jag har det, att jag inte vill bota det. Men tränar man nog, kan man bota det!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *