Pengaproblem kommer i olika former

Kungsport, Göteborg

En tiggare kommer fram till en bratkille ~23.
Tiggaren: Har du en krona eller två över?
Killen (tittar i plånboken): Det beror på… (Tystnad) Kan du växla en tjuga?

Cred: Coffee

75 thoughts on “Pengaproblem kommer i olika former

 1. AntiU says:

  50 Jonatan: Antar att du syftade till min kommentar? Så vad ska man göra tycker du? Ge dem pengar, som iaf ofta hamnar i deras missbruk om de har ett, tror inte man vinner på att fråga: ”Vad tänker du använda pengarna till, du tänker väl inte gå och köpa öl nu väl?”. Eller ska man låta bli, kanske ge dem lite mat, som i värsta fall hamnar i soptunnan, men som åtminstone inte försämrar deras situation? Jag tror faktiskt inte att lite småpengar hjälper deras situation i längden, vad de behöver är hjälp från staten om de någonsin ska komma på fötter. Skulle vilja höra din lösning eftersom mina argument var så dåliga. Kom med egna!

 2. Io, sono Io says:

  Haaaa Haaaaa, Klock-ren!

 3. Börje says:

  Var visst en hel del som blivit upprörda av vad jag skrev. Nej, jag är varken moderat eller känslokall. Att ge pengar till en uteliggare är ingen god gärning, om man vill vara en god medmänniska ger man dom ett mål mat, sin gamla täckjacka eller liknande.

  Och visst finns det många olika anledningar till att man är hemlös, men om dom verkligen ville ta tag i sitt liv så finns det gott om ställen att få hjälp på i Sverige.

 4. Marcus says:

  #50, Jonatan: En åsikt går hand i hand med påståenden.

 5. Louise says:

  #45, jag vet nog vad det handlar om, min mamma var fast i ett alkoholmissbruk. Så kom inte och snacka ”det händer aldrig mig” . Det har hänt min egen mamma, och tro inte att jag inte har fått lida. För fyfan. Jag är inte kall och empatilös, för jag har sett det inifrån.

 6. yep. says:

  #51 AntiU.. Jag tror nästan alla förstår att lite småpengar inte hjälper någon hemlös i längden, det förstår säkert den som är hemlös med. Men de flesta hemlösa tänker nog först och främst på att klara sig för stunden, att ta sig igenom dagen. Och då tror jag faktiskt några kronor hjälper.. Även om det såklart är smartare att ge dem mat eller sin gamla dunjacka etc, som du sa.

 7. Jonatan says:

  #53, Marcus, jag förstår nog inte vad du menar. En åsikt behöver inga påståenden, men dess värde ökar ju givetvis om den bygger på påståenden. Om dessa påståenden dock visar sig falska, då gör man rätt i att ändra sin åsikt, annars är man inge vidare smart.

  #51, AntiU, det var din kommentar jag syftade på. Din åsikt är att det är idioti att ge pengar till tiggare. Den åsikten bygger du på ett påstående som är felaktigt, alltså, som jag precis sa, kan du antingen ändra din åsikt, hitta nya premisser eller bli stående som ett fån.

  Jag skulle säkert kunna göra en gedigen insats för uteliggare i Göteborg om jag gav min tid och själ till ändamålet. Det har jag varken tid eller själ till, utan betalar min skatt, köper min faktum och uttrycker vad jag tycker, och hoppas att det skall göra någon form av mer övergripande inverkan. Men tills dess anser jag det vara jävligt sniket att inte kunna ge en slant till en person som är så sliten att han har mage att be om det, sedan vad han använder den slanten till som får honom att må bättre för stunden, det skiter jag blankt i. Idioti säger du? Njae, ser inte hur det gör varken bu eller bä i långa loppet för den personen, så varför inte bidra med lite omsorg för tillfället?

 8. Izzy says:

  Hmm.. Hur blev tjuvlyssningen till en fight om hur man ska behandla uteliggare?
  Jag uppfattade nog det annorlunda än er, jag tog det inte som han var snål utan som ett tankefel.. Hur skulle mannen kunna ge honom växel på en tjuga om det var några kronor han ville ha? Om han hade haft växel på en tjuga hade han ju aldrig behövt fråga efter kronor..

 9. Jonatan says:

  #57, that’s what I said! Det som gör att tjuvlyssningen går från rolig till hysterisk

 10. Nikki says:

  #22
  Vet inte hur bra koll du har på läget i Götet, men majoriteten av de tiggare som finns där kommer ej från Sverige. Går runt tigger pengar, försöker kränga rosor, … När de fått ihop tillräckligt med pengar åker de hem, lämnar av lite pengar till väl behövand släktingar i hemlandet innan de, eller annan familj, åker tillbaka och fortsätter tigga. Sorgligt men sant. Och varför stödja detta??!

 11. Marcus says:

  #57, Jonatan: En åsikt t.ex. ”Homosexuella borde skjutas” är ju oxå ett påstående.

 12. Markus says:

  haha… det är humör på hög nivå…

  Markus
  http://www.etrendstore.se

 13. Jonatan says:

  #62, Marcus, då får du ursäkta om jag blandar ihop betydelsen av ett påstående och en premiss. En åsikt bör, men måste inte, bygga på premisser. Om dessa premisser är falska, är åsikten korkad och bör ändras, såvida man inte kan hitta nya premisser som är korrekta. I det inlägg jag först kommenterade var premissen till åsikten falsk.

 14. Jovan says:

  Ingen som kanske tänkt på att:

  A) Bratkillen kanske inte är tät?
  Går ju mode i att försöka se ut som en bratt.

  B) Killen är ju villig att i praktiken ge pengar till han, till skillnad från de flesta vänstermänniskor här på forumet som bara arbetar i teorin och troligen inte skulle skänka ett öre i verkligheten.

 15. Tragen says:

  Angående BongBong’s kommentar att alla missbrukare är det pga att man mår själsligt dåligt, så har jag en liten fråga. Alla skitungar som ”festknarkar” och sedan fastnar i missbruket, har inte dom gjort ett medvetet val att börja missbruka? Nej, det är klart, dom mådde nog så psykiskt dåligt när dom som 17-åringar söp loss med polarna och ville dra en lina för skojs skull.

 16. Oxido says:

  De som är hemlösa men som inte missbrukar är ofta det som ett resultat av förändringen i psykvården, istället för att ”sitta fast” på institutioner ville man att alla skulle få ett eget boende, tyvärr klarade de inte av det.
  .
  När det gäller utländska tiggare i Göteborg så stod det i GP att de var anställda för att sitta och tigga. Gp är väl någorlunda trovärdiga så jag förmodar att det kan vara så. Generellt ser jag det som att de flesta som tigger är missbrukare och de pengar de tigger ihop hjälper dem bara att förstöra sin kropp mer. Bättre då att ge sina pengar till något i stil med stadsmissionen som tar hand om dem.

 17. Ubbelubb says:

  Det finns 670 bostadslösa barn bara i Göteborg. Tänk vad de kommer att missbruka den dagen de får lov att köpa ut.

 18. Andy says:

  Undrar hur många av de självutnämnda filantroperna bland de som kommenterat här som skulle rikta jacken i backen när de passerar en uteliggare som söker ögonkontakt och stilla sitt samvete med ett ”Jag röstar ju rött så jag har ju gjort mitt”.

  Jag får tydliga vibbar av det slaget när jag läser Jonathan’s kommentarer eller baserar jag min tolkning på falska premisser?;)

  Skänk gärna grejer direkt till uteliggarna eller pengar till de organisationer som jobbar med de här problemen, annars tycker jag ni kan sluta vara så skenheliga.

  Ingen har nånsin blivit mätt eller kommit på fötter av att nån tycker synd om dem eller passar på att vädra sitt hat för borgare när ämnena fattigdom och misär kommit upp i en diskussion.

 19. frida says:

  ni snackar bara om val. Alla får inte samma chanser i livet. alla gör misstag, en del börjar dricka/droga av olika anledningar. förra veckan kom det fram en ”uteliggare” till mig när jag satt utanför tv4-köket (resturang) och frågade om jag hade 6 kr. Jag hade bara en tia så han fick den och gick rakt in och köpte dagens (och för att undvika ”oftaa dagens för 10 kr” kommentarer så kan jag föreslå iden om att han hade frågat till sig pengar av andra) och när man väl har hamnat i situationen som ”uteliggare” tror jag inte direkt att det är lätt att komma därifrån. hjälpen finns kanske, men de flesta är så starkt beroende att de väljer att i stället leva på gatan. på grund av att de inte klarar av något annat. och så kommer massa rikfödda moderater och pratar om det som om det skulle vara lätt, medan jag tror att ingen ”uteliggare” skulle vilja någonting hellre än att vara frisk och kunna ta bra hand om sig själv. ha det bra.

 20. Coffee says:

  Om man måste vara missbrukare för att leva på gatan är det ett allvarligt fel i hela den här diskussionen. Anledningen till att man tigger tror jag inte är missbruket, utan bristen på pengar. Jag kan försäkra er flera gånger om att det finns folk som missbrukar både det ena och de andra utan att hamna i en uteliggares situation.
  ”Jag super, därför tigger jag”. Det fungerar liksom inte. Jag tillbringar mycket tid i Göteborg nu, och varje dag ser jag folk som tigger. Frågar någon mig ger jag dem ofta lite pengar, om jag har några vill säga. Vad de gör med pengar därefter är upp till dem. Köper de sprit kommer detta inte förbättra deras situation.
  Köper de mat har mina små kronor hjälp en person, och det är något att stå för.
  Det är där valen kommer in.

 21. Rolf Nilsson says:

  Det mest grundläggande kännetecknet hos våra ”fattigvårdsorganisationer” är nödvändigheten att överleva. Vare sig dessa är uppbyggda på någons religion eller ser sig utvalda av regeringen, så är och kommer alltid det främsta intresset vara bevarandet av institutionen. Till exempel om en organisation är uppbyggd på att ”hjälpa” utsatta människor, är det också den organisationen som står allra längst ifrån att vilja se en lösning. Detta skulle ju äventyra organisationens existens och göra den överflödig i samhället, vilket i och för sig verkar vara en utopi i dagens samhälle.

  De stora kolosserna Stadsmissionen och Frälsningsarmén, dock gäller detta generellt organisationerna som är (o)verksamma i hemlöshetsfrågans lösning. De godtrogna människor som tror någon av alla ca 900 organisationer i Sverige inriktade på hemlöshet skulle hjälpa hemlösa ur sitt tillstånd(läs definitionen av hemlös på http://www.socialstyrelsen.se/Publicerat/2000/3367/2000-15-1+Sammanfattning.htm) är detta en sedan uppkomsten av ”fattigvården” en förljugen bild av sanningen.

  För hur ”goda” och ”ärligt” det än kan låta i olika sammanhang är självbevarelsedriften och det monetära systemet det huvudsakliga syftet, då det är pengarna som ger organisationerna medel för makten över andra människor och för sin egen överlevnad. Precis som en fattig/hemlös utan andra alternativ kan behöva tigga eller tvingas stjäla för sin överlevnad, måste organisationerna också göra vad som krävs för att fortsätta sin lönsamhet.

  Detta försvårar avsevärt eller kanske till och med omöjliggör en förändring inom dessa vinstbaserade organisationer. Det är ju inte bara deras egen överlevnad som sätts på spel, utan också den materialistiska livsstilen som förknippas med rikedom och makt.

  När nu ”hjälpa-hemlösa-organisationer” byggt sin grund på att det finns hemlösa människor blir i sin förlängning den oroande framtiden att bevara dessa institutioner, att vidmakthålla människor i detta tillstånd. Så det organisationerna gör istället för att hitta en lösning, är att erbjuda allt de kan utan att hemlösa kommer ur hemlösheten. Detta är till största del förankrat i ett pengabehov och/eller vinstsyfte.

  ”Vad kan jag tjäna på detta” är vad folk tänker. Om förtjänsten ligger i att sköta en verksamhet i samhällets tjänst, kommer man bekämpa tillkomsten av nytillkomna med ännu mer ”svindyr” reklam och tigga ännu mer pengar till sin organisation. Detta är en av orsakerna till varför folk inte är rättvisa mot eller kan lita på varandra.

  När någon presenterar samma lösning för hemlösa som övrig befolkning har för att på ett någorlunda sätt klara av sina privatliv, vilket hemlösa också fråntagits. Då försvarar sig organisationerna med att problematisera och kategorisera hemlösa individer som ”grupp” och påtalar olika generella symtom vi alla skulle få efter ett tag i hemlöshet.

  Rolf Nilsson
  Ordf. Föreningen Stockholms hemlösa
  Tel: 0736-76 42 86

 22. Alexandra says:

  ”Kan du växla en 1000-lapp?”

 23. Surtanten says:

  Till alla er som äter er mätta varje dag, har jobb, hem, familj och ett välsmort socialt skyddsnät och därför tror att ett gott liv bara handlar om viljestyrka – det underbara bandet Euskefeurat har gjort en låt om er. Här kommer deras ”Vad jag är bra”:

  Jag är en vanlig människa,
  precis som folk är mest,
  o ska det vara köttbullar
  så smakar mammas bäst.
  Jag sover gott om natten.
  Ja, jag sköter mitt
  o vill nån sen vara annorlunda
  så står det honom fritt.

  O aldrig är jag sjuk,
  jag går till jobbet varje da’.
  Det finns arbete åt alla
  men en del vill inget ha.
  Jag anser att man själv
  ska tjäna ihop sitt levebröd,
  men struntar i om andra
  hellre lever på understöd.

  VAD JAG ÄR BRA, VAD JAG ÄR BRA
  TÄNK SÅ FINT ALLT SKULLE VA’
  OM BARA ALLA VAR SOM JA’
  VAD JAG ÄR BRA, VAD JAG ÄR BRA
  TÄNK SÅ FINT ALLT SKULLE VA’
  OM BARA ALLA VAR SOM JA’

  Kanske är jag gammelmodig,
  men det passar inte mig
  att försöka hänga på
  varenda ny modegrej,
  så hellre än att bli
  nån sån där homosexuell,
  ligger jag med frun i mörkret
  var tredje lördagskväll.
  Till alla dom som svälter
  i nåt fjärran negerland
  händer det att jag skänker
  någon enkrona ibland.
  Så jag sover gott om natten.
  Ja, jag sköter mitt
  o vill nån sen vara annorlunda
  så står det honom fritt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *