Bibliotek, Piteå
Två killar sitter och diskuterar sin utbildning.
Kille 1: Först gick jag natur på gymnasiet för att det var en bred utbildning, sen går jag civilingenjör på universitetet för att det ger mig en bred grund. Sen säger de på radio att arbetsmarknaden ropar efter spetskompetens. Det är då man sitter där, 30 år gammal och tänker att ”Va fan, jag skulle ha gått El från början…”
Jo, man kanske skulle gått el istället. hmm..
Nae.
Vill man ha spetskompetens så får man gå en kurs i knyppling.
Välkommen till verkligheten…
Detta fick man lära sig hårda vägen. Riv alla universitet och starta yrkesutbildningar istället.
Håller med Radix!
Ja lite som Finland har.. Eller som Carl Bildt skulle sagt De é bra för Sverige
Stoppa in fingrarna i närmsta eluttag så får du närkontakt med ämnet åtminstone.
Jag gick El, kan inte påstå att det var så nyttigt. Jag jobbar som Undersköterska nu.
Jo, för det är ju mycket bättre att vara bra på EN sak och ge fan i resten…knepigt resonemang det där. Det är väl givande att ha en bred grund, spetskompetens kan man ju bygga upp eftersom?
Och vad hände med kunskap för kunskapens skull? Personligen gillar jag att vara allmänbildad.
Radix, Fluffkudden: Era förslag har redan testats på 70-talet av en viss Pol Pot. Det gick sådär, kan man säga…
Men nog har tanken korsat cortex en eller två gånger… speciellt när man suttit med någon tung tenta.
El på gymnasiet är ju verkligen en spetskompetens… NOT!
Däremot inom civilingenjörsutbildningarna kan man skaffa sig spetskompetens…
Sån är verkligheten!
#8 Emil, ett annat ord för gynnekolog?
Surkärring: Så sant… Hellre vinnare i TP än hjärnkirurg!
=o)
Många gånger har jag tänkt att jag borde läst verkstadsprogram, men natur blev det, och sen avhopp från högskolan. Men sen fick jag jobbet där jag hela tiden lär mig allt nödvändigt för att bli ingenjör med spetskompetens inom mitt område, utan csn-skulder :)
Det är svinbra att specialisera sig, det finns bara ett problem, du behöver specialisera dig i sådant som är eftertraktat under just din yrkeskarriär. Lycka till med att förutse det när du väljer till gymnasiet., eller när du just gått ut gymnasiet om du nu vill senarelägga det. Man har ju hört vissa som är utbildade biologer, och sedan får de sitta på någon telefonservice. Visst är allmänbildning bra men det kanske är lite onödigt många år bara för att bli allmänbildad om man ser det såhär i efterhand.
El ler hur?
Gräset är alltid grönare på andra sidan.
Gick sam/språk, var alltid avis på polarna som fick Volvojobb i ”samhället” jag bor.
Sorgligt nog gjorde jag rätt val, när Volvo varslat alla som inte jobbat i mer än 12 år på stället.
Wildheart, jag ser med spänning hur denna energiska debatt på ett ampert sett får stor effekt på kärnfrågan. Fasen också, snart är lyckan jord.
Bästa på länge
Hur sjukt är inte ett land när folk tar sig igenom den svåraste gymnasieutbildningen och en svår universitetsutbildning och sedan inte tycker de gjort något bra.
Välkommen till den progressiva skatten, jantelagen och att ingen tackar trots att man betalar flera gånger mer i skatt än slackersen.
Fortfarande är arbetslösheten bland ingenjörer ca 1%, det finns inte mycket säkrare kort än så.
Det man kan falla på är möjligen personlighet eller personliga problem.
Rroonney, vad är det som Finland har? El?
#21 Jan: Välkommen till ett land där du kan få lån till att studera, och göra dina drömmar möjliga. Hoppas du inte är en av dem som tror sig vara överlägsen de ”lågutbildade” som betalar mindre skatt (vad nu det har med saken att göra efter ett enormt studielån). Skulle vara väldigt intressant att se hur samhället såg ut utan alla industriarbetare, undersköterskor, bilmekaniker, vvs-montörer etc.
#10 jens: Kanske tog i lite. Jag må vara bitter men jag förespråkar större urval till gymnasiet. Enligt min erfarenhet är det väldigt lätt att tro att man vet vad man vill göra efter högstadiet men många hoppar av eller byter till typ bygg. Avhoppare börjar yrkesutbildningar istället. Det kan bli för mycket akademiker faktiskt trot eller ej.
#12 Petan Jag har inte på 10 års tid som elektriker stött på en ingenjörsutbildad inom det elektriska vare sig personen jobbar med konstruktion eller ute som elektriker som slår en el-utbildad i kunskap på fältet. Utbildning och fina betyg i all ära men snacka om tummen mitt i handen och total okunskap hur verkligheten på ett bygge exempelvis funkar.
sjukt sant!
Jaha där har vi det. Någon insåg plötsligt att det svenska skolsystemet är helt kasst. Ta lite lärdom av Finland för en gångs skull nu då.
#28 Mia, vad gör Fin-land som är himla bra, eller fin(t)?
Jag gick inte el från början, jag gick fel från början.
El säger ni? Tja koppleribranschen har nog inte drabbats märkbart av lågkonjukturen.
#26 SnuttJulle, snacka om att leva i en liten värld… Alla går inte direkt från 1:a klass genom Naturprogrammet för att sedan stå klara med en Civilingenjörsexamen när dom är 24. Vänta några år så ska du få se på ingenjörer som kan det du kan och jäkligt mycket mer! Det teknikintresse som krävs för att bli en duktig ingenjör kräver att du vet vad du sysslar med både praktiskt och teoretiskt…
Det är alltid bra att läsa ett studieförberedande program. Med Sam eller Natur kommer man långt inom högskolan.
Deta var nog den roligaste tjuvlyssnigen på hela bloggen.
HAHAHAHAHHAHAHAHAHAH!
Uhm, de där spetskraven bygger ju på att man har en ordentlig utbildning först. Man blir (för det mesta) inte bäst i sitt fält genom att gå en femårig utbildning… Pröva att först bli ingenjör, sen doktorera i fem år på något specialområde, sedan tar du anställning nånstans, och när du fått lite koll så kan du satsa stenhårt på att bli bäst på något specifikt.
Det är ett problem att människor väljer utbildning inte efter vad de själv tycker är intressant, utan efter vad andra säger åt dem.
Förövrigt har SnuttJulle rätt: det går absolut inte att jämföra en civilingenjör med en elektriker. De arbetar inte med samma saker. Alls! Givetvis kan elektrikern det praktiska bättre kring sitt specialområde. Likaså kan civilingenjören saker som elektrikern inte kan. En civilingenjör som inriktar sig på elektronik är inte detsamma som en elektriker med lite extra akademisk bakgrund.