Människokroppens fysiologi upphör aldrig att förvåna

Man 35+ (med barn) 1: Det är sanslöst vad man blir kissnödig när man badar. Jag var tvungen att gå på toaletten en gång i halvtimmen under fem timmar!
Man 35+ (med barn) 2: Varför blir man egentligen kissnödig av att bada?
(Paus)
Man 35+ (med barn) 1: Det är för att kroppen tar upp vatten genom huden.
Man 35+ (med barn) 2: Nä, är det så?
Man 35+ (med barn) 1: Jo, så är det.

Fyrishov, Uppsala

31 thoughts on “Människokroppens fysiologi upphör aldrig att förvåna

 1. Pontus says:

  LOL, det var det dummaste jag hört på hmm, flera timmar… hehe

 2. 909 says:

  Det är ju faktiskt sant att man blir kissnödig av att bada :)

 3. skugg says:

  Era rubriker är alltid så skojiga och välfunna! Pricken över i, skitsmarta, helt outstanding!

  TACK! (för att ni får mig att börja varje dag med ett brett leende)

 4. Gurra says:

  Hur lång tid tar det då för 2000 turister att suga upp Östersjön?

 5. Claes says:

  Ni får gärna rätta mig om jag har fel men jag tror detta stämmer. Hängde med dykarna i lumpen och enligt dem så tar man faktiskt upp vatten genmom huden…med kissnödighet som föld.

 6. Nanouk says:

  Skulle gissa på att det är en cool psykologisk effekt med att vistas nära vattnet =D

 7. mm says:

  skugg, var du seriös med det inlägget?

 8. appa says:

  Jag som tycker rubrikerna är det absolut sämsta med sidan. Vrider mig nästan i plågor av vissa rubriker. Den här var väl dock helt ok.

 9. Ida says:

  Jag tror mer på att kroppen blir kall i vattnet och då gör den sig av med det som den inte behöver. Det krävs (onödig)energi att värma och hålla urinen varm. Därför släpper kroppen ifrån sig urinen för att kunna använda energin för att värma andra delar av kroppen.

 10. monix says:

  Meh,,jag har alltid trott att man blir kissnödig för att man sväljer en hel del av badvattnet!Jag blir inte nödig i badkaret,men när jag simmar osv ;-)

 11. Benny says:

  Claes: Tro inte allt du hör. Ingen snackar så mycket strunt som militärer.

 12. Bossen says:

  Det är typ som Ida säger. Man blir kall vilket gör att kroppen centrerar vätskevolymen och därmed stiger blodtrycket med ökad urinproduktion som följd. Kallas kölddiures.

 13. Daniel Giertz says:

  Det är sant att man fryser mer om man har urin i kroppen. Däremot blir man inte kissnödig för den skull (av vad jag hört). Att befinna sig i varmvatten gör en däremot kissnödig. Det sade min farfar, som var urolog.

 14. Riolux says:

  Det har inte med mängden vätska att göra, det är urinblåsan som drar ihop sig.

 15. olle says:

  eller så är det bara så att man får sig ett par kallsupar då och då.

 16. Magnus says:

  I sötvatten tar kroppen upp vatten genom huden. I saltvatten händer inget. Det kallas osmos på iq-språket.

 17. John says:

  Pontus, vänligen förklarar vad du tror att beror på då? Jag är så fantastiskt trött på alla som börjar diskussionstrådarna här med att säga ”åh herregud vilka idioter” eller ”det var fan det dummaste jag har hört” när det är så pinsamt uppenbart att de själva inte har en aning om hur det egentligen förhåller sig med fenomenet i fråga.

 18. Annapanna says:

  Magnus: Vad händer med klorvatten då?

 19. Claes says:

  Magnus: äntligen ett vettigt svar. Osmos it is.

  Benny: Typiskt svar för en som har ett förnamn som slutar på y…

 20. Blärp says:

  Magnus och Claes: Läs Bossens inlägg. Osmos är det som ger russinfingrar, inte kissnödighet.

  Militärer talar tydligen strunt ändå…

 21. Doktorn says:

  Trycket från vattnet (som är högre än i luften) gör att blodet omfördelas och trycks upp från benen. Detta resulterar i ökad blodvolym i överkroppen. Då tror kroppen att den har alldeles för mycket blod och därmed ökar urinproduktionen (för att minska andelen vätska i blodet).

  1. hane says:

   tack, nån som förstår

 22. Sandra says:

  Hahaha hallå .. saken att man ”blir sugen på att gå på toa” är för att kroppen temperatur ligger på 37 grader i snitt.. hoppar man då ner i vattnet kyls kroppen ner och kropper reagerar kraftigt på det blodet cirkulerar snabbare . .. det är pendligen mellan kallt och varmt.. samma som om ni är ute en kylig vinter kväll och går in i värmen igen .. känslan förvinner efter ett tag om man ger fan i att gå på toa..

 23. Fnykis says:

  Eeeh, klart att kroppen tar upp vatten genom huden, varför skulle den inte göra det? Den släpper ju ut vatten genom huden när man svettas… huden är ju inte ogenomtränglig precis…

 24. Bah says:

  Ser absolut inget roligt i detta. Är själv naturvetare och vet att kroppen suger upp vatten genom huden när man badar. Vet dock inte om detta är anledningen till herrn’s toalettnöd, men det är inte omöjligt, alltså inte speciellt dumt och därför inte roligt. Sorry.

 25. kalle says:

  Visst suger huden upp vatten, vilket ju är anledningen till att vissa droger/gifter är farliga vid hudkontakt. Detta sker dock i mycket begränsad utsträckning och resulterar bara i att man får ”russinfingrar”. Altså beror en (skenbart?) ökad urinproduktion knappast på att kroppen suger upp vatten. I så fall hade man troligen inte mått så bra av allt klor…

 26. Kari says:

  Doktorn har rätt i fråga ang. kissnödighet när man badar!!!
  Fick lära mig detta när jag tog dykcert!

 27. Viltstig says:

  Som varande instruktör i försvarsmakten med specialitet ’Kallt Väder’, undrar jag om det inte ligger lite i det som Bossen och Ida säger. Kölddiures fungerar ungefär så här: För att minska värmeförlusten minskar kroppen automatiskt blodflödet till extremiteterna (armar och ben), och sänker därmed temperaturen på cirka hälften av hudytan. Det blod som omfördelas hamnar i bålen, vilket lurar kroppen att det finns ett överskott av vätska. Vad händer då? Jo, man pinkar vitt, trots att man i praktiken har vätskeunderskott. Symptom på detta? Trött, slö, huvudvärk, pinkar gult. Någon som känner igen detta efter ett långt bad?

 28. Sara says:

  Men orka dilla. Garva bara åt skämtet eller låt bli.. Man fattar ju det korkade, eller det nu inte korkade skrivaren vill få fram :)

 29. Gunnar says:

  när det är kallt sker en omfördelning av vätska från dom perifera delarna ( armar o ben) till centrala delar av kroppen som alltså lurar kroppen att tro att den har vätskeöverskott. Det fenomenet uppkommer också när man badar kallt utan att kroppen för delen ”suger” upp vätska. Detta gör att man kissar mer = kölddiures.

 30. MJ says:

  Intressant läsning ovan. Har alltid undrat varför jag måste ur bassängen o pissa varje halvtimme med full blåsa när jag simmar. Någon jag frågade nämnde slagg, lymfdräneringsgrejer, rensing osv, men då borde urinet vara knallgult tycker man… Primitivt ämne detta men är ändå förundrad över att kroppen töms på så mkt vätska under ansträngning i vatten och inte under andra motionsformer. Kan det vara av betydelse att kroppen är i lodrät läge?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *