Busshållsplats, Helsingborg
Två killar ~20 med matkassar i händerna står och pratar.
Kille 1: Det är ju jättebra, jag hittade jättemånga gröna potatisar.
Kille 2: Jaha, är det bra?
Kille 1: Ja, det brukar vara svårt att hitta potatisar som är så färska att de fortfarande är gröna.
Hahaha. stackars kille… Skolkade från hemkunskapen kanske?
Bra tänkt… men fel :)
Utifall någon inte fattar så har gröna potatisar utsatts för solljus och innehåller det giftiga ämnet Solanin.
Blåst.
Hahahaha, fan vad blåst!
Amen ååååååh :)
Precis flyttat hemifrån kanske? Han hade nog inte hjälpt till med maten hemma så ofta :P
Usch, den där vanan kan inte vara nyttig i längden. :S Hm… två killar, runt 20 i Helsingborg. Jag kanske känner dem.
Och när han får magknip kommer han att tänka ”Faan, de var inte färska ändå”…
haha! ja, vissa går igång på flugsvamp andra grön potatis. man kanske får ett skönt rus iof .. hm .. jakten på den gröna potatisen har börjat!
Erik, jag trodde att det var klorofyll men jag har väl fel..
Tomas: ja du har väldigt fel om du tror att gröna potatisar innehåller klorofyll. Fler som missat hemkunskapen kanske? Och biologin då.
Dum får lida
”Solanine poisoning is primarily displayed by gastrointestinal and neurological disorders. Symptoms include nausea, diarrhea, vomiting, stomach cramps, burning of the throat, heart arrhythmia, headache and dizziness. Hallucinations, loss of sensation, and paralysis, fever, jaundice, dilated pupils and hypothermia have been reported in more severe cases.
In large quantities, solanine poisoning can cause death. One study suggests that doses of 2 to 5 mg per kilogram of body weight can cause toxic symptoms, and doses of 3 to 6 mg per kilogram of body weight can be fatal.”
men hur farligt är det gröna egentligen?
jag har kompisar som vägrar äta chips som har lite grönt i kanten. men när potatisen är friterad borde väl allt farligt (förutom fettet och akrylamid) ha försvunnit?
Futt: Både Erik och Tomas har rätt!
När potatis utsätts för solljus bildas det giftiga ämnet solanin OCH det gröna ämnet klorofyll. Därför räcker det inte att skära bort det gröna (klorofyllet) på potatisen för att få bort det giftiga (solaninet).
Men vadå ”missat hemkunskapen”…
Jag fick minsann aldrig lära mig sådant där, vi bakade bara scones.. och diskade.
Tur att man snappade upp allt det där på annat håll =)
För första gången känne jag mig (som 20-åring och sämsta kock ivärlden) väldigt upplyst! Jag kanske inte hade hade fått för mig att äta grön potatis, men nu vet jag i alla fall varför man inte skall göra det! =)
Som sagts och det skadar inte att upprepa.
Solljus på potatis sätter igång en process som skapar klorofyll där den blivit belyst och solanin i hela potatisen. Det går inte utifrån mängden grönt säga hur mycket solanin det finns i en potatis, det enda man vet är att den blivit utsatt för solljus och troligen har bildat solanin.
Dvs ät INTE en grön potatis. Okej, du dör inte av en grön potatis normalt sett men det är definitivt inte nyttigt. Och tro inte heller att du mår bra av det om du intager det på annat sätt.
hah men guug kul men hemsk .. har han alltid ätit gröna potatisar!? det e juh inte bra för en!!!
Varför hamnar sånt här på Plus egentligen? Jag hade fått för mig att Plus är typ lite snuskigare tjuvlyssningar =p men det kanske är de lite bättre .. eller?
Men stackars kille. Det är ju inte roligt, bara tragiskt. Någon borde verkligen upplysa honom om saken …
//JJ
Men jag har aldrig lagat mat och jag fattar ändå att gröna potatisar är inte bra!
En annan passande rubrik vore: ”Så kan jag själv lägga dem i solljuset för att mogna” :D
En del tjuvlyssningar är förövrigt väldigt allmänbildande, jag visste inte heller att de var giftiga bara att man inte ska hamstra dem.
Precis flyttat hemifrån känns det som.. =)
Många var de saker man fick lära sig den hårda vägen då för man trodde att man hade koll men potatisen kunde jag iafl..
Ok…att man inte ska äta grön potatis har framkommit bra men det där att inte äta gul snö är ju fel….det kan ju vara öl
PhakE: Din rubrik var LYSANDE!
Haha! Smart kille. :) Kul rubrik. ^^
Potatis tillhör ju som bekant samma växtfamilj som Belladonnan (Artropa Belladonna). Alltså innehåller potatis samma sorts gifter som belladonnan, som är dödligt giftig. Dessa gifter utvecklas i potatisen när den utsätts för solljus, så killen kommer nog få en kul resa till magpumpningen…
Mjau;
Vi måste haft samma lärare du! Är det nåt jag borde kunna så är det att diska.. om jag nu hade haft lite högre besöksfrekvens på lektionerna dvs. :)
SnuttJulle;
Haha.. dagens sanning det!!
Hahaha. vad söt :)
haha det måste vara den dummaste killen på den här planeten!
Jag får väl vara den första som slänger ut tanken att killen kanske skämtar? Varför skulle han ta upp en sån sak annars, dom hade ju vart å handlat tillsammans. Men grym tjuvlyssning ändå.
Man skall inte äta gul snö. Det kan vara billig lager.
//JJ
JJ, det var dagens citat. Den ska jag använda ;-P
För övrigt måste killen ha skolkat på alla hemkunskapslektioner i hela grundskolan. Gröna potatisar var väl ungefär det enda som det faktiskt var okej att inte anse ätbart.
Sov han på hemkunskapen i ksolan eller??!
Stackars pojk. Hans föräldrar kan inte ha lärt honom något
Hahaha åh stackarn :P
Måste smaka gott ^^
Näe, hoppas han skojjade, om inte stackars kille…..
stackars flickvän!!!!!!!!!
Korkad. Och smått förgiftad… hehe.
Haha! Roligt. Det är inte lätt.. Men grönt är fint!
Hahaha. Såå härligt med sånna urbota blåsta kommentarer
Ursäkta men….HAHAHAHAHAHA.
Men herregud, har ni ingen humor? De skämtade, båda två. Precis sån humor jag och de flesta jag känner har.
Så himla gulligt!
och de som är typ hur cancerframkallande som helst hahah
Och kassapersonalen ifrågasatte inte hans köp?!
Mycket inkompetent. Undra vilken kedja det va..