”Ja, men det är på gränsen”

Ica, Jokkmokk

Kvinna ~40: Jag skulle vilja ha två frimärken, tack.

Kassörskan ~18: Inrikes eller utrikes?

Kvinna: Inrikes… Om Malmö räknas som inrikes.

15 thoughts on “”Ja, men det är på gränsen”

 1. Fairy of Inspiration says:

  Kan inte se det roliga här och tycker det är rätt olämpligt att publicera denna typen av skämt av tjuvlyssnat. NÄR är rasism roligt lixom?

 2. Barroth says:

  Rasism??? Malmö är väll en gränsstad mot Danmark.

 3. Alexandra says:

  Jag tolkade det som att kvinnan inte har bättre koll än att hon undrar om Malmö tillhör Sverige, men det kanske var rasistiskt menat…

 4. Micke says:

  Rasism? Malmö tillhör väl ändå Danmark, och det har inget med rasism att göra.

 5. Andersson says:

  Ser det som uppenbart att kvinnan skämtade. Kan inte någonstans se rasism i detta, och inte heller dålig koll.

 6. Zorkel says:

  Hur i hela världen kopplar du detta till rasism?
  Möjligtvis diskriminering… Fast skåne är ju mer Danskt än Svenskt, lika svårt att begripa deras språk…
  Fast det är ju populärt att skrika rasism utan att ha torrt på fötterna.

 7. Kristin says:

  Rasism? Haha. Bara en pk person som kan tolka vad som helst som rasism. Liksom.

  1. Peter says:

   Problemet är väl snarare att vad som helst kan innehålla rasism. Uppenbarligen gör en olika tolkningar.

 8. J says:

  Hej alla

  När jag såg detta tyckte jag att det var roligt på grunden att det var långt avstånd och Malmö gränsar till Danmark. Samma sak hade kunnat sägas om resan gått åt andra hållet eller kanske ännu hellre Haparanda eller Pajala som ju ligger när Finland (jag bor själv i Norrbotten/Norrskenslandet). När jag sedan såg en kommentar om rasism började jag fundera på hur man kan få in rasism i det hela.

  Då tänkte jag att det kan ju vara så att kommentatorn menar att damen frågar frågan p.g.a. Malmö har relativt många människor med bakgrund i andra länder och i så fall är det ju faktiskt rasistiskt. För egen del tror jag inte alls att det är så hon menar.

  Fairy…, ge dig gärna till känna och förklara hur du menar, jag kommer i alla fall att lyssna på det du skriver, för, nej, rasism är aldrig roligt och om skämtet är rasistiskt så borde det inte publiceras även om jag inte alls har tolkat det rasistiskt.

  Låt oss (alla som kommenterar) diskutera det hela och hålla oss ifrån idiotförklaringar av varandra eller endast elaka kommentarer som det så ofta riskera att bli på diskussionsforum.

 9. Sonia says:

  Det är kanske lite elakt, men jag kopplade ihop det med alla andra skämt om Skåne tex. de som vill gräva bort Skåne. Det är inte rasistiskt, men det är såklart diskriminering. Tex kan jag skratta åt Norge-skämten, men jag ogillar inte norrmän. Missbruka inte ordet rasist. Det finns personer som helt klart är det, men i det här fallet var det oklart vad hon menade.

 10. Daniel says:

  Haha, jag bor själv i Malmö. Tyckte detta var jättekul!

  Min fördom om norrbottningen är att hon har 0 koll på hur Malmö är i verkligheten och bara hör de dåliga sakerna angående Malmö från media. En av de detaljerna är att Malmö ofta presenteras negativt, samt att väldigt många av invånarna har en bakgrund från andra länder än Sverige (jag är 1/4 norsk, exempelvis! 111! one) och att det var just detta sistnämnda hon syftade på, att det inte är det Sverige som hon är van vid där uppe i skogarna.

  Skämt å sido, rasism suger men detta var kul :)

 11. Fairy of Inspiration says:

  J – precis som du beskriver så tolkar jag det som att skämtet anspelar på det mångkulturella Malmö, vilket Malmö är mycket känt för.

  Självklart förstår jag att det också kan anspela på dålig koll av geografin, men det är ju mycket svårt att veta vad som åsyftas. Det känns inte självklart att det bara är ett geografiskämt och man kan mycket väl tolka det på något mindre trevligt sätt. Att skämtet blir så här dubbelbottnat gör det problematiskt och det var därför jag personligen tycker att det känns lite tveksamt att publicera.

  Hoppas ni förstår hur jag tänker nu!

 12. Jennie says:

  När vi fick in detta bidrag var min första, och enda, tanke att det handlade om avstånd. Förstår att det även är så som de flesta av er har tolkat konversationen. Det är svårt att få veta vad som egentligen menades (om inte tjuvlyssnaren eller något av de som blev avlyssnade hör av sig och reder ut detta). Jag skulle aldrig medvetet publicera något som var direkt rasistiskt och anser inte att denna är så rå att de bör tas bort från sajten.

 13. Daniel says:

  Personligen tycker jag att det är det som gör många skämt i allmänhet och därtill tjuvlyssningar roliga, att det just kan ha två (eller fler!) sätt att tolkas på. Som detta.

  Man kan ju säga att hon verkligen fick till ”skämtet”, om hon nu menade att det både är många med invandrarbakgrund i Malmö, samt att hon kanske har dålig geografisk koll på Danmark/Sverige och slutligen kanske det sorgliga faktumet att kanske är rasist.

  Missförstånd / misstolkningar bidrar till roliga saker :)

 14. madde says:

  Snälla, man skämtar om det här hela tiden. Det är INTE pga antalet invandrare, eller att man har dålig koll på geografin. Det handlar om att malmö ligger i skåne, nära danmark och att dialekt osv. Påminner mkt om danskan. Snälla, dra inte allt till rasism..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *