”Jag hann åtminstone lära Anna Sjödin ett par tillmälen…”

Tvärbanan, Stockholm

En knattenazist ~18, klädd i svart bomberjacka och kängor, sitter och pratar politik med en jämnårig civilklädd kompis.
Nazisten: Du vet, jag var aktiv i SSU i Farsta förut.
Kompisen: SSU, där är det lätt att ta sig upp!
Nazisten: Ja, men jag pallade inte. Jag berättade för ordföranden att jag hade bytt åsikter. Hon blev rätt överraskad. Hon lugnade sig när jag sa att jag fortfarande är socialist.
Kompisen: Va?! Är du?
Nazisten: Ja, nationalsocialist…

92 thoughts on “”Jag hann åtminstone lära Anna Sjödin ett par tillmälen…”

 1. kalle says:

  En kort återblick på historien: Nationella Förbundet var på 1930-talet en fristående ungdomsrörelse (på den tiden räknades det upp till ca 35 år) till Allmänna Valmansförbundet, som idag motsvaras av Moderaterna. Som mest hade de ca 40 000 medlemmar (kan jämföras med Moderaterna som idag har 60 000 medlemmar, Kristdemokraterna har 25 000).

  NF blev alltmer radikala och naziinfluerade och bröt med Valmansförbundet. Då lämnade tre riksdagsmän Valmansförbundet för NF och bildade en egen riksdagsgrupp.

  Under kriget tappade NF medlemmar och bl a i Helsingborg avvecklades NF:s lokala förening vid krigsslutet. Då gick den upp i Valmansförbundet.

  Jag har fortfarande svårt att se nazism som en vänsterrörelse.

 2. VinveVaughn says:

  #51

  Men är det verkligen så svårt att förstå att den ekonomiska politiken för nazisterna var socialistisk. (Och ja, även i praktiken. Även fast många säger att den bara var det på pappret.)

  Sen var ideologin totalitär, men det är knappast något som enbart kan tillskrivas högerideologier.

  Överlag skulle jag vilja påstå att totalitära ideologier är samma skit, det som skiljer dem åt är den ekonomiska politiken, och i den aspekten så ÄR nationalsocialism en vänsterideologi.

 3. J says:

  #44 Gabexmosh: SWOOSH lät det när sarkasmen passerade odetekterad!

 4. Vänster says:

  Det är läskigt att se att tjuvlyssnat tydligen är en sida som drar till sig folk med uppenbart hat mot vänstern. Varför? Vad gör vänstern idag som är så farligt? Jag håller med om att många kommunistiska försök har varit idiotiska men att komma dragandes med ”kommunism funkar inte se på sovjet” osv osv känns ju ganska irrelevant. Jag menar som att en fri marknad eller systemet vi har idag funkar? Hur många offer har inte kapitalismen skördat genom att utnyttja billig arbetskraft som förtrycks i andra länder. Bara för att problemen inte syns hemma hos er så betyder inte det att vårt levnadssätt (idag) inte har offer.

  Sen verkar alla glömma bort den frihetliga vänstern, vilken koppling ska ni göra mellan den och Nationalsocialismen. Båda klär sig fult?

  1. Sjönas Jostedt says:

   Frihetlig vänster, haha den var bra, tovaritsch

 5. Nemesis says:

  Socialismen är ett opium för folket.

 6. Mattias II says:

  #54 Vänster: Slappna av.

  Och som liten retort kan vi säga att liberalismen inte mördar sina medborgare i alla fall.

 7. kalle says:

  #52: Vi är helt överens vad gäller totalitära regimer. Det är också svårt att lägga in extrema rörelser i en traditionell höger-vänsterskala.

  Men det ”socialistiska” i nazismens ekonomiska program byggde, om jag är rätt informerad, på den s k katedersocialismen, som var en ärkekonservativ nationalistisk strömning (bl a gamle Bismarck omfattades av tankarna). Knappast något vänstertänk.

  Med detta avslutar jag diskussionen för min del.

 8. Boo says:

  När ska ni släppa höger-vänster-tanken? Läs igenom alla partiprogram och försök att för varje fråga placera partierna på en skala från vänster till höger. DET GÅR INTE utan att (c) ibland hamnar intill (s) och (fp) intill (v) osv. Partierna representerar skilda ideologier, inte varsin skärva av en höger-vänster-skala. (Då hade det varit betydligt lättare att rösta…)

  Höger-vänster-begreppet är en grov förenkling för de ointresserade och dåligt pålästa och dit hör uppenbarligen inte de flesta i denna kommentarstråd.

 9. nizze says:

  1) Fakta: OndSnubbe1 (t.ex. en kommunist) befinner sig till vänster om mig.
  2) Mål: Placera in OndSnubbe2 (t.ex. en nasse) på höger-vänster-skalan
  3) Metod: Uteslutningsmetoden: OndSnubbe2 kan befinna sig:
  3a) på samma plats på skalan som jag gör
  3b) till höger om mig
  3c) till vänster om mig
  4) Observation: OndSnubbe1 och OndSnubbe2 är överens i en fråga (t.ex. våldsanvändning, eller i fråga om auktoriteter)
  5) Alternativen ger följande konsekvenser:
  5a) OndSnubbe2 har samma ideologi som jag –> orimligt, för jag är ju inte ond. Alltså är 3a) uteslutet.
  5b) OndSnubbe2 står till höger om mig –> omöjligt, eftersom det enda sätt på vilket OndSnubbe1 och OndSnubbe2 då skulle kunna vara överens i någon fråga (vilket observerades vara fallet i punkt (4)) är om minst en av dem har en ideologi, som sträcker sig över min/innefattar min, vilket är orimligt på samma sätt som i (5a)
  5c) ”When the impossible is excluded, the remaing option is the truth, no matter how improbable it is”.
  6) Slutsats: OndSnubbe2 måste placeras in till vänster.

 10. Andreas says:

  De flesta nazzar betraktar sig själva som dels högerorienterade, dels socialister. Det är inget kontroversiellt nånstans i att konstatera det. Sen skiljer de sig förstås från både liberaler och vänstersocialister i det att de inte är egalitarister.

 11. rosflickan says:

  Med risk for att starta en kontroversiell diskussion, men jag maste bara fraga… vad raknar ni som ”nazister”? NSF, ND, SD… var gar gransen enligt er?

 12. ulf says:

  kanske onödigt att ge sig in i debatten här, men…

  nazisterna kallade sig socialister för att få folkets stöd. nazisterna var motsägelsefulla på många sätt, de önskade en återgång till det gamla samtidigt som de ville ha revolution, de var konservativa men satsade enormt mycket pengar på vetenskap – och de kallade sig socialister, trots att hitler var tvungen att liera sig med både militären och industriägarna för att kunna vinna valen. dessutom var den stora majoriteten av hitlers väljare medelklass. vill man hänvisa till vänsterfalangen inom 30-talets nazism borde man läsa på om ”de långa knivarnas natt”, då hitler rensade ut de socialistiska elementen ur leden – eftersom han ansåg att det var för farligt. vad exakt är socialistiskt med att göra sig av med socialister?

  även idag finns stater som kallar sig socialistiska och refererar till marx som grund för detta. ett exempel är nordkorea, kanske den allra mest totalitära staten idag, där människor dagligen får höra budskap om arbetarnas revolution och hur ”fria” de är jämfört med andra länder. men det är såklart bara propaganda! marx själv förkastade sina samtida som kallade sig ”marxister”, eftersom han ansåg att de (redan då) misstolkat budskapet.

  även om de flesta i-länder idag relaterar socialism till något dåligt så är det ju pga alla som gjort dåliga saker i socialismens namn. och hur har de kunnat göra det? jo, genom att hävda att de följer det grundläggande socialistiska budskapet, vilket de oftast aldrig gör. man kan lura alla människor ibland, men inte hela tiden…
  för övrigt så hänger dagens nassar kvar i det förflutna, och när de kallar sig nationalsocialister är det för att de tycker att ”nazist” är ett skällsord. avföring är fortfarande avföring, oavsett hur mycket parfym man sprejar på det…

 13. Pontus says:

  #54 Vänster: Om man inte får titta på Maos Kina eller Stalins Ryssland för exempel på kommunism i praktiken, varför får man då titta på att folk dör i tredje världen till följd av billig arbetskraft? I så fall funkar ju allt (eller inget), i teorin.

 14. jurg says:

  välkommen till tjuvlyssnats kommentarer. Det som publiceras här är ibland roligt, ibland knäppt och ibland bara tragiskt.

 15. VinceVaughn says:

  #54

  Men orka.

  Nationalsocialister är skit, likaså socialister.

  Att viss skit tycker de är bättre än annan skit påverkar inte att båda, de facto, är skit.

 16. W says:

  Fortfarande: Nazister är inte socialister. Jag tycker att det är roligt att folk säger att kommunismen har dödat x antal människor utan bevis, och det som är ännu mer komiskt i det hela är att siffrorna alltid varierar och till sist säger man aldrig om det är hela världen eller bara lilla Sovjet. Vad kommer härnast? 100 000 000 000 000 000 människor bara för att der ser bättre ut? ;) Socialism handlar om i grunden jämställdhet på flera olika nivåer, om ni inte kan fatta det så beklagar jag er idioti och att lärarna har inte lyckats få er att förstå vad socialism går ut på. Nazism är det raka motsatsen gällande socialism då nazism bedriver värde beroende på etnicitet, något som socialism aktivt kämpar emot på alla plan. Nu har ni fått lite undervisning. Gå och läs lite böcker, ok?

 17. W says:

  #49 Jonas: Så hur många iranier dödade Stalin då?

 18. what says:

  sovjet hade aldrig kommunism, bara dess förstadium.

 19. Bussola says:

  Folk säger fortfarande att höger är konservativt och vänster är reaktivt, men från vänstern hör jag bara att ”usch vad borgarna ska ändra på allt nuförtiden, om vi får tillbaka makten så ska vi återställa alla bidrag och allt som de var” ;)

 20. Tobias says:

  5p till rubriken:D
  För övrigt, sossar o nazister – samma skit, ok nazister är värre..

 21. Tobias says:

  W: Det finns MÅNGA bevis för att kommunismen har dödat mycket fler människor än nazismen – du får nog plugga på din mördarideologi lite!

 22. Dyllan says:

  #49 Skitsnack, en diktatur behöver inte vara höger.

 23. Jonas says:

  #67, W
  Hört talas om pogrom? Visst var det mycket vanligare förre Stalin tog makten men det var långt ifrån ovanligt även efter det.

  Sedan är det inte bara i Sovjet kommunismen har misslyckats, andra exempel är, Kambodja, Kuba och inte minst i Rumänien, där jag själv haft släktingar som blev torterade av Ceausescus säkerhetspolis

 24. Hasse says:

  Vilka var det som hjälpte nazisterna till makten i Tyskland och vilka var det som gynnades av deras maktövertagande?

  Det var konservativa och i några fall liberala partier och deras sympatisörer som stödde nazisterna. Sosse- och kommunistsympatisörerna, vänstern, fortsatte rösta på sina partier ungefär som förut.

  De som drog nytta av nazistregimen var de storföretag som kammade hem inkomstbringande kontrakt när samhällsresurserna användes till att exempelvis producera vapen (Bofors) eller organisera förintelseläger i sådan skala att det krävdes den senaste teknologin i form av hålkort för att hålla koll (IBM).

  Näringslivet jublade dock inte bara åt den inkomstbringande tjurrusningsrustningen inför andra världskriget, utan också åt att fackföreningarna förbjöds och arbetarrörelsens ledare helt sonika likviderades, reallönerna för tyska arbetare drastiskt sänktes och tillgången på ”straffångar” och ”volontärer” (slavar) ökade hundratusenfalt.

  Dagens nynazister ser det Tredje riket som förebilden, har Adolf Hitler som självklar hjälte, arbetarrörelsen och socialismen som den svurna fienden o.s.v.

  Man kan vara fullkomligt historielös och okunnig och rubricera nationalsocialism som socialism eftersom namnet ju antyder det, eller så kan man läsa på. Korv och bajskorv är till exempel inte ”samma sak”. Själv älskar jag att stoppa det ena i munnen, men inte det andra så mycket, nej…

 25. 08 says:

  Oj vad kul att alla har samlats här… En stilla undran; varför skriver så många om nazister när de egentligen menar nynazister? För de som vägrar tro det; Nazistpartiet i tyskland på 30-talet var på vänsterkanten (ett arbetarparti) och många främlingsfientliga och/eller nationalistiska partier ”nere på kontinenten” är fortfarande vänsterextrema – men spelar det egentligen någon roll?
  #36 Robin Ekman; Snackade Adolf engelska? ;-)

 26. nizze says:

  *undrar i sitt stilla sinne när en vederhäftig uppskattning av antalet offer för kapitalismen genom världshistorien görs*

 27. Framtidsmannen says:

  Nr 77: Det blir så snart du lärt dig stava ditt namn med SS istället för ZZ.

 28. Ea says:

  Hur kan man byta åsikter så radikalt? Gå ifrån SSU till nasse? Jag tror inte han har någon politisk åsikt, utan att han bara är ”nazist” för att känna någon typ av grupptillhörighet. Ge honom en kram och några lektioner i historia så ska ni se att även den här killen kan jobba upp sitt IQ…och sluta gnälla på färgade och homosexuella!

 29. W says:

  #71 Tobias: 1. Jag har inte sagt att jag är en kommunist. 2. Jag har inte förnekat siffrorna utan endast påpekat med ett hån att de alltid ändrar på sig. 3. Du blev just pwnd.

 30. W says:

  # 74 Jonas: Ska man gå efter Karl Marx så har inget land uppnått kommunism i grunden. Dock anser jag att Kuba har nått en aning gällande socialism. Fast jag undrar varför du anser det motsatta.

 31. jag sitter och says:

  66, W: det betyder inte att det är det som avgör vad som är höger/vänster.

  för övrigt undrar jag varför mitt förra inlägg är borta. Om tjuvlyssnat ska bedriva censur kan jag väl iaf få veta varför.

 32. nizze says:

  Nr 78: Nej, med sz! (Eller, det borde kanske då snarare stavas med ssz….)

 33. W says:

  # 82 jag sitter och skriver: Självklart har du rätt i det. Jämställdhet är inte det som avgör vad som är vänster och höger, nej, men jämställdhet spelar en stor roll ändå.

 34. Martin says:

  ”… civilklädd kompis …” hahaha!

  Vafan menas med det? Han satt inte i M90’n eller? ;-)

 35. Vänster says:

  haha nej liberalismen dödar ju inte sina egna medborgare. Marknadens lag ser ju till att alla har det bra. Nej varför skall man dalta med nån fattig sjuk och svag, värnlös, klen och liten, gammal trött och sliten.
  Låt dom ligga där i skiten så fattar dom en dag att var och en har ansvar för sej själv.

 36. jonta says:

  Håller med Martin#85! Bombarjacka och kängor är lika civilt som jeans o tshirt.

 37. Symeon says:

  Vari består det roliga? Han har ju rätt.

 38. dum says:

  bah, placera alla döda i en vägskål så ser ni att både vänster och höger dödat lika många ungefär. Båda sidorna är samma skräp ”alla ska leva på bidrag utom de rike!” eller ”ingen ska få bidrag, bara de rika!”

 39. Thomas says:

  Alla som klankar ner på kommunismen här och nämner alla massmord och sedan försvarar kapitalismen borde se över sitt historiakunnande. Jag är 100% säker på att om man skulle göra som antikommunister gör när dom räknar upp kommunismens offer och ta med alla krig som har involverat ”kommunistiska” länder och dylikt så får man mycket större antal döda än dom kommunistiska offren. Allt är inte svart på vitt och vice versa. Men det är löjligt att mäta ondska i antal döda. Det jag vill som kommunist är inte att skicka folk till Gulag, och att jag då ska stå till svars för vad Sovjet har gjort är löjligt. Det är viktigt att komma ihåg dessa offer, men dom har inget med mig att göra och min politiska övertygelse.

 40. Svensk says:

  Jag kan säga att nazister / Rasister oftast inte har med tors hammare och sverige flaggan och göra. Det är bara bluff och båg ifrån Politikerna. Jag vet själv vad nazismen är har varit det i snart 7 år. Så jag vet mycket väl vad nazismen står för. :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *