Dumsnålheten har fått ett nytt språkrör

Spårvagn, linje 11 mot Saltholmen, Göteborg

Kvinna ~30: Jag köpte ett Rosa Band igår, du vet för bröstcancerforskning och så.
Kvinna ~25: Jaha… Jag gjorde mitt själv, och sparade 20 spänn!

Cred: Ebba

99 thoughts on “Dumsnålheten har fått ett nytt språkrör

 1. Andreas says:

  Naturligtvis är det bra att ge pengar till cancerforskning.. men jag fattar verkligen inte grejen med att gå omkring med bandet på jackan. ”Bara så att ni vet så är jag emot cancer”, liksom. Ja, men vem är inte det? Vad är det för ett statement? Eller är det för att skryta med hur duktig man är som skänkt pengar? Förbryllande.

 2. Juleyah says:

  Jag skulle aldrig köpa ett rosa band. Bär hellre en knapp med ”cancer suger” eller ”utrota cancer”. Skänker pengar till forskning gör jag ändå. Hela året om.

 3. Selma says:

  hahaha, men allvarligt!

 4. Tiny Turtle says:

  Idén med det rosa bandet är väl kanske även lite att man skall få andra att känna att de också borde stödja forsningen.

  Om jag går runt med ett band och femhundra pers ser mitt band så kanske i alla fall några (fem?) av dem känner att de borde stödja de med och dagen efter är det tre tusen pers som ser oss sex och dagen efter ser femton tusen oss trettio, ja ni fattar. Alltihop för att jag hade bandet på mig.

 5. emma says:

  #3 Emma: förutom blå bandet så finns ju också barncancerfonden som också säljer saker som man kan köpa för att stödja forskningen

  och nu är det väl så att rosa bandet är så himla känt så att vet redan vad det är, men om man tar t.ex. barncancerfondens HOPE-halsband som inte är lika känt: jag köpte ett halsband, då blev en kompis inspirerad till att köpa ett halsband och sen när jag var hos frisören frågade hon vad det var för halsband jag hade på mig och sa att hon kanske skulle köpa ett. så genom att ha ett märke så kan andra inspireras/bli medvetna om det och köpa och bidra till forskningen

 6. Petrograd says:

  Personligen tycker jag prostatabandet ska vara brunt. Det vore mest logiskt.

 7. Marcus says:

  #47 Ja och ju fler desto bättre. Eller menar du att en råttas liv är mer värt än en människas?

 8. Sister says:

  Jag vill inte visa upp mitt rosa band, jag tycker det är pinsamt att visa upp att man följer strömmen, så jag la det i min BH-låda förra året, och nu har det blivit en tvångstanke, om jag inte köper ett i år också och lägger bland mina underkläder kommer jag GARANTERAT få bröstcancer.

 9. Annelie says:

  Har inte orkat läsa igenom alla svar, men man kan köpa pins som ser ut som ett blått band, och genom det stödjer man forskningen om prostatacancer, så visst finns det i alla fall den manliga motsvarigheten (om man nu kan säga så) till bröstcancer. Någon skrev att varför just bröstcancer, alla cancersorter är ju hemska. Jo, det är de, men då kan man ju faktiskt sätta in pengar till cancerfonden, det är helt frivilligt faktiskt!

 10. ..:-:.. says:

  Till alla er som tjatar om att prostatacancern får så mycket mindre uppmärksamhet än bröstcancern…går ut och gör något åt det iställlet! Bröstcancer blev inte ”på modet” bara så där, det var kvinnor som kämpade för att det skulle bli det! Som jag sa innan, hitta er favoritcancer och starta en kampajn där! Det är eldsjälar och inte gnällspikar som får en gala på TV.

 11. Ida says:

  Rosa bandet handlar inte bara om att skänka pengar till cancerforskningen. Det handlar även om att göra kvinnor (och män som också kan få bröstcancer) uppmärksamma och mer medvetna om bröstcancer. Jag kan tippa på att fler kvinnor undersöker sina bröst nu, än om det inte hade varit en rosa band-kampanj. Att tidigt hitta förändringar ökar chansen för överlevnad.

 12. Svinto says:

  Usch vilken hemsk, snål och dum människa. Får se hur hon känner om hon eller någon i hennes närhet drabbas!

 13. Diesel says:

  Och plötsligt har hela diskussionen urartat till en kamp mellan kvinnorna och männen. vad är värst? bröstcancer eller prostatacaner? Vilka ska räddas, män eller kvinnorna? Herregud…
  F.ö så är bröstcancer inte en ”kvinnorsjukdom”, män kan också drabbas av brsötcancer. Däremot är det fullständigt omöjligt för kvinnor att få prostatacancer (tack Moder Natur ;) ). Så när man köper Rosa Bandet stödjer man alltså bröstcancerforskningen för ALLA. Och som många har sagt, Blå Bandet för prostatacancer och Röda Bandet för AIDS finns ju också.

 14. wantingmemories says:

  #38 – klart dom går plus, men inte lika mycket som dom hade gjort om dom inte hade tillverkat en massa rosa band.

  #41 – okej, tillåt mig att ändra mitt svar. det bästa är att endast skänka pengar.

 15. 08 says:

  Cancerforskning i all ära men jag tycker det är så jäkla löjligt med med dessa band – både fokus och resurser flyttas ju till något helt meningslöst istället för det verkligt viktiga. Icke desto mindre skjuter ju tjejen i tjuvlyssningen låååångt bredvid målet – trots att hon inte har gett ett korvöre till forskningen har hon det löjliga bandet… *suck*

 16. Ellinor says:

  #64: Man kan ju inte veta säkert om det bästa sättet är att endast skänka pengar, eftersom man inte kan beräkna hur många människor som blir inspirerade av att se just ditt Rosa Band, och sedan skänker pengar/köper ett själva.
  ..Eller tillverkar ett själva… ;)

 17. Stunning says:

  Ååååh, vilket növvel!

 18. Stunning says:

  #63 Diesel, det finns ett lila för trafficking också. Jag tycker man ska ha ett av varje.

 19. dr phil says:

  #60 Till alla er som tjatar om att kvinnor får så mycket mindre lön än männen…går ut och gör något åt det iställlet!……lika ska vara lika eller udda jämnt?

  Enligt cancer statistiken så dör fler män i cancer än kvinnor, om de vart LIKA så borde kvinnornas statistik ligga lite över männens, eftersom de finns fler kvinnor än män i sverige.

 20. Elin says:

  #69 dr phil: Du har helt rätt i lönefrågan, de kvinnor som är missnöjda med sin lön kan ju åtminstone kräva löneförhöjning/säga upp sig från kommunen/utbilda asig/starta eget osv innan de klagar på att de är för lågt betalda! Precis som att männen kan starta en insamling för prostatacancer istället för att klaga på att bröstcancer får för mycket uppmärksamhet. Typiskt Sverige, det är alltid någon annan som ska ta tag i våra problem!

 21. arpa says:

  Det finns mycket sjukdomar som skulle behöva bidrag + andra saker som olika katastrofer etc etc.. Men man skänker väl pengar till det som kanske berör en mer av någon anledning. För hur mycket jag än skulle vilja så kan jag inte stödja allt, måste ju leva själv också. Men det säger ju inte att jag skiter i alla andra.
  Men för övrigt så var det en kul lysssning.

 22. Josse says:

  Jo, men nu är det ju så att människor är lite egoistiska av sig, och därför tror jag att det är fler människor som stödjer bröstcancern när man får nåt för det direkt (ett band) som man kan visa upp så alla ser hur generös och duktig man är, än om man bara skulle sätta in pengarna nånstans. Så de så.

 23. johanna says:

  Glöm inte att halva orsaken till att bröstcancern får så mycket uppmärksamhet är att öka medvetandet om det, så att kvinnor känner igenom sina bröst och får större chans att upptäcka knölar tidigt. Det går inte riktigt att översätta till prostatacancer.

 24. ..:-:.. says:

  #69 dr phil: Nu tillhör ju jag en av de kvinnor som faktiskt försöker göra något åt att vi har lägre lön än männen. För att gnälla hjälper ju ingen. Sen får prostatacancerforskningen mer statligt stöd än bröstcancerforskningen…och suck it up ifall nu kvinnorna skulle ha fördel i något, om man kan prata om fördelar överhuvudtaget i ämnet cancer.

 25. Malin says:

  Heh.. någon har missat på vilket sätt det Rosa Bandet verkligen bidrar med hjälp till cancerforskningen.

 26. borkbork says:

  Finns ju blått band för prostatacancerforskning också, men det ser man väääldigt sällan till. Jag hade en tills jag tappade den. Men de finns ju knappt att köpa nånstans.

 27. Helena says:

  #36 Fler män sjunknar in i, och dör, av prostatacancer än kvinnor i bröstcancer. Men prostatacancern tar längre tid att växa, och därför är män som där i prostatacancer äldre (genomsnittligt) än kvinnor med bröstcancer. Bröstcancern är mer akut… Men om nån känner för att starta en kampanj mot prostatacancer skule jag absolut stödja den, och det tror jag många andra skulle göra med. Min morbrot har haft prostatacancer, men tack och lov är han frisk nu (om man vågar säga så)

 28. Ola says:

  Vi svenskar är så roliga vi ska fördömma allt som är fel men när det inte är inne att tycka så så glömmer vi bort eller ändrar åsikt. Vi tror att vi gör något när vi går med i Facebooks för Demokrati i Burma sen vet ju alla som går in där att ”Anna Svensson 19” tycker…..eller gör som i det här fallet ett eget band!
  Vad hände med allas protester mot militärjuntan i Burma?

  Ska göra ett eget i renbågensfärger någon som hänger på? Måste ju följa strömmen ;)

  Hon kunde pantat burkar! :D

 29. Maria says:

  Ingen som känner av ironin i det uttalandet? Jag skulle ha sagt precis samma sak. Är lovligt trött på hysterin kring innevälgörenheten. Visst ska man bry sig, men kan folk inte bry sig om man inte startar trender kring problemen?

 30. doktoraronsson says:

  HA, svinkul ju. Men jag hoppas att det var ironi. Och förresten, akta er så ni inte blir besatta av välgörenhet:

  http://hkfanclub.blogspot.com/2007/10/baksidan-med-vlgrenhet.html

 31. Emma says:

  Hmmm, många verkar ha glömt mustachkampanjen som var för bara ett litet tag sedan i bland annat aftonbladet till förmån för just prostatacancer. Å själva poängen med bandet måste väl ändå vara att det finns tillgängligt på många ställen, typ ica, lindex å så, så att människor som annars kanske inte ”orkat” stödja bröstcancerforskningen därmed får ett enkelt sätt att göra det. eller?

 32. Ubbelubb says:

  11:ans spårvagn i riktning mot rikemanskvarteren, typiskt.
  Själv driver jag en kampanj för den globala rätten till preventivmedel och bär ett gummiband på kavajslaget.

 33. Mattias II says:

  #47: Japp, sådan är lagen. Inget forskare styr över.

 34. Ola says:

  Kan det inte var så att det handlar om att när vi ska köpa vårat band så måste vi gå till exempel HM och vips så har vi spenderat 300kr stället för 20?!!!

 35. angie says:

  Bara för att nämna det, med tanke på wantingmemories inlägg.. Denne påstår ju att cancerforskningen förlorar på banden (även om jag hoppas att det bara är ironi från want… för att skapa uppståndelse). Allvarligt talat, ett sidenband på en meter i samma bredd kostar ju ca en 50lapp max! och säkerhetsnålen går ju lös på någon krona. Det råsa bandet är ju bara några cm långt om man skulle veckla ut det. Sen som någon sa så köper de ju dessa produkter till tillverkningsspris och säkerligen tillverkas de i något låglöneland (?) så troligen blir kostnaden i tillverkning bara några kronor. Något som den ypperligt snåla tanten i tjuvlyssningen insåg.

 36. Akira says:

  Alla sätt är bra utom de dåliga…..

 37. Ylva :D says:

  haha…aa, på det sättet kan man ju alltid låtsas att man är en generös människa XD

 38. Lina says:

  51# lite min tanke också, tjejen i tjuvlyssningen måste ju trott att rosa bandet innebar någon slags protest mot cancer som man visar att man stödjer om man har ett rosa band. Men hon kan ju protestera på då, om hon nu tror att cancern bryr sig.

 39. truckföraren says:

  Eftersom det alltid är mannen som är norm när det gäller medicinsk forskning så är det bra att just bröstcancern får extra med pengar. Annars skulle ingen forska om den. Sad but true

 40. Elsa says:

  nr 42. Nej ditt jävla pucko det finns redan ett vitt band mot kvinnovåld! Dock inte lika äckligt jävla komersiellt som det rosa idiotbandet!

 41. Johan says:

  #78 Helena

  Rätta mig om jag har fel, men bröstcancer är väl allvarligare än prostatacancer så tillvida att den metastaserar eller sprids lättare? En kvinna som haft bröstcancer kan ju dö några år senare i en helt annan cancertyp, som uppstått som en följd av bröstcancern.

 42. Christina says:

  Tja, enligt all statistik jag sett så ger kvinnor väsentligt mer till välgörenhet. Så det är väl inte helt fel med ett ändamål där främst kvinnor står som mottagare. Jag har inte sett någon kille med ett rosa band än, faktiskt. Eller ett blått… Eller någon färg alls…

 43. Arthur says:

  Ja, skall man ha råd med ett hus i Långedrag så måste man ju spara på ett och annat.

 44. anna says:

  Skön tjej!

  Förövrigt så lägger jag hellre tjugo spänn i en insamlingsbössa,Vill inte ha en klapp på axeln för att jag stödjer cancerforskning,dvs gå runt med ett band så alla kan se hur duktig jag är.Det kan jag vara ändå:)

 45. Tobbe says:

  Jag ser inget fel i vad hon gör. Hon är ekonomisk, och bidrar till att bröstcancer uppmärksammas, vilket är kampanjens syfte.

 46. Alex says:

  Haha, det är skönt att det finns dumma människor!

 47. Nicklas says:

  Viker mig av skratt… tack alla puckade idioter som förgyller min dag i sjuksängen.

 48. xXsXx says:

  haha XD men gu, smart å säga asså…ASG*

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *