Ge igen med samma mynt

Centralen, Lund

En tiggare ~50 (går runt med en framsträckt mugg): Kan man få lite pengar?
En man i kostym ~35 går förbi och slänger i mynt i muggen.
Tiggaren (kastar mynten på mannen och skriker argt): Din snåljävel. Vad kan jag köpa för 50 öre?!

Cred: Louise

38 thoughts on “Ge igen med samma mynt

 1. MarySaintMary says:

  Bra gjort av tiggaren. Kan man inte lämna mer än en peng som inte ens är värt nåt längre kan man lika gärna skita i det.

 2. John Doe says:

  Haha… Helt rätt, man ska fan jobba för sina pengar. Nästa gång ring polisen direkt.

 3. André says:

  Bra gjort? Knappast. Snarare otacksamt och skamlöst. Ta vad du får och var glad att någon har empati nog att försöka hjälpa dig.

  Mannen tog högst troligtvis vad han hade i fickan och slängde ner det, vad mer kan man som tiggare begära? Vad är rimligt? En femma, en tia, en hundring? Lite av poängen med tiggeri är att man får en kollektiv profit, inte en klumpsumma.

  Jag som själv gått på socbidrag och trots det har gett ut några kronor när jag kan har mötts av liknande oförskämdhet vid ett par tillfällen, så jag drar mig ofta idag för att göra det. När någon ger dig tio spänn, bli då inte sur och hotfoll när jag inte har möjlighet att ge dig tjugo kronor till, hur mycket du än kräver det.

 4. Maria F says:

  Att ge tiggare sina gamla 50-öringar är ju faktiskt ganska elakt för de går ju inte att använda längre.

 5. Sabiina says:

  Varför ge pengar som inte funkar. En enkrona hade varit 100 gånger bättre..

 6. Kelle K says:

  Han får väl ta kort som alla andra. Komma där med mugg? Hallå, det är 2012. Visa-kort eller PayPal, annars får det vara

 7. CF says:

  #3
  Det är snart två år sedan femtioöringen var giltigt betalningsmedel i Sverige. Jag tror inte mannen har råkat ha några femtioöringar bara liggandes så länge. Det var nog lite mer utstuderat att spara några mynt för att jävlas med tiggare.
  Jag ger själv inte pengar till tiggare men att jävlas med dem på sådant vis skulle jag inte göra.

 8. Gizero says:

  @André: Du vet att 50-öringar inte kan användas som betalningsmedel längre?

 9. Zeke says:

  va tiggare i Sverige är ett jävla stort smämt, gå o sammla lite burkar och du får lätt ihop några hundra lappar om dagen.
  LATA är vad de är

 10. Samuel says:

  Zeke: Du är väl inte dummare än att förstå att ”några hundra kronor” kräver några hundra burkar. Lycka till med att plocka ihop det på en stund.
  John Doe: Tiggeri är inte olagligt i Sverige..

  Men även idioter förtjänar en slant som är nåt värd.

 11. KK says:

  @André: jag tror du missade poängen med att 50 öringar inte är giltigt betalningsmedel längre och har alltså inget värde för varken kostymnisse eller tiggaren. Så vad var då syfte för kostymnisse att ge tiggaren ett värdelöst mynt annat än att håna honom? Det är ju likadant om du skulle lägga en sten eller skräp i muggen. Självklart blev tiggaren förbannad för han blev hånad.

 12. Sandra says:

  Båda gjorde fel.

 13. Malin says:

  Eller så tog bara konsymnissen lite skramel som han hade i fickan och kollade inte vad det var. Det känns faktiskt mer som ett ärligt misstag än ett sätt att håna någon. Vem går med flit runt med 50-öringar liksom, hoppas man att man ska träffa någon tiggare man kan håna eller? Känndes mer som att han inte visste att han hade dem där.

 14. maria says:

  Fast å andra sidan, 50 öringen har inte varit giltigt betalningsmedel på över ett år, så det finns ingen anledning för en kostymnisse att ha dem i fickan längre alls. Man får väl ta för givet att han har tvättat sin kostym det senaste året, och därmed tagit ut mynten?

 15. Emma says:

  Kan hålla med om att det inte är konstigt att tiggaren blir sur, men det var nog inte meningen. Dessutom har jag ofta varit med om att jag givit en tiggare alla mynt jag har, och då ska de ha en tjuga också. Tiggeri är inget brott, men när någon frivilligt ger en pengar kan man kanske vara lite tacksam, eller i alla fall nöja sig med det? Jag jobbar hårt för att försörja mig trots att jag bara är 19, och det är trist att man ska behöva ta skit för att man kan göra det. Har också varit med om att en tiggare vill ha pengar till mat, men då jag har givit dem mat eller erbjudit mig att köpa åt dem vill de inte ha, de vill bara ha pengar.

 16. Erik says:

  Är det någon som tror han gick runt med en 50öring?
  Tiggaren fick snarare en krona och var missnöjd med det och ljög om 50öringen för att göra det pinsamt för mannen.

  Hur många av er har den senaste veckan haft en 50öring på sig?
  Nej, tänkte väl det.

  För modligen en missbrukare, de brukar lacka ur.
  Har en polare i London som ibland hjälper folk men då köper han mat eller ger de fika, aldrig pengar för de går till sprit etc.

 17. Erik says:

  Lägg märke till att han enligt tjuvlyssningen slänger i mynt, inte ett mynt dvs han slängde nog i några enkronor men det räckte inte till morgonsupen för tiggarn som hade hoppats på mer.

 18. Peter says:

  @Erik: Sant, tiggaren kastar även myntEN tillbaka. Men vad är mest sannolikt? Att ETT mynt är 50 öre och att tiggaren inte vill försöka samla resterande mynt för ”morgonsupen” du antar att denne är ute efter eller att just alla mynt är 50-öringar och då inte är värda något alls? Om nu man ponerar att mannen är alkoholist så skulle jag bli väldigt förvånad om denne satsar pengar bara för att göra det ”pinsamt” för en kostymnisse. Missbruk har en tendens att övertrumfa petitesser.

 19. Andreas Johansson says:

  Ngt märkligt att skälla’n för ”snåljävel” om han fick en hög 50öringar. Det vore ju inte så mycket snålhet som att aktivt anstränga sig för att jävlas.

  (Därmed inte sagt det inte var just så, folk säger ju inte alltid de mest logiska saker, spec. inte när de är upprörda.)

 20. Joakim says:

  Vad ingen verkar verkar tänka på är att detta kanske är anledningen till att denna snubben är hemlös?

  Han kanske har tourettes eller något sånt liknande men eftersom ingen kan acceptera att hans beteende avviker från normen har han blivit utstött från samhället och slutligen hemlös.

  Skulle gissa på att de flesta hemlösa har någon form av diagnos som aldrig blivit ställd.

  Förmodligen missbrukare, var det någon som sade? Undra hur många missbrukare den attityden har skapat. När alla ser snett på en och tänker att ”fan den snubben är konstig, han måste knarka” hur man än gör så kanske man är mindre motiverad att låta bli.

 21. Emilio says:

  Tänk vad mycket pengar tiggaren kunde fått om det inte var så att vi har så många socialbidrags snyltare i det här landet! Många är ju tiggare så sätt :D

 22. Burg says:

  Skänkte tidigare gärna lite pengar, men i förra veckan såg jag en halt man med krycka. När tåget stannade på stationen haltade han ut, men genom tågfönstret såg jag att han plötsligt blev frisk och sprang snabbt in i nästa vagn. Snopet…!

 23. Angry Nerd says:

  Fan vilken bra ide egentligen. Vart kan jag få tag på 50öringar nuförtiden?

 24. Jonas says:

  En hemlös man frågade om pengar härom dagen, jag tänkte gett honom lite men tänkte sedan att han bara skulle lägga det på droger eller alkohol. Sen tänkte jag; det är ju vad jag själv lägger dem på. Varför dömer jag den här stackars människan?

  Människor älskar att döma hemlösa, att de bara kommer slösa bort pengar ifall de får några. Tja, han bor i en låda. Vad ska han göra? Spara ihop till en bokhylla? Sticka till affären och köpa en matta och ett cd-ställ? Han är hemlös.

  Jag gick bakom en man härom dagen, en hemlös frågade honom om pengar. Han svarade ”Skaffa ett jobb, din lodare”. Folk säger alltid det till hemlösa, som att det är så enkelt. Den här uteliggaren hade sina kalsonger utanpå byxorna. Utanför byxorna, hans CV är nog inte helt godtagbart. Jag förutser lite problem vid intervjuvtillfället. Jag skulle tro att även McDonalds har en policy om kalsonger innanför byxorna. Inte för att de upprätthåller den särskilt noga, men den finns säkert.

  Jag översatte ovanstående text från en Lazyboy-låt, tycker den passade in rätt bra här. Jag ger bara pengar till hemlösa ibland, det lite jobbiga är ju som någon skrev ovan, att det faktiskt finns ”vanliga människor” som sett möjligheter att tjäna pengar på det här sättet.

 25. JaW says:

  Jag har en påse full av gamla 5-öringar – av någon anledning… Kanske visst kopparvärde, nån som vet?

 26. Mamanda says:

  Annan taktik, om man har tid och råd. Fråga vad de ska ha pengarna till och ska de ha dem till kaffe, mat, en bussbiljett eller något annat rimligt, köp det åt dem istället. Har provat några gånger och antingen tackar de nej (och man undrar varför…) eller också blir de överlyckliga.

 27. Ann on ym says:

  Jag har en granne (som alltså bor i lägenhet, inte skokartong ;-) ) som varje dag plockar upp sin Iphone för att ringa taxi, för att åka upp till stan, där han ställer sig i ett gathörn och tigger! Logik?!

 28. Floatpooper says:

  De verkade inte helt kontanta med varann.

 29. David says:

  Jag går nästan aldrig med kontanter på mig. Det man hör om organiserade ligor som skickar ut folk att tigga på gatorna gör mig inte heller mer ”givmild” direkt. Det ger mig också dåligt samvete för jag vill gärna hjälpa den som verkligen behöver det. Alltså någon som behöver mat för att överleva, inte en folköl, cigarretter osv.

  För några veckor sen kom det fram en gammal kvinna och bad om pengar. Hon verkade bara kunna några ord svenska. Vi sa att vi inte har något, vilket vi inte hade, men hon insisterade och till slut höjde jag rösten och bad henne lämna oss ifred. Hon mumlade surt och gick därifrån. Några minuter senare ser jag henne sitta och röka en bit därifrån. Det är såna här erfarenheter som gör en ännu mer cynisk..

 30. Emilio says:

  Gick förbi en tiggare under en krogrunda en lördag. Killen satt med en utklipp gitarr i kartong och skrek ut falska toner. Jag och min kompis tömde all vår krogväxel ner i hans hatt! Och det var allt från enkronor till hundralappar.

 31. Olof says:

  @5.Sabiina, nej en krona brukar vara dubbelt sâ bra som 50 öre, inte 100 ggr. ;)

  Det brukar sitta resande i (varje) trappa(n) till tunnelbanan här i Bryssel, ofta med en treâring eller liknande i knät. De fâr aldrig pengar av mig, särskilt inte sen den gângen jag sâg hur en annan resande kvinna kom, tog imot ungen och bytte av henne som redan satt där. Har hört att de drogar barnen för att de ska vara lugna och tysta.. Och pengarna gâr väl till maffian som placerat ut dem där. Fy fan.

  Vill passa pâ att säga att jag inte tror att alla resande deltar i sâdant här, utan min historia handlar om enskilda individers agerande.

 32. Jakob says:

  EXAKT detta har jag själv varit med om. En tiggare kom fram till mig när jag var relativt småpackad och kände därför väldigt generös (vanligtvis irriterar jag mig på tiggare). jag började gräva i jackfickan efter pengar. vanligtvis har jag inga mynt eftersom jag alltid använder kort men jag hittade något random mynt och gav till honom. Han tog upp myntet och granskade det noga. När han insåg att det bara var en 50öring tog han kraft och kastade det mig och skrek efter mig med hat i rösten.

  Efter det har jag aldirg mer gett pengar till någon tiggare – inte ens när jag varit full.

 33. Micke says:

  @25 Olof, Om 50 öringen inte är värd mer än ett öre då den inte går att handla för längre, så är faktiskt en krona 100 gånger bättre.

 34. Mattias says:

  Tips är att kolla på tiggarens skor om man misstänker en liga/maffia osv.
  De kanske har slitna kläder och sina inplastade lappar med samma snyft historia om sjuka barn men kolla skorna.
  Oftast har de fina, hela och rena nya skor för att kunna gå långt och bekvämt.
  Inga pengar från mig i så fall.

 35. Irja says:

  Den inplastade lappen med datorskriven text och digitalt foto på tre-fem barn är ju ofta ett tecken på att personen inte svälter

 36. What says:

  Haha lite kul men bara iom att 50 inte funkar längre.

  Att samla burkar, visst skulle man kunna få ihop några hundra burkar om dagen men problemet är att det inte går att panta om man inte åker till tyskland eller danmark, finns inga slängda svenska burnar kvar nästan få är de i alal fall.

 37. Tom says:

  Beggars Banquet…

 38. Jenny says:

  Jag tycker det var snyggt spydigt, otrevligt dock av tanten att kasta tillbaka myntet på honom. Herregud, vem bryr sig om att de inte går att använda? Bara för att man tigger betyder inte det att man är fattig… Såg en man sitta och tigga i Amsterdam, senare såg jag honom pråligt upplädd i snygg kostym på en lyxbar samma kväll. Och ja, det var samma man! Vill man ha giltiga pengar får man väl för fasen skaffa sig ett jobb, åtminstone försöka. Ingen som säger att de inte försökt, men de skulle ju kunna försöka ännu mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *