”Eller förresten, tåget verkar nog redan ha gått i ditt fall!”

Burgårdens gymnasium, Göteborg

En tjej ~17 begär att få hjälp av läraren~50 under en mattelektion.
Läraren: Hur långt har du hunnit efter en timme, om du kör 100 kilometer per timme?
Tjejen: Eh…
Läraren: Lyssna noga nu… Om du kör 80 kilometer per timme, hur lång har du hunnit efter EN timme?
Tjejen: Asså jag vet inte!
Alla i klassen börjar skratta.

Cred: ITF

131 thoughts on “”Eller förresten, tåget verkar nog redan ha gått i ditt fall!”

 1. Blärp says:

  #89: Det borgar ju för intressanta klassfester ;)

 2. Blärp says:

  Oj, missade visst en grej.

  #92: Att säga att man inte har användning av matte är ju tämligen korkat. Visst, man finner nog få användningsområden för linjära algebra i vardagslivet, men kan man inte hantera grundläggande matematik (som i tjuvlyssningen ovan, om vi antar att tjejen inte hade hjärnsläpp, utan faktiskt inte ser sambandet) kan man få problem i många situationer i vardagen.

 3. jurg says:

  98: eller om man t ex har handlat 25 kg varor för 95,40 kr per hekto (borträknat mjölet som kostar en tia), och sen ska använda dig av ett gäng måsar som ska bära hem 1,2 kassar var med exakt två varor av varje slag i varje kasse. Dessutom blåser det ju såklart, vilket måsarna måste kompensera för genom att luta sig 3 grader åt höger. och tänk på att man inte bara kan plussa ihop procenten sådär.

 4. Anonymous says:

  Håller med Pidde (#9).
  #4 Det är svårt att avgöra skillnaden på massan för de nämnda materialen om du inte anger storhet. Endast prefix duger inte långt även om det säkert är allmänt accepterat att säga kilo när man menar kilogram.
  Tjillevippen på er alla!

 5. Ergilwen says:

  Påminner mig om min klasskamrat som kom med frågor som ”Växer räkor på träd?” och ”Finns det skogar i Tyskland?” på våra lektioner. Och han var seriös.

 6. Isabelle says:

  Jag gick natur på gymnasiet, läste till matte E utan problem. Och jag vet att jag säkerligen många gånger när jag var 17-18 år satt och inte fattade de enklaste saker. Ibland låser det sig bara, och då går det inte, hur enkelt det än är att fem minuter senare se att jaha ja, man kommer naturligtvist 80 km på en timme.

  tycker inte att nån ska dra några slutsatser alls om den här tjejens eventuella höga eller låga IQ.

 7. Felicia says:

  Alltså. Jag vet att man inte ”ska” döma människor utefter sådana här saker och definitivt inte skratta åt dem, men snälla… Jag kan inte förstå alla som säger att man inte tänker på att km/h betyder hur många kilometer man färdas i timmen. Råder det ett konstant härnsläpp eller vad är grejen?

  Fine, jag kanske är elak alternativt politiskt inkorrekt, men jag tyckte att det här var skitkul. Sue me.

 8. Tobbe says:

  #85, riktigt kul, garvade mer åt det än någon tjuvlyssning jag kan minnas. Sedan kan jag mycket väl förstå att allt blockeras i huvudet och att man inte kan svara på den enklaste fråga om man är nervös inför klassen och läraren, är helt säker på att det inte handlar så mycket om IQ i detta fall (vilket många redan sagt). #104, jag ska definitivt börja köra med de uttrycken!

 9. Anne says:

  Precis samma som med alla vuxna. Säger jag att glasögonen är färdiga om 10 arbetsdagar så ser dom inte att det inte betyder just 10 dagar det kan t.o.m bli 14 dagar. Dom hör inte arbetsdagar, precis som den här tjejen inte hör ” i timmen”

 10. Anna says:

  Hehe, sånt händer på universitetet också.

  ”Men hur fick du det till fyra?” frågade en student
  ”Tja, två plus två är fyra…” svarade läraren, varpå studenten utbrister ”Aha!”.

 11. Arthur says:

  Burgården – skolan för framtida fotbollstränare som skriker ”öööö… lasson! passa bollen!” och annat belevat. Även skolan där man måste gå runt och vara rädd för invandrargrupper som kan hoppa på en utan anledning. Jag vet av erfarenhet.

 12. ankakanka says:

  krokimodell
  Eller så vet man av erfarenhet hur långtid det tar.

 13. karo says:

  Håller med pidde och 08 & co. Tjejen får hjärnsläpp och hon lyssnar inte på enhetsbegreppet alls, det kunde lika gärna ha varit jag, och jag hade MVG i matte…!
  Men kul var det, hoppas hon har självdistans så hon själv kan skratta åt det! :-D

 14. bowlingjocke says:

  Stackare. Ibland så blir det blackout.

 15. fanny says:

  Att frågan ens finns med som uppgift för 17-åringar är ju pinsamt.

 16. blackline says:

  Kul… För en person som inte har dyskalkyli :p

 17. Malin says:

  Hahaha! min skola…

 18. Bene says:

  Ibland kan man bli förvirrad bara för att frågan är så enkel när man förväntar sig att den ska vara svårare. Nu skulle jag klara den men ändå.

 19. Rille says:

  Jag kopplade inte direkt heller.. jag tänkte 10 mil, vilket iofs är rätt. :)

 20. Krokimodell says:

  Ankakanka
  Jo, det kan man om man har åkt den sträckan förut, men någon gång åker man den för första gången, och man kanske vill vara i tid redan första gången. Och det där med stället där man ska vara 19.00 var bara ett exempel. Man kan behöva veta hur mycket mat man ska handla för en fest, eller ska veta hur mycket av ingredienserna i ett recept man ska ta, om man ska göra en tredubbel sats, eller hur mycket färg man ska köpa för att måla huset, eller hur mycket heltäckningsmatta man behöver köpa, eller hur mycket av något man har råda att köpa. Och nu pratar jag bara om vardagsmattematik. Sedan har vi i yrkeslivet också. Nicke säger att man behöver det om man är ekonom. Man behöver det också om man är kassörska (Ja, jag vet att man har kassaapparat, men man måste ändå veta hur man ska räkna ut det.) eller om man är sjuksköterska så ska man veta hur mycket medicin man ska ge patienten. Ägaren till en butik måste kunna ha koll på sina räkenskaper. Och det här är bara några exempel.

 21. Robban says:

  Inte alls roligt, tycker riktigt synd om den tjejen! Hoppas hon repade sig bra.. =/

 22. Tintin says:

  Det hade kunnat vara jag.
  Ibland fattar man faktiskt inte. Om man kör 100 km på en timme, och dom sen frågar hur långt man har kört efter en timme, tas det automatiskt som en kuggfråga. Iaf gör jag det^^

 23. Armon (jurg-fan) says:

  #100: Haha, det kan ju tänkas. Synd att vi aldrig hade några.

 24. Cecilia says:

  Haha, kul men samtidigt dåligt av läraren att håna eleven sådär.

 25. Jejjjjsica says:

  Ja asså det är ju inte henne det är fel på. Hon kanske bara blev nervös för att hela klassen förmodligen lyssnade eftersom allabörjade skratta. jag har samma problem. dock kul att hon tog det med en klackspark. hjärnsläpp

 26. Kent says:

  Bäst Svinto

 27. Sara says:

  inlägg 110 Arthur,
  just av den anledningen tröttnade jag på burgården..
  men jag slutade för att föda barn.. ;D

 28. fiskemma says:

  Men haha, lägg ner x)
  Hjärnsläpp kan sånt kallas x)
  och ni som tycker att uppgiften var löjligt enkel på gymnasienivå: Hur kan ni vet aatt det var hela uppgiften? kan ju ha varit en del av uppgiften x)
  /Mattesnille&fjortis

 29. Mattias Ö says:

  Rubriken var fenomenalt rolig :D

 30. Jag? says:

  Prinsessan; Ja han borde ju VERKLIGEN tillrättavisat klassen. Princessan, mhm jag i ett nötskal..? Nej. Klart man skrattar. Jag var IRONISK. Mobbing är något annat. Men jag skulle svarat likadant såklart. Och skrattat.

 31. André says:

  håller med Pidde…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *