Ingenting kan mäta sig med livets hårda skola

Akutmottagningen, Växjö

Ortopedsjuksköterska sitter och pratar med en sjuksköterskeelev som uppenbarligen gör sin praktik på ortopedakuten.
Ortopedsjuksköterska: Hoppas att vi får in någon med djupa sår i handen eller armen idag då, så du får se hur vi gör med det.
Sjuksköterskeelev: Men, så kan man väl inte säga?
Ortopedsjuksköterska: Ja, men i foten eller benet i alla fall…

Cred: Hon som satt i gipsrummet bredvid

0 thoughts on “Ingenting kan mäta sig med livets hårda skola

 1. emma says:

  hon va ärlig, det är bra. finns inget värre än läkare som inte kan vara ärliga.

 2. Josefin says:

  Sp där håller dom ju jämt på i Grey’s anatomy.
  Peanuts.

 3. hallie says:

  Precis som en del repliker i ”greys anatomy”. Fast där är det eleverna som önskar att det kommer in konstiga och allvarlig fall..

 4. Tangerine says:

  Ja, men va fan… Det kommer ju in såna fall ibland och det är väl lika bra att lära sig det när man utbildas än när man står där som färdig läkare och aldrig har sett det på riktigt :)

 5. sjuksköterskestudent says:

  Det är ju så! Själv har jag praktik på ambulansen just nu och hoppas på att få va me om trafikolycka och hjärtstopp, låter helt sjukt egentligen..

 6. Emma says:

  Haha!!! Det är ju precis så det är när man har student. Man hoppas att det ska bli nåt intressant att se.
  Sjuksköterskestudent: Min handledare på ambulansen berättade att en student han haft önskade att det skulle bli en trafikolycka med något ”ordentligt” (har själv varit på massor där de knappt är skadade och går omkring på vägen, skittrist) och precis innan hon skulle sluta sista passet fick de ett larm. Två pers på motorcykel som krockat. Kan säga lite fint att några ytterst viktiga kroppsdelar inte riktigt satt kvar där de skulle längre… Och ambulansen fick för ovanlighetens skull frakta kropparna… Men jag förstår din önskan!

 7. Emma says:

  Förresten, varför snackar folk bara om läkare? Kunde inte se att det fanns en enda läkare med i den här historien. Syrror jobbar dubbelt så hårt som läkare för 30% av lönen!

 8. Anna says:

  Haha, men det är ju så! Jag tyckte inte det var fel sagt >

 9. tidningsbudet says:

  påminner skrämmande mycket om den gången jag åkte in till vårdcentralen för att sy ett djupt hack i handen och killen som sydde med ett stort leende påpekade att det var första gången han fick sy någon ’på riktigt’. inte precis vad man vill höra, faktiskt…

 10. Mattajaz says:

  Men! skulle skriva två ord och så lyckas man stava fel!

  True true!

 11. Maria says:

  Hahah, snygg kommentar :P

 12. blabla says:

  A) Läkare är 300% så smarta som syrror till 200% av lönen, rättvist?
  B) Om nån kommer in med djupa skärsår så har det ju redan hänt, alltså kan man ”hoppas” att nån gör det i utbildningsyfte. Det är ju inte på grund av att man hoppades det.

  Är ni kristna eller tror ni bara på gud?

 13. Abstract says:

  Ja, det låter ju ganska brutalt..

 14. Grubbo says:

  Sjuksyrror jobbar kanske hälften så hårt som en läkare (fråga vilken syrra som helst). De tjänar ungefär som en nyutexaminerad läkare och jobar aldrig obetald övertid.
  Syrror gör ett fantastiskt jobb, och borde tjäna mer. Men läkarna borde tjäna ännu mera.

 15. JonasN says:

  Jag kan förstå vad hon menar i tjuvlyssningen. Hon vill ju självklart inte i sig att någon ska bli skadad. Men hon hoppas på lite spänning och lite utmaningar. Jag hade också gjort det, villket jobb det än är. Och nu råkade det va så att någon måste bli skadad för att hon ska kunna göra något spännande som är jobbrelaterat.

 16. Brittsten says:

  Sjuksyrror som är så enormt fantastiska? ja verkligen….det är kanske därför dem ställer en korrekt preliminär diagnos i så enormt många fall som 55%? Jag har ungefär lika stor chans som en sjuksyrra att gissa rätt. Sluta gaffla om att ni ska ha mer betalt, ni borde ha mindre betalt! Eller rättare sagt, ert yrke borde inte finnas, det borde införas ett nytt yrke ”vaktmästare/sjukdomsgissare”….

 17. wonderwall says:

  det är ett stort skämt att läkare tjänar så mycket som dom gör i sverige. och man vägrar låta fler utbildas (därför det finns så få utbildningsplatser så att det blir närmast omöjligt att komma in) för att lönerna ska hållas uppe. skandal.

 18. elli says:

  Brittsten låter lite bitter.

 19. Olle says:

  Brittsten, matte är inte din starka sida eller hur? Eller finns det bara två sjukdomar/skador?

 20. Snart sjuksköterska says:

  #18: Det kanske beror på att det inte är vårt yrke att ställa diagnos. Hade det varit det hade det nog ingått i utbildningen.

  Jag känner igen mig lite i tjuvlyssningen. Hade praktik på LAH (=Lasarettsansluten hemsjukvård – vård i hemmet av patienter i livets slutskede) för ett tag sen. Jag ville gärna vara med vid omhändertagandet av en avliden (för att veta vad man ska göra den dag man själv står där och har ansvaret), men man kan ju inte gärna gå och önska att någon ska dö.

 21. Jenny says:

  STUDENT! Det heter sjuksköterskestudent! Högskoleutbildning, någon?? Vi är väl inte kvar på 50-talet heller?! Bah!

 22. Martin says:

  Jag tycker att det är uppenbart att det har förts fram alldeles för få synpunkter på de olika vårdpersonalkategoriernas inbördes relativa arbetainsatser, kompetens och lön, så jag säger detta:

  Sjuksköterskor överlag är minst lika kompetenta, minst lika hårt arbetande, minst lika oumbärliga i sin yrkesroll och den huvudsakliga anledningen till att sjukvård fungerar. Läkare skulle inte ha en chans att bedriva vård utan dem. Och då har vi inte ens börjat prata om undersköterskorna. Jag skulle definitivt skriva under på mer löneutjämning mellan yrkena.

  hälsningar / läkarstudenten

 23. SU says:

  #18: Lagom bittert i det inlägget va? Ta en pepparkaka, som man säger. Förstår för övrigt hur sjuksköterskorna tänker, även om det låter sjukt brutalt. :D Hehe go girls!

 24. Grubbo says:

  A lägg av martin!
  Med hjälp av medarbetare kan en läkares tid användas effektivare. Sjuksköterskor kan lösa praktiska ärenden vad gäller kontakt med kommunala hjälpinsatser med mera – den reella betydelsen av ”omvårdnad” vilket är det de lär sig under utbildningen. De det helst vill lära sig – att ta hand om exempelvis sårskador som både handledare och student önskar sig i tjuvlyssningen – vet de s.k. vårdlärarna inte ett jutta om! Studenterna ska istället lära sig ”hermeneutisk forskning” och flummiga teorier som inte har någonting med praktisk sjukvård att göra. Allt det behöver lära sig får de numera i regel enbart under praktikerna eller i värsta fall först när de börjar jobba.
  Inse fakta – alla vårdyrken syftar till samma sak – patienternas bästa. Ericsson skulle sparka alla som hävdade att de som var exempelvis systemvetare skulle arbeta mot ett helt annt mål än civilingenjörer.

 25. kicki says:

  Sjuksköterska – ha tålamod ni studerande, det kommer, man kan inte ha varit med om allt innan, det gäller att ha beredskap, hajar ni – BEREDSKAP!

 26. jessica says:

  wonderwall: Läkare i sverige har väl ändå inte så höga löner internationellt sett? Då skulle väl inte så många läkare utbildade i sverige söka sig utomlands?

 27. Estrella says:

  mer sjukvårdspersonal på alla håll och mer lön åt alla kategorier.
  som systemet är inom sjukvården är idag funkar det inte.

 28. Emma says:

  Ni som påstår att läkare jobbar hårdare än syrror har inte varit på mitt jobb! Oftast hittar man läkaren på läkarexpeditionen eller på deras rum, medan man inte hittar oss andra nånstans för vi springer som skållade råttor överallt. Sen att de har större ansvar är en helt annan grej. Dessutom har mina fingrar tagit slut för länge sen i mitt försök att räkna de gånger jag fått dumma frågor av läkare och behövt hjälpa dem att skriva läkemedelsordinationer. Så att de pluggat mer än dubbelt så länge som mej börjar jag tvivla på ibland. Dessutom hade en läkare inte klarat sig länge utan syrrorna. Finns inga (eller i alla fall ytterst få) läkare som tar prover, ger mediciner, sätter nålar etc etc… Ni som gnäller över sjukvården är mycket välkomna att utföra egenvård!

 29. hmmm.. says:

  Som när man hoppas få vara med på en begravning i kyrkan (som praktikant) för att se hur det går till…

 30. ichtys says:

  Känner igen det där. Är själv syrra på akutmottagning och min fru brukar fråga mig när jag kommer hem om det hände nåt kul på jobbet, varpå jag svarar, ”Ja, jag tyckte det var kul…”

 31. P.Bertil says:

  Ärligt talat, det är tämligen korkat att ställa den ena yrkesgruppen mot den andra, de har helt olika arbetsuppgifter och ansvarsområden. Läkarkåren sysslar med sin specialitet, medicin, och sjuksköterskorna med sin, omvårdnad. Dessa två specialiteter är, som tidigare nämnts, precis lika viktiga för att vården ska fungera. Det är lika lite sjuksköterskornas uppgift att ställa diagnos som läkarnas att utföra komplicerade vårdåtgärder. Och just av den anledningen är det märkligt att alltid läsa i tidningen om att ”läkarna lyckades återuppliva patienten” när det i många lägen inte ens finns en läkare i samma socken. Men visst, låt oss för allt i världen behålla den gamla hierarkiska landstingsstrukturen, det är väl lättast så….

  Och vad gäller tjuvlyssningen – rätt kul, i synnerhet som sjuksköterskan kände ett styng av dåligt samvete och faktiskt graderade ner sin önskan något.

 32. Mmm says:

  Nr. 16 Gruppo>> Håller med dig helt och hållet!!

 33. N says:

  Alla tre yrkesgrupperna behövs, alla är nödvändiga för en fungerade sjukvård. Det är skilda yrken som har mycket med varandra att göra, paralleller är svåra att dra mellna yrkena. Läkare har en helt annan kompetens än sköterskorna rent faktamässigt, medan sköterskorna med stor sannolikhet har en högre socialkompetens och kan läsa av patienterna bättre.

 34. Fd "dagisfröken" says:

  Sedan finns det ju många andra som förenklar livet för både syrror och doktorer. T.ex. kassören/kassörskan på det lokala snabbköpet, som ser till att de har något att äta, eller dagisfröken som ser till att de inte måste ha barnen med sig på jobbet med mera.

  Det ger ju i allmänhet mer att samarbeta med andra för att samhället ska fungera, istället för att t.ex. avskeda alla rörmokare för att de inte är lika bra som läkare på att ställa diagnoser eller jobbar mindre än högstadielärare.

  Vad är det som gör det så attraktivt att ställa yrkena läkare och sjuksköterska mot varandra? Rätt person på rätt plats är ju vad som borde spela roll…

 35. syster yster says:

  Ni som är chockade över tjuvlyssningen, jag antar att ni föredrar att det är NI som kanske en dag kommer in med ett djupt sår och då fär träffa en SSK som inte har varit med om det förut. Det är för patienternas bästa som man önskar att en student får vara med om saker. Visst kanske det låter hemskt, men verkligheten är faktiskt så att det kommer in patienter med djupa sår etc.

  Och disskusionen om vem som är bäst/arbetar hårdast/tjänar mest av läkare vs syrror tycker jag kan läggas ned. Grejen med de två yrkena är att de är just TVÅ yrken alltså tycker inte jag att de går att jämföra. De har olika specialiteter och skulle ha mkt svårt att klara sig utan varandra.

 36. William says:

  Ortopeder sysslar väl fan inte med sår? Dom är väl specialister på kotor, skelett och senor, eller?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *