Nu lurar det en stilpolis i varje hörn…

Kålgårn, Falun

En tjej ~18, klädd i snygga sportkläder, går stavgång med sin hund som springer lös några meter framför. En kvinna ~50 med högt uppdragna mönstrade cykelbyxor och stor urtvättad t-shirt kommer joggandes emot dem men börjar gå när hon närmar sig hunden.
Kvinnan: Kopplar du hunden?
Tjejen, som inte verkar ha något koppel med sig, stannar. Hon ropar på hunden som skäller lite mot kvinnan.
Kvinnan (lite surt): Du borde ha koppel på hunden här!
Tjejen: Jo fast jag har ju koll på henne och hon hoppar ju inte direkt på någon.
Kvinnan: Nej kanske inte det men du borde visa lite hänsyn.
Tjejen (synar kvinnan skeptiskt): Hänsyn? Byt ut de där cykelbyxorna och kom tillbaka.
Kvinnan blänger på tjejen, som har fortsatt att gå, och börjar sedan springa vidare.

Cred: Em

0 thoughts on “Nu lurar det en stilpolis i varje hörn…

 1. Charlie says:

  Enligt lagen är det tillåtet att ha sin hund lös så länge den är under kontroll mots. koppel. (alltså stannar och kommer på kommando etc)

  Sen skiter jag fullständigt i om folk är rädda. Min hund är inte farlig, därför är det deras problem och inte mitt. Gå till en psykolog ffs.

 2. anna says:

  Det här var väl inte roligt?! Koppla hundjäveln!!

 3. elli says:

  Lr: Din syn på hundrädda människor äcklar mig.

  Är det ens eget fel om man är allergisk också? Eller att man råkar ha en liten unge med sig, som kan råka få halva ansiktet uppätet av din snälla hund? Eller att man helt enkelt bara tycker att lagen bör följas?

  Och lösgående människor som slår ner andra VET att de gör fel, och det är därför man har lagar och fängelser. Hundar däremot blir inte avskräckta av lagboken, och då är det alltså hundägaren som är skyldig att se till att ingenting händer.

  Om du själv är hundägare så hoppas jag att din ignoranta attityd inte råkar bli orsaken till någon annans skada.

 4. Herrn says:

  Jag blev fan förbannad när jag läste den här,det är ju lustigt att folk inte kan visa respekt för sina medmänniskor utan måste komma med en helt oväsentlig spydig/elak kommentar när dom blir tillsagda.
  Skärpning!

 5. yalia says:

  KK>> Nä, men barn som skjutit ihjäl föräldrar/syskon främmande människor. Tänt eld på hus osv.. om man nu ska hård dra det. :)

  ”Som flera personer redan skrivit, så finns det särskilda ställen där hunden kan vara okopplad. Exempelvis skulle det passa bra att ha hunden lös hemma i er trädgård. Har ni ingen trädgård? Oj, stackars hund.. För det hör ju egentligen till dess naturliga miljö att få vara ute mycket.”

  Ärligt talat även om du har trädgård är inte det nog för hunden att springa lös i.. PUNKT. Det är så vi skapar frustrerade ostimulerade individer som blir farliga både för sig själva och omgivning.

  Dessutom finns inget som heter koppeltvång. Koppel liknande förhållande är det som gäller. Och det är skillnad på en okopplad hund och en så kallat ”lösspringande hund” som folk ojar sig över. Går min hund fri fot, inom 1,5 m från mig så kan hon orsaka mindre skador än folk med hundar i 8 m koppel utan koll på dem… Sedan är ju trots allt hundar djur och man kan aldrig lita på dem till 100 %. Men tror inte någon menar att det går lösa med hundarna på stan (=idiotiskt) utan det talas om strövområden (givetvis sådana där inget uttalat koppeltvång finns). Sedan går det bra oftast hela veckan att gå hur man vill, sen kommer de där söndagsmotionärerna o grinar åt en, men sen börjar en ny vecka med lugn o ro igen.

  Generellt till både hundägare och hundrädda/ointresserade. Tagga ner i mötena så blir det så mycket trevligare för oss alla.

  PS Har för övrigt blivit utskälld med min hund sittande fot KOPPLAD, med mig mellan de mötande, för att min hund vände huvudet och tittade åt dem. Och då tröttnar man, när man blir utskälld oavsett.

 6. Tommy says:

  hatar t.o.m lösa hundar mer än hundar i koppel så go stavgångskärringen!

 7. BettyB says:

  Lr #94: Tror du på fullaste allvar att det, inom psykiatrin, finns utrymme att ge någon fobibehandling? Du är inte på riktigt…

 8. Meisje says:

  Mina fordommar har blivit bekraftade efter att ha last dessa kommentarer!

  Svenskar ar de mest regelk**a folket i varlden. Fy fan vilken hets!
  Tror jag stannar utomlands ett tag till:(

 9. pala says:

  haha okej ite elakt kanske men dock så rolig! Man borde koppla hunden då man går bland folk.. en sak om det är ute i skogen eller ute landet där det inte finns en massa människor. å om nån ber än så ska man koppla hunden. det är olagligt å ha hundar okopplade mellan slutet av vintern å början av hösten å dessutom ska man ha hundraprocentig koll på hunden å det har man inte då den skäller på folk! Mina hundar springer bara lösa i skogen å på ställen där det inte finns folk å om jag nu nån gång skulle möta nån kopplar jag hundarna om det inte är nån jag känner. Då räcker det att dom går fot. Alla borde lära sina hundar att inte gå fram till folk utan tillåtelse. fast det är klart jag tycker heller inte att hundar jämt ska tvingas gå i koppel om dom söter sej, det är inte bra för dom.

 10. Hundinstruktar says:

  sen så bryr jag mej faktist inte om folk jag möter är hundrädda, möter jag folk går mina hundar fot å jag vet att dom aldrig skulle rusa fram till nån. Tror nog snarare det är andra människor som skrämmer dom (även om dom absolut inget visar) genom att rusa fram, väsnas å ropa på hundarna. har man koll på sin hund så är det inga problem att gå med den lös. men om nån ber än så är det bara att koppla den å hundar som skäller å springer fram tilll folk å andra hundar ska hållas kopplade även om dom är snälla så är det inte säkert att hunden den springer fram till är snäll å är man hundrädd eller allergisk är det inget kul men att införa hundförbud är fel om folk sköter hundarna. Å sen är det väldigt sällan hundarna som är knäppa utan ägaren! å hundfobi går att träna bort om man inte kan stå ut med att det går förbi hundar gå förbi fot.. anledningen att hundfobi är så vanligt är antagligen mest p.g.a brist på kunskap!

 11. a. says:

  Usch, sådant här gör ju inte att hundägarna får bättre rykte direkt. Har man en hund så har man med sig koppel när man går ut och går och kallar in hunden så fort man möter någon, är det någon som joggar som hunden kan tycka är skojig att leka med (=springa fram och hälsa på) så är det ju ännu viktigare. Men som hundägare vill man gärna ha lite respekt, även om man självklart alltid ska respektera någon annans rädsla. Och att folk inte fattar att ”nä men min hund är så snäll, bla bla bla” inte hjälper. Men jag tycker faktiskt att hundrädda borde söka vård, det förstör ju deras livskvalité mycket. Hundar är inga bestar, men kan bli det i fel ägares händer.

 12. ............... says:

  många hunrädda är ju med rätt korkade eftersom dom alltid ska gå på min vänster sida då man mööter dom, sidan där hundarna oftast lär sej gå å då får dom faktist skylla sej själva om hunden nosar på dom då dom går i koppel.

 13. Fraggelsmurf says:

  Cykelbyxor är fan vidriga, särskilt mönstrade :D

 14. Gurra says:

  Att träna ska inte vara någon modeshow, låt folk ha på sig vad dem vill, det är ju endå svettas man ska göra när man tränar. Låter bara som en tyken , hänsynslös tjej som inte fått lära sig något om respekt för andra människor.

 15. cecilia says:

  Som någon sa: det finns inte utrymme inom den offentliga vården för att få behandling för något som ”hundfobi”. Och att själv bekosta sin pyskolog innebär ca 4000 kr i månaden. Jag förstår inte hur det ens kan diskuteras – befinner du dig tillsammans med din hund bland människor är det väl SJÄLVKLART att den ska vara kopplad?!

 16. al says:

  Ingen kan veta hur bra koll ägaren har på hunden, så koppel på i miljöer med mkt folk. Och avstå gärna från käcka komentarer som ’är du hundrädd?’ och ’men han är så snäl…’ Hundrädda människor har inte koll på hundar de vet inte hur de ska bete sig och inte bete sig, det är hundägarens ansvar att inget händer. (Enda undantaget är att man givetvis inte rör en hund utan lov) Och hoppar din hund upp på nån be om ursäkt.

 17. klara says:

  hundar har inget ”naturligt beteende”. hundar som de finns idag är framavlade endast till människans nöje och välbefinnande.

  en icke-hundägare som går på fel sida kan aldrig skylla sig själv, den har inte gjort något aktivt val att umgås med hundar eller åtagit sig att veta något alls om hundar. hundägaren har allt ansvar, allt, alltid!

  hundägaren har ett odiskutablet ansvar att hålla hunden kopplad på allmän plats där det vistas folk. det finns hundgårdar. det finns skogar och ängar. är man för lat att ta sin hund till sådana platser bör man inte ha någon hund.

  att inte koppla sin hund om någon ber om det är respektlöst, egenmäktigt och rent ut sagt vidrigt. gör man så är man knappast en bra människa och lär inte heller ha något bra inflytande på sina hundar eller andra djur. behandlar man inte människor med respekt är man knappast respektfull mot djur; man är bara intresserad av att utöva makt. vidrigt rent ut sagt!

 18. Jim says:

  Var det hunden som skickade in tjuvlyssningen?

 19. Linn says:

  Jag måste bannemej bli mer som alla dessa coola tjejer/killar som kommer med de här lysande kommentarerna

  Jim: ASG, förmodligen inte ;) motionsspåren börjar ju nästan överbefolkas så här års

 20. Elna says:

  hundinstruktör, eller vad du nu är: Vi har koppeltvång i Sverige, basta! Iaf denna period på året då fåglarna lägger sina ägg och ruvar. Lägg ägg och lägg av med att kritisera hundrädda, motionsvilliga människor. 18-åringen var himla taskig. Så det så.

 21. Lars says:

  Till er nu som tycker att det är okej att gå med okopplade hundar. IDIOTER, jag har blivit attackerad av en hund och det var fan inte skoj, bitmärken över hela kroppen, det slutade med att hunden fick avlivas. Och det hände, jo vart annars på en gångväg där en IDIOT inte hade hunden kopplad. Det dom sa när dom fått bort hunden, oj den har aldrig gjort såhär förut, den är ju så snäll, stor jävla schäfer. Så stor kontroll hade dom över den hunden. Ska kanske tilläggas att jag var inte mer än 7 år och det inte är så lätt att bli av med hundrädslan, rädd varje gång jag ser en hund okopplad, inte minst schäfrar.

 22. Peppe says:

  Alla hundar ”har inte gjort något” fram till dess dom biter första gången…

  Men så långt verkar inte vissa mongon kunna tänka.

 23. grisen says:

  Alltså vafan. Angående vilken sida av vägen gångare skall befinna sig på: det är VÄNSTER sida! Det är HÖGERtrafik i Sverige, varpå alla fordon INKLUDERANDE cyklar skall befinna sig på HÖGER sida och alla gångare skall gå på VÄNSTER sida, även på kombinerad gång-och cykelväg för att möta trafiken. Logiskt så det skriker om det, är det någon som inte fattar nu? Läs Trafikförordningen isåfall, ftw! Jag trodde det var något som ingick i allmänbildningen, något så grundläggande som trafikregler. Men å andra sidan är jag inte förvånad med tanke på hur folk uppför sig i trafiken.

 24. grisen says:

  @Meijsje: Hellre regler än kaos. Reglerna är ju faktiskt till för att hålla ordning, stanna du hellre utomlands vart du nu är, det alla tydligen får göra som de vill.

 25. Lr says:

  Det finns över 700 000 hundar i Sverige. Antalet polisanmälda hundattacker ligger på 2500 per år. Risken för att en viss hund skulle göra sig skyldig till en attack är alltså enligt dessa siffror inte större än en tredjedels procent. Det vill säga väsentligt lägre än för motsvarande statistik gällande den lösgående genomsnittsmänniskan (vars attacker dessutom i oerhört mycket högre utsträckning har dödlig utgång). Hundrädsla är med andra ord irrationellt.

  Hundrädsla är inte en ursäkt för att isolera sig från all sorts kontakt med hundar eller för att vägra informera sig om hundars beteende. Alla med så pass allvarlig hundrädsla att de känner att det till och med begränsar deras liv, men inte har råd med psykolog eller medicinering, kan så klart själva arbeta med sina problem. Klappa din kompis hund eller be att få hälsa på en hund du stöter på när du är ute. Läs också på hur man bör interagera med hundar och hur man läser de signaler som en hund ger i från sig (det är väldigt lätt att se om hunden är glad, lekfull, nyfiken, rädd, arg, redo att gå till attack och så vidare).

  Jag är för övrigt helt övertygad om att antalet hundattacker skulle öka om fler hundar var kopplade. Hundar som inte känner tillit från sin ägare, enbart associerar främmande människor med att bli inropade och kopplade, som inte får den motion och den stimulans de behöver av att springa fritt med mera löper större risk att utvecklas i en farlig riktning, och tro mig – om det slår slint i 40 kg muskler med fyra ben och käkar kraftiga nog att slita av en arm så är ett futtigt litet koppel ingen garanti för att en attack kan avvärjas.

 26. Albert says:

  Lr: Du tror alltså att varenda hundbett polisanmäls? Mörkertalet lär vara gigantiskt.

  Sedan så är det inte vanligt att lösgående människor springer runt i parker och biter människor. Våld människor emellan sker oftast mellan unga fulla män och inom parrelationer.

 27. hunden says:

  Lr: Munter avslutning på ditt inlägg. Lär hjälpa många att komma över sin hundrädsla. Att inte vara rädd för bekanta hunder är okej, klart man kan lära sig det, men obekanta hundar ska man INTE lita på, jag tänker iaf aldrig göra det. Hundar är onda tills motsatsen är bevisad. Punkt. Gäller inte människor. Hundägare kan läsa hundens beteende, fatta att alla inte vet hur man ska hantera och ”läsa” en hund.

  Och så dethär med hundar i bussen… Ett ord: NEJ. Det finns allergiker, det finns hundrädda och kan finnas andra hundar i bussen. Det finns resenärer som föredrar att inte drabbas av akut huvudvärk pga hundars mordiska skall.

  Kort sagt: har ni hund, förväntar ”vi andra” (iaf jag) att du använder din hjärna och tänker på andra än dig själv. Tack!

 28. Luna says:

  Till Life: den förolämpningen förtjänade hon definitivt. Men koppla för faan hundjäveln oxå eller håll den under armen tillsammans med en blingmobil och en mocca choccha deecaaf latte, som Paris. eller nått.,

 29. 9/4 says:

  haha aw falun

 30. Monica says:

  Ida: Men misshandel av mäniskor är ok tycker du?
  Jag tycker självklart inte att det är ok att sparka på djur heller. Djur ska visas respekt, Men en hund är ju faktiskt ett djur och hur mycket kontroll man än tror sig ha över den så kan de helt plötsligt reagera instinktivt, oberäkneligt. Finns många bevis på det. Och hur det än är så är våra djur en lägre stående varelse, även om vissa djurägare tror att deras djur är människor och behandlas därefter, så ÄR de inte det. Koppla hunden och åk till ställen där hunden kan få rasa av sig lite utan koppel, där det inte figurerar så många människor som är rädda.

 31. Steffo says:

  Jag håller nog med Sigge, trodde verkligen att stavgång var för pensionärer eller i alla fall för övre medelåldersdamer. Dessutom ganska omogen, fåfäng och irrelevant kommentar hon lyckades få fram…

 32. klara says:

  jag tycker inte att den hundrädde har något ansvar att bota sin hundrädsla, även om det givetvis är viktigt om den gör att man inte kan fungera funktionellt. är man rädd för lösa hundar, eller finner dem obehagliga, ska man kunna undvika att konfronteras med sådana på det enkla sättet att inte gå till platser som utsetts till särskilda hundrastplatser. på alla andra allmäna platser är det lag på koppel. och det är inte ett mentalt sådant, kontroll eller dylikt som åsyftas, utan ett koppel. ett snöre eller motsvarande med hundföraren i ena änden och hunden i den andra.

  den som skaffar hund väljer att göra det och har allt ansvar för hunden. vi andra, icke-hundägare, har inte gjort något sådant val och ska inte tvångsställas inför konsekvenserna av andra människors val. man vet när man skaffar hund att den ska hållas kopplad (gör man det inte är man troligen för dåligt påläst i ämnet överlag för att vara en lämplig hundägare) det är ett villkor för att man ska få ha hund. uppfyll det, och låt oss andra vara ifred!

 33. TJEJ says:

  jag tycker man kan ha koppel med sig. kommer man bland mycket folk eller små barn kan man koppla tills man har gått förbi.

 34. Mikael says:

  Jag tycker att man ska koppla hunden för dess egen skull. Jag brukar nämligen sparka lösa hundar. Det är bara en del av mitt naturliga beteende.

 35. Julia says:

  Alltså, jag måste säga att jag tycker att man ska ha sin hund kopplad hela tiden. Självklart finns det undantag, typ om man går helt ensam på en övergiven väg eller nåt, men annars är det fullt acceptabelt att gnälla på någon som itne har det.
  Jag kan inte gå inom fem meter av en hund utan av bli vettskrämd. Jag hade en bästa kompis i tre år som jag har hemma hos jätteofta, och fast hon hade världens snällaste och gosigaste hund som jag kände jätteväl så blev jag livrädd varje gång den rusade för att möta mig i dörren.
  Det är riktigt obehagligt för folk som är hundrädda, kan inte hundägare bara respektera det?

 36. Jocke says:

  Istället för att alla skriver vad de tycker och vad de tror att lagen i Sverige säger, så är det ganska lätt att leta upp fakta på det världsomspännande datanätet Internet. T.ex. i gång-debatten:

  http://www.vv.se/templates/page3____19333.aspx

  Och i Jaktlagen (1987:259), kan man läsa:
  ”6 § Under tiden den 1 mars — den 20 augusti skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att löpa lösa i marker där det finns vilt. Under den övriga tiden av året skall hundar hållas under sådan tillsyn att de hindras från att driva eller förfölja vilt, när de inte används vid jakt.”

  Utöver detta har de olika kommunerna i Sverige rätt att besluta om kopplingstvång på speciella platser, t.ex. har Malmö krav på att hundar skall gå kopplade i stadsdelarna Centrum och södra Innerstaden, och Stockholms stad presenterar sina regler på sin webbplats:

  http://www.stockholm.se/Extern/Templates/NewsPage.aspx?id=93727

 37. Marcus says:

  #123 det finns INGEN lag på att man ska gå på vänster sida på kombinerade cykel- och gångvägar. Läs på lite själv du!

 38. linda says:

  #125: Enligt dina siffror skulle 0.35 % av alla hundar ha attackerat någon? Hur många hundar träffar du per dag? Per år? På ett helt liv?

  Låt oss säga att dessa 2500 attacker per år är det totala antalet, försummar mörkertalet och de anmälningar polisen valt bort, och att det finns 9 miljoner människor i Sverige. 9000000/2500 = 3600 (1 av 3600 blir anfallna per år), 3600/70 = 51 (1 av 51 blir anfallna en gång i sitt liv). Om du fick en burk av mig med 50 tomma lappar och en där det står att du kommer att bli attackerad av en hund, skulle du av egen fri vilja ta en lapp rent slumpmässigt?

 39. Nej says:

  Hennes kommentar var helt uncalled for, tycker jag… Visa lite respekt!

 40. anonym says:

  Fyfan, efter att ha läst det tjej ~18 gjorde och många positiva kommentarer trots att hon trakaserade kvinnan får mig att tappa tilltron till mänskligheten.

 41. MiniFini says:

  Det är bara under sommarmånaderna som man inte får ha hundar lösa, för alla vilda bebisdjuren..
  OCH DET HÄRA VAR DET ROLIGASTE JAG LÄST!! Hoppas jag får chansen att dräpa av någon likadant ^^ Ifall hunden vill attackera spelar det ingen roll ifall den är i koppel eller inte.. Man orkar inte hålla emot en hund som verkligen bestämt sej för att vara arg!

 42. Pelle Jöns says:

  Det är faktiskt inte ens lag på att gå på vänster sida på bilväg. Bara en rekommendation. Det är också den ENDA undantagsrekommendationen i hela Trafikförordningen från högertrafiksprincipen. Självklart gäller gång till höger överallt (utom då, på rekommendation i Trafikförordningen på bilväg).

  Tänk på att det är Trafikförordningen som gäller, inte vad någon polis, eller NTF, eller forumskribent, eller kreti, eller pleti tycker eller tror.

  För övrigt är jag så innerligt less på alla dessa hundägarmarodörer som tar sån enorm plats på andra människors bekostnad genom att låta hundar springa lösa, eller i långa koppel tvärs över gångbanor m.m.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *