”Eh… jag tänkte att du kanske var mormon eller muslim!”

Café, Backaplan Göteborg

Klockan är 11 och en man går fram till kassörskan i det nästan folktomma lunchcaféet.
Mannen: Jag skall träffa min fru här kl 12. Går det att reservera ett bord litet avskilt?
Kassörskan: Nej, vi gör inga reservationer vid lunchtid. Men det brukar ju alltid gå att ordna platser! Få se nu.. Hur många personer blir ni?
Mannen: Jag vet inte hur du uppfattar mig, men jag har bara EN fru!

Ps. Kommentarfunktionen avstängd p.g.a total urspårning

78 thoughts on “”Eh… jag tänkte att du kanske var mormon eller muslim!”

 1. mogabbe says:

  rasmus: Det ær skitsnack. ALLA barn blir mobbade. Vi ær djur och det ær i den åldern som vi ska læra oss saker och testa våra grænser. Istællet før att klippa till dig før att visa min muskelstyrka, så trycker jag numera ner dig psykiskt. Vi sa nej till våldet och valde detta, så lev med det. Jag ansér mig inte vara en person som mobbades till multum, men jag fick min beskærda del, och det ær jag glad før. Allt annat vore bara korkat i en marknadsekonomi dær girigast tar hem rubbet.

  Sen ær begreppet mobbing numera så oerhørt missbrukat. Nær jag gick ut 9:an før 7 år sedan ansågs snøbollskastning vara mobbing. Va fan ær det før generation vi fostrar? Hur i helsike ska de någnsin kunna førsørja mig nær jag ær gammal? Hur i helsike ska de någonsin kunna lyckas med något alls?

  Jag anser att medkænsla ær en styrka, men det race vi kør just nu bygger bara en felaktig bild av verkligheten, och svaghet i allmænhet. Folk verkar tro att det finns æra i att behøva hjælp. Æra finns enbart før den som hjælper.

 2. dumpad says:

  Anna: jag menar inte att kritisera det du skrev, men jag fattar inte hur det är relevant. Att man skriver en sån rubrik innebär inte att fördomar späs på. De flesta här är väl vuxna människor? Och jag tycker inte att månggifte är OK i ett land men fel i ett annat. Kvinnorna borde kunna ta hand om sig själva och inte behöva försöjras av män. Jag vet att många samhällen tyvärr inte ger dem möjlighet till det, men det borde vara så.

  Rasmus: jag har aldrig försökt skapa ett ”slutet” sällskap, och jag har heller aldrig skrivit något fördomsfullt. Jag diskuterar, och det är faktiskt tillåtet även på Internet.
  Angående NSF-forum; vem är det egentligen som har fördomar här? Jag som diskuterar, eller du som placerar mig i ett NSF-fack utan att ens känna mig?

 3. Khaled says:

  Vet ni förresten vad det mest använda preventivmedlet inom Islam är?

  Mus-lim!

  Hihihi

 4. isabell66 says:

  Ellie #15: Jag uttalar Damons namn med betoning på ”o” på slutet, på ett väldigt typiskt norrbottnisk dialekt (är själv norrbottning). Typ ”Damooon”. Rätt eller fel uttalat??

 5. Anna says:

  dumpad: du har uppenbarligen mycket bristande kunskaper om islam vilket inte är så underligt idag. Islam har många olika tolkningar av praktiska frågor och existerar i många olika samhällen. En av de rättigheter som en muslimsk kvinna har är att vara mamma och hemmafru om hon väljer detta och ges chansen, många kvinnor i länder som inte ger samma möjligheter som sverige för kvinnor väljer att utnyttja den rätten, därav skillnader i nödvändigheten av månggifte. Men nog om detta nu.
  Som Even_Steven skrev så framställs det här som något konstigt och främmande samt även som något som muslimer faktiskt GÖR idag, vilket inte är fallet (med några undantag), därav det onödiga i att skriva så.

 6. mira says:

  jag förstår inte debatten? jag tycker att rubriken snarare driver med fördomarna kring religion eller med mannen i tjuvlyssningen?

  en som också är trött på hur muslimer framställs i media

 7. mogabbe says:

  Anna: Utan abnormiteter finns inte någon komisk situation. En komisk situation skiljer sig från vardagen genom att omstændigheterna ær udda komponerade och i relativt stor kontrast till det vi ær vana vid. Exempelvis kan komik uppstå nær någon skadar sig eller gør bort sig. Men det uppstår æven nær två skiljda værldar møts, om det så ær i en diskussion dær två levnadssætt jæmførs med varandra, eller då två representanter från dessa grupper møts och kommer i konflikt. Dessa situationer ær altså exempel på tillfællen då komik kan uppstå. Och ja, komiken finns dær æven nær det handlar om død, krig och dekadens. Det ær upp till læsaren att skratta, eller att avfærda materialet.

  Som ateist och representant før sunt førnuft och førakt før all idioti sæger jag dærfør att så længe som komiken finns dær så skiter jag i vad det handlar om. Men det ær ju ganska irrelevant eftersom att jag inte styr på tjuvlyssnat. Min poæng ær att du inte heller gør detta. Och eftersom att rubriken kvarstår efter flera dagar, så antar jag att Damon mfl har beslutat att du har fel, och att du antingen får nøjja dig eller hitta något annat att læsa.

  Mycket mer enkelt æn så blir det inte. Jag hoppas detta blir slutet på diskussionen så vi kan återgå till att skratta åt folk och deras upptåg.

 8. dumpad says:

  Anna: jag vill inte fortsätta en livlig diskussion, men som den stolta arbigga jag är måste jag påpeka att jag tycker att jag har rätt mycket kunskaper om islam då hela min högstadietid tillbringades på en skola med 85% muslimer och detta genomsyrade rätt mycket.
  Att vara mamma & hemmafru är självklart en rättighet för alla, muslim eller ej (och oavsett kön), men jag kan inte tänka mig att alla som lever så trivs med detta.
  Jag kan inte hålla med om att månggifte skulle vara en nödvändighet; mer som en sista utväg. Om man nu vill vara hemmafru får man väl gå till socialen i de länder där det finns, och om man inte bor i ett så¨dant land är det ju samhället det är fel på.

  Som min visa religionslärare sa :Koranen skrevs för länge sedan, precis som Bibeln och Torahn. Det som gällde då behöver inte gälla nu.
  Det tycker jag att alla ska tänka på, oavsett religion!
  =)

 9. rasmus says:

  @mogabbe: (47) att det ironiseras över andra religioner gör det inte ok att smutskasta islam. (51) det är beklagligt att du blivit mobbad men alla blir det inte. finns även sånna som mobbar. enkel ekvation egentligen men du är väl lite för gammal för att tänka så långt. åldern bör även förklara din snyfthistoria till samhällsskildring. du kan ta och behålla den också för det kommer säkert gå jätte bra för kommande generationer. slutligen måste jag säga att jag till skillnad från dig är människa. att du lägger dig på en nivå där du kallar dig själv för djur förklarar enbart tidigare berört mentalt tillstånd.
  @dumpad: kände du dig träffad lilla pojke. jag gav dig ett bra exempel bara. finns tydligen fler typer av garderober. dags att titta ut för dig snart? om du ska hålla dig till ett öppet forum ska du också respektera de människor som kan tänkas läsa dina inlägg. att gömma sig bakom en dator där du tror att du som person är osynlig ändrar inte på det.
  @mogabbe: (57) att fjanten som i första hand skapade detta problem inte kan göra något åt situationen senare visar väl hans karaktär om något. att vara mod för en sida innebär en del ansvar, vilket alltså inte kan axlas av nämnda person. pinsamt egentligen.
  @dumpad: (58) att du gått i skola med massa andra barn har inte kunnat ändra på att du fortfarande inte kan respektera de människorna. behövde du kategorisera dom redan då som muslimer. på vilket sätt kan deras religion ”genomsyra” skolans förhållning till övriga och i förlängningen påverka dig?

 10. Anna says:

  dumpad: att känna muslimer elle rha delat skola med dem betyder inte att du har kunskaper om islam rent teoretiskt, vilket du återigen visar att du inte har. Men som sagt, det är inte undreligt med den bild om finns idag.
  MIn poäng är just detta, det ÄR en sista utväg då det är absolut nödvändigt, alltså inte särksilt aktuellt i sverige men kanske högst nödvändigt i tex irak.

  Socialen? Du skämtar med mig va? Har du någon som helst världsuppfattning? Det är inte många länder som har ett socialt skyddsnät liknande det vi har i sverige, varför tror du männsikor i fattiga länder flyr och svälter ihjäl? För att dom vill? Både Irak och Afghanistan är bra exempel på detta. Samt även Somalia som också är muslimskt. Visst är det samhället det är fel på men nu är det ju så det är.

  Koranen anses av oss muslimer vara evig, den är mycket enkel att applicera även på vår tid och är inte begränsad av tid och rum. Som sagt, okunskap.

 11. Anna says:

  mogabbe: ja och jag avfärdar samt talar om vad jag anser om denna rubrik. Det är min rättighet och du har valet att strunta fullständigt i vad jag tycker om detta.

 12. dumpad says:

  Rasmus: för det första är jag inte en ”liten pojke” utan en vuxen kvinna, för det andra känner jag mig inte träffad av din NSF-kommentar då jag inte ens vet hur man tar sig till deras hemsida eller ens har sett någon NSF:are IRL (såvitt jag vet). För det tredje är jag mycket medveten om att jag inte är osynlig bakom en dator, men det ändrar inte faktum: diskussioner är fortfarande tillåtna även på internet.

  Sedan undrar jag varför du har fått för dig att jag inte kan respektera folk, och att jag kategoriserar mina f.d. skolkamrater? Nu vet ju inte jag hur ditt liv ser ut, men på min skola brukade vi faktiskt prata med varandra. Sedan finns det ju ett ämne som heter ”religion” också, där man diskuterar just RELIGION och lär sig saker om .ex. kristendom, islam, hinduism etc.

  Jag förstår faktiskt inte varför du fortfarande debatterar mot mina inlägg? Det kanske är du som borde söka dig till något annat forum och inte jag, om du nu vill ha uppmärksamhet? Annars kan du ju maila mig, för jag vill inte tvinga på andra människor denna meningslösa diskussion.

 13. Sara says:

  Anna: själv är jag kristen, min pappa är palestinier men jag står på Israels sida…gissa hur mycket skit jag får ta från i princip alla håll (förutom andra kristna)!

  Visst kan jag bli irriterad när folk som inte vet ngt om ex pingstkyrkan håvar ur sig sina fördomar…men jag fattar inte vad det är med många av er muslimer…ni måste verkligen bråka om allt, tål inte minsta skämt, ger er inte innan ni fått er rätt igenom. Så denna gång; visst det är inte roligt att höra ngt ”negativt” om sig själv eller sin grupptillhörighet, men de flesta här, inklusive dig själv borde ha förstått vid det här laget att rubriken inte stod för ngt illa. SLÄPP DET!

 14. ellie says:

  Mira (56): Word!

 15. Anna says:

  Sara;Jag kan förstå att du får ta skit när du försvarar en internationellt olaglig ockupation. Dock är inte konflikten enkel men att försvara ett land som begår brott mot mänskliga rättigheter och är på god väg att utföra (och urför) ett folkmord är väldigt lätt att kritisera. KOnflikten mellan Israel och Paletsina är inte religiös, så jag förstår inte varför andra kristna som en slags självklarhet skulle stödja Israel. För mig är det självklart att man följer internationell lag, oavsett religion.
  Detta är för din information inget bråk utan en diskussion för att markera något som sker idag. Att jämföra den förföljelse som muslimer utsätts för idag med den skit som pingstvänner får är inte ens möjligt, du kan inte seriöst mena att det finns likheter. Världen bedriver just nu en kampanj mot islam som ondskans religion vilket gör oss muslimer till ondskans budbärare…och terrorister. Man får skämta om muslimer, jag tyckte själv skämtet om preventivmedel inom islam = mus-lim var otroligt roligt. Men att spä på och föra vidare fördomar som redan är så etablerade är såå…onödigt. Som jag sagt tidigare.

 16. Johan ~30 says:

  Hur många muslimska länder finns det som är demokratiska?

 17. rasmus says:

  @dumpad: tycker det är ett bra förslag du har. klipp av gaggandet. du kan ju redan allt eftersom du har pratat me mussar i din skola och till och med haft lektioner i ämnet. tack för debatten kvinna.
  @sara: ”men jag fattar inte vad det är med många av er muslimer…ni måste verkligen bråka om allt, tål inte minsta skämt, ger er inte innan ni fått er rätt igenom” den kommentaren förklarar ganska bra vad du är för varelse. tyvärr måste sånna som du också få tycka. ”sånna som oss” tycker inte att det är kul längre och det är antagligen därför ni får denna reaktion. tänkt i dom banorna kanske? nej trodde inte det heller.

 18. Sara says:

  Anna: se nu, det börjas direkt. Klart jag vet att konflikten till största delen är politisk. just därför försvarar jag I. Inte därmed sagt att de alltid gör rätt…men vem gör nu det? Gör du?

  Folkmord…:)jag drar på smilbanden.

  Det var inte så länge sedan Israel svarade på attackerna för FÖRSTA gången sedan senaste kriget. Jag undrar om du vet att det DAGLIGEN fortfarande skjuts raketer från palestinskt område in i Israel. Nej, ser du, det får du inte läsa om i Aftonbladet.
  Dessutom …ta och se i de palestinska skolböckerna; Israel utlämnat från kartan, judar=svin. Jojo, det om ngt är ju bra gjort =/. (förresten, de flesta muslimer jag pratat med erkänner efter en lång o utdragen debatt att de egentligen inte vet varför man är ”supposed” att hata Israel. Men jag tänker inte fortsätta den här diskussionen här, den kommer inte att ta slut ändå.

  Tack för mig. (jo, jag vet av erfarenhet att det kommer att hagla glåpord. Ta och läs lite ordentlig litteratur(inte dagstidningar!) innan du skriver…)

 19. Peter says:

  Johan: Är det en kuggfråga? :-)

 20. mogabbe says:

  Sara:

  Håller helt med dig. Jag tycker att skæmten om de olika religionerna ær væl distribuerade. Att værldens størsta religion (islam) skulle ha en møjlighet att undfly dessa skæmt ær ett skæmt i sig. Særskilt nær så mycket fokus finns på dess anhængare just nu.

  Håller æven med om muslimska representanter ofta visar stor svårighet att skilja på skæmt och verklig kritik. Det ær æven ett vældigt befængt tankesætt som uppvisas, då tryckfrihet inte ær aktuellt før en reform på någon nivå.

  Anna: Detta ær Sverige. Det finns ingen som misstænker muslimerna hær før månggifte. Det ær ju som sagt førlegat, så vem bryr sig? Kul skæmt dock, sæger jag. Terroristerna har inget med æmnet att gøra. Sedan ær problemet inte aktuellt, då dessa førdomar inte frodas i sverige. Ja, det talas en del om førdommen islam vs. terrorism, men det pågår inte i sverige dær vi har ett vældigt vænligt klimat før muslimer och andra religiøsa. Från min sida sett kænns det mest tarvligt att anklagas før att tro på det du sæger, då detta bara ær nordamerikanskt barbari.

 21. Anna says:

  Johan ~30 :Att de muslimska länderna inte är demokraiska handlar om politik inte religion. En islamisk demokrati är fullt möjligt att införa.
  Senast ett muslimskt land genomförde att godkänt demokratiskt val så lades sanktioner och bojotter mot det, så man kanske från väst sida vill ha demokrati men man vill inte att ”fel” parti styr.
  Finns många faktorer som avgjör detta. Vad du nu ville ha sagt med ditt inlägg.

 22. dumpad says:

  Anna (och andra som inte har uppfattat): var snäll och läs detjag skrev ordentligt. Jag är väl medveten om att socialen är ett ovanligt begrepp i andra länder. Jag skrev att ”…får man väl gå till socialen i de länder där det finns”. Och om inte annat är det samhället det är fel på.
  Jag är helt övertygad om att kvinnor kan klara sig själva; det handlar inte om deras kön utanom samhället.
  Och precis som jag sa i svaret på Rasmus senaste kommentar var det en rätt vanlig företeelse på min gamla skola att vi faktiskt PRATADE med varandra, bl.a. om religion. Dessutom finns ju ämnet religionskunskap som ett obligatotiskt inslag i skolorna också, där man diskuterar just RELIGION.

  Och en sak till. Jag vet att Koranen (och Bibeln etc.) anses vara eviga i respektive religioner. Men Sverige är, oofficiellt sett, ett land med åsiktsfrihet och jag tycker ändå att man ska tänka på att det var en lång tid sen allt det där skrevs. Vi lever i ett annat samhälle nu, och det får man faktiskt acceptera oavsett om man är kristen, muslim, hindu eller ateist.
  För ingen kristen här skulle väl hata en homosexuell bara för att Bibeln säger att det är fel?

 23. Sofia says:

  dumpad: som svar på din fråga: åtminstone kristna hatar INTE homosexuella. Sen om man tycker om livsstilen är en annan fråga.

  Jag anser mig själv vara ganska ”konservativ” kristen, och därmed kan jag inte acceptera(godkänna) allt, men jag måste hursomhelst tolerera saker o ting(”tåla sådant man egentligen ogillar”).

 24. Anna says:

  Sara: som sagt har du vart där? Jag har bott och arbetat på plats i två år och vet precis vad det handlar om. jag har mött och debatterat med soldaterna och jag har sett vad de gör. Ett folkmord javisst, över 1 miljon palestinier har drivits i landsflykt och kommer förmodligen aldrig återvända även om de har rätten att göra det. Man driver systematiskt ut folken från sina hem, jag har sett det med egna ögon, av ursäkter som de inte själva ens tror på. Varje år mördas skyhöga mängder palestinier jämfört med israeler. Knappast möjligt att föneka dödssiffrorna.
  Angående de palestinska skolböckerna undrar jag vem det är som endast läser aftonbladet, jag har abetat i skolor och aldrig sett röken av detta. Propaganda. Det finns säkert nån skolbok i gaza som har detta men att det är repesentativt för paletsinier är busshit. Däremot har jag sett små bosättarbarn som kastar sten på palestinska småflickor på väg till skolan, och föräldrar som mulat in stenar i munnen på dem och knäckt deras tänder. Jag har blivit trakasserad av dem själv, varför? Jo för att jag är där som övervakare av deras brott. Så attitydproblemen gäller knappast endast paletsinierna.

  dumpa: klart det finns möjlighet för kvinnor att klara sig själva, det hänger främst på samhället. Men det ÄR svårt för en kvinna med småbarn att jobba alltid. Finns inte ett socialt system måste hon bli försörjd av en man elle risn familj.

  Som sagt, islam är inte ett enhetligt koncept, att på nåt sätt göra det allmöngiltigt att muslimer inte tolererar homosexuella är att uppvisa bristande kunskap. Alla tolkningar gör inte detta och de modernare tolkningar som av en logisk anledning dominerar i sverige gör det definitivt. Hur ska vi muslimer kunna reagera på diskriminering mot oss om vi förespråkar diskriminering av andra, oavsett om det handlar om religion eller sexualtitet? Funkar mycket bra med islam i sverige trots att det är ” en annan tid” islam är evigt och ständigt anpassningsbar.

 25. Tomas says:

  Rasmus: ”@tomas: så att gifta sig med en musse betyder att allt roligt i livet tar slut? kan förstå att två redan lämnat dig med den inställningen till andra människor…”

  Även om du inte förstår humor så kan du väl åtminstone läsa det jag skriver innan du hugger. Jag har inte sagt att det roliga i livet tar slut för att man gifter sig. Jag har inte på något sätt kommenterat giftermål med en muslim. Rob skrev att han hade en muslimsk flickvän som skulle bli hans fru om ett halvår och påstod att alla vet vad det betyder. Mitt svar var: ”Ja, det betyder att det är slut på friden. Det betyder att det är slut på krogkvällar. Det betyder att du går från en glad tidsskriftssamlare till en svensson som prenumererar…”
  Det står jag för. Jag säger DÄREMOT inte att man är lyckligare som ogift. Tvärtom. MEN det är en annat liv.

  Sedan om du läser så ser du att jag är gift för andra gången och att jag sliter på min nuvarande fru. Hon har inga som helst intentioner att lämna mig (och inte jag henne heller). Min inställning till andra människor har du ingen aning om så det tycker jag att du kan lämna helt.
  Slappna av lite och försök se det roliga i saker och ting.

 26. rasmus says:

  fire in the hole!!! det här blir ju bara bättre o bättre =)
  @sara: människor som du skrämmer mig, menar det seriöst. hur kan du sitta o leverera den sk!ten och stå bakom det också. det dör 28 palestinier på en jude (letar efter boken för jag vet att du kommer att fråga, även om du aldrig kommer läsa nått som går emot din lilla bubbla). alla mussar hatar inte judar. du begår i denna tråd alla de fel du anklagar mussar för, utan att ens inse det. snälla gör världen en tjänst och sluta tänka. andra gör det uppenbarligen väldigt effektivt åt dig.
  @johan: vem bestämmer i så fall formen av demokratin du efterfrågar. finns demokrati i väst/sverige?
  @mogabbe: det du säger är intressant. vilken otur att jag inte lever i det svea rike du beskriver. det sverige jag lever i är fördomsfullt och visar stor rädsla för allt som är annorlunda och sticker ut. skygglapparna kanske följde med degraderingen till djur (51).
  @dumpad: kvinna jag tror du letar efter ordet sekulariserad, vilket dock i sig inte medför åsiktsfrihet (vilket är en illusion). åsiktsfrihet medför inte heller rätten att kränka någon annan (läs grundlagarna, sveriges alltså). När kom vi förresten in på ämnet fikusar?
  @sara (73): jag antar att ditt ”INTE” syftar på andra religioner? jag hade velat se dig som fikus i någon kristen sydstat i usa. valfri stat dessutom. ha det så kul. jag måste med djupt beklagande upprepa min påpekan om ditt berättigande till egen tankeverksamhet utan att försöka kränka din person.
  @tomas: jag önskar er ett trevligt och långt liv tillsammans. ursäkta min brist på förståelse av din humor. jag ska göra mitt bästa för att anpassa mig till dig då det måste vara något fel på mig.

 27. dumpad says:

  Anna: nu var det ju faktiskt så att jag inte sa något om muslimer och homsexuella, utan jag påpekade att de flesta KRISTNA inte hatar homosexuella bara för att Bibeln säger att det är fel..

 28. Damon says:

  Nej, där får det räcka för den här gången. Det är kul att ni diskuterar, men vi startar snart upp ett forum och då kan ni diskutera i all evighet, det känns som att det här kommer spåra ur närsomhelst, det är vi i RED överens om.

Kommentarer inaktiverade.