”Eller lika länge som Engla…nds drottning”

Buss 297 mellan Helsingborg och Bårslöv

En flicka ~6 och en mormor ~60 sitter och pratar. Mormorn berättar någon om sina morföräldrar.
Flickan: Är de döda nu?
Mormor: Ja, det är de.
Flickan: Jag vill aldrig dö.
Mormor: Nej, det är klart.
Flickan: Jag vill leva jätte-jätte-jättelänge. Ända tills jag blir tio år!

337 thoughts on “”Eller lika länge som Engla…nds drottning”

 1. Samhällskritisk says:

  Tyvärr speglar sådana skämt vårat samhällsklimat. Empati är inte direkt på modet. Många tror att det är ok att bara tänka på sig själva hela tiden.

 2. LoveRose says:

  Okej. Nu lägger jag mig i en diskussion som borde vara utdöd för länge sen men jag känner ett visst behov av att uttala mig, inte i ämnet Engla utan i ämnet yttrandefrihet/åsiktsfrihet.
  Alla, även Damon, har rätt till en åsikt om vad som är rätt eller fel. Om Du tycker att rubriken var smaklös så säg det då. Men klanka inte samtidigt ner på de som tycker annorlunda. De flesta kommentarer jag har läst efter den här tjuvlyssningen har handlat om vilka besökare på tjuvlyssnatsidan som är dummast i huvudet, mer eller mindre. Hur orkar ni? Tyck vad Du vill men låt alla andra tycka vad de vill.
  Till sist. Damon: Oavsett om den här rubriken är smaklös eller rolig så hoppas jag att Du står på dig och fortsätter vara den Du är. Det är ju faktiskt det Du är bäst på och det är det som gör att jag trivs på den här sidan.

 3. Vilsen says:

  286 Stina. Haha jag bugar och bockar. Ett gott skratt förlänger livet, och efter din kommentar blir jag garanterat tresiffrig. Att du sedan är korrekt och skäller på slarviga fel gör att jag blev lite kär.

 4. Magdalena says:

  Tittade bara in för att säga att jag inte klarar av att gå in på denna sidan längre, egentligen. Försvaret av dumheten är dessutom tio gånger värre än dumheten i sig. Har man tabbat sig har man rätt att be om ursäkt, men det har väl gått prestige i detta nu kan en tänka.

  För den som inte fattar det var Engla en riktig levande människa som har riktiga levande anhöriga. De är garanterat ute på nätet och denna sida är känd. Hit ska ALLA kunna komma och få en rolig stund. Om de har varit in här, vilket inte alls är osannolikt, blev de definitivt inte roade utan sårade.

  Om Damon med vänner känner sig coola och gränslösa må så vara. Men är det nödvändigt att det ska ske på eventuella läsares bekostnad?

  Jag kommer inte tillbaka. Tack och hej.

 5. pissenisse says:

  Damon, pissenisse stavas med enbart gemener. Kanske för att jag är så djäkla gemen?

 6. pissenisse says:

  #292 våga ta ansvar och visa civilkurage!

  Enligt min uppfattning är det just de personer som använder denna pseudomin, som aldrig vågar ta ansvar eller civilkurage. Jag vet inte hur ofta som jag ingripit eller försökt ingripa vid överfall eller simpla felaktigheter i en stor folksamling. Detta har enbart resulterat i att de runt 50-100 personer runt omkring mig tittat år andra hållet. När jag efteråt frågat några av dessa personer varför de inte stöttade mig, huruvida de tyckte att jag gjorde fel, så var deras svar: ”Nej du gjorde helt rätt, men vi ville inte bli skadade”.

  Dvs ca 100 personer tittar på hur 3-4 personer begår ett brott, och när en person fösöker stoppa det så tittar man åt andra hållet. För helvete 100 personer borde kunna stoppa 3-4 ligister, men genom att bara titta åt andra hållet och sedan skriva arga insändare med signaturen ”våga ta ansvar och visa civilkurage” ger ungefär lika stor effekt som det här djäkla inlägget.

  Och förresten så är vare sig pissenisse eller Damon ”blattar”, vi är svartskallar!

 7. Matilda says:

  Fy en sån vidrig rubrik! Ni borde skämmas ögonen ur er. Man kan skämta om mycket men inte om ett barns tragiska död. Är så fruktansvärt besviken. Jag älskar verkligen den här sajten men nu mår jag bara illa. En ursäkt skulle vara på sin plats.

 8. babajaga says:

  Fyyyyyyy vilken genomvidrig rubrik.
  Skämmes ta mig fan…………..
  Humor som får folk att bli illamående,vad är det för humor?
  Damon,jag är din vän på facebook men då du tydligen anser att jag inte har intelligens nog att fatta ditt ruttna skämt kommer jag här och nu att sparka dig från min vänlista.
  Adios.

 9. Damon says:

  Tack återigen alla som försvarar mig. Jag har gått igenom statistiken nu och cirka 50% av alla som är arga/kritiska är förstagångsanvändare. Vilket gör mig skeptisk till att våra ”stammisar” inte skulle ha förstått hur jag har tänkt i det här fallet.

  Än mer intressant är att vi ökade i besöksstatistik denna onsdag jämfört med förra onsdagen, trots att det är påsklov denna vecka. Vi har inte tappat någonting i trafik alls jämfört med två veckor sen, utan ökat.

  Jag drar denna slutsats: Alla som hotar med att lämna sidan för att de inte får som de vill är obehagliga och i minioritet. Jag vill självklart att så många som möjligt är här och läser, men inte till bekostnad av min integritet.
  Och absolut inte när folk hotar.

  Jag skäms absolut inte, jag är tvärtom stolt över denna diskussion som upkommit. Även om det har varit jobbigt, så tror jag på att vi alla har lärt oss någonting.

  Stina: Tack för ett gott skratt!

  pissenisse: Förlåt!

  babajaga: Åh nej…Ja ja, jag får nöja mig med mina 2160 andra ”vänner”. Alla fina läsare som jag har haft som FB-vänner har verkligen gett bra stöd i detta, tack till er.

 10. Sophia says:

  Damon, du kan gotta dej åt statistik bäst du vill, rubriken är och förblir opassande eftersom den kan såra människor som absolut inte bett om att få hamna i offentlighetens ljus. Om du inte förstår det är du kanske inte så intelligent som du hittills verkat! Ja, den är fyndig, ja, den passar folk med morbid/makaber humor, men skulle du kunna dra den direkt till Englas anhöriga? Om svaret är nej, så bör du heller inte publicera den här, där det finns en möjlighet att den kommer till deras vetskap. Som ”svartskalle” i Sverige har du säkert blivit sårad många gånger av folks fördomar och okänslighet. Tänk då på hur Englas mamma måste känna det, som hånas för att hennes dotter blev torterad till döds!

 11. babajaga says:

  Damon,tror inte du fattar hur mycket du genom att försvara dig och ”dina” medlöpare gör bort dig.
  Bara att antyda att vi andra inte är intelligenta som uppskattar ditt ”fina” skämt.
  Men det sa du kanske på skämt då man ju kan skämta om allt.
  Ska det vara inelligent att roas av ett ruttet skämt är jag tusen gånger hellre befriad från det då.
  Och att du inte saknar mig på din vänlista med såååå många vänner på förstår jag :) men det gör att MIN vänlista ser trevligare ur :)

 12. AnnMarie says:

  Ni som säger att ”tänk om englas mamma läser här”.

  Och? Jag har svårt att se hur en kvinna som gör affär på sin mördade dotter kan ha nån empati. En kvinna som är så uppmärksamskrävande att hon dirketsänder sin dotter begravning på bästa tid (bara det får mig att må illa).
  Och sen startar en fond och tigger pengar. Hon har gjort en bra affär på sin dotters död och det äcklar mig nått furktansvärt. En sån person förtjänar inget annat än att hånas. (och antagigen långa samtal med en psykolog).

  Men rubriken har fortfarande inget med mordet på ungen att göra utan leker med orden.

  Bra och fyndigt av Damon.

 13. jag says:

  har ni som satte rubriken tänkt på hur det skulle kännas för mamman till den mördade om hon skulle komma in och läsa rubriken?

 14. Bussola says:

  Håll på dig Damon. Någon gång växer dessa personer upp och får lite tjockare skinn av livserfarenhet. De inser att döden kommer till alla och att världen inte stannar för deras skull. Särskilt om den döda har en egen temasajt på Expressen och mamman har en blogg som exploaterar dotterns namn så kan man begära att det finns tillräckligt med teflon för att klara av ett litet passande ordskämt om en offentlig person.

 15. pissenisse says:

  Damon, jag förstår inte vad du har mig att be om ursäkt om.

 16. Andrew says:

  Rubriken är klockren. Samtidigt: moralpanik FTW!!

  Vidare är man inte en dålig människa bara för att man skrattar åt ett smaklöst skämt, lika lite är man en god människa för att man blir hysterisk så fort det skämtas om något kontroversiellt.

 17. Jimmy says:

  det är kul att här i Sverige så blir alla så upprörda utav att någon annan eventuellt kan ta illa upp, en del blir så pass upprörda så man blir orolig för deras egna hälsa.
  Varför inte låta den/de personerna som eventuellt kan ta illa upp säga till istället för att brusa upp som vissa gör här

 18. sandra says:

  Många har sagt det innan mig; smaklös rubrik!

 19. Hanna says:

  Vi skämtar om Michael Jackson utan att skämmas, varför ska då detta inte vara okej? Känns så fånigt att folk inte kan ta vissa saker som ett skämt för att det låter mer ”olämpligt”.

  Jag fick mig ialla fall ett gott skratt.

 20. B says:

  Jag satte vinet i halsgropen. Men det var en rolig rubrik, dock inte rumsren. Men rolig, tragisk och lite hemsk samtidigt.
  Nä, jag skall nog ta och äta en stor portion Moriankräm nu.

 21. Klas-Kristian says:

  babajaga: Den som gör bort sig är du.

  ”Buhu, en av mina FB-vänner skrev en taskig rubrik på sin blogg, jag tar bort honom från min vänlista”.

  Skärpning för fan. Lågstadienivå, om ens det.

 22. Pontus says:

  Vill bara lägga till en sak förresten.

  Det hade varit intressant att veta hur många av er upprörda PK-poliser som försvarade Lars Vilks rätt att uttrycka sig och samtidigt förolämpa X antal muslimer.

 23. Sophia says:

  Eftersom jag inte bor i Sverige hänger jag inte med i alla svängar. Hade ingen aning om det som AnnMarie skrev om. Jag gör en pudel! (Gissa om jag hade problem att förstå det uttrycket första gången jag hörde det! Men det är genialt. Jag hatar f. ö. pudlar).

 24. våga ta ansvar och visa civilkurage! says:

  Det som är farligt är inte rubriken i sig utan att så många finner det roligt. DETTA ligger nära det som sker när den tysta massan accepterar konsekventa övergrepp. Vi har ett färskt exempel på kollektiv brist på civilkurage när Linnéa i Bjästa trakasserades av en hel by.

 25. izzy says:

  Ni som skäller på de som blir upprörda över rubriken och gnäller om att Damon endast använt sig av yttrandefriheten..
  Det gör ju de som är upprörda också! Alla är fria att säga vad de vill (även denna vidriga rubrik), så egentligen finns här ingen diskussion och det är onödigt att slänga skit på varandra för att vi tycker olika.
  Hejdå Tjuvlyssnat, we had a good run.

 26. pissenisse says:

  #321 våga ta ansvar och visa civilkurage!:

  Har du överhuvudtaget läst de övriga kommentarerna?

  Vi som uppskattar ”skämtet” ler åt ordleken och gråter lite inombords åt det fruktansvärda som hänt Engla och många andra barn/flickor/kvinnor/människor.

  Vad gynnar småflickor mest? Att vi är så djäkla PK att vi glömmer bort Engla, eller att vi tar upp hennes tragiska öde då och då?

  Problemet är bara att om man hela tiden är PK och tjatar så tröttnar folk. Man behöver få en liten omruskning då och då, så att man tänker efter. Där har Damon tydligen misslyckats lite grann eftersom väldigt många kommentatorer verkar inte alls ha tänkt efter utan bara VRÅLAR ”OSMAKLIGT”. Men jag tror uppriktigt sagt att det är fler personer som har tänkt efter än de som inte gjort det. Dock har de förmodligen inte gjort sig lika högljudda i detta kommentarsfält.

  Vad vi enbart kan hoppas, är att folk börjar agera på ett relevant sätt istället för att skrika sig hesa på bloggar. Skänk en slant till Rädda Barnen, bli Världsförälder eller adoptera ett SOS-fadderbarn, istället för att uppträda som en djäkla hycklande moraltant!

  Och ja, innan du ifrågasätter det så stödjer jag alla de tre ovanstående organsiationerna, plus några till.

 27. våga ta ansvar och visa civilkurage! says:

  Bra idéer om att stödja frivilligorganisationer pissenissse! Och inse att attityder och sätt att reagera på påverkar skeenden.
  Självklart ska vi inte glömma saker. Fast å andra sidan jag tror knappast avsikten med rubriken var att hedra Englas minne.
  Faktum är att många har reagerat – förmodligen fler än de som bemödat sig att skriva – och ännu fler av de som aldrig varit inne på sidan hade säkert gjort det om det sett den.
  Dålig smak får man stå ut med. Men flathet måste bekämpas.

 28. alt0181 says:

  Jag har liksom många andra följt diskussionen med intresse och nöjt mig med att förundras över människors hyckleri. Men en kommentar får mig att känna mig tvungen att kommentera.

  Sophia #298:
  Jag kommer från nästan precis samma utgångspunkt som du. En förälder som tagit sitt liv, och därmed den fruktansvärda känslan av att nästan återuppleva det när självmord skämtas om, som du säger, i t.o.m. Kalle Anka etc.
  MEN…
  Till skillnad från dig får det mig inte att känna att hemska saker (mord, våldtäkt, självmord, o.s.v.) inte bör skämtas om av hänsyn till de som kan tänkas ta illa vid sig. Istället har det fått mig att inse att det alltid finns någon som reagerar negativt, oavsett ämne.

  Människan har i alla tider skämtat om allvaret. Faktum är att all humor värd namnet är baserad på verkliga livet och alla dess hemskheter.
  Jag har svårt att komma på ett enda skämt som inte baseras på något som kan uppröra. Intellekt, sexualitet, ideologi, morbiditet, obscenitet, genans, etc. etc. etc.
  Därmed inte sagt att jag inte upprörs, jag kan få en dag eller två förstörd av ett skämt som ”hits too close to home”. Men det är så livet fungerar.

 29. Ubbelubb says:

  #325 våga ta ansvar och visa civilkurage! skriver:
  ”förmodligen fler än de som bemödat sig att skriva – och ännu fler av de som aldrig varit inne på sidan hade säkert gjort det om det sett den.:”

  Om du behöver förlita dig på ”förmodliga” personer och folk som inte ens vet vad det handlar om tror jag du är ute på hal is.

 30. pissenisse says:

  #325 våga ta ansvar och visa civilkurage!:

  I rest my case. Jag vägrar att slåss mot väderkvarnar. Har du ännu inte förstått vad jag försöker säga, så lär du förmodigen aldrig göra det.

  Jag förstår inte dina åsikter, men jag är beredd att kämpa för din rätt att uttrycka dessa åsikter intill min död, däremot inte sagt att jag är beredd att dö för att du ska få uttrycka dina åsikter. Jag väljer nog att dö för mer hedervärda saker, men helst av gammal ålder.

 31. pissenisse says:

  *men helst dör jag av gammal ålder.

  Blev lite väl mycket förkortat talspråk där.

 32. Storugglan says:

  Det vore lite intressant, Damon, att höra hur du räknat när du pratar dig varm om din statistik och hur du kan avfärda dem som kritiserar dig som förstagångsbesökare. Går du på IP-nummer? Användarnamn? Datornamn? Något annat?

  Vad jag har sett under mina år som besökare på den här sidan, där jag kanske skrivit 2-3 kommentarer in alles, är att det är hyfsat vanligt att folk byter sitt användarnamn till och från. Att folk kan använda olika datorer är så självklart att jag inte borde behöva skriva det, och IP nummer får ju alla nya varje gång som kopplar upp sig med trådlöst internet och andra liknande tjänster. Återstår datornamn då, men det torde vara lika välkänt att flera människor ofta använder en och samma dator… så hur var det där med statistiken, Damon? Jag är nyfiken.

  I övrigt är det en fascinerande läsning, alla dessa 325 kommentarer. Tråkigt nog är det mycket låsta läger som står för var sin extrema åsikt. Skämta om allt när som helst, var som helst till vilket pris som helst versus de väldigt rabiata moralpredikanterna. Sedan finns det några få vettiga undantag.

  Det är väl bra, antar jag, att du står för din åsikt Damon. Jag tror dig när du säger att du aldrig menade att skämta på Englas bekostnad eller om hennes tragiska öde. Jag vidhåller däremot att det var ett lika tragiskt exempel på dåligt omdöme att välja att sätta din rubrik i det här forumet. Det hade säkert varit klockrent i något annat sammanhang, men knappast här. Jag tycker att det är beklämmande att du inte förstår det. Jag undrar hur många av sidans besökare som delar din inställning om att den här sidan är till för djupa filosofiska reflektioner om sorg och hur man kan bearbeta denna genom att skämta…

  Avslutningsvis ska det bli mycket spännande om du/ni törs ta med denna tjuvlyssning när (om) det blir dags för ytterligare en tjuvlyssnat-bok.

 33. Sophia says:

  @alt0181: Jag menade inte att man ska sluta skämta om otäcka saker, jag försökte bara säga att man kanske ska välja åhörare och plats.

  Och ja, Damon, hur fick du fram din stastistik?

  Och varför beskylla oss som inte gillar rubriken för att vara fittor och moraltanter? Kan förstås inte förneka att jag har en fitta, och tycker att moral är nåt som behövs (inte nödvändigtvis sexuell sån, mera som civilkurage), men tant…

 34. Klas-Kristian says:

  #332: ”Det hade säkert varit klockrent i något annat sammanhang, men knappast här. Jag tycker att det är beklämmande att du inte förstår det.”

  Ja, det där går inte att argumentera emot tyvärr. I give up. Din åsikt är den rätta och sanna. Jag tycker rubriken var klockren här och att Damon har rätt i det han säger för att ”försvara” sig men oj oj oj vad jag är ute och cyklar.

 35. Svantevit says:

  Att rubriken publicerades kan jag förstå. Ibland får man hjärnsläpp. Det jag inte förstår är hur man efteråt, när man borde ha förstått att det inte var riktigt OK, försöker försvara den.

 36. Malin says:

  Tragiskt att använda barnamord som hela landet sörjde på en komiksida. Fruktansvärt lågt tycker jag. Jag som är mamma skulle inte direkt vilja att om mitt barn blir mördat, att nån ska sitta och skämta om det. respektlöst!

 37. Jäm says:

  Hahaha fattade inte varför den här fick så många kommentarer, tycker inte att den var så kul… Tills jag läste rubriken!!! HAHAHAHA BÄST!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *