"Och Fanny och Alexander är väl den där nya bokhylleserien?"

Buss, Lerum

Ett ungt par ~16 sitter på bussen och bläddrar i en GP.
Tjejen: Vem fan är Ingmar Bergman?
Killen: Öh… Är inte det han som uppfann IKEA?

Cred: Olof Nyström

0 thoughts on “"Och Fanny och Alexander är väl den där nya bokhylleserien?"

 1. Dynadin says:

  ”Sen dog Bergman och på samma mystiska sett blev han över en natt större utomlands än Astrid Lindgren. Visst, Ingmar var en av dom riktigt stora men… take a chill-pill”

  Om du hade läst litteratur och filmvetenskap – vilket jag antar att du inte gjort (som jag bland annat har gjort) så skulle du veta om detta, Lindgren är inte ens känd i många länder världen över men Bergman är faktiskt en av de mest spridda filmskaparna, när Lindgren dog så var medieuppbådet relativt stort i väst och b la i Ryssland plus någa asiatiska/afrikanska länder men Bergman genererade FÖRSTASIDOR i Indien, USA, flera stora europeiska länder och i andra delar av Asien samt Afrika, Lindgren var t ex i USA mest känd för Pippi Långstrump och mindre känd för sin övriga produktion, Bergman har t om en erkänd term uppkallad efter sig, Bergmanesque…..

  Lindgren var inte lika känd som person som Bergman var, många kände till hennes verk men inte henne själv, med Bergman var det nästan tvärtom så det är inte konstigt att hans död generar större medieuppbåd

  Att Bergman dessutom som jag tidigare sa anses vara den störste internationellt sedan Strindberg bevisar väl ändå också att han anses större än Lindgren, 5000+ böcker har ändå inte skrivits om henne…..

  Barnböcker anses inte lika fint inom kulturen som annan litteratur, dramatik och film, sorgligt men sant

 2. Gurra L says:

  Den där Vice har inte mycket att komma med. Jag har inte förstått om han skojar, är felinformerad eller helt enkelt är mytoman. Han skriver saker som är helt påhittade tex att Ingmar en gång i tiden hette Ingvar, att Liza Marklund är nominerad för nobelpriset nästa år. Sen verkar han inte veta vad han tycker om Ingmars filmer eftersom han först skriver att de är skräp och sen att Ingmar var mästerregissör. Konstiga människa =).

 3. Haha says:

  #97-98:
  Faktum kvarstår Ingmar Bergman fick aldrig någon Oscar…

  Han har bara blivit nominerad för olika saker, men aldrig vunnit själv
  http://imdb.com/name/nm0000005/awards

 4. Bussola says:

  Man behöver inte gilla en känd persons verk för att veta vad den är känd för. En person behöver inte vara aktuell just nu för att ingå i allmänbildningen. Den som föddes efter att Bergman trappade ner har ingen anledning för den skull att undgå att veta att det är Sveriges mest kända regissör någonsin. Så opfta som han nämnts de senaste 15 åren i olika sammanhang.

  De som inte skaffar sig allmänbildning är också samma som sedan i livet blir de där föräldrarna som anges ovan i ”varför lärde dina föräldrar dig inget?”.

  Men staten har sitt ansvar för att SVT låst in svenska kulturarven i arkivet och visar aldrig några pilsnerfilmer, Åsa-Nisse eller Bergmanfilmer förutom om någon dör. Det gäller också utländska kulturarvet med James Cagney, John Wayne, Charlie Chaplin, Jaques Tati, Laurel & Hardy m.fl. m.fl. När såg ni senast detta på TV?

 5. Emma says:

  Antigen vet man vem de är eller inte :O

 6. Lela says:

  Vice : jag kvarstår vid min kommentar om att så är dagens undervisning. Vissa läser vi om, som Selma och Astrid och Strindberg. Men Bergman som är en världskänd regissör läste vi inte om. Hans verk som författare har jag aldrig hört talas om innan han gick bort. Om du ser i kommentarena innan mig, så håller de flesta med. Hade jag läst en filmkurs eller dylikt så hade jag säkerligen fått läsa om han. Men det ingår inte i grundskolans utbildning, iaf inte när jag gick där.

  Sen undrar jag hur du i den texten där du säger dig ha dyslexi har massa stavfel, men i nästa inlägg så har du ett par stycken bara. Är det en sjukdom som varierar i starkhet? Upplys mig, för jag vet inte hur den är..??!!

 7. Vilma says:

  asså de flesta känner väl till bergman,men orka kolla på en hel film.

 8. ELLAN says:

  Nuddis, man kanske får lära sig om just svenska författade för att vi bor i sverige?! Det är klart att man ska kunna saker om sitt lands kultur och historia. Tror du att du lär dig just svenska kartan för att Sverige är så mkt bättre än alla andra länder eller?

 9. happymealungen says:

  101# Mycket möjligt att du har rätt vad gäller mediauppbåd, kännedomen av namnet och antal böcker som skrivits om personen men jag tycker inte det räcker som mätinstrument. ”stor utomlands” är ju ett vagt begrepp men jag tycker kännedom om verken definitivt ger en indikation på hur ”stor” personen är och då vinner ju Astrid på knockout, det finns många fler som läst Pippi än vad det finns folk som sett sjunde inseglet.
  Poängen var hursomhelst inte att Astrid var större än Bergman utan att människor ofta tappar perspektivet när någon kolar och under en tid kommer det mesta som skrivs om Bergman vara en smula överdrivet.
  Om DU hade läst Psykologi – vilket jag antar att du inte gjort (som jag bland annat har gjort) så skulle DU veta om detta. kom inte och flasha utbildning med mig :)

 10. jurg says:

  det är väl klart man vet vem ingvar bergman är. Han gjorde en film en gång som handlade om en jätteliten häst som inte kunde gå till affären och handla mjölk själv. Den var väldigt gripande. Hur han fick den lilla hästen att följa manus är helt osannolikt, ingen annan regissör i världen hade klarat det (eller jo, han som gjorde jurassic park lyckades ju tämja dinosaurier). Att han sen dessutom uppfinner IKEA är ju helt otroligt. Vem trodde att elektronikbranschen skulle vara så lukrativ?

 11. Alexandra says:

  Haha: Hur många Oscar har du själv blivit nominerad till sa du? Det är ju ingenting som folk blir dagligen direkt, särskilt inte svenska filmskapare, viss respekt kanske du bör visa Bergman för det ändå, trots att han inte vann någon

 12. Jakob says:

  Jag tycker inte den här var så rolig alls. Det är ju mest sorgligt och tragiskt att man som svensk inte vet vem Ingmar Bergman är. Det ser inte ljust ut för framtiden…

 13. Malin says:

  jagtrorjagsjunkergenomjordennu

 14. Haha says:

  #111:
  Jag har aldrig sagt att jag blivit nominerad, håller inte på med media alls, så de skulle vara en omöjlighet. Så jag förstår inte varifrån du får tanken att jag skulle sagt att jag blivit nominerad för en Oscar.

  Och sen hur har jag på något sätt visat brist på respekt för honom? Det enda jag gjorde var att rätta ett fakta fel. Är ju lite onödigt att folk ska sprida saker som inte är sant.

 15. Arbetsskygg says:

  Shit, det här var nog den roligaste diskussionen hittills. Hehe..

 16. Alexandra says:

  Haha: Jag sa aldrig att jag trodde att du hade påstått att du blivit nominerad till någon Oscar, var lite ironisk med tanke på att du verkade tyckte att hans insats var simpel i och med att han ”bara” har blivit nominerad, sådant där som folk blir dagligen liksom…

 17. Alexandra says:

  Jakob: Tjuvlyssningar behöver inte vara roliga, de kan lika gärna hamna här för att de är just tragiska

 18. Sandra says:

  Konstig diskussion, men jag känner en obetvingad lust att skriva något jag med.:) Trots att Ingmar Bergman som en del skriver inte var av intresse när den yngre generationen växte upp är det otroligt att någon kan ha missat vad han gjort för något. Då måste man nog leva i en liten glasbubbla med en tv som bara visar ”Days of our lifes” och MTV. Och förresten, att kalla Liza Marklund för en av de största författarna genom tiderna är lika otroligt som att inte veta vem Ingmar Bergman var.

 19. Luna says:

  haha ”uppfann” ikea

 20. Scars says:

  Bergman är nog världens mest överskattade person… Detta säger jag efter att ha sett flera av hans filmer, som jag inte ser något spår av storhet i över huvudtaget…!

 21. Martin says:

  Det är jag som är döden…

 22. Sandra says:

  Kommer från Lerum och det där är tragiskt nog Lerums ungdom i ett nötskal.
  (Är själv under 20)

 23. en annan sanna says:

  Det är faktiskt inte så lätt att hålla ordning på alla gubbar, jag e 17 o bryr mej faktiskt inte det minsta om Bergman, även om jag nu råkar veta vem han va!

 24. Alexandra (inte hon som inte kände till Anna Lind) says:

  en annan sanna: Om alla bara skulle ha koll på dem som de bryr sig om så skulle nog världen vara betydligt mindre än idag

 25. Kajsa says:

  Äsch, som om alla panschosar har koll på vem Aaron Spelling var? =D

 26. Siri L says:

  Nu har jag läst alla kommentarer och vill säga min mening.

  *Tragiskt är kanske fel ord, men håll med om att det är lite knäppt i alla fall.

  *ALLA hans filmer är inte ”psykande” (kan iofs vara jag som är naiv, menmen).

  *Varför är ni så elaka? Tänk lite innan ni skriver, folk blir sårade.

  * Fanny och Alexander är riktigt bra och är värd sina fem timmar, se den! (Jag vill bo precis som Ekdals!)

 27. hest says:

  brukar också blanda ihop dem, men blandar oftast ihop ingmar bergman och ingemar stenmark (skidåkaren)
  Jag vet både vem Ingvar Kamprad, Ingmar Bergman och Ingmar Stenmark är, men jag är bara förvirrad och blandar lätt ihop alla namn som i princip är likadana. Det kanske var likadant för dessa tjejer?
  Ganska fördomsfullt att kalla dem obildade.

 28. Alexandra Bjuvenstrand says:

  hest: Alltför bildade är de nog inte…

 29. ääälina says:

  dagens ungdom..

 30. pojke, 16 says:

  #4 ”Och man kan fortsätta, hur många 16åringar har läst en Strindbergroman, eller känner igen Ferlin, har sett en Cullbergbalett eller lyssnat på en Roman-konsert?” Förvånansvärt många, faktiskt. Kanske inte de två sista, men jag vet få 16åringar som inte har läst Strindberg, eller sett en Bergmanfilm. Kanske umgås jag i ovanligt kultiverade kretsar, men jag tvivlar på det.

  Annars måste man väl inte tycka om filmerna för att veta vem Ingmar är? Lika lite som man måste gilla sitt land för att veta hur ens flagga ser ut. Det ingår helt enkelt i allmänbildningen. Ovasett om man har intresserat sig så mycket i skolan är det sådant man känner till ändå. Jag har inte gått i skolan sen jag var tretton/fjorton år, ändå har jag läst allt ifrån Dostojevskij till Ferlin. Måste vara svårt att missa så stora delar av vårat kulturarv.

 31. Alexandra Bjuvenstrand says:

  pojke, 16: Mycket bra sagt

 32. Prrr says:

  Eller så kan man helt enkelt tycka såhär: Vem bryr sig? Kan vi inte bara kramas istället?

 33. Simon says:

  Ironiskt nog har jag också blandat ihop dessa två, även fast jag vet vem både Ingmar Bergman och Ingvar Kamprad är. Hoppas på att detta också var en engångsgrej för deras del.

 34. Elin says:

  Katten: Jag tror faktiskt inte att eller jag är nästan helt säker på att ”killen” inte har de trådarna att koppla fel på. Han har nog ingen aning om vem varken Ingvar Kamprad eller Ingmar Bergman är.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *