Men en katt?

Lokala Konsum, Södermalm

En kvinna står och packar upp sina varor på rullbandet. Bakom henne står en pojke ~10 och hans pappa. Pojken kollar spänt in vad kvinnan plockar upp för varor.
Pojken: Kitekatt? Nu blir en liten katt nöjd… Åh, en läsk! … Har du katt?
Kvinnan: Ja.
Pojken: Är den hyperaktiv?
Kvinnan (ser lite frågande ut): Nja… näe, mina katter är inte hyperaktiva.
Pojken: Blir de det om de dricker läsk?
Kvinnan: Näe, katterna dricker faktiskt inte läsk.
Pojken: Nähä…
Pojken (till pappan): Där ser du, man blir inte hyperaktiv av läsk! Jag vill ha läsk! Jag vill, jag vill, jag VILL!
Pappan (muttrar): Du är hyperaktiv redan nu.
Killen stannar upp en kort stund, sedan börjar han hoppa runt kring kassan, och kör ner halva huvudet i kvinnans Konsumkasse.
Pojken: Jag vill ha läsk! Jag vill ha… en… katt! Just det! En katt vill jag ha! Jag vill ha en katt! Jag vill ha en katt! JAG VILL HA EN KATT!
Pappan (suckar): Det blir absolut ingen läsk…

Cred: Mia

77 thoughts on “Men en katt?

 1. Mia says:

  Beelzeboss mfl #35:

  Lite info om ADHD och huruvida denna diagnos är ny eller ej:

  ”Adhd är en omdiskuterad diagnos. Redan 1902 beskrev den engelske läkaren George Still ett tillstånd som omfattade överaktivitet, bristande impulskontroll, koncentrationssvårigheter, motoriska problem och inlärningsproblem.

  På 1920-talet föddes begreppet MBD, minimal brain damage. Senare utvidgades diagnosen till att även gälla barn som inte hade någon direkt hjärnskada och ändrades till minimal brain dysfunction.”

  I Sverige försökte man även lansera begreppet ”damp” – men den diagnosen används inte längre utan man använder begreppet AD/HD – och ibland ADD.

  Jag gissar att ni är födda efter 1902 hela bunten… alltså fanns funktionshindret även under er uppväxt. Ni kände bara inte till det. ;-)

 2. Mjo says:

  Rolig unge =) Men undrar nästan om han inte har damp/adhd =)

 3. Mi says:

  Hade damen verkligen en katt? Hon kanske köpte tilltugg till sin läsk

 4. Olle (den vanliga) says:

  Haha, hittade det. Nu är det bevisat – aga är bra för barn. Bibeln vet. Kolla själva.

  http://www.bibeln.se/showvers.jsp?visakap=syr%2030&addit=true&foo=bar

  (Det här är ett skämt. )

 5. pissenisse says:

  Men Mammann, ditt barn är ju ACDC, eller?

 6. Mattias II says:

  Störigt kul unge. Och han är helt normal, tro mig. Man måste inte börja ropa ADHD för varenda snorunge därute som har lite extra energi… varför finns ett sådant normkrav i vårt samhälle? Var lite udda, people!

 7. Karine says:

  Är inte själva idén med den här sidan att man rapporterar in saker man tjuvlyssnat på? Inte saker man själv varit med om… http://stumpan.wordpress.com/2008/05/08/ett-mote-pa-konsum/

 8. Viktor says:

  Påminner mig om en film på Utube Angry German Kid.

 9. slacker says:

  Åh, ett sådant där vandrade p-piller…

 10. karo says:

  Ytterligare tankar om ADHD… undrar hur många inom kriminalvården som har den diagnosen? Utan att ha fått diagnosen så att säga. Vi ska vara j’kligt glada, Beelzeboss, att vi numera fångar upp de här ungarna så man kan hjälpa dem.

  För övrigt anser jag inte att pappan i tjuvlyssningen alls antyder att pojken har ADHD och att avgöra det på en minuntlång sekvens är helt omöjligt. Ungen har inte alls ”antagligen ADHD”, han kan lika gärna vara en blivande skådespelare eller artist. (att utreda en sån diagnos kräver lite mer än såhär, menar jag.)

 11. anna says:

  men åh jävla c*unge! får krupp på sånna barn.

 12. Karine says:

  heh…nu har hon tagit bort den från hemsidan…

 13. Johan says:

  Lokala Konsum? Finns det regionala Konsum, och kanske riks-Konsum också?

 14. Rådis says:

  #51: Har du hittat den där infon på wikipedia eller hos en granne eller nåt? Fullkomligt fel i alla fall. DAMP är förkortningen på ”Dysfunction in attention, motorism and perception”, ADHD står för ”attention deficit hyperactivity disorder”, ADD för ”attention deficit disorder”, MBD stod först för ”multiple brain damage”, detta för att man inte visste exakt vilka delar av hjärnan som troddes vara skadade, senare ändrades benämningen till DAMP då detta bättre beskrev symptomen. Detta är alltså 3 helt olika symptom..
  Ursäkta min långrandiga drygförklaring, men jag blir arg på hobbypsykologer som kommer med påhittade sanningar.

  //Rådis på krigsstigen

 15. karo says:

  Var det inte ”Minimal Brain Damage?”

 16. karo says:

  För övrigt handlar det om tre olika ”syndrom”, inte tre olika symptom, annars var det rätt. :-) (om det nu ska vara rätt så ska det väl vara rätt)

 17. Saris says:

  Jag tycker han låter jättehärlig, vilken rolig unge ^^ Fast så tycker jag mest jämt när det inte är jag som har ansvaret.

 18. Rådis says:

  Karo: Helt rätt, tack! :-) Syndrom som beskriver symptom…. :-D

 19. Dudd says:

  Rådis: jaha, jag som hade för mig att det inte finns några direkta stöd för att DAMP finns. var det inte så att ”beviset” eldades upp för att personen som myntade begreppet inte ville visa vad han/hon (hur det nu var) hade grundat sin forskning på? Kan vara fel ute, men wtf.

  there is no DAMP.

 20. Rådis says:

  Den som eldade upp sin forskning var väl Christoffer Gillberg & co? Och DAMP är ju som synes endast en beskrivning av symptom, det som diskuteras är snarare om det är ett neurologisk skada eller psykologiskt tillstånd.
  Tror i alla fall jag.
  :-)

 21. tacgnol says:

  a cat is fine too.

 22. Mia says:

  # 64 Rådis, du dömer ut social styrelsens rapport ”adhd hos barn och vuxna. en kunskapsöversikt”. (utkom 2004)

  Du hittar en sammanfattning av den här:

  http://www.sos.se/fulltext/110/2004-110-7/2004-110-7.pdf

  Den längre versionen (ca 350 sidor) ingår i SU kurs i neurpsykiatri som jag just nu läser.

  MBD var en internationell diagnos, DAMP var ett nationellt uttryck som bla Christoffer Gillberg försökte lansera. Den används inte längre inom neuropsykiatrin, utan Sverige har anammat uttrycket ADHD istället. Eller mer korrekt AD/HD. ADD är ännu så länge inte en helt accepterad förkortning, även om vissa NU- och BAS-team använder den som beteckning här i Sverige.
  Den korrekta beteckningen är enbart AD/HD. Så väl i Sverige som internationellt.

  Se gärna SVT dokumentär ”Fördärvet”, för lite mer info om den svenska Damp-forskningen.

  http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=81516&a=1113776&lid=puff_1113059&lpos=lasMer

 23. Rådis says:

  …och detta är fortfarande en diskussion psykologi vs. neuropsykiatri. Och yes, jag dömer ut neropsykiatrin till viss del. ;-)

 24. Sandra says:

  Såhär är ju de flesta barn ibland, verkar inte hänga många föräldrar här. :) //Storasystern

 25. NaturligtVis says:

  ADD fanns med i DSM-III, men togs bort till DSM-IV… vi får väl se om den kommer tillbaka till DSM-V. Det säger förövrigt något om dessa tillstånds existens i verkligheten. När man säger att tilstånden inte har funnits tidigare menar man så klart att klassificeringen inte har sett ut så (en viss samling symptom=syndrom). Det är klart att det alltid funnits folk som exempelvis har haft svårt att koncentrera sig. Vissa har tyckt att vissa symptom ofta samvarierat. För att veta vad man menar och för att lättare ska kunna forska, har man försökt klassificera dessa som ett syndrom. Man har inte hittat en orsak till dessa syndrom (varför man bland annat försöker definiera dem annorlunda) även om man har hittat korrelationer med både neurologiska sturkturer och funktioner, föda, socioekonomisk klass och en viss heriditet etc. Det säger alltså inte ett skit om en individ om denna har en viss diagos, annat än att denne har en viss mängd symptom och att dessa innebär ett visst lidande för personen i fråga.

 26. Bambikill says:

  Hata den äcklige ungen. Skjuta hål i pannan – kaboom.
  Och ja, jag håller med Sandra, sådär är de flesta ungar ibland. Desto större anledning att hålla sig borta från dem. Min pojkvän har en tioårig bokstavsunge. Han är… om vi ska uttrycka det diplomatiskt… påfrestande. (%##%& ungjävel).
  Den här var egentligen rolig. Därför att situationen är bisarr. Men ungen stör mig till den milda grad att jag kräks. Jag hatar dessutom lillgamla barn. Det var jag själv. Jag var säkerligen vidrig. Så hatisk jag blev. Nu ska jag hitta en bra tjuvlyssning att ge en eloge istället.

 27. Sophie says:

  #20 Angående youtube-videon: J-vlar! Jag är helt chockad. Alla kan väl bli förbannade då något inte funkar för en, men det där var ju uppskruvat till tusen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *