Hon tog problemen med en klackspark

Nära Filbytertorget, Linköping

En kille med insamlingsbössa går fram till en tjej ~20.
Killen: Hej, skulle du vilja bidra och hjälpa barnen i Afrika?
Tjejen: Nej tyvärr, jag har inte råd. Jag har precis köpt nya skor, och tro mig, de var dyra.

Cred: Malin

0 thoughts on “Hon tog problemen med en klackspark

 1. hurf says:

  ”Men du kanske kan langa hit bössan din? Jag känner ett behov av en riktigt dyr väska efter ditt oförskämda påhopp”

 2. Kalle says:

  hahaha..förlåt, men vilken skön replik !

 3. Jonas says:

  Meh, jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Och det finns ingen smiley med den känslan. Typiskt.

 4. Vänsterhäntas Dag says:

  Ta av dig skorna, ta av dig skorna lalalala.

 5. hurf says:

  Annars kan man ju krasst konstatera att hon faktiskt gör exakt vad hon vill för sina egna pengar. Hon kan ju faktiskt ha jobbat flera år för att ha råd med dessa kängor, och då kommer hennes kommentar i helt ny dager. Jag undrar hur Folke reagerade på den.

 6. tobys.se - En släng av ADHD och hjärnsläpp says:

  Haha, jag kan inte låta bli att skratta åt detta.

  Men som jag alltid säger tycker jag Sverige ska vara så JÄVLA duktiga på att hjälpa andra men inte oss själva?

  Jag unnar henne skorna, helt klart.

 7. Emeric says:

  ♪♫♪Ta av dig skooornaaa! Ta av dig skooornaaa!♪♫♪

 8. Elias Kohage says:

  Äh, det är bara att hänvisa till statsbudgeten. ”Internationellt bistånd” är inte en alltför liten post…

 9. bagarn says:

  Dom var säkert tillverkade av nåt barn i tredje världen, så hon hade redan gett sitt bidrag.

 10. John Eriksson says:

  Hahaha, helt rätt! :D

  Generellt, om man ska dra igång den debatten, tror jag inte bistånd i pengar till människor i nöd gör speciellt mycket nytta. Det är ett gigantiskt svart hål som kan svälja precis hur mycket pengar som helst. De dom behöver hjälp med är att kunna stå på egna fötter.

  En gammal vän till mig som nu tyvärr har gått i pension visade detta i helt annan syn – han tog gamla datorer från Sverige i början av 2000-talet, gjorde ordning dom och skeppade ner till Kenya. När datorerna var där åkte han själv ner för att utbilda de som skulle använda dom.

  En av mottagarna var ett sjukhus i en stad av mindre mått. Med hans datorer och utbildning kunde sjukhuset datorisera sin ekonomi. Tack vare korrekt överblickbar bokföring försvann svinnet, och sjukhuset hade råd _med sina egna pengar_ att efter två år köpa sin första röntgenmaskin. Efter ytterligare några år kunde de komplettera med mer utrustning.

  Jag tycker detta visar mycket tydligt att det sjukhuset inte behövde var en röntgenmaskin köpt för bistånds-pengar. Det dom behövde var att kunna få ordning på ekonomin för att bli självförsörjande.

  Kostar betydligt mindre pengar, gör så oerhört mycket mer nytta.

 11. Wildheart says:

  Jag har precis köpt ny skjorta.
  Den kostade skjortan.

 12. Sanslös says:

  Bistånd kommer att försvinna som John Eriksson nämner. Fint initiativ din vän tog. Hjälp till självhjälp är kickass.

  Faktum är att tredje världen hålls fattig pga stora skulder till västländer de inte kan betala igen. Det spelar ingen roll hur många faddergalor och skit det hålls här, så länge de länderna har skulder kommer de alltid vara fattiga och utnyttjade.

 13. Fabbe says:

  Hjälp till självhjälp är det enda gångbara. Pumpa iväg biståndspengar löser allt allt för lite

 14. Malin says:

  Skulle det komma någon med en insamlingsbössa och fråga om jag ville skänka en liten summa där och då skulle jag nog kunna göra det om jag hade pengar på mig. Det är värre, tycker jag, med dem som vill att man ska stödja deras välgörenhetsorganisationer med en viss summa i månaden. Dem har jag lärt mig att undvika. Visst går pengarna till något bra, men om jag t.ex. inte har en fast inkomst (utan för tillfället lever på sparade pengar eller har ett timvikariat där jag aldrig vet i förväg hur många timmars arbete jag kan få den här månaden), så tycker jag att det vore dumt att skaffa mig fasta utgifter när jag inte vet om jag kommer att kunna finansiera dem eller ej. Men dessa pengaindrivare godtar liksom inga sådana argument…

 15. Anders P. says:

  Filbytertorget?! Menar han torget med Folke Filbyter-statyn så heter det Stora torget.

 16. Jonas says:

  @ Anders P. De kanske menade fildelningstorget? Det skulle förklara snålheten.

 17. Floatpooper says:

  Där gick allt insamlaren på pumpsen…

 18. hannah says:

  hahaha, jag diggar henne den där tjejen^^

 19. Retro says:

  Äsch, i Sverige har vi ca 75% skatt (24% arbetsgivaravgift, 31-56% inkomstskatt, 25% moms) — bidrag till bättre behövande ingår i den summan. Den lilla fickpeng folk får över kan de väl behålla — och INTE känna något dåligt samvete över!

 20. Kelle K says:

  Ja, betalar man 13.000 kr i skatt varje månad så borde det räcka till nånting.

 21. Joakim says:

  Mer än 1 miljard människor svälter just nu. Tänk dig att du är en av dem, och att en person långt borta har möjlighet att rädda ditt och din familjs liv, men istället väljer att köpa ett par skor till. Hur skulle det kännas? Försök vara ärlig mot dig själv när du svarar, tack.

 22. Sonya says:

  Hur vet du att pengarna kommer fram då?? Haru åkt dit å kollat eller?

 23. Klara says:

  Hur svårt är det (även med de ”enorma” bistånden som experterna här verkar tro att vi ger) att skänka några kronor då och då?

 24. Lotta says:

  Åh, vad kul med fina dyra skor :D

 25. Mathias says:

  Klockrent! ”My cash, my rules” – det blir inte mycket enklare än så.

  Känner man för att ge pengar så gör man det, känner man inte för det, ja då gör man det inte.
  Själv tokvägrar jag flera organisationer, bland annat Svenska Afghankommittén, just för att jag sett deras ”hjälp” på plats.

 26. Erik says:

  Frågan är ju hur mycket insamlingsnissen skänkt själv, förmodligen ingenting utan han jobbar på provision och springer runt och antastear folk och ger de dåligt samvete, inte bättre än telefonförsäljare, vill man skänka pengar är det stort och välbehövt om man inte kan eller vill skall de inte antasta folk.

 27. Kelle K says:

  http://www.sweden.gov.se/content/1/c6/11/16/79/a13715d5.pdf
  ”Regeringen föreslår att biståndsramen för 2009 uppgår till 33,9 miljarder kronor, vilket motsvarar en procent av beräknad bruttonationalinkomst (BNI).”

 28. Dhaiwon says:

  #21
  Det hade nog vart för jävligt. Hindrar inte mig från att tycka man borde bojkotta välgörenhetsorganisationer. Varför?

  Bättre dö av svält snart, än att leva på absolut minimum i flera år. Dvs låt evolutions-teorin gälla i viss mån så kanske problemet självläker.
  (Och ja jag är medveten om hur cynisk/hemsk den tankegången är, hindrar inte att det antagligen vore det mest effektiva sättet att minska den totala mängden mänskligt lidande)

 29. Kelle K says:

  Låter kanske cynisk i mina inlägg, men jag skänker faktiskt pengar till svenska behövande, till exempel Riksföreningen Aktiva Synskadade, som hjälper svenska synskadade barn över hela landet – helt utan bidrag från skattemedel. Allt u-landsbiståndshjälp låter jag gå genom regeringen.

 30. Em says:

  #25 Erik Går man runt med insamlingbössa är man med största sannolikhet en frivillig som gör det utan att få betalt. Det är oftast de som värvar månadsgivare som har det som jobb. Dessutom gör man det enklare för folk som faktiskt vill skänka lite pengar, men inte orkar anstränga sig så mycket. att sticka ner handen i fickan och ta upp ngr akronor är inte speciellt svårt. Och vill man inte är det bara att säga nej.

 31. J.B says:

  Han tog av sig sin kavaj, sparka av sig båda skorna och så spotta han ut snuset, sa: – Min sköna får jag lov?
  – Ne, jag har köpt nya skor.

 32. Andreas 2 says:

  Rätt mentalitet! Låt afrikanska barnen arbeta med att göra damskor som man sedan betalar för. Hederlig inkomst, istället för biståndspengar.

  Fastän vi alla vet ju att barnarbetare inte har någon känsla för kvalitet.

 33. Värvare says:

  Månadsgivare (autogiro) minskar administrationskostnaderna (relativt spontangivande) så att fler kan få hjälp. Dessutom blir det lättare att planera verksamheten med jämna inkomster.

  Visst är det bra att få ner kostnaderna för administration? Visst är det bra att underlätta planerandet av verksamheten?

  Förvisso, en del har det verkligen så knapert, att de måste vända på varje krona och inte kan unna sig något utöver det absolut nödvändigaste.

  För många är det dock inte så.

  Och, det är inga stora belopp det handlar om. Jämför ett belopp på t.ex. 50 kr med vad en biobiljett kostar. Eller några dagstidningar. Eller en dagens lunch.
  Med andra ord en mycket liten uppoffring.
  Sätt sedan det i relation till vilken nytta pengarna kan göra!

  Vad gäller provision, använder sig många organisationer inte av det.
  Vidare är det väl bättre att dessa personer förtjänar sitt levebröd på något som gör så stor nytta, än att de parasiterar på a-kassa/f-kassa?

 34. Mats A says:

  ”Well these boots are made for walking. And that’s just what they’ll do. One of these days these boots are gonna walk all over you …” :-)

 35. Världens bästa Nina says:

  Det värsta med att bo i Sverige är att man alltid ska få skuldkänslor för att man bor i just Sverige. Jag är fan inte otacksam för att jag bor här. Jag är glad att jag bor i ett i-land.

 36. Alex says:

  If you give a man a fish, you’ll feed him for a day. Teach a man to fish, then you’ll feed him for a lifetime! =D

 37. Henrik C says:

  Jag förstod inte de knasiga med detta inlägg. Och ni som tycker att hon inte skulle köpt de dyra skorna är lite trångsynta.

 38. June says:

  Alltså, jag är kluven. Å ena sidan är det ju en otroligt rolig replik. Samtidigt är hon en jävla idiot. Har inte läst alla kommentarer, men SJÄLVKLART har hon gjort rätt i att köpa skorna. Det finns ingenting som säger att hon inte borde ha köpt dem. Men har man köpt ett par jättedyra skor så borde man faktiskt kunna lägga en tia i en insamlingsbössa. Fattigheten är ju självförvållad, då borde hon kunna leva med att vara ännu liiiite fattigare. Men samtidigt, skönt sagt!

 39. Matilda says:

  @15 Anders P.
  Ptja, Stora Torget brukar ju visserligen även kallas för Filbytertorget eller bara Filbyter om man så vill, så jag förstår inte vad som är fel med det?

  Det som är fel är när människor börjar kalla Gränden för LEO…

 40. Jimmy says:

  Tjejen är en hjälte! Så bara för att nån kommer och vill att du ska skänka pengar så måste man det. Glöm det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *