Kvinnan som kunde tjata på hundar

Centralstationen, Stockholm

En medelålders kvinna talar med en liten lurvig hund, som tydligen velat gå åt ett annat håll än kvinnan.
Kvinnan (vänligt och tålmodigt): Titta på mig när jag pratar med dig. Titta på mig.
Hunden tittar till slut på henne.
Kvinnan (vänligt och frågande): Varför drar du så?

Cred: Marit

87 thoughts on “Kvinnan som kunde tjata på hundar

 1. Hannibal H. says:

  Hon borde ha sagt ”voff, voff”. Det är ju hundspråk.

 2. Var inte så rädda says:

  Epsilon.

  Läs på lite om vargar, hur vargar i frihet löser konflikter med mjuka metoder.

  Och allt blir inte bättre genom auktoritära metoder.
  Kräkning är ett utmärkt träningsverktyg om man vill krossa hunden.

  Du resonerar som en hustrumisshandlare.
  Och riskerar att få hundar som för vidare sin ägares aggressivitet till mindre hundar.

  Precis som att hårt fostrade dagisbarn blir bullies mot snälla dagisbarn. Jäklig lydiga mot sina föräldrar men mår skit inuti.

  Man kan vara bestämd genom att vara lugn och mjuk.
  Att vara bestämd genom att skrika Fy och vara arg visar bara hur jäkla rädd man över att tappa kontrollen.

  Var inte rädd förstå att hundaggressivitet bottnar ur rädsla. Och rädsla måste bemötas med trygghet. Inte med mer skrik, slag och övrig förstärkning av oönskade beteende.
  – – – –
  Från Epsilon.
  blint fostras till att lyda sin flockledare genom bestämt ledarskap och skall befinna sig längst ner på flockens/familjens rangskala.

  – – – –

  Om ni själva gör fel – vill ni att någon ska komma framspringades och vråla fy och trycka ned ert huvud på marken. Ni vill själva helllre att nögon säger – stopp stopp hit ska vi så har ska vi göra, kom nu.

  Kram från en som är trött på att ta hand om arga hästar och hundar för att folk bankat och skrikit på dem. Djuren artar sig fint genom tydlighet och positiv förstärkning
  men jag är less på att folk tror att fostran betyder våld, kränknng och arga röster.

  Kram på dig också Epsilon, jag tror att du kan behöver en.
  Eller kanske två om den första gör dig arg.

 3. Pinnen says:

  Epsilon: Tycker du om att vara ovanpå?

 4. Kluivert says:

  Vadå ”hundar förstår inte människospråk, bara enkla kommandon”? Det är en träningsfråga.

  Tror inte ni fattar så dj-a mkt indonesiska heller utan träning…

  Och eftersom det finns så många som vet hur man uppfostrar hundar – hur gör man med en hund som gång på gång begår samma fel i samma situation och blir tillrättavisad varenda gång samt belönad när det äntligen blir rätt?

 5. Mau says:

  Har Epsilon sagt att han slår sina hundar?

 6. Mau says:

  För övrigt, #29 Ylva kläckte dagens bästa kommentar :D

 7. Pumba says:

  Till Epsilon:

  För att vara så pigg på att tala om för andra hur allt fungerar så är du väldigt okunnig.

  ”En hund är i bästa fall på en treårings intelligensnivå”

  Förklara gärna för mig hur man mäter intelligens mellan arter på ett rättvisande sätt. Eller har du lärt dig ovanstående ur en artikel i Aftonbladet kanske?

  ”en hund skall blint fostras till att lyda sin flockledare genom bestämt ledarskap och skall befinna sig längst ner på flockens/familjens rangskala”

  Din egen *åsikt*, men har du några belägg för att det är en absolut sanning? Kan du ge några vetenskapliga referenser? Sanningen är nog att det säger mer om din personlighet än om hur man bör ”fostra” hundar. Allt du ”kan” om etologi har du lärt dig av Cesar Millan va?

  ”Man uppfostrar en hund till nittio till nittiofem procent med rösten och kroppsspråk; resten kan vara mutor…”

  Mutor? Är begrepp som positiv förstärkning över huvud taget bekanta för dig? Återigen förmodar jag att du kan ge mig flera referenser till vetenskapliga artiklar där ovanstående bevisats.

  ”Bytesdjur är korkade, rovdjur är inte så korkade, de
  kan samarbeta i flocken”

  Återigen. Var är dina belägg för ovanstående påstående? Om du läser på minsta lilla så kommer du upptäcka att en del arter av bytesdjur också ”samarbetar”. Beskriv gärna hur ”samarbete” i en vargflock går till i detalj. Det ska bli mycket underhållande att läsa och jämföra med dina tidigare påståenden om intelligens…

 8. Pumba says:

  Oh just ja…

  ”rovdjur är inte så korkade, de kan samarbeta i flocken”

  Menar du att alla rovdjur är flocklevande??? Jisses…

 9. Mitra says:

  stackars ensamma kvinna

 10. Acki says:

  Jag tror bara att Epsilon är lite sur för att Milys häst vann intelligenstestet dem emellan :(

 11. illika says:

  För övrigt kan hästar också lösa problem, läras kommandon och att samarbeta i flocken är en överlevnadsfråga för viltlevande hästar.
  Som exempel kan många hästar öppna många sorters lås och haspar, cirkushästar lär sig mycket utöver de vanliga kommandon varje häst som används till ridning eller körning lär sig och det finns många exempel på hästar som har så tråkigt att de måste aktiveras med samma typ av leksaker som hundar.

 12. Wildheart says:

  Värst vad alla hackar på Epsilon.
  Jag tyckte att det som han/hon skrev lät helt sunt, kanske bara lite hårt vinklat, det är väl därför ni blir så upprörda.
  Som flocken/ familjen te.x, det är väl klart att hunden skall vara längst ner. Skulle aldrig stå ut i ett hem där hunden bestämde.
  Sen är det väl ingen som har sagt att man skall vara aggressiv eller våldsam mot hunden, eller?

 13. Wildheart says:

  …åsså det där med intelligensen, för att fortsätta mitt förra inlägg. Jag har träffat massvis med hundar genom åren, både egna och andras, vissa helt otroligt smarta, men sakerna dom gör klarar faktiskt min 3-åriga dotter också.

 14. Epsilon says:

  Det här blev långt…pga. av en tjuvlyssning…

  Det kvinnan skulle ha gjort, då hon såg att hunden skulle börja dra i kopplet, var att ge kommandot ”Nej!” och sedan ”Fot” och berömma om den lydde… Men hon har nog inte gått på valpkurs…

  Detta är svar till framför allt 52 och till dem, som dragit felaktiga slutsatser om vad jag skrev…

  Vad jag menar med att en hund ” skall blint fostras till att lyda sin flockledare genom bestämt ledarskap och skall befinna sig längst ner på lockens/familjens rangskala” är t.ex. att den blint skall lyda kommandon som stanna, hit, nej, loss, fot och några andra, för hunden livsviktiga kommandon, då den själv inte inser att den utsätter sig i fara, liksom en treåring…

  T.ex. skogspromenad och den blir nyfiken på en huggorm. Det sägs att en hund har en instinktiv rädsla för ormar, med det stämde inte på min röda engelska cocker spaniel, då den var på väg fram mot ormen. Jag sa med barsk röst: ”Hit!” och den kom till mig och satte sig fot till vänster om mig och fick massor av beröm, också då den stannade på kommandot och då den kom mot mig och då vi gick därifrån. Kommandot skall komma innan hunden hinner göra något fel eller farligt. Man ger kommandot så fort man anar vad den skall göra för ”fel”. Man måste lära sig/ana vad hundens nästa steg blir (”tankar” – den tänker inte som människor, den lever i nuet. Den kan inte planera, vad den skall göra om en timme.)

  Alltför många hundägare bestraffar hunden efteråt den gjort ”fel” (Hunden gör inte fel, det är människan som inte fostrat/lärt den). Har en hund pinkat på mattan, så finns det hundägare som trycker ner nosen i pinket för att hunden skall ”lära sig” att bli rumsren. Fullständigt sjukt! Hunden fattar inte varför den bestraffas och det stärker inte banden hund-husse/matte/flockmedlem.
  Men om man ser att den är nödig, säger man ”Nej!” och tar snabbt ut den i trädgården, då är det bra för vovven.
  Har den pinkat inomhus, då har man rastat den för lite och då får man själv torka upp med flera hushållsrullar. Utan att reagera mot hunden. Det är inte hundens fel att den pinkat inomhus.

  Att inte vakta matskål eller ben, måste man också ”fostra” den till. Den skall läras att inte visa någon som helst aggressivitet över huvud taget. Om inte, då kan den bli farlig för familjens små barn, som kravlar sig fram till matskålen och för en själv. Hunden skall var längst ner på rangskalan än en exempelvis ettåring. En normal och ”fostrad” hund älskar alla människor, men om den ser att flocken/familjen hotas av en annan människa, då skall den markera; morra. Det gör den instinktivt. Om en annan människa angriper fysiskt, skall hunden försvara flockmedlemmar med våld, dvs. den biter.

  Det är inte frågan om att skälla på en hund, utan ett kommando, så att den avbryter ett felaktigt beteende.

  Om en hund undviker ens blick, så lyssnar den ändå. En hund som vänder bort huvudet, visar sig underlägsen. ”Se, jag blottar min nacke, jag vill inte bråka, du kan bita”. Hundens kroppsspråk. Och den andra hunden accepterar detta och sedan kan de leka och vara vänner resten av livet. Så kloka är inte vi människor.

  En hund som man inte känner, skall man inte stirra i ögonen, då kan den känna den obehag, kanske hot eller rädsla. Sin egen hund kan man alltid se i ögonen, då man gosar med den eller ”pratar” med den och det gör man ju alltid.
  Detta var mycket. Kanske fortsätter att kommentera de skribenter som tror att jag förespråkar våld. Att jag är helt rudis på hundar och hästar. Och inte vet ett skit om hundar eller hästar.
  Hoppas ni orkat läsa allt.

 15. Pumba says:

  Epsilon:

  Du behöver inte vara ”flockledare” för att din hund ska lyda dina kommandon. Det räcker med att hunden lärt sig att det brukar löna sig att lyda eftersom det t.ex. brukar hända bra saker när den lyder. Hunden skulle börja följa signaler från en robot också om det lönade sig.

  Det har inte ett smack att göra med var ni står i ”rangordningen”. Samspelet i en flock sker pga ömsesidig nytta, inte genom ett latent hot från en dominant ”ledare”. I uttalade konfliktsituationer kan däremot rang komma till nytta eftersom en underlägsen individ låter bli att utmana – på det sättet slipper de halvt ta död på varann för att göra upp om en begränsad resurs. Men samma individ behöver inte bete sig underlägset i alla situationer.

  Matskålsfallet är ett väldigt dåligt exempel på rangordning eftersom det är naturligt även för ranglåga att försvara den mat de redan håller på att äta – även mot en flockledare. Vad som händer i det fallet är snarare att man lär hunden att det inte handlar om en konfliktsituation och att den därför inte behöver försvara maten mot husse/matte/osv.

  Jag tror inte att du förespråkar våld, men jag menar att du lägger alldeles för stor vikt vid rang för att få till ett bra samarbete med hunden, och att du drar förhastade slutsatser om hur ”osmarta” djur är.

 16. Johanna says:

  Hahahahaha Bäst

 17. Pumba says:

  Wildheart:

  Jag känner visserligen inte din dotter, men jag tvivlar på att hon skulle klara sig lika bra ute i naturen som en hund, även om man bortser från att hon inte har samma fysiska förmågor som en hund.

  Det finns mycket artspecifikt som kan räknas som intelligens. Varför ska djuren intelligensmätas på en skala konstruerad för människor?

  Skulle du vilja få IQ-poäng avdragna för att din hjärna inte är lika väl anpassad för att via synen upptäcka ett litet bytesdjur på långt avstånd som hjärnan hos ett rovdjur av en viss art. Ska det rovdjuret få IQ-poäng avdragna för att dess hjärna inte är lika väl anpassad för att se mönster i ett Mensa-test?

  Man kan titta på kognitiva förmågor som ett barn har och se om ett djur har samma förmågor eller inte. Men det säger inget om djurets totala förmågor.

 18. Lo says:

  Hondar icke prata! Dom prata me miiig

 19. Epsilon says:

  69 Lo
  Om dom prata och om dom inte lura mig aprillo får de spagetti och frikadello, eller?
  Jag återkommer imorgon

 20. Signe says:

  Äh, det är väl inget konstigt med folk som pratar med hundar. Själv kan jag prata med katter.

 21. erik says:

  Ett hett boktips till kombatanterna här ovan:

  Animal learning and cognition
  -John M pearce
  (0-8637-434-2)

  Själv tycker jag nog Pumba verkar vara på rätt spår (även när det gäller vargars flockliv). Men det är bara min enkla åsikt…

 22. Pumba says:

  erik:

  Bra boktips! Tyvärr ganska svårläst för en nybörjare, men där i behandlas en hel del av det jag pratar om, både när det gäller inlärning och intelligens hos djur.

  Det går till och med att lära en guldfisk saker – utan att bli dens ”flockledare”. ;-) När det gäller detta med rangordning kan jag rekommendera följande artikel:

  http://www.dogma.nu/artiklar/den-missuppfattade-dominansen

  /Pumba (som vaknade mitt i natten och hade svårt att somna om)

 23. Paris says:

  Haha, vad kul! Vilken gullig tant =D

 24. Johan says:

  Nå, Ypsilon och alla andra som vet så bra hur man uppfostrar hundar och andra djur: vad vet vi om hur damen i fråga brukar vara mot sin hund, om hennes eventuella kunskaper i lydnadsträning eller hundens intelligensnivå?

  Har själv haft en bordercollie och brukade prata med honom hela tiden, månne beroende på en högst egen och märklig humor. Brukade bland annat ställa frågor om vad han trodde om utvecklingen på börsen, om vilken mat jag skulle göra till middag, om det inte var hans tur att tvätta/diska/köpa mat. Hade mycket väl kunnat säga ungefär samma sak som damen i avlyssningen, fast jag hade jag nog gått ner på knä, tagit tag i hans rikliga halspäls och blängt honom i ögonen och undrat vad fan farbror håller på med som drar så förbannat.

 25. Wildheart says:

  52 Var inte så rädda: Ang. ditt svar till Epsilon. Sent kanske, men jag läste ditt långa inlägg en gång till. Blir bara förbryllad, ingen har ju påstått att man skall göra allt det där som du radar upp. Konstigt svar.

 26. Wildheart says:

  68 Pumba: Vad du krånglar till det! Jag tror att du i grund och botten förstår precis vad jag menade…

 27. Pumba says:

  Wildheart:

  Det ursprungliga uttalandet som jag svarade på antydde att hundar inte är smartare än en 3-åring och därför behöver en flockledare som de ska lyda blint. Då frågar jag mig hur de skulle kunna överleva ensamma ute i naturen med den låga intelligensen. Någonstans finns ett fel i logiken eftersom det finns ferala hundar som uppenbarligen överlever utan en mänsklig flockledare. Men du menar alltså att det resonemanget är fel, och att hundarna inte har några viktiga kognitiva förmågor utöver vad din 3-åring har. Logiskt sett så måste alltså din 3-åring vara mogen nog att överleva ute i naturen på egen hand (bortsett från styrka/snabbhet osv). Men det tycks du inte ha något svar på, eftersom du inte bemöter mitt argument rakt på utan istället säger att jag krånglar till det.

 28. Wildheart says:

  Pumba: Tjafsputte! Lägg ner nu!

 29. Pumba says:

  Kan du inte bemöta det jag säger rakt på sak istället för att kalla mig tjafsputte? Vad har du för konkreta argument till att jag har fel?

 30. kalsone says:

  Fluff och Ludd. Kalas.

 31. Mesigt! says:

  J*vla mes, ska hunden lära sig lite så får man ta i. Hundar är ganska korkade, man måste vara starkast i folken annars tar hunden den platsen och då får man ett rent h*lvete.

  Jag skulle bara ta ett rejält tag i kopplet, argt säga ”kom nu” och dra tills hunden kommer.

 32. Mesigt! says:

  Pumba:
  Hundar överlever inte ensamma ute i naturen. De dör direkt. :)

 33. Prixan says:

  Mesigt!:
  Jag tycker då inte att Dingos och Vildhundar verkar särskillt döda… :P

 34. Pumba says:

  Mesigt:

  Hoppas du bara är ironisk…

 35. Nathalie says:

  ….och där sitter hon väl ännu i väntan på att hunden ska svara.

 36. Malin says:

  åh så bra xD

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *