Om bara någon hade berättat det för mig innan jag tog lån!

Bussen mellan Luleå och Kalix

(Två killar ~20 sitter och pratar)
Kille 1: Fan, vad less jag är på att inte ha något jobb.
Kille 2: Börja plugga då.
Kille 1: Nä för fan, jag vill inte ha något lån att betala. Mange har två hundra tusen i studieskuld. Fatta! Tvåhundratusen! (paus) Det kan man ju köpa en skoter för.

44 thoughts on “Om bara någon hade berättat det för mig innan jag tog lån!

 1. Klas says:

  bara för att det är norrlänningar som snackar skotrar tycker ni jävla skåningar att det är svinkul!
  så jävla lamt!

 2. nea says:

  svååårt val;P

 3. Ellamella says:

  På pricken, man har fångat den norrländska mannen i ett nötskal.

 4. Lilla jag... says:

  *suck* jaa, det är mkt som skulle kunna köpas för de där pengarna som ska till csn med jäman mellanrum… …även om jag nog skulle ha svårt att lägga alla tvåhundratusen på hög tills jag kunde köpa nåt stort… (fast hellre än bil än en skoter dårå)

 5. Emma says:

  Jag som kommer där uppifrån kan intyga att det faktiskt inte är endast fördomar som skåningar och andra söderifrån har.

  Åtminstonne i mina vänkretsar handlar livet till stor del om mycket som ni anser är ”typiskt”. Men det är väl svårt att få en normal bild av det om man inte bott på områden där det är relevant att ha skotrar exempelvis.

 6. John says:

  Skoter eller ej. Är man 20, utbildar sig i några år och drar på sig 200000 i studieskuld så räcker det att man tjänar en femhundring mer i månaden resten av livet för att det ska löna sig att plugga jämfört med att inte göra det. Plus att man antagligen får jobba med något bra mycket mer stimulerande, samt att man lär sig en jävla massa och har kul på kuppen. Men, han kan ju sitta där på sin skoter och klaga på sitt trista jobb han får, om han har tur… =)

 7. Sara says:

  Just det, alla som inte bor i Norrland är skåningar? Haha ;) Skämt åsido, denna tjuvlyssningen var faktiskt inte så kul.

 8. Mammann says:

  Det är helt underbart att åka skoter. Man kommer fram på ett sätt som är så njutbart att alla borde få vara med om det. Långt ut på frusna sjöar och långt in i vackra skogar, upp på fjäll…
  men inte kan man byta en utbildning mot skotern, då är prioriteringsordningen ändå lite skev.

 9. H says:

  Bor ”där” och har aldrig tänkt tanken att skaffa en skoter. 200 000 kan man förstås ha till jävligt mycket annat, och visst är det bara norrlänningar som tycker det…

 10. Amanda says:

  Besannar klockrent alla fördomar en stockholmare kan ha om norrlänningar.

 11. Sara says:

  Fast Klas, poängen är ju att grabben tycker att en skoter är mer värd än en utbildning. Jag tycker att tjuvlyssningen hade varit lika kul om de hade pratat om t.ex en bil.

 12. Tjuniksieie says:

  Klas
  Det roliga var väl snarare att han jämnförde något materiellt ting med en utbildning. Utbildning är ju liksom rätt väg för inkomst – en skoter är ju bara ett fordon :P

 13. Gus says:

  ser inte det roliga, man kan ju få en fin skoter för pengarna :S

 14. bättre says:

  Sara, Tjuniksieie:
  Nej, det roliga är att han snackar skotrar. Till skillnad från de flesta som jag känner så inser han att en skolutbildning faktiskt kostar någonting. Det är inte direkt få som drar på sig en halv miljon i studieskulder på strökurser. Bättre då att jobba och lära sig saker ”på riktigt”.

 15. ..:-:.. says:

  Maaaaah! Hemlängtan!

  Klas: Om man har självdistans så blir det där ännu roligare för en norrbottning än det någonsin kan bli för en skåning ;)

 16. den riktiga maria says:

  det bästa är ju att det står ”bussen mellan luleå och kalix”. att det bara går en buss mellan luleå och kalix, en gång om dan kanske, max :)

 17. icke moderåtta says:

  bättre,
  Nej. För skotrar är inte ”roliga”(eller snack om dom) och ingen ersättning för utbildning.
  Och om han ”..tillskillnad från de flesta jag känner..” så får man väl konstatera att dom flesta du känner inte verkar ha alla skruvar i påsen!
  Jag förstår inte alls hur du kan lära dig mer genom att köpa en skoter – eller att du får dina pengar mer garanterade för det. Har du skruvarna i rätt påse?
  Fred

 18. najeneninenijininnniiiini says:

  den riktiga maria: Eller så inte…

 19. Daniel Giertz says:

  @mammann: Jag vet att det här är helt fel forum att säga det här, men din mailadress står inte här och inte på din blogg,så jag har inget annat sätt att nå dig. AC/DC är ett hårdrocksband. Sjukdomen som du nämner på din blogg heter ADHD.

 20. Rille says:

  AC/DC är växelström,likström också. Om du läser lite fysik.

 21. ????????? says:

  Daniel Giertz – hur korkad är du? Hon vet nog vad sjukdomen heter, hon har en son som har den. Läs hennes blogg så förstår du varför hon kallar det AC/DC!

  Dessutom;
  Tror du att AC/DC ström eller hårdrocksbandet kom först?
  Och tror du att det faktum att AC/DC också är slang för bisexuallitet har att göra med hårdrocksbandet eller AC/DC ström?

 22. Bogg says:

  Daniel Giertz – Ditt liv måste varit ett levande helvete de senaste dagarna! Jag trodde inte det var möjligt men du tog the besserwisser stylé till en helt ny nivå. Skönt att du äntligen fick löst detta…puh

 23. BettyB says:

  Attans attans.. Och jag som pluggat till mig långt över 200p med CSNs goda hjälp.. undrar vad jag hade kunnat köpa för korkat istället för att satsa på min framtid *fundera*
  Hade kunnat bli värsta EPAtraktorn juh..

 24. macke says:

  bättre:
  Låter som om du är bitter før du tog studielån för läsa till webbdesigner.

  Till tjuvlyssningen, så ær den underbar och speglar egentligen ændå i slutændan norrlændska kidsen som de tænker. Prioriteringen ær att bo kvar i sin by och leka med sina skotrar, flytta in mammas och pappas hus, køpa billig hb av grannen och hela målmedvetenheten och strævan i livet slutar vid 20-årsålder, før att sen gå halvt arbetsløsa resten av livet och gnælla på hur fel samhællet ær som inte ger dem ett jobb.

  Nu læt jag lite bitter kanske :), men ær bara så lættad att jag flytt hela norrlandsmentalitets skiten.

 25. Lina says:

  Daniel Giertz: Det vet hon nog. Läs hennes blogg lite mer noggrant.

 26. DT says:

  Tyckte att det lät väldigt dyrt för en skoter till en början, tills jag insåg att det handlade om en snöskoter. Så jag förstod inte riktigt tjuvlyssningen alls. Har alltid relaterat till skoter som en moped eller mindre motorcykel av skotermodell. Kanske för att jag är från sydvästsverige.

 27. Gurkburk says:

  Sossesamhället i ett nötskal, sitta som en fågelunge och gnälla men inte vilja göra något åt sin egna situation. :-/

  Sedan är det inte bara de 200’000 som man får i lån, man går också miste om inkomst under studieåren, själv låg jag 1 miljon (brutto) back efter mina 4 år mot om jag hade fortsatt att jobba, dock efter 1 år med nya jobbet hade jag dubblat lönen mot jobbet jag hade innan studierna.

 28. karo says:

  När vi nu ändå håller på må jag påpeka att ADHD inte är en sjukdom, utan ett funktionshinder.

 29. qwerty says:

  rubriken var verkligen jätteskojig! Kanske skulle bli stand-up komiker? fyfan va tragiskt.

 30. Sofia says:

  kul med en tjuvlyssning fran norr! :D lule var ju ocksa passande. mera!

 31. Norrbottning says:

  man märker värkligen att alla utanför norrbotten har nåt illa att säga om det. har ni varit i norrbotten nån gång alls lr gillar ni bara att snacka skit?:/

  macke låter som att du är seriös när du skriver att norrbotten kidsen bara tänker om skotrar och att köpa hembränt från grannen om du verkligen är seriös där så måste du ha druckit allt för mkt brännvin:) och den riktiga maria det är 8 mil mellan kalix och luleå så är ändå inte så konstigt om det skulle gå en buss emellan men går dock ett antal mer(+ Bara för att det inte bor lika många i norrbotten som i stockholm betyder det inte att det bor 10 pers hära):) och sist John det är många som faktiskt gillar sina jobb fast dom inte gått högskola..

 32. Malin says:

  Fördommar eller ej; älska Norrland!

 33. Kn Bölja says:

  Ha-ha! Underbar parodi på Norrlänningar, alla mina fördomar besannas!

  I videon till sketchen sitter killarna utanför Preem i en Volvo 245 med motorn på tomgång och öppnar en Norrlands Guld 3,5. Snösvängens moln av frost mot himlen i bakgrunden. Klockan är inte mer än tre på eftermiddagen och det börjar redan skymma, det är långt till våren.

  Kille 1: Fan, vad less jag är på att inte ha något jobb…

  =)

 34. Linnea says:

  Det är väl ändå 7 mil mellan Lule och Kalix… Det tar iaf 1½ timme att åka mellan. Man kan ta linje 10, 11, 12, 20 eller linje 100… eller så kör man skoter…

 35. Tomas says:

  Linnea:
  Tar det 1½ timme att köra 7 mil så skulle jag rekommendera skoter istället för moped! (Många gånger är dikesrenen slätare än vägen nämligen).
  /också norrlänning

 36. Sis says:

  Tompa,

  Jö – åka, inte köra…:)bussarna stannar liksom i några andra samhällen efter vägen (jo, det bor tom folk MELLAN kommunerna där)

  Hsh, det som är hilariöst med det hela (förutom materiellt vs bildning), är för mig att det största han kan komma på att önska sig om han hade så mycket pengar är en skoter. Det, och hur han pausar och tänker efter, för att försöka relatera till summan, tycker jag är lite rörande.

 37. ankocato says:

  Norrlänning som man är uti själen med skotrar sedan barnsben så är det ju självklart att man tänker i den banan! SKOTER VS UTBILDNING x) bästaste Skotran! XD

 38. Daniel Giertz says:

  @????, Bogg, Lina och Rille: Ja, ursäkta så hemskt mycket om jag tror att folk menar det de skriver. När man skriver blogg får man faktiskt räkna med att folk kommer in efterhand, och då får man förklara för nykomlingar. Och vad gäller att det är växelström. Jag sade aldrig att det bara är ett band. Poängen var ju att det inte är samma sak som ADHD.

  Och, nej, jag har inte varit inne på hennes blogg efter era inlägg för att ta reda på varför hon kallar det ac/dc, för jag bryr mig inte.

 39. wee1 says:

  En skoter håller i många år. En svensk utbildning leder i sju fall av tio till överkvalificerad arbetslöshet och studieskulder hos kronofogden. Lätt val med facit i hand. Skotern. Lätt. Och jag bor i ett land som inte har nån snö.

 40. Emma says:

  Ja, eller gör som mig och jobba under studierna, så får ni BÅDE studier och kan köpa något för tvåhundra tusen! Svårt val??

  wee1: 7 av 10 akademiker blir inte arbetslösa =) tvärtom har fler akademiker arbete än vad ickeakademikerna har, dock inte sagt att det är kvalificerade arbeten. Men som sagt, skippar man lånen under studietiden förlorar man ju inget på att testa??

 41. tlords says:

  ni människor från en dimension som kallas fördommar verkar lite knasiga. tänkte skriva utan punkter eftersom jag inte har nått studielån. skoter är som en moped i norrland. bara så ni vet är det mkt snö längre norrut och därmed perfekt att ta sig fram med skoter… (obs 3 punkter) så alla som nånsin har tänkt o köpa en moped är därmed en super stereotyp. LR?

 42. Blivande lärare says:

  Ironiskt. Har läst nånstans att flesta som läser tjuvlyssnat är såna med eftergymnasieala studier som bor i några av de större städerna. Jag tycker att ni borde förstå att alla inte kan vara lika välutbildade.. Är ju kul att grabben kan räkna och inse hur mycket pengar folk faktiskt ”slösar” på utbildningar. Vissa trivs med jobb som inte är så fancy, men man blir ju inte dum för det. Han kanske trivs bättre, som… tja vad vet jag.. bilmekaniker… så nästa gång bilen inte fungera är det kanske dags att vara tacksam för att alla inte har lika mycket ambitioner..

 43. Åsa says:

  Nästan lika roligt att läsa kommentarerna som att läsa konversationerna som nån tjuvlyssnat på.
  Den riktiga Maria- Så om jag skriver ”På tåget mellan Stockholm och Göteborg” betyder det att det bara går ett?
  tlords- Man kan väl inte säga att skoter är samma sak som en moped i Norrland? Känns som att det finns en övre åldersgräns för att vilja köpa en moped, men att köpa en skoter blir man aldrig för gammal för :)
  Måste även säga till alla som skriver att era fördomar om norrlänningar har besannats: detta på grund av ett inlägg på en hemsida, om en konversation mellan två pojkar?

 44. Anna says:

  Den riktiga Maria; men herregud, hahaha! Tror aldrig du har varit i Norrbotten tjejen :P vilken bild!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *