Om mannen hade fått en krona för varje smart tanke…

Gröna linjen mot Hässelby Strand

Två män ~40 sitter och pratar då en tiggare kommer förbi och lägger en lapp på sätet bredvid dem.
Man 1: Fan, han måste ju bli miljonär på att gå runt sådär.
Man 2: Ja, det blir han säkert.
Man 1: Han borde ge mej en krona varje gång istället så att jag kan bli miljonär. Sen när jag är miljonär, då kan jag börja ge honom pengar.

Cred: Daniel

40 thoughts on “Om mannen hade fått en krona för varje smart tanke…

 1. Jimbob says:

  haha, va fan?

 2. Leo says:

  Märkligt det här att alla människor från Rumänien tycks vara smittade av tuberkulos..

 3. Sara says:

  Jag hoppas det var en ”lapp” och inte en ”läpp” som tiggaren lade dit.

 4. Adam says:

  (på rubriken)….så hade han inte blivit rik heller.

 5. bakke says:

  På pendeltågen. Nästan värre är när någon kärring försöker sjunga. Det låter förjävligt illa.
  Sedan här i Jakan sitter det en kärring och försöker spela dragspel. Låter förjävligt det med. Man skulle kanske ge en spänn till dragspelslektioner… hehe

 6. Mackan says:

  det är en bra ide, man sjunger på torget om det låter förjäkligt kanske man får en tjuga för att sluta :P

 7. Emelie says:

  Lapp? vem fan blir rik på att lägga ut lappar? Har jag missat nån sthlms grej eller?

 8. Olaus says:

  Otrevligt att man på tjuvlyssnat hittar så många som inte ser längre än näsan räcker. Tror ni att spela dragspel i den äckliga svenska tunnelbanan var deras barndomsdröm? Det finns en anledning till att människor tigger, och jag hoppas ni aldrig får uppleva den sortens fattigdom själva, även om det hade varit mycket lärorikt för er.

 9. Bitchy says:

  En polare gick upp till en av de typiska tiggare som beskrivs här ovan, med sedvanlig förtryckt lapp framför sig (hon satt i götgatsbacken). knäböjer precis intill henne, knyter skon och lämnar sedan en lapp om hur man skriver in sig på arbetsförmedlingen och går därifrån helt iskall :)

 10. Leo says:

  @Olaus: ”Otrevligt att man på tjuvlyssnat hittar så många som inte ser längre än näsan räcker. Tror ni att spela dragspel i den äckliga svenska tunnelbanan var deras barndomsdröm? Det finns en anledning till att människor tigger, och jag hoppas ni aldrig får uppleva den sortens fattigdom själva, även om det hade varit mycket lärorikt för er.”

  De som kommer till Sverige för att tigga lever inte i fattigdom, de exploaterar vår välfärd! Tänk längre än näsan räcker!

 11. Råttan says:

  Olaus:
  Jag har hört talas om folk som ”extraknäcker” som tiggare. Det finns en helt okej slant att tjäna i den branschen. Det är säkert inte representativt för stockholms tiggare dock.

 12. Zachary says:

  Vad la han för lapp? :S Haha vilket mottagande denna fick då…1,95 i betyg baserat på 73 röster! ^^

 13. Peng says:

  Emelie: Ja, du har nog missat en sthlms grej. Tiggare springer nu igenom vagnarna och lägger ut lappar där de beskriver ”sin” situation. (Alla har likadana lappar med antingen en farbror i hemlandet eller en dotter som ser ut som ett lik på bild.) Sedan efter en halv station samlar de upp lapparna och förväntar sig att man ska ha lagt pengar på lapparna.

  Det jävligaste är att när jag för EN gångs skull la dit lite slantar, så stannade han upp vid en dörr för att gå av och tog fram sina tre (JA, TRE!) mobiler för att kolla missade samtal… Sen dess vetefan om jag skänkt pengar direkt till en tiggare.

 14. Marcus says:

  #9 klockrent!

 15. Chanel says:

  Men va elakt

 16. Mandis says:

  Detta påminner mig om en gång när jag och en kompis åkte pendeltåg och en tiggare kom med en lapp och min kompis började läsa på den. (Inom citationstecken är hennes kommentarer)
  Jag kommer från Rumänien ”Ja, de brukar göra det!”
  Min far dog i revolutionen när Ceausescu (stavning?) störtades. ”Ja, han brukar göra det.”
  Jag har 2 yngre bröder ”Ja, de brukar ha det.”
  En av dem är sjuk i tuberculos. ”Ja, det är då för hemskt att alla småbröder är det där nere nu för tiden!”

 17. kicki says:

  Mouhahahahah

 18. Bitchy says:

  Zachary: Han hade vart på någon form av ’arbetssökarmässa’ tidigare på dagen, och hade en massa informationsblad från ams med sig, bland annat ett där de beskrev hur man gjorde för att skriva in sig och söka jobb. tiggaren i fråga bara glodde på honom och undrade vart pengarna var.

  Tycker för övrigt det är väldigt mysko att de har laminerade lappar med svensk text + bild i minst 16 färger på, och sedan inte kan förstå ett vanligt ”hej vad heter du” på svenska.

 19. Daniel Giertz says:

  En gång i Stockholm kom det fram en kille till mig och sade att hans tjej kastat ut honom, och att han hade pengar och tågbiljetter kvar hos henne, och att han skulle till en annan stad dagen därpå, och att han ville att jag skulle betala några hundra för hans biljett. Han kom inte på tanken att gå till flickvännen och be om att i alla fall få sina saker, och ringa polisen om hon vägrade. Två månader senare, stötte jag på samma kille igen, med samma historia. Han har verkligen otur med tjejer. Och det märkliga var att första gången kom han ihåg att vi två känt varandra för många år sedan, fast jag glömt honom, och andra gången mindes han inte att vi setts för två månader sedan.

  Till råga på allt skulle han vara så social också, fast jag inte kände för det, även om han inte varit bedragare. Han frågade (innan han dragit historien) vart jag skulle. Jag sade att jag bara var ute och gick. Då frågade han om jag skulle ragga tjejer. Jag svarade nej (irriterat, eftersom jag redan sagt att jag bara skulle ut och gå). ”Killar?” säger han då. Jag borde sagt ”Jag känner inte för att snacka. Kan du inte bara komma till punkten där du säger att tjejen kastat ut dig och att du behöver pengar till en tågbiljett, så jag kan säga att jag vet att du ljuger, eftersom du kört det där förut, så kan jag gå vidare, och du kan svindla någon annan?”

 20. Jonathan says:

  Peng: De var en ny variant. Kanske man skulle testa..

 21. Sanna says:

  ojsan, jag menade att #9 var bra =)

 22. Marie says:

  Adam: Du har fattat allt.

 23. elli says:

  Jag är snäll av naturen och har vid flera tillfällen skänkt pengar till folk som bett om det.. Men när jag gav en hundring till en tant som faktiskt hade en ganska trovärdig historia och hon hon med ens fick väldigt brådis och knappt tackade för det, då bestämde jag mig för att bli cyniker på heltid. Jag har inget emot att dela med mig av mina pengar till folk som har vett att visa glädje över det, men jag tänker fan inte bli lurad mer, och det är väl de riktigt utsatta som får lida när alla börjar tvivla.

  Och sånna som lägger lappar på tunnelbanan eller sånna som placerar ut hela familjen runtom i city för att stå på knä och tigga och sen skryter i aftonbladet om hur de egentligen bara semestrar lite – sånna människor gör mig illamående.

 24. mattias says:

  ”Tycker för övrigt det är väldigt mysko att de har laminerade lappar med svensk text + bild i minst 16 färger på, och sedan inte kan förstå ett vanligt “hej vad heter du” på svenska.”

  Risken är ju tyvärr att det i ett sådant fall kan handla om en form av människohandel.

 25. paq says:

  Daniel Giertz: Haha, han har jag nog också träffat på… =P Vid Medborgarplatsen för ett bra tag sen.

 26. Bitchy says:

  mattias: du är inte från sthlm va? *alla* tiggare med sina små lappar har svårt att förstå något annat än ”pengar, kronor, ge mig nu!”. Fördommar? javisst, men sån är sanningen som flera andra har bekräftat här.

  men.. någon moraltant måste ju alltid finnas :)

 27. 08 says:

  Döh? Sådär tjuvlyssning men en sak är säker; dessa tiggare har så mycket mynt i sina sidofickor på byxorna att de knappast kan gå normalt. De tjänar många hundra kronor varje dag vilket är betydligt mer än normalt om man räknar bort skatt från en vanlig knegares nettolön. Kram på er alla!

 28. Elna says:

  Usch, vad jobbigt det låter, tur att jag är lapp.

 29. Naseer says:

  Är det någon som vet vad tiggarna -säger- när de lägger fram sina lappar?

  Jag hör bara ”Ghse kehkleh klfshlöen nflenfe, please.”

 30. Peter says:

  08: jag räknar med att du inte är dummare än att du ägnar dig på heltid åt att tigga i fortsättningen, eftersom det är så lukrativt.

 31. Tjompa says:

  Att ge dem pengar är ta mig fan ren idioti! det faktum att alla kan få pengar från socialen som behöver gör ju att man inte ens behöver tigga, ( om man nu inte är alkis eller knarkare och inte kan sköta sitt och då får man endå skylla sig själv) samt att dem som inte kan få pengar därifrån är dem som är här illigalt och dem ska inte vara här från första början. Så nå pengar ska dem inte ha!

 32. Pidde says:

  Håller med Tjompa. Snälla ge inte pengar till folk! Om denna ”nish av arbetsmarknaden” försvinner så ska ju inte alla tiggarna lägga sig ner och dö. De blir tvungna att hitta på något annat (kanske hitta ett jobb), och tunnelbanan slipper alla jävla laminerade lappar. Var snäll mot dig själv och alla andra, ge inga pengar!

 33. gonz says:

  brännpunkt tiggeri. tufft. man vill nog tyvärr inte veta hur många som trots allt e här illegalt. skicka människosmugglarna till pluto.

 34. Osmo says:

  Sorry, jag ger pengar till vilka jag vill. Visst fan finns det massor av drägg och lurendrejare bland tiggarna. Men det kan knappast vara en lukrativ marknad. Och är det de får de jobba rätt hårt för kulorna. Jag vet inte om jag hjälper eller stjälper med mina allmosor, och jag gör inte anspråk på att ”göra rätt” alla gånger. Men principen att inte ge pengar för ”deras egen skull” är i vilket fall som helst bekvämliighetsbullshit.

 35. Daniel Giertz says:

  @Osmo: Ge till hjälporganisationer i stället.

 36. Bananen says:

  ”De som kommer till Sverige för att tigga lever inte i fattigdom, de exploaterar vår välfärd! Tänk längre än näsan räcker!”

  Ehm, ja, jo, det är nog det de tänker, jag ska dra till Sverige för att tigga, för det är ett så jävla kul liv.

  Angående att de kan få cash av soc, de flesta lär ju inte vara helt legalt här så jag tror att det kan vara ett problem.

 37. P says:

  shit alltså. det är som att tro att de där polska och thailändska jordgubbsplockarna tycker att de har fått ett riktigt toppjobb i sverige. ”jag får sova med främlingar långt bort från min familj, har ont i ryggen i slutet av varje dag, har skittråkigt i ett land där jag inte ens kan språket, och pension kan jag ju glömma, men oj vilket trevligt jobb… ändå…” fattar inte varför folk stör sig så mycket på tiggare. det är rätt förnedrande att tvingas tigga, det gör man inte frivilligt.

 38. Janne says:

  P: Hahaha, det är ju precis så det är! Lönen bärplockarna får är enligt deras mått mätt rätt hög, efter att ha jobbat i Sverige några månader kan dom resa hem igen, välbärgade och vältränade!

 39. Peter says:

  Ger aldrig perngar till tiggare, skulle inte falla mej in. I Sverige behöver man inte vara tiggare, det finns socialen.

 40. Yonnah says:

  ”Tycker för övrigt det är väldigt mysko att de har laminerade lappar med svensk text + bild i minst 16 färger på, och sedan inte kan förstå ett vanligt ”hej vad heter du” på svenska.”

  Nån mer än jag som tycker det verkar mysko att tiggare har lappar med färgbilder på? ;s

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *