Och så har ännu ett slag utkämpats i det bittra Könskriget

Pojke ~7 år (till kassörska): Du, varför jobbar det inga killar här?
Kassörska: Bra fråga. Du kanske får söka jobb här sen när du blir stor.
Pojke (funderar en stund): Det är för att killar är mycket smartare än tjejer.
Pojkens mamma: Nej du det där får vi gå hem och prata mer om.
(Pojken stoppar handen i hålet där kassörskan lägger larmen som sitter på kläderna)
Pojke: Vad är det här för hål?
Kassörska: Du som är kille och därmed så jäkla smart borde väl kunna räkna ut det!
(Pojken ser oförstående ut och mamman drar fort med honom därifrån.)

Lindex, Avenyn

84 thoughts on “Och så har ännu ett slag utkämpats i det bittra Könskriget

 1. My own summer says:

  Men, förstår inte folk att det inte spelar någon roll hur gammal pojken var, det var ändå en förolämpande och dum kommentar. Oavsett om han var sju år så ska man inte komma undan med att vara elak utan att få en tillsägelse. Själv tyckte jag knappast att mammans svar var skarpt nog, ett ”Vad står du och säger?” hade varit mer på sin plats.

  Och nej, alla killar hatar inte tjejer och ser dem som lägre stående när de är små. Jag var inte sådan när jag var sju, men så länge folk tycker det är okej för barn att säga vad som helst (som många här i kommentarerna verkar tycka), så blir väl deras barn heller inte ifrågasatta.

  Däremot kan jag hålla med om att kassörskan hade kunnat svara pojken på ett kanske mer lättförståeligt sätt.

 2. Nemo says:

  Kom igen nu….ni som har dissat pojken – har ni barn själva? Ni lägger alldeles för mycket tanke och uppsåt bakom hans uttalande. Ni har uppenbarligen inte barn själva eftersom ni tror att en kille på 7 år vill ”förolämpa” en kvinna och ”nedvärdera” henne för hennes jobb. Beklämmande att så många inlägg här handlar om att ”det ska ungen ha” och ”låta ungar härja fritt”….så långt tänkte inte han kan jag lova, dessutom finns det gott hopp för honom eftersom hans mamma uppenbarligen ska ta ett snack med honom och faktiskt förklara hur och varför vuxna kan uppfatta hans uttalande fel.

 3. asdf says:

  ”Ungens kommentar var ett steg i den könsmaktsordning som finns i Sverige. … Varför skulle kassörskan sitta och tugga emd och gulligulla med ungen när det han säger är nedvärderande och fruktansvärt fördomsfullt?”

  suck.

 4. Johan says:

  Jag förstår inte hur en del kan ta detta på så stort allvar. Killen går i ettan! Där råder det fullt krig tjejer och killar emellan.
  Jag minns inte mycket från när jag var 7 år (och jag tvivlar på att den som påstår sig tyckt killar och tjejer var lika bra gör det heller) men jag minns att frågan om vilka som egentligen är bäst var flitigt debatterad. Men oroa er inte, han kommer växa ifrån detta.

 5. Lassemannen says:

  Suck… en sådan tröttsam och inskränkt diskussion detta blev… Rubriken var bara alltför träffande.

  Ungen var kanske ouppfostrad eller – mest troligt – bara så omogen som en sjuåring kan vara. Men den som går omkring och tror att en flicka i samma ålder aldrig nånsin skulle säga så dumma, dumma och kränkande saker har med största sannolikhet… fel.

 6. Rille says:

  Hah, tycker pojken blev ägd av kassörskan och inte tvärtom.

 7. Nea says:

  Haha! Fan va rätt! Ungar ska lära sej veta hut! :P

 8. Vari says:

  Visst, är man sju så kan man tycka att alla av mottsatt kön är dumma. Men om ingen säger någonting så kommer det inte förändras när man blir 17 heller. Därför – underbar kassörska och underbart svar! Själv skulle inte kunna komma på sådant svar. Tror att hon var riktigt bra på att kommunicera med pojken förresten.

  Det enda som stör mig är möjliga sexuella konnotationer till ”hål”, men nu blir det dirty. Kanske är det bara jag som ser pinsamma mdet det…

 9. Kristoffer says:

  Amen! N.Danielsson!

 10. My own summer says:

  ”dessutom finns det gott hopp för honom eftersom hans mamma uppenbarligen ska ta ett snack med honom”

  Vilket hon borde ha gjort tidigare.

 11. Laika says:

  Kan det vara så att det i det här fallet är ett intresse för kläder som är orsaken till kvinnodominansen och inte att det inte skulle finnas mängder med män med en intelligenskvot som passar för jobbet?
  Vettig mamma, hur som helst.

 12. what says:

  otrevlig kassörska….fast hon är nog ledsen över att vara fast i ett dead-end low salary job.

  hoppas hon fick sparken. vem fan beter sig så mot småbarn?

 13. Sofie says:

  Rätt svarat av kassörskan, inte ens barn får vara hur odrägliga som helst…

 14. Lisa says:

  Alltså, för mig är det rätt uppenbart att kassörskan inte sade det där på ett otrevligt sätt. Jag tror nog bara hon var lite full i fan och skämtade med honom. Men ironi är ju bortkastat på ettakluddare, och det var väl därför mamman drog iväg honom, så att han inte hann fyra av en salva frågor.

  Jag tror inte heller att han menade att vara dryg, men det är klart att hans mamma skall ta ett snack med honom, som hon antydde.

  Begriper mig inte på de av er som tycker att det är fel att uppfostra barn. Ungar blir knappast lyckligare av att man låter dem hållas istället för att hjälpa dem till rätta när de beter sig på ett sätt som inte är bra.

 15. Lena says:

  Hur är det man säger ,”det har varit i säck innan det kom i påse”, hoppas verkligen att hans föräldrar är intelligenta nog att lära ungen att alla människor har lika värde.

  Många kommentarer har en skrämmande attityd här,fatta att alla yrkesgrupper behövs och att antyda att vissa jobb(affärsjobb) kräver lägre intelligens ,det är rent diskriminerande!
  ALLA skulle jobba ett halvår i butik så kan vi snacka se’n…

 16. arnea says:

  Ha ha…skön kassörska.

 17. C says:

  Alltså, varför får man inte ge små barn något att tänka på?! Helt rätt av kassörskan! Även om ungen inte fattade vad han sa från början så har ju föräldrarna en utgångspunkt i sin diskussion med honom.

 18. Småbarnspappa says:

  Arrogansen hon de flesta killar (och en del tjejer) i tråden får mig att skämmas. Några vanliga argument:

  1) Det är bara gulligt. Han är bara 7 osv. -Well, som mest läraktig alltså och vad han har lärst sig är uppenbarligen galet. Läge att styra upp nsarare än att skratta och avfärda, vilket pojken upplever som uppmuntran av beteendet.

  2) Alla i den åldern, pojkar som flickor, tycker att deras eget kön är bäst. -Helt galet! Det har gjorts flera stor undersökningar som visar på att just killar tycker att de är bäst medan tjejer har en mer resonerande ton och anser att både tjejer och killar är bra. De dåliga attityderna grundläggs alltså tidigt.

  3) Det är sjukt dåligt att ge sig på en 7-åring. -Om man inte får säga till ett barn när de har fel, hur skall de då någonsin lära sig?

 19. Phernilla says:

  Härlig unge!
  Barn är bara för härliga!! :)

 20. Pyttsan says:

  Hade varit kul att få tjuvlyssna på hur diskussionern går där hemma sen. =)

 21. Julia says:

  Jättebra att ungar som redan vid ung ålder har konstig människosyn får svar på tal.

 22. blom says:

  hur många har inte sagt ramsan ”killar/tjejer är bäst, tjejer/killar är bara ruttet fläsk” och ändå inte blivit kvinnomisshandlare, ultrafeminister eller våldtäktsmän?

 23. Max says:

  Haha, vilken tragisk människa man är om man måste hålla på och hävda sig med svordomar och grejer bara för att en sjuåring säger nåt olämpligt.
  :P

  Och jag tror knappast att en pojken lär sig något av en ironisk kommentar, då är det ju bättre att, som mamman, ta snack med honom efteråt.

 24. ErikHK says:

  Anna: haha tack för att du klarnade upp detta, undrade också :)
  rolig tjuvlyssning btw.

 25. pffffft says:

  barn har godt av å få erfare at verden blir ubehagelig når man er frekk og kjip mot andre.

  hadde vært jævlig flau om det var jeg som var mora hans.

 26. hedvig says:

  jag tyckte det var ganska roligt. tänk själv vad skönt att säga så åt en jobbig unge på det viset, sånt en annan bara drömmer om.
  sen är det ju lite trist att debatten om huruvida killar eller tjejer är bäst ska fortsätta här i mer vuxen(?) tappning.

 27. Sofia says:

  Finns inget bättre än att knäppa snorungar på näsan på det här sättet! Jag gör det med alla smådiktatorer oavsett kön. Det handlar ju mer om att lära dem för livet än att själv känna sig bättre till mods för en sekund.

 28. Erika says:

  bra sagt, bra att han får lära sig, det räcker inte med att bara föräldrar säger ifrån – det krävs en by för att uppfostra ett barn!

 29. Sven says:

  Smart 7 åring frågar man inte lär man sig inget här i livet

 30. Jenny says:

  ”Han e bara ett barn”, visst men med den takten kan man hoppas att han möter fler kassörskor innan han växer upp ;)
  Jäkla kan väl knappast räknas som en svordom?

 31. Joel says:

  Jag håller med Jenny.

  Det finns väl inga idag som klassar ”jäkla” som en svordom? Eller?

  Dessutom, någongång måste väl ungjäklarna lära sig, eller hur?

 32. Milla says:

  Om man inte får säga till ett barn när de har fel, hur skall de då någonsin lära sig?

  sant!, sätt lillskiten på plats förfan!..:D

 33. carlos says:

  Jäkla skitunge.

 34. T says:

  bästa barnet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *