16 thoughts on “Hon var fel ute men på helt rätt linje

 1. Andreas says:

  Tjejen har en poäng. Stalin skickade folk på läger för att de skulle umgås tillsammans. De flesta hade så kul att de aldrig återvände.

 2. litekorkad says:

  … och är man riktigt duktig i Kina får man ett Maosoleum

 3. Peter says:

  Inte särskilt fel ute egentligen. Socialism är ju ett klasslöst samhälle som fungerar enligt devisen ”av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov”, där man inte arbetar för arbetandets skull. Men visst, även ett bättre samhälle än dagens kan ju såklart även ha stunder där en har tråkigt men en lär ju iaf må bättre som standard.

 4. Laban says:

  Peter: du verkar inte behöva socialism.. men en hel jättedos av realism!

 5. Gurre says:

  På vilket sätt var hon fel ute? Som det är nu så kan man inte umgås på allmän plats utan att förväntas spendera pengar. I ett klasslöst samhälle skulle det dock vara självklart att man får dricka kaffe utan att betala hutlösa summor (för att kaffet skulle vara gratis, såklart).

 6. Peter says:

  @Laban: Lol. Som om det kapitalistiska samhället förankrades i realism när ens biologiska dygn styckas upp för att man ska arbeta ihop vinst till någon ägare… Men visst, nog är det realistiskt med sjukvård, skola, äldreomsorg som betalas gemensamt? Eller tror du offentlig sektor är någon slags socialistisk fantasi bara?

  Äh, en del är bara för rädda för att förändra samhället till det bättre. Det är inte direkt sådana människors förtjänst att strejk inte kan lösas med att skjuta arbetare längre eller att det finns några former av skyddsnät, rättigheter för arbetare etc. ”Realism” gav skotten i Ådalen, klasskamp gav skola även för fattiga. Take your pick.

 7. Kim H says:

  Peter, folk är oroliga att de skall behöva klara sig själva och ta ansvar för sina egna handlingar. De behöver en person som säger vad de skall göra. Det är därför dagens samhälle fungerar.

  Sedan vet de att socialismen är förknippad med diktatorer. Detta är väl på grund av att ”absolut power corrupts absolutely” och de måste ha en ledare.

  Jag tror det enda som skulle fungera är anarkistisk kommunism, men det lär folk inte vilja prova på, att var och en sköter sig själv. Tänk att du då måste jobba för allt du vill ha och bara får så mycket som du ger, hemska tanke, då kand u itne längre skylla pÅ någon annan eller klaga…

 8. Kelle K says:

  ”Den upplyste despoten” tycker jag är bäst. Demokrati och folkomröstningar funkar inte om det finns fler korkade än smarta.

 9. litekorkad says:

  … men Peter .. jag har lösningen! Socialdemokraterna kan byta ut Stefan Löven mot Kim Jong Un, då får dom ju både ledarskap och föryngring, plus inte att förakta en ledare som folket älskar……

 10. Amish! says:

  tja.. hon åkte på den röda linjen.. får väl anta att det blev lite mer socialistiskt i slutändan

 11. Wildheart says:

  …Red line district

 12. Bosse says:

  Det här gav bara upphov till en märklig politisk diskussion. Varken Sovjet, Kina eller Nordkorea har någonsin haft någon socialism, men det är det väl ingen av de som yttrat sig som förstår.

 13. Mikael says:

  Asså kom igen killar. Kapitalismen var ju en fin (not!) i teorin men den funkar ju uppenbarligen inte i praktiken, det kan ju alla som har ögon i skallen se. Det gäller väl att förstå att det projektet inte var en bra idé, överge det och styra upp med lite socialism

  1. Ilja says:

   Detta ja tusen gånger om <3

 14. Kålle says:

  Bosse: Precis, det som beskrivs är kommunism av den grövre sorten. Socialism är en helt annan sak.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *