Frida – Vi hjälper dina barn att växa upp snabbare

Konsum, Malmö

Två flickor ~8 har plockat på sig en stor chokladkaka och står i kön.
Flicka 1: Jag ska inte ha choklad, jag vill inte bli tjock och få finnar!
Flicka 2 (efter en liten stunds tänkande): Ok, vi tar ett litet istället…
Tjejerna lämnar sin plats i kön och skyndar mot chokladhyllan.

Cred: TinTin

74 thoughts on “Frida – Vi hjälper dina barn att växa upp snabbare

  1. pissenisse says:

    #21 *melalnslöadf: Det kan jag väl aldrig tro! Ironi är väl förbjudet på internet, eller?

  2. Johan says:

    45#
    Böt är inte korrekt, det är precis som klöpp (i stället för klippte) upplandsdialekt.

    Något man kan störa sig ofantligt på i Göteborg är att de alltid säger ”denna gången” i stället för ”denna gång” eller ”den här gången”. Men så är man språkfascist också.

  3. Johan says:

    Förresten, det kanske inte är så konstigt att åttaåringar bryr sig om hur de ser ut?

    http://www.tjuvlyssnat.se/rubriktavling/

  4. Diana says:

    #45 Nilskvist: Det heter inte böt.

  5. Honken says:

    Ska vi inte alla bara konstatera att svenska är världens mest långsökta språk och konstatera att även om man är infödd så finns det vissa ord/uttryck som man aldrig riktigt kan komma överrens om hur de skall uttryckas korrekt?

  6. Honken says:

    Ett konstatera för mycket där. Tänk bort det. Om inte censuren tar väck det av ren välvilja. Men det får de inte för då stämmer jag SKITEN ur dem med hjälp av någon diffus men juridiskt korrekt anklagelse.

    Up yours, systemet

  7. Tangerine says:

    #50 Det stavas diskussion ;)

    #52 Så pratar de i Småland också (åtminstone i Kalmar län), det låter för jävligt. Antingen säger man ”den här gången” eller ”denna gång” :) För att inte tala om den småländska dialekten överhuvudtaget. Jag minns det första missförståndet än idag, 15 år senare. En kille pratade om något som hette ”ååm” och jag undrade vad det var. Hans svar löd: ”Du vet en sån dä som rrringla på maaaken”, haha!

    Jaja, nu ska jag inte språktjata mer. Jag lovar :D

  8. Allison says:

    Tangerine: Haha, jag tänkte genast på Ohm, men se där. :D

  9. Allison says:

    Förresten har jag aldrig hört någon säga ”ett choklad” och jag tycker att det låter helt dumt. ”En choklad” låter helt rätt i mina öron. Men jag är ju från Stockholm.

  10. Amandaaa says:

    Targiskt tragiskt tragiskt. o-o
    herregud, vid den åldern läste jag bamse och lekte fortfarande med gosedjur med mina kompisar, då fattade man knappt vad finnar egentligen var ens. xD

  11. Pidde says:

    Det känns väldigt angeläget att alla delar med sig av sin uppfattning om hur man säger choklad. Det känns jättebra och viktigt.

  12. POGO says:

    Böt är helt korrekt.. Folk verkar tro att språk inte kan ändras, att språk är något statiskt som enbart bestäms utifrån regler och böcker. Nej! När ett ord eller uttryck har blivit accepterat och utbrett blir det automagiskt en del av språket, oavsett vad alla böcker säger. Det som en gång varit fel kan helt plötsligt vara rätt (mkt svårt att förstå för vissa). Men visst, det finns rätt och fel inom språket, det ska jag inte förneka. Men att bara säga ”Det_heter_inte_böt” är så ofantligt trångsynt. Jo, när väldigt många säger böt, så heter det böt, faktiskt.

    Håll språket levande (för f*n)! Som avslutning lägger jag in ett par visdomsord från min gode vän SAOL

    byta v. bytte prov. äv. böt, bytt

    PROVINSIELLT ÄVEN BÖT!

  13. Ubbelubb says:

    #58 Allison: Det är för att du har ett medfött motstånd mot ormar.

  14. Mattias C says:

    Som någon sagt tidigare är choklad ett oräkneligt substantiv. Man kan således varken sätta en, ett eller flera framför ordet om man inte sätter ihop det med något mer ord.
    Exempel: chokladbit, chokladkaka och cholkadtomte.

    Andra exempel är sand, godis, socker.

    Jag vet att det åtminstoen när jag gick på mellan och högstadiet var populärt att säga ”en godis” men det är fel utan man får säga en godisbit, en godispåse osv.
    En sand eller ett sand går inte heller utan blir en sandhög, en sandbil ett sandkorn osv.

    Hoppas vi rett ut detta nu!

  15. Nilskvist says:

    Ha! Vilken fart det blev med ”Böt” diskussionen. Kul att så många har åsikter om det. Tydligen hade jag både rätt och fel, man lär sig något nytt varje dag :)

  16. Ulrika says:

    #39 Tangerine

    Du menar alltså är läraren var skåning?!

  17. Tangerine says:

    # 66 Ulrika

    Japp, det menade jag och hon godkände inte min kompis (som var nyinflyttad i Skåne) uppsats, på grund av att hon skrev ”bytte” istället för ”bytade”.

    # 61 Pidde

    Ditt inlägg var det mest angelägna hittills. Tack för att du räddade min dag, jag vet inte vad jag hade gjort utan din kommentar.

  18. lala says:

    chokladkaka? i skåne heter det choklad, chokladkaka är en kaka av chokladsmak, alltså inget choklad.. och eftersom det är i malmö det var borde de stå choklad! herregud

  19. wonderwall says:

    jag håller med #48 Martin, ja vi (skåne) är ockuperat av sverige så ni kan bara lämna oss ifred och sluta klaga istället.

    nu ska jag fortsätta äta MITT choklad. ciao.

  20. mammut says:

    Riktig jävla moralkaka!

  21. Gabby says:

    Vart är världen på väg?!
    om dom som bara e 8 å oroar sig över att bli tjocka o få finnar för en chokladkaka då e de nå fel på hur världen påverkar småbarn! Herre Gd säger jag bara!! :S

  22. Boh says:

    Jag förstår inte hur ni kan tycka dethär är GULLIGT ? Är det gulligt med åttaåriga flickor som inte vill äta choklad för att dom ska bli tjocka och finniga. Snarare hemskt.

  23. Richard says:

    ..jättekul.. ÄT SARKASM!!!

  24. TinTin says:

    Vad roligt att så många kommenterat min första tjuvlyssning =)
    Angående uttrycket ”ett choklad” så är det så flickorna sa, det är så man säger i Skåne, och det är INGET fel med det. Med uttrycket åsyftas det som närmast motsvarande kan kallas ett paket choklad / en hel chokladkaka eller liknande.

    Angående åldern på tjejerna är jag osäker. Dom kan ha varit allt mellan 6-7 och 12-13 år. Ingen aning, jag frågade inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *