Koppelfrågan kopplar aldrig av

Skytteholmsparken, Solna

Tre kvinnor, alla med varsin barnvagn, är på promenad och de har även med sig en lösspringande hund. De möter en man ~60.
Mannen: Är det er hund?
En av kvinnorna: Ja!
Mannen: Du vet väl att den måste vara kopplad?
Kvinnan: Nä det behöver den inte, enligt lagen skall man ha sån uppsikt över sin hund att den inte jagar vilt.
Mannen (blir lite ställd): Eh… men den måste ha halsband.
Kvinnan: Du, hundskatten försvann 1996.
Mannen (blir lite ställd igen): Ja men, men lagar är ju till för att följas!
Kvinnan: Då tycker jag att du skall läsa på dem lite bättre.
Kvinnorna går nonchalant vidare.

0 thoughts on “Koppelfrågan kopplar aldrig av

 1. Arbetsskygg says:

  Men gud. Att ni orkar hålla på! 99 kommentarer om exakt samma sak.
  Det är en lustig tjuvlyssning, gå vidare med era liv och läs fler tjuvlyssningar istället.

 2. hydroflow says:

  mohaha: om man kunde välja att inte gå i Skytteholmparken hade de varit en lösning! Men parken befinner sig mellan centrum och bostadshus. Hur ska man undvika att ta vägen hem?

 3. Vet says:

  Jag har ingenting emot hundar eller hundägare, men ni hundägare i den här diskussionen är ju bara sorgliga. Hur svårt kan det vara att läsa och förstå det som har sagts flera gånger?

  * I Solna kommun är det koppeltvång på offentlig plats. (Läs kommentar #27 ovan.)

  * Den aktuella parken är en helt vanlig park där det även finns en hundrastgård. I hundrastgården är det OK med okopplade hundar, utanför är det inte OK.

 4. Liselott says:

  Efter förra tjyvlyssningen kollade jag upp detta. Koppeltvång gäller i hela stockholms stad, enda undantagen är speciellt utsedda hundrastplatser.

 5. Andy says:

  Wow, jag hade ingen aning om att det fanns så mkt agressiva hundrädda…rikta ilskan mot ägarna när de gör fel istället för mot hundarna.

  Angående allergi: är man tillräckligt allergisk hjälper det nog inte att hundarna själva inte vistas på bussarna då ägarna kommer dra in allergener som de har på sina kläder. Annars tycker jag man som allergiker borde ha förtur och hundägaren får helt enkelt vara beredd att ta nästa buss istället.

 6. Patricia says:

  Ganska roligt att läsa att vissa verkar tro att allergiker bara får känningar av sin allergi av LÖSA hundar.

  Är man så allergisk att man inte kan sitta i en buss samtidigt som en hund är man även så allergisk att man inte kan sitta i en buss alls, då hudflagor från hund stannar kvar i bussen. Men man kanske ska förbjuda hundar att överhuvudtaget vara i bussar och tåg? Och hund och kattägare som ju ibland kan ha hår på kläderna?

  Förresten; vad säger ni om lösa hundar som går fot vid sidan av ägaren och inte ”springer fram för att hälsa” till främmande? Eller bryr sig om vilt eller andra hundar?

 7. Patricia says:

  Förresten så uppfattade jag inte alls tjejerna som otrevliga, mannen kom ju med ett påpekande, han bad inte dem koppla hunden…

 8. ninjaidiot says:

  angående vad på hunden som utlöser allergier.
  ”Allt från hunden innehåller dock allergen. Saliv, hår, hudavlagringar etc. ”
  http://www.clarityn.com/fragor/hundallergi

 9. Jonas says:

  Alltså… Olika lagar/förordningar finns i varje kommun. Kolla upp er egen hemkommun och inse att ”följ-lagen”-frågan inte går att diskutera över kommungränserna. (Om det inte är samma regler förstås)
  =)

 10. visst.... says:

  Visst jag kan fatta mig på allergiker och det fårstår jag mycket väl men att alla ska vara så rädda för hundar och kräver att hundägare ska ha koppel på är jag inte med helt och hållet… Isåffal kräver jag någon som har vissa människor i styr när dem går i stan för jag är rädd ller kanske inte gillar de, men det går ju fan inte att göra något åt… jag får väl försöka undvika ett bemötande…. Ibland finns det inget bättre att lägga sin tid på än att örsöka och styra på allt i vårt samhälle, skärp er och försök att bota er rädsla isåfall. Det drabbar ju er själva och dem andra omkring er…

 11. Andreas says:

  Det är into konstigt att vissa hundägare har så svårt att följa lagen. Det verkar ju som om hundmänniskor i stor utsträckning har svårt att förstå en simpel regeltext! Det märks ju tydligt inte minst bland kommentarerna ovan. Med andra ord; Gubben hade rätt! Barnvagnskvinnan hade begått ett brott och skulle kunnat straffas för det.

 12. Marcus says:

  Fan vilka jävla känsliga människor på denna sida alltså.. Hade ni blivit avlade på 1800-talet så hade ni dött av skräck och politisk korrekthet innan ni ens blev födda.. typ.

 13. Medelia says:

  De där tjejerna var ju bara dryga. Först trodde jag att de hade rätt, men varför skulle mannen komma gående inne i den inhägnade hundrastgården/parken? (Om det nu är så det ser ut i Solna, det vet jag inte) I vilket fall ska man alltid ha sin hund kopplad bland allmänheten, finns ju allt möjligt skit som kan hända. Jag har min hund lös i skogen ibland men om det kommer någon och jag inte får tag på honom tillräckligt fort ber jag så HEMSKT mycket om ursäkt och ber dem vänta med att passera tills jag fått på honom kopplet. Och då har jag världens mesigaste lilla tax, men förstår om folk är hundrädda och vill inte tvinga dem att må dåligt i onödan. Visa respekt, jag älskar min hund men kan förstå om inte alla andra gör det :P

 14. Tenebre says:

  Själv älskar jag hundar även om jag i 99 fall av 100 bara ignorerar dom när jag är ute och promenerar och för mig så spelar det ingen roll om hundar är kopplade eller inte.
  Men, den hundägare som inte har sin hund kopplad där så krävs bara för att lilla fido ska få röra på sig är dels otroligt egoistisk och dels skrämmande korkad. Jag känner själv till två olika incidenter där folk med hundfobi fått så mycket panik av lösspringande hundar att dom sparkat ihjäl dom. Ena fallet var en spaniel som sprang ifatt en hundrädd herre på cykel som pga en uppförsbacke och panik inte lyckades trampa ifrån hunden och det andra var på en gångbro (minns inte vilken hundras det var). Någon i tråden skrev att det här med att bli väldigt rädd för hundar är ett modernt fenomen, det här två händelserna inträffade på 70-talet och det var vuxna, starka karlar som blev rädda för hundar som inte var speciellt stora.

 15. hydroflow says:

  Jag måste slutligen idiotförklara alla som inte bor i Solna / nära Skytteholmparken som har kollat upp relger och hur Skytteholmparken ser ut på nätet etc! Grattis! Så kul att så många vill beskriva parken utan att ens ha varit där! Det finns många som gärna vill visa att dom kan allt, men nu kunde jag faktist se igenom er! Kom till Solna, så kan vi ta en promenad! Ska vi gå igenom hundparken / Skytteholmparken?

 16. mr says:

  Jaa, hur kan det vara så svårt att fatta att det finns folk som är rädda för folks hundar? Och det händer ju faktiskt hundar bits även om de är ”vääääärldens snällaste”
  Lag eller ej, så kan man ju faktiskt visa hänsyn till hundrädda även om man inte är lagligen skyldig till det.

 17. Patricia says:

  mr

  Helt ärligt så struntar jag om folk är hundrädda. Jag har min hund i koppel, och han är uppfostrad så att han går bredvid mig. Om någon spattig människa ändå ropar att jag ska korta det knappt meterlånga kopplet (på min dvärghund), eller gå åt sidan så gör jag det inte.

  Helt jäkla otroligt vad man ska och bör göra enligt hundrädda, ta itu med era issues istället.

  För att förtydliga, jag har dock ALDRIG min hund lös runt folk.

 18. Magnus says:

  Det är koppeltvång på offentliga platser som gator, parker, motionsspår och andra friluftsområden.
  Tikar som löper ska alltid vara kopplade.

  Enligt jaktlagen får din hund under
  tiden 1 mars – 20 augusti inte vara
  lös där vilt finns om du inte har en
  ”strikt lydnad” på din hund. Strikt
  lydnad innebär att kontrollen över
  hunden ska vara sådan att hunden är
  i ägarens omedelbara närhet. Alltså som
  om den vore kopplad. Detta med tanke på alla de däggdjurs- och fågelungar
  som då behöver skyddas. Under resten av året får hunden vara okopplad i
  skog och mark, men ska hållas under uppsikt och komma vid inkallning.

 19. Andreas says:

  Hydroflow!

  Javisst är Internet smidigt! Det finns alldeles utmärkta möjligheter att se var den aktuella hundrastgården ligger. Precis mellan sporthallen och fotbollsplanen till öster om den ligger ett inhägnat område som jag skulle kunna sätta mina kallingar på är en väl skyltad hundrastgård. Jag kan inte tänka mig att gubben i tjuvlyssningen gick genom den inhägnaden vid tillfället…

 20. hydroflow says:

  Exakt Andreas! Det finns en hundrastgård precis där! Nej, jag tror nog faktist inte att gubben gick i det inhägnade området! Jag förstår nog inte riktigt vitsen till att göra det :)

 21. Lina says:

  Så här lyder Jaktlagen angående sk koppletvång under sommarhalvåret.
  ”6 § Under tiden den 1 mars — den 20 augusti skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att löpa lösa i marker där det finns vilt. Under den övriga tiden av året skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt, när de inte används vid jakt.”
  Här nämns alltså inte ordet kopple, så det ger ju utrymmer för tolkning..

  Vad gäller rent koppeltvång är det olika lagar i olika städer resp. kommuner.

 22. malin says:

  OJ! säger jag bara, mkt skiftande nivå på kommentarerna.
  Mest skrämmande är väl nr 92 ”Låt folk ha sina hundar lösa, och om det händer ngt så är hundägaren ansvarig. ”

  Vad hjälper det någon biten av en hund att hundägaren är ansvarig? Skadan är ju redan skedd… som någon påpekade kan man inte hinna ifatt eller stoppa en hund som går till attack, det går så otroligt fort.
  Vissa hundägare är helt enkelt så himla ego och trångsynta. Sen finns det såklart underbara hundägare som visar största hänsyn, tack till er och hoppas ni blir fler!

 23. Sandra says:

  Jag kan hålla med om att man som hundrädd ska slippa påflugna hundar. Men allvarligt talat.

  De allra flesta har bra koll på sina hundar och kan se till att de inte ”hälsar” på folk de inte ska hälsa på trots att de inte har koppel. Hundar har ett behov av att få vara lösa ibland och det är orimmligt att alla hundar ska behöva leva sina liv kopplade för att ett fåtal puckon till hundägare inte vet hur hundarna ska uppfostras.

  Det kom ett förslag för ett tag sen på ett s.k. hundkörkort. Det verkade folk tycka var knasigt, men jag tror att det är en av få lösningar som skulle fungera.

  Hundar måste få springa och vara fria, men det är hundägarens uppgift och ansvar att se till att den låter andra vara.

  MVH /Sandra

 24. Sandra says:

  Kan tillägga att jag som hundägare låter min hund vara lös då jag vet att det inte finns en chans att hon skulle göra illa någon. Är man inte 100% säker på att hunden lyder håller jag dock med om att den bör vara kopplad där det finns anledning att tro att hundrädda personer vistas.

 25. skrållan says:

  bra svar på tal:P men ändå, respektlöst att låta hundar springa löst så, det finn s de som är extremt hundrädda eller har mkt allvarlig allergi t.ex.

 26. Patricia says:

  Ja för vi vet ju alla hur mycket fler allergener som sprids så fort kopplet är av…

 27. Hundägare says:

  Ja men det är faktiskt koppeltvång i Solna! Hade han läst på lite bättre så hade han ”vunnit”.

 28. J-One says:

  Åh jag är så trött på hundägare som frågar ”är du rädd för hundar?”. Nej jag tycker bara att de är fucking äckliga och slemmiga. Är det så svårt att förstå att alla inte älskar era bajsmaskiner? Koppla dem!!

 29. linda says:

  #93: Det är en väldigt märklig inställning som kommer fram här. Innan du gör dig skyldig till misshandel och rån, och dessutom brott mot de lokala ordningsföreskrifterna, vill jag härmed meddela att jag kommer att ta ut min 2 meter långa boaorm, garanterat ogiftig, på en promenad imorgon. Nej då, hon är det keligaste djuret i världen och nybliven mamma till 11 små ormar. Jag tycker att ormar är en lika urban företeelse som hundar, och det står garanterat inget om burtvång för ormar i lagen.

  Angående varningssignaler: vad gör du om en hund, som du ser kommer att attackera, springer emot dig? Försöker gömma dig, springa undan, eller stå där och tala om hundens frihet? Jag kan garantera att det inte fungerar. Vad gör du om hunden, som är rätt stor, kommer rusande med 8 meter i sekunden? Om hunden viftar på svansen står du kanske kvar, men om den utstrålar varningssignaler, vad gör du då?

  Nej, särskilt många hundhatare finns det inte. Men det är en gåta varför dessa fortfarande är så få. Med den senaste tidens tragiska händelser, när ofta små barn blivit attackerade av hundar, tycker jag inte längre att man kan jämföra lösa hundar och upptagna tvättstugor. Ja hur ska små barn göra om en stor kamphund kommer emot en? Tolka hundens varningssignaler? Eller _inte_ vända sig om och springa, som vissa anser? Tyvärr har dessa hundattacker medfört varken att hundägarna blivit mera hänsynsfulla eller att lagen förbättrats. Fortfarande kan hunden inte avlivas, även om den anfallit människor. Fortfarande är det nästan omöjligt att få skadestånd om man själv blivit biten.

  Jag kommer aldrig att ”flytta från samhället” som du föreslår. Istället tänker jag föreslå att du säljer din hund och ger pengarna till behövande människor i världen. Sverige är inte det enda land som lägger mer pengar på hundmat än barnmat. Med de pengar som idag läggs på sällskapsdjur kan man stoppa världssvälten, ge 1 miljard barn 6 års skolgång, utrota malaria, tuberkulos och andra epidemisjukdomar, och göra en rejäl insats för en giftfri miljö.

  Med lite hänsyn, och lite regler, kommer man långt.

 30. Daniel i Uppsala says:

  Svar till inlägg 129:

  ”Med den senaste tidens tragiska händelser, när ofta små barn blivit attackerade av hundar, tycker jag inte längre att man kan jämföra lösa hundar och upptagna tvättstugor. Ja hur ska små barn göra om en stor kamphund kommer emot en? Tolka hundens varningssignaler? Eller _inte_ vända sig om och springa, som vissa anser? Tyvärr har dessa hundattacker medfört varken att hundägarna blivit mera hänsynsfulla eller att lagen förbättrats. Fortfarande kan hunden inte avlivas, även om den anfallit människor.”

  Bullshit.

  1. Det är väldigt få barn som har blivit attackerade av kamphundar. Medierna blåser upp det så i n i h*****e och en annan sak, en hund som fått en bra uppfostran bits inte. Samma sak med människor, en människa som har fått en bra uppfostran går inte ut och skjuter folk.

  2. Om en hund har attackerat och bitit en människa UTAN ATT HA BLIVIT PROVOCERAT kan jag lova dig att den avlivas direkt, om inte någon rövar bort den.

  3. ”Ja hur ska små barn göra om en stor kamphund kommer emot en?” Väldigt enkelt, skrika och ta hjälp av föräldrarna. Det bästa försvaret mot en hund är att slå den i huvudet med knuten näve samt att ta tag i nackskinnet. Grenar fungerar också. Ta även upp barnet och lägg det bakom dig. Försök att undvika att hamna på marken, om du inte kan hamna ovanpå hunden. Där har du lite tips om hur du kan göra när du blir attackerad av en hund.

  3. Att du använder kamphundar som exempel visar bara hur oerhört köpt du är på mediernas varningar om hundar. De mest aggressiva hundarna i mitt område är små pudlar som inte träffat andra hundar under uppväxten.

  Tolka inte detta nu som att jag är emot tvång på hundkoppel, det finns personer som har hundfobi och dessa ska man vara snälla emot. Därför vill jag ha hundkoppel, men bara mellan 06.00 – 22.00.

 31. Martin says:

  I det här avseendet så måste jag faktiskt hålla med min farfar. Hundägare tror sig ha sån jävla kolla medans i själva verket så krävs det inget mer än en ekorre eller någon som hunden inte gilar för att även små ”söta” hundar ska gå till attack tex så hade min syster en hamster som var i en bur cirka 15 meter in på våran tomt som gränsar till skogen och helt plötsligt så kommer en satans okopplad hund in välter buren och tar nästan hamstern och inte sällan så springer inte alls så små hundar upp mot mig och ska hälsa och om man säger så här. Hundägare kan och bör hålals skyldiga för vad deras hundar gör eller hur? om jag skulle börja slicka / jucka på en tjej jag tyckte såg intressant ut så skulle det inte gå bra för mig så egentligen så har man väl en moralisk rätt ge sagda hund eller ägare beroende på situation en rejäl spark? seriöst håll era äckliga och agressiva djur undan från befolkningen om ni inte vill se dem flyga.

 32. Kristian Bergquist says:

  Räddade en ung tjej tidigare i veckan i centrala bergshamra från en rottweiler attack, ägaren en smal gubbe i 60+ med en bruten arm hade tappat kopplet när han kommit ut ur lägenheten, hunden skenade direkt över gatan till busskuren, där den gick till attack mot den ungan tjejen. Den hann bita sönder hennes händer och ena låret innan jag kom fram. Den gick till attack mot ansiktet när jag slet tag i halskedjan, den högg henne i hjäsan, jag slet i hunden ca 3 meter med flickan släpandes efter i hundens käft innan håret slets av. Vet inte hur det gick med tjejen efter ambulansen kom. Iaf vill bara säga att det finns idioter som inte ska ha hund, och speciellt inte halv alkoholiserade gamla gubbar med 55 kilos rottweiler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *