Practice makes prefect

Gröna linjen mot Hässelby strand

Tjej ∼20 sitter och pratar i telefon. Hon verkar prata om en f.d. vän.
Tjejen: Nej, men det är ju det jag säger… hon är mindre begåvad. Hur kan man inte se samband mellan agerande och resultat?! Hur kan man vara så dum? Visst att IQ är övningsbart, men hon övar ju fan inte!

Cred: Andreas

31 thoughts on “Practice makes prefect

 1. Sanna says:

  varför känns det som tjejer blir dummare och dummare? :( iaf dom i storstan

 2. carre says:

  för att dom super bort sina hjärnceller varje helg..

 3. Dennis K says:

  Sanna; För att det är ”idealet”, dumma blondiner.

 4. Erik says:

  Practice dosen’t make perfect. Perfect practice makes perfect! (Något som mina musiklärare brukar säga…)

 5. malin says:

  ja jag säger då det.

 6. Wildheart says:

  Agerande och resultat? Du menar att det tindrar om hennes ögon när man lyser med en ficklampa i örat?

 7. Vänsterhäntas Dag says:

  Ibland lyser jag med min lysdiodsgrej rakt genom jackfickan. Man ska akta sig för Gröna Linjen mot Hässelby Strand. Happy Hour hela dagen lång på pizzerian på Brommaplan.

 8. kaptenen says:

  Men visst har hon en poäng! Om man bara tränar på Mensa´s tester så lär man ju inte få sämre resultat med tiden, tvärtom. Dock finns det ju också social kompetens som är än viktigare att inneha.

 9. Hubbe says:

  Ser inte det roliga.
  Det går utmärkt att träna upp sin hjärna att fungera mer logiskt och snabbare. hjärngympa ni vet.
  Att träna just på den typen av tester går också utmärkt.

 10. Flarzik says:

  Jag hade en arbetsgivare som var väldigt dålig på att ljuga, fast han övade hela tiden.

 11. Frank says:

  IQ är övningsbart, dock inom ett intervall som är olika från person till person. Exempelvis har du ett IQ på 115 så kan du genom att träna din hjärna nå exempelvis 125. Gör du ingenting så kan ditt IQ sjunka till exempelvis 105.

  Idag så ligger medelsnittet för IQ på 115, vilket är 15 mer än när man började med IQ-testet. Varför vi människor i genomsnitt har blivit 15 poäng smartare beror inte på evolution utan på att vi går längre i skolan, vi utför mer komplicerade uppgifter i arbete, vardag etcetera.

 12. Jennifer says:

  ahha påmminer mig om björn gustafsson på roast på berns
  när han säger: det finns ju något snällt i alla men ni försöker ju inte ens.
  elr något likande ^^

 13. Nadia says:

  Sanna #1 – Vaddå tjejer blir dummare och dummare? Inte har jag sett tecken på att killar skulle vara ett dugg smartare!

  Och visst kan man väl höja sitt iq?!
  hmm !

 14. Anders says:

  Från Mensas hemsida:

  Jag har hört att man kan träna upp sin förmåga att lösa IQ-tester. Om det stämmer borde det vara en lätt match att bli medlem för alla, det är ju bara att träna, eller?

  SVAR: Det stämmer att vissa kan träna upp förmågan att lösa framförallt verbala IQ-tester, men bara marginellt. Det kan med andra ord löna sig att träna, men det betyder inte att alla kan bli så bra att de får en IQ på 131 eller mer. Man vet från olika studier att det går att förbättra sin prestation mellan första och andra gången, men knappast mer. Det handlar inte om att man blivit mer begåvad utan att man vänjer sig något vid testsituationen och kan fokusera mer på själva uppgifterna och mindre på testsituationen. Stora amerikanska studier, sk. Head Start-programmet, har visat att det genomsnittligt sett inte går att höja sin begåvning nämnvärt.

 15. Drina says:

  Är rubriken felstavad eller är den med flit?

  Om prefect är med flit tycker jag att den är sjukt långsökt.
  Är den felstavad med flit så fattar jag inte..

  Gör ett nytt försök imorgon tror jag.

 16. Phobos says:

  Haha underbar tjuvlyssning :)

 17. Aki says:

  #11 Frank har nästan rätt. IQ är inte träningsbart utan medfött som en del av DNA:t. Däremot kan man bli bättre på de tester med vilka man mäter IQ. Test såsom Mensas är utarbetade för att passa alla, oavsett kunskaper inom ämnen. En som kan många formler i matte eller fysik ska inte nödvändigtvis ha hög IQ, inte heller en som kan mycket litteraturhistoria. Men hur utarbetade testerna än är finns fortfarande en ram där man bli bättre på att lösa uppgifterna, exempelvis snabbare eftersom man ofta håller på med liknande uppgifter. Det är därför IQ-testerna aldrig är 100 % säkra. Förlåt om jag har helt åt fanders fel, men det är det jag har fått lära mig. :)

 18. Andreas 2 says:

  16 # Aki: vad jag förstår så har Frank nog rätt. IQ har ju att göra med ens kapacitet till problemlösningsförmåga, förmåga att se stora helheter, förstå sig på problem och sikta sig in på deras fel snabbt och så vidare. Mensas prov testar just dessa förmågor (typ, vilken figur är nästa i serien).

  Om man övar sig på likanande uppgifter kan man bli bättre på dessa Mensas prov (som du konstaterade). Gärnan blir förbered på sådanna uppgifter och samlar färdiga modeller för att börja lösa sådanna uppgifter. Men då blir den ju bättre på just dessa egenskaper som provet testar, dvs. IQ:n blir högre. Hjärnan utvecklas inte bara till att lösa dessa specifika Mensas uppgifter, utan den blir helt enkelt bättre på problemlösning då man håller på med hjärngymnastik. Och det är just det som IQ handlar om och vad Mensa testar.

  Så klart förstår jag att det kan ses som en tolkningsfråga ifall denna upptränade förmåga är ett tillägg till ens medfödda IQ, eller om den är en skiljd förmåga att lösa vissa sorts logikuppgifter utöver ens IQ.

 19. awksewl says:

  Sen finns det ju olika typer av IQ-tester som egentligen mäter ganska olika… Mensas test behandlar t.ex. bara logik och förmågan att se mönster, medan t.ex. HighIQsocietys test innehåller frågor om logik, matte, allmänbildning, minnet, etc…

 20. Magistern says:

  Erik: ”doesn’t”.
  Kaptenen: Ingen genitivapostrof i svenskan. Det skrivs ”Mensas”.

 21. Emma (en annan) says:

  IQ-tester mäter bara förmågan att klara IQ-tester. Har du växt upp i en djungel presterar du förmodligen inte särskilt högt, även om du ensam löst alla problem i samhället där. IQ-testerna är för fast rotade i vår västerländska kultur.

 22. oxido says:

  #20 Emma: Sant, men det problemet uppkommer mest om man försöker jämföra om en djungel-jim är lika intelligent som en mitt i civilisationen.

 23. Henrik says:

  Hehe. Ett annat sätt att säga att hon är en idiot och det är idiotens fel att hon är en idiot.

 24. Emma (en annan) says:

  #22 oxido: tycker även det besvarar frågan om IQ är inlärt på ett illustrativt sätt. Svaret är alltså JA; det krävs en viss sorts erfarenhet för att klara testet, räcker inte med ett rörligt intellekt.

 25. oxido says:

  Angående hennes uttalande, så är det tyvärr inte så att intelligenta människor alltid ser konsekvensen av sina handlingar. Man kan ha jättebra resultat på IQ-tester men ändå inte fatta att man kommer bryta ihop om man ska hålla på med sina femtioelva inplanerade aktiviteter när man har ett eller flera barn att ta hand om. Bara som ett exempel. Ni kan ju kolla på TV-serien The Big Bang Theory för att få en humoristisk beskrivning på hur det kan gå till när man har hög iq men låg eq :)

 26. S says:

  Hahaha, jag har blivit tjuvlyssnad. Min dag är räddad, hahaha.

 27. Erika says:

  Någon som nämnde social kompetens.. hundra gånger mer värt än ett IQ över medel :-)

  Kompletta idioter kan vara smarta så länge de vet hur man är social.
  Kompletta genier kan vara kompletta idioter om de är alltför insnöade i sina kunskaper och inte vet hur man hanterar sina medmänniskor.

  Typ.

 28. oxido says:

  #24 Emma: Nja, det tycker jag inte man kan säga. Det är testet som måste vara anpassat efter gruppen som ska göra det. Den kognitiva kapaciteten är inte inlärd. Det är bara problemet med att mäta den det gäller.
  .
  #26 Erika: Det är väldigt bra att ha lite genier här och där för att lösa riktigt svåra uppgifter iofs. Jag tycker man behöver folk av båda sorter.

 29. Psychoria says:

  Jag tror att inlärd idioti är ett större problem än otränad intelligens, framförallt för kvinnor.

  All cosmetics commercials and no brain acitivity makes Anna Anka a boring wife.

 30. Psychoria says:

  Jag tror att inlärd idioti är ett större problem än otränad intelligens, framförallt för kvinnor.

  ”All cosmetics and no brain activity makes Anna Anka a boring wife.”

 31. Ixectrona says:

  Förstår varken det roliga eller varför det står prefect i rubriken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *