"En sån som du har blivit utsatt för, eller?"

Älmhults järnvägsstation

Tjej ~17 #1: Ja, jag ska till Thailand nu i februari.
Tjej ~17 #2: Jaha, vad kul! Jag var där för några år sen.
Tjej 1: Okej… Ja, jag och min familj ska dit. Visste du att det var en sån tsunami där för något år sen?
Tjej 2: Tsunami? Vad är det för något?
Tjej 1: Jag tror det är någon slags bombning!

91 thoughts on “"En sån som du har blivit utsatt för, eller?"

 1. ida says:

  jag tappade andan, fick tårar i ögonen, så jävla tragiskt. men i skolan måste dom väll haft något? skolkar dom alltid och pundar eller? ursäkta mina ord val men jag tappade verkligen andan. vilka losers.

 2. inc says:

  escapist: haha, jag skrattade mest åt din kommentar. skulle vara jättekul om det var så.

 3. Jen says:

  Jösses… men det är ju tur att stolpskotten hittar varandra så att de också får vänner…

 4. Inquisitor says:

  jag förstår verkligen inte hur folk kan vara så förbannat puckade.

 5. Amanda says:

  Therese: Men herregud, bara för att två stycken 17-åringar inte vet vad det är betyder det inte att hela generationen inte känner till det. Jag är lika gammal som dem och jag visste vad en tsunami var redan innan den 26:e december 04.

 6. nnnnnnnn says:

  Martin: Tala för dig själv hörru.:P Det finns nog en hel del som visste det innan. Någon som hört ”the plan – tsunami” Den kom långt innan katastrofen. ”…tsunami tsunami came washing over me…” Den är väldigt bra, men det känns fel att lyssna på den nu.. :(

 7. nnnnnnnnnn says:

  oj…inte martin…menar inkognito.

  Martin var ju på samma ”sida” som jag:P

 8. lönn says:

  Mij: han menade nog att inte många visste dagen innan. :P

 9. MEN VAKNA? says:

  Problem att inse att vissa människor kanske inte bara vet om sådana saker? Hela Sverige kan faktiskt inte veta om det. Och ja, här lyckades man hitta två. BIG DEAL? Okej, dom kanske inte är dom smartaste, men varför ska man tracka ner på människor med mindre allmänbildning? Jag håller med om att det är chockerande att dom inte visste, men ändå…. dom är ju bara människor.

 10. Inkognito says:

  Martin>> Givetvis, annars hade jag inte skrivit inlägget! (vi hade läst om diverse naturfenomen på geografin där på hösten, därför kunde jag det)

 11. Sara says:

  Mij: Sen kan det ju vara bra att veta att det var i december, inte i januari :p

 12. Inkognito says:

  mij>> Nej, det tror jag att de allra flesta är medvetna om, därav mitt val av datum (dagen innan det skedde), innan nyheten om händelsen började spridas.

 13. WP says:

  Påminner som en gammal Kvarteret Skatan sketch:
  -Jag ska till NY på semster.
  -Men va kul! Vad ska du göra där?
  -Tja.. jag har ju alltid velat åka längst upp i World Trade Center.

  :-)

  (Och nej, vår generation är inte så tragiskt. Men vi studenter har det faktiskt sämre än alla föregående studenter i mordern tid. Både ekonomiskt och studiemässigt.)

 14. johanna says:

  ”Inkognito: får man även pluspoäng om man vet att tsunamin inträffade den 26e januari 04 och inte den 25e januari? :P”

  mij: jag antar att du absolut inte får pluspoäng eftersom katastrofen skedde den 26e DECEMBER 2004! bara en månad fel hördu.. och jag kan gissa att han sa den 25e för att det var dagen innan, och hur många hade egentligen koll på vad en tsunami var då?

 15. Charlotte says:

  och de här tjejerna har tillbringat de senaste åren i ett hål i marken?

 16. Rebecca says:

  Haha skulle säga samma sak som sara. Ingen som reagerade på mij’s felskrivning? Allmänbildning, folks ;)

 17. mij says:

  menåå klart att jag vet att det var i december men jag var så påverkad att jag inte tänkte på vad jag skrev. racka ned på inkognito inte på mig – jag må ha skrivit fel men inkognito har fel! ;)

 18. c. says:

  Johanna: ”Inkognito: får man även pluspoäng om man vet att tsunamin inträffade den 26e januari 04 och inte den 25e januari? :P”

  mij: jag antar att du absolut inte får pluspoäng eftersom katastrofen skedde den 26e DECEMBER 2004! bara en månad fel hördu.. och jag kan gissa att han sa den 25e för att det var dagen innan, och hur många hade egentligen koll på vad en tsunami var då?

  Januari 04 till December 04 är väl i alla fall 11 månader fel. December 03 hade varit en månad fel, eller februari 04 om man så vill.

  Usch vad tråkig man blir när man är sjuk. =(

 19. Snöboll says:

  FLAME WAR!!

  Apropå flickorna:
  Vart har dom varit de senaste åren? Skolkat från skolan måhända? Jag hoppas inte jag får nån av dom som sköterska när jag blir gammal och sitter på ålderdomshem.

 20. wonderwall says:

  äkta allmänbildning är bara om man visste vad tsunami var innan tsunamin 2004. solklart.

 21. M. says:

  Vad säger man? Det är ju f*n skrämmande… :/

 22. Karin says:

  hur sjutton har de kunnat missa det? bada tva dessutom!!! ajajaj…skrämmande! :(

 23. Andreas says:

  Denna va bara tragisk. Har dom bott i skogen under dessa år eller?

 24. Kim says:

  Vår teatergrupp hettet Tsunami långt innan katastrofen. Inte för att alla var helt hundra på hur stor sakada den kunde göra (en stor våg som orsakas av en jordbävning var allt jag visste).

  Men idagens sverige känns det lite hemskt att man inte vet vad det är..

 25. Elna says:

  Andreas: Har du bott under en sten? Det finns tillgång till radio, TV och tidningar i ”skogen”.Liiite ouppdaterad är du allt, tangerar bombade brudarna i tjuvlyssningen.

 26. sara says:

  Om man inte läser tidningar, ser på tv, lyssnar på radio eller pratar med folk mm, så kan jag förstå att man missade tsunamin, kan också förstå det om man är typ 6 år gammal, annars är det pinsamt..

 27. JL says:

  nnnnnnnn; Nog var det väl Manic Street Preachers som gjorden den låten? Hursomhelst har de en låt som heter ”Tsunami” från slutet av 90-talet där refrängen är likadan.

  Oavsett om man vet vad tsunami betydde eller ej innan själva katastrofen tycker inte jag spelar någon roll…vem visste te x vad ”bogvisir” var innan Estoniakatastrofen?

 28. sweat girl says:

  Hur kan man egentligen missa en sån sak som tsunamin, snacka om bristande allmänbildning! Alla vet ju (nästan)! Jag är yngre än dem tjejerna o jag vet nog mkt väl vad en tsunami är! Asså hoppas de var nått skämt!:)

 29. Tiny says:

  Alla som är upprörda kanske mår lite bättre om de betänker att konversationen inte avslöjar mycket om tjejernas vetskap (eller avsaknad av vetskap) om att det varit en katastrof i Thailand. Bara att de inte vet definitionen av ordet ”tsunami”.

  Fortfarande skrämmande, men inte på långa vägar lika läskigt som att missa katastrofen helt och hållet.

  Jag tillhör annars de som blev förvånade över hur grundläggande media förklarade tsunamin och dess mekanismer direkt efter katastrofen. Trodde liksom det var allmänt känt.

 30. oraklet says:

  Jag minns när jag gick i fyran.
  Vi hade en pratstund på morgonen om saker som hade hänt under helgen.
  Det hade hänt något världsaktuellt som hade visats på nyheterna under helgen.
  En klasskamrat räcker upp handen och säger: Mina föräldrar vill inte att jag ska titta på nyheterna för att jag inte ska bli rädd/se otäcka grejer eller etc.

  Då jag kontrar med en handuppräckning: Jag tycker att det är viktigt att se på nyheter så att man vet vad som egentligen händer ute i världen.
  Minns inte exakt hur det sades, men kontentan för mig var kontrasten i hur en del barn växer upp i en bomullskokong utan utsikt över omvärlden medans andra ser mer.

  ( En tankeställare: Kan en person som gått igenom mer/sett mer än en annan vara mer bidragande till den positiva världsutvecklingen i ett sammanhang där det direkt rör människor? )

  Sen vill folk gärna diskutera, ja men när man är så lite osv osv…
  Its a hardknocked life. That’s just how it is.
  När jag, om jag, skaffar barn så komme jag nog låta dem vid tio årsålder se på nyheterna men då även sitta med för att kunna diskutera och ibland kunna förklara.
  Bättre att inse hur världen fungerar och kunna delta i världen förhoppningsvis på ett sätt som bidrar till än bättre värld och det är ju lättare när man har koll på läget. Än som många som nöjer sig med det vardagliga i nuet.
  Äta, sova, parta, me my self and I -ego etc…som kräldjur som maskar på jorden utan att vilja tänka på vad är meningen med livet egentligen.

  Det där minnet var iaf bara ngt som stack mig i ögat. Och som fick mig att reagera redan då.

  Hur upptagen måste man inte vara i materialistiska, ointressanta och självupptagna grejer för att missa ngt sådant som Tsunamihändelsen?

  17 år! Kom igen 17….17….jag säger bara 17!

  Tiny: bara det att den ena tjejen frågar (och därmed gör tankevalet att den andra faktiskt kanske inte vet det) den andra: ”visste du att…etc ” säger en hel del och sanningen.
  Många tonåringar e heeelt bakom världsflötet.

 31. masken says:

  detta faller ju utanför begreppet allmänbildning…

 32. Julia says:

  Jag hoppas innerligt att dom skämtade.

  Alltså, jag menar, okej för att man kanske inte vet vem Göran Hägglund är, det KAN jag förstå.. kanske… Men för i helvete, någonstans går gränsen!

  Inte veta vad en tsunami är?! Hur KAN dom ha missat det? Usch!

 33. f d oceanograf says:

  För det första vet vi inte om de skämtar eller inte..

  Anta att de inte skämtar i detta fall. Okej, jag brukar säga att jag verkligen inte vet mycket (det gör jag inte), men visst. Kunskap och intresse kan sträcka sig på olika nivåer. Dock tycker jag att detta snack om att veta tsunami-begreppet innan det hände eller ej är bara snack. Vissa vet det, andra inte. Däremot tycker jag att tjejerna borde hålla mer koll på vad som hänt i Thailand (inte en bombning vill säga), sedan att de kanske inte vet exakt hur ordet ”tsunami” stavas eller vad en flodvåg kallas är mer pinsamt.

  Men det är DÅLIGT att dem inte har mer koll, de är trotsallt 17 år och efter en sådan händelse borde man veta mer än vad dem gör.. Gränsen till oacceptabelt faktiskt..

 34. Buzz says:

  Jag tycker att det är komiskt att folk klagar på tjejernas allmänbildning, men att de inte ens kan stava till det själva. Det stavas med ett n gott folk.

 35. frida says:

  20% av alla amerikaner tror att solen kretsar kring jorden. (det är helt sant) så jag är inte förvånad.. men visst har den här sidan fått mig att fundera över vilka korkade människor det finns.

 36. Linnea says:

  Haha, denna tjuvlyssningen är tragisk :)

 37. Erica says:

  Detta var den bästa tjuvlyssningen jag läst, alla kategorier.
  En sak är att man inte vet vad det är, men att man missat att det varit en är helt obegripligt, allt var ju helt blockerat i två j*vla månader, man kunde ju inte ens gå ut på stan och köpa en liter mjölk utan att behöva höra någon slags predikan om de stackars asiaterna!
  Rubriken dessutom var pricken över i, det här lyckades förgylla min dag trots att jag samma dag förlorade mitt busskort och leg och bara ville dö.
  F ö är det tröttsamt att alla pratar om ”Thailand” när tsunamin nämns, Thailand var en av de minst drabbade länderna.

 38. The Lord Of Sarcasm says:

  Vadfan är en tsunami för nåt?

 39. Miharu says:

  det är möjligt…min syster vet knappt om vad det är
  eller något annat liknande
  hon flyr förnyheterna på tv och läser endast serierna i tidningen…och hon är 16

 40. Kokko says:

  Dem är bombade!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *