"Du kan ju börja med att stiga av din höga häst"

Som vanligt börjar folk knö sig på spårvagnen innan alla som vill har kommit av den. Irritationen bland de avstigande, som blir tvugna att tränga sig ut, är kännbar.
Avstigande tjej ~22 (komenterar ut i luften, mot de påstigande): Ni kan väl låta dom som ska av gå av först…
Påstigande tjej, ~20 (också ut i luften, härmas): ”Ni kan väl låta dom som ska av gå av först…” Men herregud! Man ska faktiskt ha gått av vagnen när dom som ska på ska gå på!

Spårvagnsdörrar, Centralstationen, Göteborg

70 thoughts on “"Du kan ju börja med att stiga av din höga häst"

 1. Meldon says:

  Tacka vet jag Tokyo, där har de fattat vad som krävs för att allt ska funka. Där står alla som ska på vid sidan av dörren, och jag har tillochmed sett folk som ska åka vidare gå av tåget för att släppa av de som ska av, för att sen gå på igen. Varför är folk i Sverige så stressade? Det händer väl typ aldrig att folk blir kvarlämnade på perrongen ändå?

 2. Lany says:

  Lassemannen: Trängas är ett annat ord för knô..

 3. Greger Seger says:

  Meldon: Du har helt rätt där. Jag fattar inte heller varför folk verkar vara oroade att bli kvarlämnade. Är det för att dom själva som busschauför hade tänkt ”Nä, nu har jag ingen lust att ha med fler människor.” och sedan åka när folk fortfarande står vid dörren och vill kliva på?

 4. Mattias says:

  Lilla: Sthlm har visst spårvagnar numera (igen). Och jag som inte ens varit där på de senaste 5 åren…

 5. Munche says:

  Meldon: Det där med folk som går av tillfälligt för att släppa ut folk händer faktiskt i Stockholm också, dock mer sällan än t.ex. i Tokyo.

  Förresten är det rätt kul att leka inklämmare under rusningstrafiken. Har vid mer än ett tillfälle hjälp någon ombord på tåget med en hjälpsam knuff så han inte fastnat i dörrarna.

 6. Bork Bork says:

  Jag är uppvuxen i Stockholm men bor nu i Göteborg och mitt tips är: Folk som inte fattar att låta avstigande gå före de ska tränga sig fram till en sittplats är lite lägre stående och bör tillrättavisas med en armbåge i sidan. Eller ryggen.

 7. Anna says:

  Catarina: Herregud vad irriterad jag blev på dig nu… Jag har också bott i stockholm, visst det kanske är lättare att ta sig av om man står BREDVID dörren, men gör man inte det får man ju börja knô en kvart innan man ska av för 08:orna vägrar ju flytta på sina arslen! För övrigt är det viss skillnad på västgöte och Göteborgare. Klura på den du människa!

  krille gbg: Skulle tippa att det inte är så många som är intresserade av att lära sig av stockholmarna..

  Mimn: ”Flô” Betyder iofs Flytta, ”Knô” – Knuffas eller trängas…. Vill du ha en längre förklaring så fråga..

  Lilla: Det finns ett par… ringlinjen eller vad de kallade det från Årsta bland annat.. Orkar ej minnas!

  Nu mår jag lite bättre =) Tjing!

 8. helen says:

  lassemannen: knöka

 9. helen says:

  anna: menar du tvärbanan?

 10. Anna says:

  helen: Mycket möjligt..

 11. Maria says:

  Hmm, de som inte känner igen ordet ”knö” kanske iaf känner igen knökfullt?? har en känsla av att de hör ihop..

 12. Kallduscher says:

  Jag viker aldrig för en ombordstigare, när jag ska ut ur vilken som helst vagn.

  Drygt är det också när nitiska busschaufförer vill se färdbevis från killen som gick in i bakdörrarna på en nästan full buss. Så att han måste tränga sig igenom hela bussen och tillbaka.

 13. anon says:

  Knô? Jo, kanske i väst: här i öst heter’e ”knöka”. Fast det betyder mer ”pressa in”, ”trycka in där det kanske egentligen inte får plats”.

  /Ostbo långt sör om Stockholm.

 14. Jan Eriksson says:

  Det finns fler irritationsobjekt på vagnarna i Göteborg:
  1) Kostymgubbar som aldrig annars åker spårvagn men gör det i grupp en kväll när de varit på firmafest och lite packade står i grupp alldeles bakom chaufförskabinen (de vågar sig inte längre in) och blockerar vägen in i vagnen för alla andra
  2) Folk med ryggsäck som inte förstår att den sticker ut på baksidan av dem
  3) De som i en fullsatt vagn sitter på ytterplatsen i sätet och blockerar innerplatsen (utan att ha betalt två avgifter)
  4) Idioter som envisas med att kliva av genom framdörrarna
  5) Marodörerna som äter mjukglass eller en tjock med bröd och MYCKET senap och ketchup på fullpackade vagnar
  …Sen är det alltid lika roligt att se nyblivna mödrar som ska upp med barnvagnen och ännu inte fattat att man ska göra det med skaftet först…

 15. SB says:

  Klaga. Jag har åkt spårvagn hela mitt liv, under gymnasiet 90 minuter om dagen, men störs mycket sällan. Man hittar en lösning om man får ett problem, helt enkelt.

 16. Linda says:

  Flôa, någon? =D

 17. ellinor says:

  låter som om någon borde tänka lite innan hon tror att hon kan svara tyket på något sånt… idioter kallas det….

 18. Fröken Spårvagnsförare says:

  Ni e la goa…Knô heter det, samma som det heter Fiskekôrka…Linda: Flô betyder Flytta. (Flô Daj= Flytta Dig). / Vi ses där ute:P

 19. Sofie says:

  Om jag fattar rätt (inte helt säkert att jag gör det.) säger väl hon som härmas precis lika dant som hon som satt kvar i vagnen? Dumt. Och med ”Man ska faktiskt ha gått av vagnen när dom som ska på ska gå på!” tänkte hon då att de som sitter i vagnen skulle ha teleporterats ut ? Vad jag vet behöver nog vi alla en dörr. Jag har i varjefall inte någon teleportör. :)

 20. Dejvid says:

  bara åkt spårvagn 3-4 ggr, men som sann stockholmspendlare så blir jag FÖRBANNAD på folk som ska knö sig ombord, på tuben så får dom ett krokben, dock inte lika effektivt på spårvagnen, vilket brukar innebära spark på smalben.

  har endast hänt en gång att en person vänt sig om och frågat typ ”vafan?” och då får dom självklart svaret ; om du är så dum att du står ivägen när man går av spårvagnen förtjänar du lite ont för dina synder. (riktigt snabb sorti)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *