"Jag säger som Henry Ford…"

H&M, Piteå

En mamma ~30 och hennes son ~6 står i kön.
Mamman: Du, ta några fingervantar där ur korgen, du får välja vilka du vill.
Pojken (glatt): Får jag?
Mamman (glatt): Javisst.
Pojken skuttar bort till korgen och drar upp ett trepack fingervantar med den rosa färgskalan (det fanns även blått, svart och grått). Pojken håller upp vantarna och visar mamman fyndet.
Mamman: Men ska du verkligen ha dom där‽
Pojken (besviket): Ja, men du sa ju att jag fick välja vilka jag ville.

97 thoughts on “"Jag säger som Henry Ford…"

 1. Carolajna says:

  OT till följande personer:

  9 Malin
  21 Anilucard
  29 Erica

  Vad håller ni på med? ”Naaaw, Naw, naaaaaw”
  Att inleda sina kommentarer med ett sådant ”uttryck” tar ju bort det eventuellt vettiga som därefter kan tänkas följa… snälla sluta med dessa! Ser bara korkat ut…

 2. en okänd välgörare says:

  #32 Diana: Om du med ”det här” menar kommentarerna 1, 9 och 11 så ger jag dig rätt. Men tjuvlyssningen i sig har långt fler poänger. Och, alla könsaspekter satt åsido, är det ändå komiskt att mamman låter barnet välja fritt för att sedan ändra sig när hon ser vad han väljer.

 3. Prins Hannes says:

  När ska folk lära sig att allt på tjuvlyssnat inte är meningen att vara roligt, utan även en samhällsspegling? Moderns kommentar tycker jag säger mycket om samhället så därför var det en bra tjuvlyssning. Punkt.

  Bra rubrik för övrigt :D

 4. Magnus says:

  Ett steg i rätt riktning, men dålig uppfostran av mamman. Vafan är det för fel på rosa?

 5. Wildheart says:

  Ska killar ha fingervantar överhuvudtaget?

 6. Jens says:

  Hon kanske vill hindra honom från att bli mobbad. Det är väl inte så konstigt. Om de andra i skolan ser honom med rosa vantar så kan det betyda att han blir mobbad i flera år.

 7. Ylva says:

  inte särskilt rolig, ärligt talat, men lite snopet för mamman…;)

 8. Amanda says:

  Båda mina bröders favoritfärg är rosa ;)

 9. Rain says:

  Vad betyder ”naaaaw”?

 10. Wilgot says:

  ”Det är mänskligt att fela, men gudomligt att spela violin”

 11. HairySwede says:

  if only ford sold pink model t’s

 12. Belinda says:

  lmao… Alltid lika roligt att folk alltid ska starta värsta jämställdhets debatten i såna här lägen *skakar på huvudet*
  Om barn skulle få välja dom kläder dom själv vill ha i den åldern skulle det se helt förj*vligt ut. Någon som sett Big Daddy med Adam Sandler? Så skulle det se ut… Och som dom flesta vet så är dom flesta barn ondskefulla när det gäller mobbning. Klart man vill undvika sådant i en sådan ålder.

 13. Frogprincess says:

  Härligt med barn utan fördommar!!!

 14. Snaffe says:

  Ser ni nu att rosa inte bara är en färg för tjejer?! x) ;)

 15. Caligo says:

  JAg e lat och vet inte om någon redan svart på det men

  2: Henry fords T-ford fick du ha vilken färg du ville så länge det va svart det torka fortast på bandet

 16. Malin says:

  Gullig pojke. Hoppas att han faktiskt fick de rosa vantarna, annars blir jag sur.

 17. Narciss says:

  Det korrekta citatet lyder ”Tänka fritt är stort, men tänka rätt är större” och inget annat. Vänsterhäntas dag måtte haft en högerhänt dag, och J sedan.. Att rätta är stort, men att rätta rätt är större.

  Jag skulle härmed vilja påminna mänskligheten, i alla fall den västerländska, att blått för inte länge sedan vad den feminina färgen, och rött/rosa den maskulina.
  Men visst, dagens rådande stilnorm är ganska patetisk, och människorna som försöker inrätta sig själva – och än värre – inleda sin avkomma i dessa vanföreställningar, oavsett hur subtilt, är väldigt skrämmande på ett slags medeltida gudfruktigt häxbrännarsätt.

  Gör #91221F tjuvlyssnat därmed till en fjollsajt?

 18. Emma says:

  #63 Belinda: Om nu alla barn fick välja fritt borde ju inget barn bli mobbat för hur h*n såg ut iom att alla ungar såg lika tokiga ut i valet av kläder.

 19. snorkfröken says:

  Otroligt, en interrobang som används i det vilda på fullt allvar.

 20. J says:

  #69: Försökte inte rätta #3. Tycker bara det jag skrev stämmer bättre med den verklighet jag vill leva i. Det jag skrev är också ett citat från ett fantastisk TV-program som gick på Z-TV en gång i tiden.

 21. Rufus Cade says:

  Rosa är fult, det är gräsligt! Varje gång mina barn har burit rosa har jag skämts som förälder. Tror morsan ville förhindra sin son att klä sig fult…

 22. El Rubio says:

  Varje familj får väl själv välja kläder åt sina barn. Det är varken bra eller dåligt att sätta en rosa vantar på en unge.

  Men ni som tycker det är bra med rosa på pojke. Tycker ni också att rosa på flicka är bra? Annars så är ni ju emot likabehandling av barn.

 23. Jo. says:

  interrobang

 24. Jo. says:

  ‽ ‽ ‽ ‽

  interrogangbang

 25. Ell says:

  Rosa på alla är bra. :D

 26. Vickan says:

  Äsch, killar skall ha blått och flickor rosa. HATAR med genusdebatten, så töntig. Varför skapar man klyftor genom att klä sin flicka i rosa? Blir man dummare av att bära rosa? Jag hade massvis av klänningar, rosetter och tjejkläder när jag var liten och jag klarar mig alldeles utmärkt på egen hand. Så tänker jag klä mina framtida döttrar med. Visst- klä era pojkar i rosa om ni vill, men låt andra föräldrar klä dem i blått utan att ni skall börja gnälla.

 27. Ninjah! says:

  #51 Carolajna – Naaaww.

  #27 en okänd välgörare – Du skrev precis vad jag tänkte. Vad skönt, då slipper jag skriva det.

 28. Erica says:

  Jag gillar rubriken.

 29. Nicke says:

  Grabben visar bra smak. Rosa är fult.

 30. Andi says:

  Snart är det väl inte heller jämställt att skilja på barn och vuxna. Gör allt i grått och svart precis som för vuxna så blir alla glada!

 31. But for a boy to look like a girl is degrading... says:

  #79: ”citerat Så tänker jag klä mina framtida döttrar med. Visst- klä era pojkar i rosa om ni vill, men låt andra föräldrar klä dem i blått utan att ni skall börja gnälla.”

  // Men problemet är ju att folk gnäller om pojkar kläs i rosa..det är mer okej för flickor att vara pojkatiga. Men killar som vill vara flickiga gör folk oroliga.

  Sexualiteten bestäms redan i moderlivet, och styrs av hur stressad mamman är under graviditen.
  Boken Brainsex – http://en.wikipedia.org/wiki/Brain_Sex

  Könsdebatten är viktig så länge vi styrs av undermedvetna stereotyper som säger att:
  Flickiga pojkar är sämre, kvinnor som ser ut som Farmen Qristina är riktiga kvinnor, kvinnor som begär mer i lön anses gåpåiga medan killar som begär mer i lön anses dynamiska. Tjejer som gillar sex och tar för sig är inte lika accepterat som att män gillar sex och tar för sig.

  Och hade inte folk tjatat för mindre än hundra år sedan om den trista könsdebatten så hade tjejer inte haft rösträtt eller rätt att ärva eller hantera egna pengar i Sverige. Men det var samma tongångar. Vad suffragetterna håller på – det är väl bra som det är?

  Kram på er!

 32. Oxido says:

  Förstår inte varför alla börjar prata om jämställt osv. Att det är fritt fram att visa att man är gay har inget med jämställdhet att göra.

 33. Mama says:

  Så gulligt. Jag hade lätt låtit honom ha dem! tror jag…

 34. Oxido says:

  För övrigt orutinerat av mamman att säga att han får välja helt själv. Det kommer resultera i att barnet ser ut som att dom har tvättdag varje dag om hon alltid kör efter den principen.

 35. Russin says:

  Ingen som tänkt på att väldigt många småpojkar faktiskt gillar rosa innan de lär sig att det är en tjejfärg? Go pojken som valde vad han ville ha.

 36. Tove says:

  Mammans reaktion gör mig ledsen.

 37. Philo says:

  Men dax för skärpning nu vae? Klart att mammam ska fråga om pojken är säker, det är så med barn. Killen kanske locka upp de första vantarna han såg och tyckte att han älskade de (utan att egentligen ha tittat så noga på de), sen halvvägs te kassan ändrade han sig och hatade vantarna han valde, vilket fick mamman att följa honnom tebax byta te ett par andra vantar som pojken kom på att han verkligen älskade mer än allat annat i världen, bara för att när han väl kom hem igen komma på att de första vantarna ändå var bättre.
  Barn gör så, så självklart ska man förvissa sig om att barnet verkligen tänker efter om han vill ha vantarna eller inte.
  Det är inte en genusfråga, det är vanligt sunt förnuft.

 38. Anders says:

  Det där med rosa och blått är lustigt. Från början var det tvärtom, rosa var en pojkfärg och blått en flickfärg, tills någon fick för sig att ändra det hela på det hela på 40-50 talen.

  För övrigt så har Henry ford aldrig sagt ”You can have the model-T in any colour you like, as long as it´s black”, det är en myt

 39. Wildheart says:

  Anders: Du hörde väl inte allt som han sa!

 40. Nefs says:

  Stcakars mamma som upptäckte att sonen var gay.

 41. Jolton says:

  Näe! Dumma, dumma mamma! Fy skäms. >:O

 42. sandra says:

  stackars föräldrar som är så rädda :( LÅT BARNEN KLÄ SIG SOM DE VILL!

 43. Sandra says:

  Vilket genustänk :) Som lärarstudent på högskolan blir man fullproppad med allt som har med genus att göra.

 44. Psychoria says:

  Ja vem behöver skaffa sig fördomar i livet när päronen redan har fixat det åt en liksom…

  Min son är fyra år och förra året var magenta favoriten men nu är allt rosa otänkbart för har de andra *censur* bögnojje-WT-föräldrarna åt vår arma kommande generation tutat i sina vindögda och högsvenska avkommor.

  Krig och könsvårtor på er, era parameciumhjärnade planifrons!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *