”Men kom ihåg att alltid bring your leg”

Hemköp, Malmö

En dam ~60 ska betala med sitt kort. Hon drar kortet och väntar.
Kassörskan ~45: Du måste slå in din kod!
Damen: Excuse me?
Kassörskan: Din kod. Du måste slå in din kod.
Damen: I´m sorry, I…
Kassörskan (gestikulerar med fingrarna ovanför knapparna): Slå in din kod!
Damen: Oh, this is a credit card so I don´t have one.
Kassörskan: Ja, då får du visa legitimation.
Damen: Sorry?
Kassörskan: Ditt ID-kort, du måste visa det!
Tant ~80 (böjer sig fram mot damen) : You have to show who you are!
Därefter följer en del krångel, eftersom damen inte har någon legitimation och kassörskan går iväg och pratar med en kollega, kommer tillbaka och låter damen betala ändå, som packar ner sina saker och ska börja gå.
Damen (vänder sig tillbaka mot kassörskan): Thank you very much!
Kassörskan: Ja ja, det är bra nu, bye bye.

Cred: Anna

86 thoughts on “”Men kom ihåg att alltid bring your leg”

 1. Ingrid says:

  Det verkar som att majoriteten här aldrig har innehaft ett serviceyrke. Själva tjuvlyssningen var ganska rolig, men kommentarerna var mest beklämmande. Vi bor i Sverige, visst verkar det lite underligt med någon som inte kan ett ord engelska, men likväl bor vi i Sverige.

 2. Lina says:

  Igen då… kommer det en turist BEHÖVER du ite se leg. Som Anna sa ovan, dra kortet och se glad ut… krångla inte.

  Så, nog gjorde kassörska fel alltid. Hon var småkorkad och dessutom oallmänbildad.

 3. sajmo says:

  om det nu inte är nåt legkrav på utländska kort så betedde sig kassörskan väldigt löjligt.

 4. Saggezza says:

  Precis som ~ANNA~ säger så behöver faktiskt inte personer med utländska kort visa id-kort. Har man däremot ett svenskt kort så ska man visa id-kort men då har du ett svenskt id-kort också eftersom du inte kan få ett kredit-eller bankkort i Sverige om du inte kan visa svenskt id-kort.

  Många gånger när jag fick köp på otroligt höga belopp på mitt tidigare jobb och kunderna hade utländska kort så kunde jag inte kräva idkontroll ifall de inte hade kod. Det var bara att godkänna köpet och gå vidare till nästa kund.

 5. Saggezza says:

  sajmo: det verkar som om inte informationen om idkontroll av utländska kort har gått fram i alla servicerelaterade företag.

 6. Munche says:

  isabell: Jag förväntar mig att någon som jobbar i ett kundkontaktsyrke försöker bemöda sig att kommunicera på ett sätt jag förstår, eller åtminstone ber någon om hjälp att göra sig förstådd, så att jag kan köpa mina grejer och på så vis betala deras löner.

  Addeh: Tänkte på exakt samma stycke ur Pratchett också, det gör jag varje gång någon säger samma sak fast lite högre. Förresten vill jag tacka dig och Sofia (som hänvisade till The Cheerful Fairy för nån dag sedan) för att ni stärker Discworlds närvaro på tjuvlyssnat.se :D

 7. sanna says:

  tycker kassörskan är fett otrevlig.

 8. Sofipropp says:

  Jag jobbar i ett kassayrke, men brukar inte ta leg på utlänningar som betalar med utländska kort. A) Vi skriver in personnumret på kvittot och har de inte svenskt personnummer kan det ju kvitta. B) Kunden kan inte knappa in kortkoden. Inte har vi fått några anvisningar från banker hur vi skall gå tillväga gällandes identitetskontroll på utländska kunder. Det kan alltså inte vara helt lätt för en kassörska att veta vad som gäller i dessa fall. Dock: har man varit utomlands någongång och betalat med kort vet man att man har olika rutiner på olika ställen. En viss flexibilitet förordas alltså vid sådana tillfällen. PROBLEMET är att (ursäkta generaliseringen) surf****r till skånska medelålders kassörskor inte vet vad flexibilitet eller vanligt hyfs är. Tyvärr. Sådana här tjuvlyssningar torde vara rätt vanliga, med andra ord. Cool att den gamla tanten försökte förklara för turisten, heder till henne!

 9. Hoffa says:

  Usch och fy vilken otrevlig o obildad kvinna. Blir riktigt förbannad. Dessutom i ett serviceyrke – säg upp henne.

 10. Charlotte says:

  dryg kassörska?

 11. WysiWyg says:

  Varför utgår alla ifrån att kassörskan skulle ha vetat att det inte var leg-krav? Jag visste det inte innan jag läste här (och jag är fortfarande osäker, tills någon kan bevisa det ;-).

  Är det verkligen omöjligt att ingen har upplyst henne om detta? Det är väl i sådana fall hennes chefs ansvar att upplysa henne om det.

  Sedan; nej jag antar att man kan klara sig utan engelska, men om man märker att kunden inte förstår en så anser iaf jag att man har ett ansvar att hitta någon (förslagsvis en kollega) som faktiskt kan förklara.

  Och det är inte samma sak att kräva att någon i t.ex. Tyskland ska kunna svenska, däremot kan man förvänta sig att de kan engelska, som iaf i ”väst” blivit det gemensamma språket.

 12. WysiWyg says:

  Och varför utgår alla ifrån att turisten har engelska som modersmål? Kan det inte vara så att hon, likt de flesta svenskar, lärt sig att engelska är det språk som man oftast kan göra sig förstådd på?

 13. Emma says:

  Haaaaaaaah! den här var roligaat på länge!! :D:D

 14. labbe says:

  gud vad irriterad jag blir på den där kassörskan. om hon nu själv inte kan engelska så kan hon väl iallafall hämta någon som kan? det är väl ganska uppenbart att damen ~60 inte kan svenska! dessutom beter sig kassörskan som att det var damen som var jobbig när det är kassörskan som inte ens försöker göra sig förstådd utan bara fortsätter att babbla på svenska. jag tycker inte alls att den här lyssningen var rolig, jag blev bara förbannad.

 15. Linnea says:

  isabell: nej vi kräver inte att de ska svara på svenska i ett annat land, kanske engelska om de kan, eftersom det är ett världsspråk.

 16. empa says:

  Ha ha, en kompis lyckades höra en liknande grej i en sko affär.
  men där var det en enbent tysk som provade skor.
  naturligtvis klämde expediten ur sig frågan: ”Do you have any leg?” När han skulle betala med kort. När han inte förstod fick hon panik och sa det igen fast högt så att alla hörde.
  Sen ryckte min kompis in och det fick ett lyckligt slut!

 17. elli says:

  Kassörskan var troligtvis stressad eftersom det blivit kö, och är man stressad så kan det väl lätt råka bli så att man säger nåt i stil med ”Ja ja, det är bra nu”. Om hon var otrevlig eller inte tycker jag beror helt på vilket tonfall hon hade.

  Och det är inget krav på att prata engelska när man jobbar på hemköp, så varför skulle hon på sparken? Visst kan man tycka att man BORDE kunna engelska, men vad jag vet så var det inte ett obligatoriskt ämne i skolan på hennes tid.

  Btw, ni som säger att man som turist borde plugga på språket innan man åker iväg, är ni seriösa eller? Ni måste vara jäääävligt språkbegåvade om ni ska kunna lära er mer än några standardfraser på bara några veckor. Om det nu inte är så att ni beställer resan tre år i förväg..

 18. max says:

  elli!!! ” men vad jag vet så var det inte ett obligatoriskt ämne i skolan på hennes tid.” Vad jag ser av ditt inlägg så är allmänbildning inte något obligatorisk i vår tid.

  Kassörskan var 45år; då HAR hon läst engelska om hon har gått i svensk skola. DOCK: Bara för att hon har läst engelska i skolan KAN MAN INTE KRÄVA att hon kan tala engelska. Hur många kan lösa andragradsekvationer bara för att de lärt sig det i skolan för 25-30 år sen???

  Dock kunde hon ha varit smidigare och framförallt borde butiken bli bättre på att utbilda personalen…

 19. max says:

  ”Folklivsforskaren skriver:
  Vilken hjältinna! Våga vägra engelska (gentemot britter och amerikaner).”

  JASSÅ, det är OK att särbehandla just amerikaner och britter?? Inte araber, turkar. kineser eller polacker???

  Brukar inte sånt klassas som diskriminering??

  Kan du ge oss en lista på folkgrupper/nationaliter som det är PK att våga vägra???

 20. Julia says:

  Sverige har en av de befolkningar som är bäst på engelska av alla icke-engelsktalande länderna i världen.
  Om jag hade varit där hade jag ryckt in direkt! Skäms på kassörskan! Inte för att hon inte kunde engelska (vilket måste jag säga var otroligt irriterande, men inget man kan klaga på direkt), men att hon fortsatte prata på svenska och dessutom var jätteotrevlig.

 21. Mimmi says:

  Men hey; dumt att snacka engelska? Upplevde samma sak i Polen i veckan; folk fortsatte snacka polska fast man förklarade att man pratade engelska och inte är polack. Oftast folk som jobbar när man möter dom; typ kassörskor, konduktörer osv.

 22. Emma says:

  Men faktum är dessvärre att många skåningar, särskilt lite äldre kvinnor, ÄR oerhört otrevliga. Jag vet inte vad det beror på, men de är faktiskt helt klart snorkigare än genomsnittet.

 23. Vicki says:

  Skrattade nästan i byxan av den sista nochiga kommentaren: ”ja ja det är bra nu, bye bye” Asroligt!!

 24. max says:

  Emma skriver:
  ”Men faktum är dessvärre att många skåningar, särskilt lite äldre kvinnor, ÄR oerhört otrevliga. Jag vet inte vad det beror på, men de är faktiskt helt klart snorkigare än genomsnittet.”

  Jaha du, Emma!! Hur vet vi att kassörskan på Hemköp i Malmö verkligen var skånska??? Snabbköpskassörska börjar ju utveckla sig till ett ”invandraryrke”, åtminstone i Malmö.

  Prova: ”Men faktum är dessvärre att många ***, särskilt lite äldre kvinnor, ÄR oerhört otrevliga”. Byt ut *** mot valfri nationalitet. Får man skriva/säga så?? Diskriminering!?!?!

 25. upprörd says:

  Hej!! asså detta händer mig och min man hela tiden. (eftersom han inte kan svenska) blir tokig + skäms över hur dåliga svenska folket är på engelska, skärpning!!…………..

 26. Emma says:

  Förlåt Max, tänkte inte på det. nej, de flesta är ju trevliga!

 27. Ellan says:

  Uppenbarligen kun de hon engelska eftersom hon förstod varje fråga men valde att dra det på svenska ändå. Fy fan va jag blir arg på såna där respektlösa tragiska häxor. USCH!

 28. Emelie says:

  Haha! Jag vet exakt vilken kassörska det är. Hon är ett original to put it gently… Ilsk och bitter som få.

 29. max says:

  upprörd skriver:
  ”Hej!! asså detta händer mig och min man hela tiden. (eftersom han inte kan svenska) blir tokig + skäms över hur dåliga svenska folket är på engelska, skärpning!!”.

  Kan du inte använda din energi till att lära gubben lite svenska (i stället för bli så upprörd)!??!!

 30. Mini says:

  Ännu ett bevis på varför det är bra att studera språk.
  Men skäll inte för mycket på de äldre, engelskan har inte varit ett obligatoriskt skolämne så länge.

 31. tomm says:

  Mini skrev
  ”Ännu ett bevis på varför det är bra att studera språk.
  Men skäll inte för mycket på de äldre, engelskan har inte varit ett obligatoriskt skolämne så länge.”
  ……
  Jo, Mimmi, lilla gumman, det har det varit! Obligatoriskt i cirka 50 år och kassörskan var 45 (you do the math)… Men ska inte skylla för mycket på de yngre: Allmänbildning är inte obligatoriskt, det är ett som är säkert.

  ….

  Om nu någon retar sig på att jag skulle vara ”mans-grisig” som använder uttrycket ”lilla gumman” om Mimmi så kan man ju bara konstatera att hon, genom sitt inlägg, gjort sig förtjänt av det…

 32. 08 says:

  Men ”oh my God” o allt, kan inte ALLA i Svea rike i alla fall lite engelska? Om 80-taggarn kan..?

 33. cresta says:

  service minded personal på hemköp malmö… !?

 34. Mr M says:

  Coolt! Jag stod i kön när det hände. Smart kassörska ja..

 35. bowlingjocke says:

  hmm.. Kunde väl ha visat lite mer respekt åt henne som inte kunde svenska..

 36. Robban says:

  Antar att det var hon den mörkhåriga, kortklippa surkärringen. Hon var så otrevlig mot min farmor, att farmor skrev till Antonia Ax:son Johnson (som äger en del Hemköp aktier), vilket resulterade i en skriftlig ursäkt från Hemköps VD och butikschefen i Malmö. Trist att det ska finnas så många människor som har problem att bemästra sin medfödda grymhet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *